Cover

Όμιλοι

3ος Αγώνας Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Καθετής 2022

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Σαρωνικό κόλπο ο 3ος αγώνας του πανελληνίου πρωταθλήματος καθετής. Διοργανωτής ο ΟΕΑΝΑΠ και συμμετείχαν σε αυτόν 36 αθλητές από ομίλους της ΕΟΥΔΑ.

Ο ενισχυμένος βοριάς που επικρατούσε ανάγκασε τους διοργανωτές να ορίσουν ως τράπεζα του αγώνα ένα αρκετό ρηχό κομμάτι κοντά στην ακτογραμμή, με βάθη 18-30 μέτρα όπου μπορεί να μην υπήρχε η πληθώρα των αλιευμάτων των προηγούμενων βαθιών σημείων όπου πραγματοποιήθηκαν οι δυο πρώτοι αγώνες, όμως αυτό θα ήταν κοινό για όλους. Εξάλλου σε έναν αγώνα δεν παίζει ρόλο το πόσα συνολικά ψάρια θα βγουν αλλά ποιος θα καταφέρει να βγάλει τα περισσότερα μετρήσιμα σε σχέση με τους υπολοίπους.

Ώρα 8 το πρωί και 16 σκάφη βρίσκονται αγκυροβολημένα σε τριάδες με δύο αθλητές από διαφορετικούς ομίλους στους 6 διαφορετικούς τομείς της τράπεζας. Με το που δίνεται η εκκίνηση οι αρματωσιές όλων πέφτουν δολωμένες στο νερό αναζητώντας τα ψάρια της περιοχής. Αυτά δεν άργησαν να φανούν και τα πρώτα λυθρινάκια βγήκαν στην επιφάνεια. Στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών, όπως κατσούλες, χάνοι, κακαρέλοι, τσέρουλες ακόμη και γουρουνόψαρα. Όμως εκεί που τσίμπαγαν με όρεξη τα ψάρια, ξαφνικά σταμάτησαν και όλοι προσπαθούσαν να τα δελεάσουν είτε προσφέροντάς τους πιο πλούσιες δολωσιές είτε τοποθετώντας λεπτότερα παράμαλλα είτε ρίχνοντας τις αρματωσιές τους αρκετά μακριά από το σκάφος εξερευνώντας τη γύρω περιοχή.

Η ώρα περνούσε αρκετά γρήγορα με τον καιρό να δυναμώνει λίγο σε ένταση όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια για αγώνα. Ο αλυτάρχης Δημήτρης Νεόφυτος που επιτηρούσε την περιοχή διαπίστωνε ότι όλα κυλούν ομαλά κι έτσι δεν χρειάστηκε να μειώσει καθόλου σε διάρκεια τον αγώνα και αυτός να ολοκληρωθεί κανονικά την προβλεπόμενη ώρα στις 12 το μεσημέρι.

Τοποθέτηση των αλιευμάτων στις ειδικές σακούλες μαζί με το καρτελάκι του κάθε αθλητή, παράδοση στο σκάφος του κάθε τομεάρχη και επιστροφή στο λιμάνι για ζυγίσματα, καταμετρήσεις και καταγραφή.

Στο διοργανωτή σύλλογο αρχίζουν να καταφτάνουν σιγά σιγά όλοι οι συμμετέχοντες όπως επίσης και φίλοι αυτών. Η αγωνία όλων για την καταμέτρηση είναι μεγάλη που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν βλέπουν στα αλιεύματα που συγκεντρώνονται μπροστά στην επιτροπή να εξέχει η φιγούρα ενός μεγάλου γουρουνόψαρου που ξεπερνούσε κατά πολύ τα δυο κιλά. Αργότερα στο ζύγισμα θα διαπιστωθεί ότι είχε βάρος 2.940 γραμμάρια και ήταν πιασμένο από τον αθλητή του ΦΑΡ Λαζαρίδη που είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ψάρι του φετινού πρωταθλήματος.

Τα ψάρια του κάθε αθλητή βγαίνουν από τη σακούλα όπου βρίσκονται δεμένα, χωρίζονται σε κατηγορίες, μετριούνται όποια φαίνονται μικρότερα από το επιτρεπόμενο μέγεθος γιατί έχουμε ποινές εδώ και σημειώνεται ο αριθμός της κάθε κατηγορίας. Επίσης μετριέται και το μεγαλύτερο ψάρι του κάθε αθλητή γιατί αυτό ίσως χρειαστεί σε περίπτωση ισοβαθμίας. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσες είναι και οι σακούλες με τα ψάρια. Στη συνέχεια γίνεται το άθροισμα των βαθμών κάθε αθλητή όπου η μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τομέα δίνει και τη σειρά κατάταξης.

Βαθμολογία – Νικητές

Μετά το πέρας της καταμέτρησης των αλιευμάτων έχουμε και την ανακοίνωση της βαθμολογίας. Μιας βαθμολογίας όπου η θέση στον τομέα αντιστοιχεί σε βαθμούς ποινής που συγκεντρώνει ο κάθε αθλητής και στο τέλος του πρωταθλήματος το άθροισμα αυτών θα καθορίσει και τη θέση κατάταξης σε όλο το πρωτάθλημα. Δείτε αναλυτικά πιο κάτω τη βαθμολογία του συγκεκριμένου αγώνα.

Βλέπουμε τους πρώτους σε κάθε τομέα που είναι Ζαρκαδούλας του ΟΕΑΝΑΠ, Δρόσος Αντώνης του ΑΝΟ Καρύστου, Ντάγκας του ΝΟΑΜ, Βλάχος από τα Δελφίνια Περιστερίου, Δρόσος Κώστας του ΑΝΟ Καρύστου και Νιντάλ του ΝΟΤΚ.

Δρόσος Κώστας, Δρόσος Αντώνης και Ντάγκας λόγω μεγαλύτερης βαθμολογίας αλιευμάτων καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις του συγκεκριμένου αγώνα, όπου είναι και αυτοί που θα πάρουν τα μετάλλια του αγώνα από τον εκπρόσωπο την ΕΟΥΔΑ, τον πρόεδρο του διοργανωτή συλλόγου και τον αλυτάρχη του αγώνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της εκδήλωσης μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook.