Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Συναγρίδα το Απρόσμενο Θήραμα

Ψάρι δύσκολο και συνάμα εύκολο. Ψάρι απρόσμενο. Ψάρι που θα σου τσιμπήσει εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να τραβάς ώρες ολόκληρες σε τόπους όπου πιστεύεις ότι υπάρχουν ψάρια και να σου τσιμπήσει όταν βγεις στα «νέτα», εκεί που είσαι έτοιμος να μαζέψεις τη συρτή σου για  να επιστρέψεις στο λιμάνι.

Πολλοί είναι οι φίλοι που ασχολούνται με τη συρτή βυθού μόνο και μόνο για τη συναγρίδα. Τα άλλα ψάρια δεν τους αρέσουν, δεν τους εντυπωσιάζουν. Θέλουν το ένα και καλό. Αυτό που θα στολίσει την κουβέρτα του σκάφους του. Τη μεγάλη συναγρίδα.    

Δολώματα

Τεχνητά που ξεκινούν από τα 14 εκατοστά και φτάνουν τα 20 και 22 εκατοστά, είναι τα μήκη των δολωμάτων μας, με προτεινόμενα γύρω στα 18 εκατοστά. Οπωσδήποτε θα έχουμε κάποια με μεταλλική γλώσσα για τα μεσημεριανά μας ψαρέματα, ενώ δεν θα λείψουν οι έντονοι χρωματισμοί όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί.

Ώρες και δόλωμα

Στο ρηχό ψάρεμα για συναγρίδες, η καλύτερη ώρα είναι το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ανεβασμένος ψηλά. Τότε τις αναζητούμε με ψαράκια με μεταλλική γλώσσα που αστράφτουν από τις ακτίνες του ήλιου. Στο βαθύ ψάρεμα, αντίθετα, προτιμάμε τις απογευματινές και τις πρώτες πρωινές. Το δόλωμά μας δεν είναι απαραίτητο να έχει μεταλλική γλώσσα. Και οι πλαστικές λειτουργούν θαυμάσια. Το μέγεθος είναι αυτό που θα μας απασχολήσει και θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Ελάχιστο το 14 εκατοστά, με προτεινόμενο γύρω στα 18 με 20 εκατοστά. Το χρώμα του αρκετά έντονο, που γίνεται πορτοκαλί, ροζ, κίτρινο, όσο το βάθος μεγαλώνει. Μη σας απασχολήσει αν ο ήλιος έχει κρυφτεί. Πολλές φορές τα μεγάλα ψάρια αρπάζουν τα δολώματά μας το μισάωρο που πέφτει ο ήλιος μέχρι να σκοτεινιάσει.

Ψαράκια, καλαμαράκια, αλλά και ομοιώματα σουπιάς ή χταποδιού, ψαρεύουν θαυμάσια, αρκεί να κολυμπούν σωστά. Θα επιλέξουμε κάποια επώνυμη μάρκα, όπως Rapala, Yo-Zuri, που τα δολώματά τους κολυμπούν θαυμάσια, από ψαράκια άγνωστα και μη δουλεμένα. Μόνο αν έχουμε μαρτυρίες γνωστών και φίλων για άλλα δολώματα, θα επιλέξουμε κάποιο διαφορετικό.

Ταχύτητα σκάφους και αριθμός μολυβιών

Όταν ψαρεύουμε συναγρίδες, το σκάφος μας πηγαίνει λίγο πιο γρήγορα από ότι όταν αναζητούμε στήρες και σφυρίδες. Μια ταχύτητα γύρω στα 4 μίλια είναι η πρέπουσα. Όμως αυτή δεν είναι πάντα ίδια. Ρέμα και ώρα μας οδηγούν στο ανέβασμα ή στη μείωση της ταχύτητας. Όταν το ρέμα είναι κόντρα, τότε μειώνουμε την ταχύτητα.

