Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Βυθόμετρο & GPS τα Απαραίτητα Ηλεκτρονικά Βοηθήματα

Η συρτή βυθού άρχισε να αποκτά φίλους και να γίνεται εύκολη και βατή σε όλους, από τη στιγμή που το βυθόμετρο και το GPS έγιναν ευρέως γνωστά. Το βάθος που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή και η ταχύτητα που κινούμαστε είναι πλέον ακριβείς και όχι στο περίπου.

Βυθόμετρο

Όργανο που ο βασικός του σκοπός είναι να μας δείχνει το βάθος που βρίσκεται συνεχώς το σκάφος μας. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μας δείχνει ποιότητα βυθού (λάσπη, φυκιάδα, βράχο), ύπαρξη ψαριών κι ένα σωρό άλλες δευτερεύουσες λεπτομέρειες, που αν τις μελετήσουμε συστηματικά, θα κάνουν το ψάρεμά μας πιο εύκολο, πιο άνετο, πιο σίγουρο και πιο διασκεδαστικό.

Η ένδειξη του βάθους είναι κάτι που πρέπει ο συρταδόρος ψαράς να γνωρίζει συνεχώς. Αυτό είναι που θα του υποδείξει πόσα μολύβια πρέπει να αμολήσει ακόμη ή πόσα πρέπει να μαζέψει ώστε το δόλωμα να κινείται μέσα στην περιοχή των ψαριών, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος σκαλώματος.

Το είδος του βυθού από βυθόμετρο σε βυθόμετρο διαφέρει. Σε κάποια βυθόμετρα (ασπρόμαυρα συνήθως) φαίνεται από το πάχος που έχει η γραμμή του βυθού, ενώ σε άλλα έγχρωμα από το χρωματισμό της γραμμής βυθού.

Τα ψάρια που μπορεί να φαίνονται σαν απλές κουκίδες ή να έχουν το περίγραμμα ψαριών, θα μας προσδιορίσουν τα καλά σημεία. Το αν αυτά είναι μεγάλα ή μικρά, είναι κάτι που θα καταφέρουμε να το διακρίνουμε μετά από αρκετά ψαρέματα ή αν διαβάσουμε αναλυτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν το όργανο. Πάντως, η ύπαρξη ψαριών είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά, είναι καλό σημάδι για το σύρσιμο της αρματωσιάς. Η γνώση του βυθομέτρου είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον ψαρά. Αξίζει τον κόπο να χαλάσουμε κάποιες ώρες από το ψάρεμά μας προκειμένου να μάθουμε καλά τη χρήση του. Απλές λεπτομέρειες όπως το zoom in και zoom out, που μας φέρνει κοντά ή όχι το βυθό, η ευαισθησία, η ευκρίνεια, το manual ή το αυτόματα, το θερμοκλινές, θα κάνουν το ψάρεμά μας ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Σημαντική παρατήρηση: Το βυθόμετρο λέει το βάθος που υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή κάτω από το σκάφος και όχι το βάθος εκεί που βρίσκεται το δόλωμά μας. Αν κινούμαστε σε ισοβαθή, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως είμαστε σε βυθό κεκλιμένο, όπως συμβαίνει και  τις περισσότερες φορές, τότε πρέπει να υπολογίζουμε το βάθος που κινείται το δόλωμά μας. Αυτό είναι εύκολο αν υπολογίσουμε πόσα μέτρα βρίσκεται πίσω το δόλωμά μας. Τι σημαίνει αυτό; Αν το δόλωμά  μας βρίσκεται πίσω από το σκάφος 200 μέτρα, τότε η ένδειξη που λέει αυτή τη στιγμή το βυθόμετρο είναι η ένδειξη που θα πρέπει να λάβουμε στα υπόψη μας όταν προχωρήσει 200 μέτρα μπροστά το σκάφος μας. Ο χρόνος αυτός της απόστασης των 200 μέτρων, είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί να διορθώσουμε το βάθος πλεύσης του δολώματός μας.

GPS

Όργανο όπου ο βασικός του σκοπός είναι να μας δείχνει που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το σκάφος μας πάνω στο χάρτη. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετήσει σημεία, στίγματα πάνω στο χάρτη όπου εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να υπάρχουν και να μας δείχνει την ταχύτητα που έχει το σκάφος. Το τελευταίο, δηλαδή η ένδειξη της ταχύτητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού το βάθος πλεύσης του δολώματός μας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ταχύτητα. Είναι η ταχύτητα αυτή που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και όχι οι στροφές της μηχανής.

Η καταγραφή τώρα σημείων που έχουν ενδιαφέρον, όπως τόποι με ψάρια, κεφάλια ξερών, ισοβαθή κ.λπ., μας δίνουν τη δυνατότητα μια μεγάλη περιοχή να γίνεται γνωστή και οικεία και το ψάρεμά μας εκεί πιο σίγουρο και πιο ασφαλές.