Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Προσαρμογή στις Συνθήκες της Εποχής

Η άνοιξη, θεωρείται από τους περισσότερους ψαράδες σαν η καλύτερη εποχή για συρτή βυθού. Τα ψάρια έχουν σταματήσει να αρπάζουν τα ζωντανά και νωπά δολώματα, αλλά δε διστάζουν να επιτεθούν σε οποιοδήποτε τεχνητό περάσει κοντά τους. Κίνητρο των επιθέσεων δεν είναι η εξασφάλιση τροφής, αλλά η προστασία του χώρου τους από παντός είδους παρείσακτους εισβολείς, γι’ αυτό και τα μεγάλα τεχνητά αποδεικνύονται «θαυματουργά» δολώματα. Μέχρι και τα μέσα του Μάη ή όσο ακόμα ψαρεύουμε βαθιά, θα προτιμούμε τους έντονους χρωματισμούς, ενώ από τις αρχές του Ιούνη ή όποτε μετακομίσουμε στη ρηχή ζώνη, θα δώσουμε «ψήφο εμπιστοσύνης» σε πιο σκουρόχρωμα και ίσως λίγο μικρότερα τεχνητά. Βλέπετε, η κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αν τις γνωρίζουμε, το ψάρεμά μας απλοποιείται και η επιτυχία είναι πολύ πιο πιθανή.

Στην μεταβατική εποχή που διανύουμε, η άνοδος της θερμοκρασίας περιβάλλοντος έχει σα φυσικό επακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Κι αν αυτό για κάποιους δε σημαίνει τίποτα, για μας τους συρταδόρους ψαράδες αποτελεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία χαρακτηρίζεται από το ανέβασμα των ψαριών στη ρηχή, παράκτια ζώνη.

  • Ξεκινάμε να τα αναζητούμε από τα σαράντα μέτρα στις αρχές του Μάη, ανεβαίνοντας σταδιακά ακόμη και μέχρι τα είκοσι τις πρώτες μέρες του Ιούνη.
  • Τα δολώματά μας δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινά, όπως συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες.
  • Κυρίαρχα χρώματα το γαλάζιο, το πράσινο και το μαύρο.
  • Η πλαστική γλώσσα θα δουλέψει καλύτερα στα μαύρα, ενώ η μεταλλική στις συναγρίδες.
  • Μάλιστα θα διαπιστώσουμε μια διαφορετική συμπεριφορά μαυρόψαρων και συναγρίδων. Τα μαυρόψαρα θα αρπάζουν τα δολώματά μας καλύτερα τις πρώτες πρωινές  και απογευματινές ώρες, ενώ οι συναγρίδες όταν ο ήλιος βρίσκεται καταμεσής στον ουρανό.
  • Όσο ο ήλιος είναι ψηλά, τραβάμε με  ταχύτητα γύρω στα 3 με 3,4 μίλια, όταν όμως γείρει προς τη δύση, η ταχύτητα μικραίνει και κυμαίνεται από 2,8 έως 3 μίλια.
  • Το καλαμαράκι αποδεικνύεται ένα από τα καλύτερα δολώματα για στήρες και σφυρίδες, ενώ οι συναγρίδες θα προτιμήσουν το κλασικό ψαράκι.
  • Ο ηλεκτρικός μηχανισμός σταματά να μας είναι απαραίτητος όσο ρηχαίνουμε, και η λεκάνη έρχεται να πάρει τη θέση του.
  • Τα δύο παράμαλλα μπορούν να βρουν εφαρμογή, αφού τα ψάρια είναι κοπαδιαστά. Δεν ξεχνάμε το κάτω να έχει μεγάλο βύθισμα και μικρό παράμαλλο, ενώ το επάνω μικρό βύθισμα και μεγάλο παράμαλλο.
  • Ο κρίκος σύνδεσης, θα μας βοηθήσει να συνδέσουμε τα δύο παράμαλλα των τεχνητών με το παράμαλλο της αρματωσιάς μας.

3 Στήρες Μαζί!

Όταν ο ψαράς πετύχει ψάρια «στο ανέβασμα», τότε όλα είναι πιθανά. Η μακρά παραμονή στα βαθιά τα έχει κάνει απονήρευτα και ευάλωτα στις πάσης φύσεως παγίδες, και πραγματικά δε διστάζουν καθόλου να ορμήσουν σε οτιδήποτε περάσει από μπροστά τους. Γρήγορα όμως προσαρμόζονται στα υπάρχοντα δεδομένα της ρηχής ζώνης και γίνονται επιφυλακτικά.

Στη φωτογραφία, ο ψαράς πέρασε την αρματωσιά του σε σημείο όπου οι στήρες είχαν κάνει ανέβασμα, και κατάφερε να πάρει τρεις μαζί! Δύο στο ίδιο τεχνητό και μια τρίτη στο άλλο!

Τέτοιες στιγμές αποτελούν αναλαμπές στα ψαρέματα μας και πρέπει να δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, λειτουργώντας με εγκράτεια και σωφροσύνη, χωρίς να να αφήνουμε την πλεονεξία να μας κυριεύει. Για να συνεχίσουμε να έχουμε, πρέπει πάντα να προσέχουμε. Έτσι, ο φίλος ψαράς που έπιασε τις τρεις στήρες μαζί, διάλεξε τη μεγαλύτερη και τις άλλες δύο τις επέστρεψε ξανά στο νερό.