Αντίθετα, όταν το ρέμα είναι πρίμα, την αυξάνουμε. Έτσι μπορούμε να ψαρέψουμε με 3,5 knots κόντρα ή με 4,2 knots πρίμα. Επίσης, όσο ο ήλιος κρύβεται, η ταχύτητα μικραίνει. Την ώρα που έχει πέσει αρκετά, η ταχύτητα γίνεται 3,5 knots, ενώ όταν πάει να σκοτεινιάσει γίνεται 3,1. Μάλιστα, όταν χρησιμοποιούμε καλαμαράκι, τότε το σούρουπο μπορούμε να πέσουμε στα 2,8 knots χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε αυτές τις αυξομειώσεις ταχύτητας είναι το βάθος πλεύσης του δολώματος. Όταν έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα, το δόλωμα πηγαίνει ψηλότερα, ενώ όταν η ταχύτητα μειώνεται, το δόλωμα πέφτει χαμηλά. Άρα μια μείωση της ταχύτητας σημαίνει και μάζεμα μολυβιών, ενώ μια αύξηση της ταχύτητας αμόλημα μολυβιών. Επίσης, μάζεμα μολυβιών και αύξηση της ταχύτητας επιβάλλεται να γίνεται όταν παίρνουμε στροφή. Βέβαια, οι στροφές πρέπει να αποφεύγονται και όποτε χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, να είναι όσο γίνεται πιο ανοιχτές.

Μικρόψαρα, ο οδηγός μας

Η συναγρίδα είναι ψάρι κυνηγιάρικο, το οποίο αναζητά συνεχώς τα μικρόψαρα. Άρα η ύπαρξη μικρόψαρων θα μας οδηγήσει και στις συναγρίδες.

Ο ψαράς και ειδικά ο συρταδόρος, έχει στο σκάφος του κάποιο βυθόμετρο που του λέει το βάθος, αλλά και την ύπαρξη ψαριών. Συνήθως οι περισσότεροι ψαράδες αυτό που κοιτούν είναι το βάθος που θα τους καθορίσει και τον αριθμό των μολυβιών που θα αμολήσουν. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μελετούν και υπολογίζουν και την ύπαρξη ψαριών.

  • Ψάρια διάσπαρτα, είναι σημάδι ότι δεν κυνηγιούνται, άρα πιθανόν δεν υπάρχουν οι κυνηγοί τους.
  • Ψάρια συγκεντρωμένα και μαζεμένα σε μπάλα, δηλώνουν κυνήγημα, άρα και ύπαρξη κυνηγόψαρων, δηλαδή συναγρίδων.

Αυτό είναι μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να λαμβάνει σοβαρά ο συρταδόρος αν θέλει να έχει επιτυχία. Όταν δει τη συγκέντρωση των μικρόψαρων, πρέπει να οδηγεί το ψαράκι του στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και στο συγκεκριμένο βάθος, που βλέπει στην οθόνη του. Δεν είναι απαραίτητο τα μικρόψαρα να βρίσκονται κοντά στο βυθό. Η συναγρίδα είναι ψάρι που κυνηγά σε  όλα τα βάθη κι έτσι δεν θα μας απασχολήσει το πόσο ψηλά θα χρειαστεί να ανεβάσουμε το δόλωμά μας.

Τόποι

Ξέρες αρκετά ανοιχτά από τις ακτές, κοφτοί κάβοι, κατρακύλια, βυθοί με ανεβάσματα, οι τόποι που συνήθως βρίσκουμε συναγρίδες. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού τα συγκεκριμένα ψάρια μπορούμε να τα πετύχουμε παντού, ακόμα και σε αμμούδες ή φυκιάδες. Η ύπαρξη μικρόψαρων είναι αυτό που θα οδηγήσει τις συναγρίδες, άρα κι εμάς, αν τα δούμε στην οθόνη του βυθομέτρου, στην αναζήτησή τους.

Βάθος

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, τις συναγρίδες τις αναζητάμε ρηχά, σε βάθη μέχρι 35-40 μέτρα. Όταν όμως τα νερά κρυώσουν, τότε κατηφορίζουν βαθύτερα, οπότε κι εμείς θα πρέπει να βαθύνουμε περισσότερο.

Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι όταν τα νερά είναι καθαρά και ο καιρός ηλιόλουστος, τότε οι συναγρίδες ρηχαίνουν κατά πολύ, ενώ όταν ο καιρός είναι μουντός και τα νερά θολά, βαθαίνουν.