Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Βαθιά Ψαρέματα: Σκορπίνες & Τρόποι Ψαρέματος

Ένα από τα ψάρια που συναντάμε ως επί το πλείστον σε μεγάλα βάθη είναι η σκορπίνα. Μπορεί να μην αποσκοπούμε πάντα σε αυτή, όμως όταν πιαστεί στα αγκίστρια μας αποτελεί έναν ευπρόσδεκτο μεζέ.

Ζει σε βραχώδεις γενικά βυθούς, σε απότομα κατηφορίσματα, στη τροκάδα, μέσα σε ναυάγια και σε τόπους όπου μπορεί να κρυφτεί. Η τέλεια παραλλαγή της με το βυθό, την κάνει να μην ξεχωρίζει από αυτόν. Έτσι τα διάφορα μικρόψαρα, οι γαριδούλες, τα καλαμαράκια δεν την αντιλαμβάνονται, και καθώς περνάνε από μπροστά της, ανοίγει το τεράστιο στόμα της και τα ρουφάει.

Ζει σχεδόν κολλημένη στο βυθό και σπάνια ανηφορίζει πιο πάνω, και αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι στιγμιαίο και μόνο για να αρπάξει την τροφή της. Έτσι αν θελήσουμε να την αναζητήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πατωτά. Το μεγάλο δόλωμα σίγουρα θα την προσελκύσει. Υπερέχει η ποσότητα από την ποιότητα, και για αυτό θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ογκώδη δολώματα. Σουπιές, καλαμάρια, χταποδάκια, ψαράκια, είναι τα πιο συνηθισμένα που θα χρησιμοποιήσουμε. Χοντρό παραγάδι, χοντρή καθετή, ζόκα, οι τρόποι ψαρέματός της με φυσικό δόλωμα, ενώ δε θα διστάσει να αρπάξει και το τεχνητό, είτε πρόκειται για πλάνο του jigging, είτε για κάποια άλλη μορφή ομοιώματος ψαριού ή καλαμαριού.

Όπως είπαμε η σκορπίνα μπορεί να μην αποτελεί αυτοσκοπό μιας εξόρμησης, όμως υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στις τεχνικές μας, ώστε να μπει στο πλάνο μας μαζί με τα άλλα υποψήφια ψάρια, ή ακόμη και να την αναζητήσουμε αποκλειστικά, όταν η πλειονότητα των ψαράδων τη σνομπάρει. Ας δούμε τις ενέργειες αυτές ανά κατηγορία ψαρέματος.

 

Χοντρό παραγάδι

Τα μεγάλα ασπροδόλια, αλλά και ολόκληρο το μικρόψαρο, αποτελούν μια πρό(σ)κληση για τις μεγάλες σκορπίνες. Αν ο βυθός είναι βραχώδης και άγριος, οι πιθανότητες να έχουμε κάποιο αξιόλογο ψάρι είναι μεγάλες. Μπορεί το βραδινό καλάρισμα να είναι πιο σίγουρο από το ημερήσιο, όμως ας μην ξεχνάμε να ψαρεύει το παραγάδι μας, είτε σούρουπο, είτε ξημέρωμα.

Χοντρή καθετή

Το μεγάλο αγκίστρι με το ογκώδες δόλωμα, θα κάνει κι εδώ τη διαφορά. Στη μπαλαδοκαθετή μας θα φροντίσουμε τα δύο κάτω παράμαλλα να είναι πιο ενισχυμένα, και εφοδιασμένα με μεγαλύτερο αγκίστρι. Αυτά, ανεξαρτήτως από τα υπόλοιπα, τα δολώνουμε με μεγαλύτερα κομμάτια, αφού πρόκειται να απευθυνθούν τόσο στις σκορπίνες, όσο και στους βλάχους της περιοχής.

Ζόκα

Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για τις σκορπίνες. Η σουπιά είναι η πρώτη μας δολωματική επιλογή, ενώ ακολουθούν το καλαμάρι και ο μοσχιός. Οι «κλέφτες» θα μπουν στα πλοκάμια, ενώ το μεγάλο αγκίστρι θα πιαστεί στην ουρά. Αν δεν έχουμε ζόκα, μπορούμε να αρματώσουμε πλάνο ή kabura  και να τα συνοδεύσουμε με νωπό δόλωμα.

Jigging

Μπορεί να μην υπάρχει δόλωμα, όμως ο πλάνος που αστράφτει κοντά στο ψάρι μοιάζει με μεζέ. Φθάνει οι κινήσεις που κάνουμε να είναι σχετικά αργές και κοντά στο βυθό. Το σούρουπο και το ξημέρωμα, με πλάνους έντονου χρωματισμού (κυρίως χρυσαφί), τυχαίνει να παίρνουμε τα περισσότερα ψάρια.

Live Kab

Τόσο το στρογγυλό βαρίδι για μεγαλύτερα βάθη συνδυασμένο με μοσχιό ή μικρό χταποδάκι, όσο και το T-Kab δολωμένο με πλοκάμι για μικρότερα βάθη, αποτελούν μια καλή πρόταση για τη σύλληψη της μεγάλης κόκκινης σκορπίνας. Επιλέξτε απότομα κατεβάσματα και άγριους τόπους, και σύντομα θα τη δείτε πιασμένη στην αρματωσιά σας, από τις πρώτες κιόλας ριξιές.

Inchiku

Πολύ πιο ξεκούραστος τρόπος από το jigging, αφού ο εξοπλισμός μας είναι πιο ελαφρύς και οι κινήσεις μας πιο αργές. Αδόλωτο, αλλά και δολωμένο με πλοκάμι καλαμαριού, αποτελεί μια καλή επιλογή, που καταφέρνει σχετικά εύκολα να μας δίνει ψάρια ικανοποιητικού μεγέθους, από οποιοδήποτε βάθος.

Tenya

Ίσως ο πιο light τρόπος, όπου με πανάλαφρο εξοπλισμό, λεπτό νήμα, ελαφρύ καλάμι, μικρό μηχανισμό και με τεχνητό βάρους ανάλογου με το βάθος ψαρέματος,   καταφέρνουμε να πάρουμε ψάρια, ακόμη και τα πιο δύστροπα. Ιδανικό για το νέο ψαρά, που δεν έχει μάθει να δουλεύει δύσκολες τεχνικές, και να χρησιμοποιεί εξειδικευμένο ή βαρύ εξοπλισμό.

Σκορπίνες σε ρηχότερα νερά

Μπορεί τις μεγάλες κόκκινες σκορπίνες να τις συναντάμε σε βαθιά νερά, όμως και στα ρηχότερα υπάρχουν σκορπίνες. Αυτές είναι κάπως πιο σκούρες σε χρωματισμό, όμως, από ότι λένε οι γευσιγνώστες είναι πολύ πιο νόστιμες. Γίνονται και αυτές μεγάλες και τις συναντούμε σε ξέρες, βυθούς με μεγάλα μονόπετρα και κατρακοίλια, και γενικά σε μέρη που δεν πολυψαρεύονται με δίκτυα.