Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Τόποι και πως τους «Ψαρεύουμε»

Από ότι ξέρουμε, τα ψάρια συνηθίζουν να συνωστίζονται σε συγκεκριμένους τόπους. Είναι οι τόποι που τους παρέχουν προστασία αλλά και τροφή. Βραχώδεις βυθοί, ξέρες, κατεβάσματα, αποχές, πλάκες, ναυάγια, κατρακύλια, μεγάλα μονόπετρα οι πιο χαρακτηριστικοί. Όμως είναι όλοι αυτοί κατάλληλοι για συρτή βυθού;

Η απάντηση είναι όχι. Εμείς θέλουμε η πορεία που θα ακολουθήσουμε  να είναι όσο γίνεται πιο ισοβαθής, χωρίς απότομες διακυμάνσεις  βάθους, αλλά και στροφές. Αυτό τι σημαίνει; Μεμονωμένα ανεβάσματα βυθού, ξέρες απότομες, ναυάγια, δεν μας κάνουν για σύρσιμο συρτής βυθού, αφού το σκάλωμα ενεδρεύει. Αυτό όμως δεν αποκλείει το σύρσιμο με διαφορετικό τρόπο, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε κάποιο από τα ψάρια αυτών των τόπων.

Ψάρεμα ψηλά

Γνωρίζοντας το ψηλότερο σημείο του τόπου και παίρνοντας αυτό σαν οδηγό, φροντίζουμε η συρτή μας να περάσει σε τέτοιο ύψος ώστε να μη βρει κάτω. Με αυτό τον τρόπο ψαρεύουμε το σημείο πολύ ψηλότερα από ότι θα επιθυμούσαμε, όμως με ασφάλεια. Τα ψάρια βρίσκονται εκεί, συνηθίζουν να ανεβαίνουν και να κυνηγούν ψηλότερα, οπότε αυτό μας διευκολύνει αφάνταστα.

Ψάρεμα στις αποχές

Αν το πέρασμα πάνω στον τόπο είναι αδύνατο, δε μας εμποδίζει να ψαρέψουμε τις αποχές, οι οποίες ακολουθούν μια κάπως καλύτερη ισοβαθή. Έτσι, αφού εξερευνήσουμε πρώτα τον τόπο με βυθόμετρο, βρίσκουμε την πορεία που περνάμε όσο γίνεται κοντύτερα, αλλά με λιγότερο ρίσκο σκαλώματος, την οποία ακολουθούμε στη συνέχεια ψαρεύοντας.

Πλάκες

Επειδή οι πλάκες σπάνια έχουν μεγάλο σήκωμα από το βυθό και φιλοξενούν πολλά ψάρια, θεωρούνται από τους ιδανικότερους τόπους για συρτή βυθού. Ο γνώστης τέτοιων τόπων έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Σφυρίδες, στήρες και ροφοί είναι πιθανά, ενώ δεν λείπουν και οι συναγρίδες.

Πράσινο μαρουλάκι

Το βοσκοτόπι μιας μεγάλης πλειοψηφίας ψαριών. Όμως μαζί με αυτά κυκλοφορούν και οι θηρευτές τους. Συναγρίδες, μαγιάτικα, είναι πιθανά, ενώ αν υπάρχει κάποιο βραχάκι, τότε το μαυρόψαρο ενεδρεύει. Επειδή  το βάθος είναι ομαλό, ενδείκνυται για συρτή βυθού, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που πρωτοξεκινούν.

Αποχές

Το ψάρεμα στις αποχές ή κοντά στις αποχές, αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι ψαρέματός μας. Επειδή οι αποχές πάντα κρατούν από τα ψάρια που αναζητούμε, φροντίζουμε να τις επισκεπτόμαστε συχνά. Βάζοντας στόχο κάποιο συγκεκριμένο βάθος, ακολουθούμε τη συγκεκριμένη ισοβαθή όσο γίνεται με λιγότερες λοξοδρομήσεις. Το δεύτερο πέρασμα μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βάθος, ανάλογα με την εποχή και την ιδιορρυθμία του τόπου.