Cover

Eging

Τα Μονοπάτια της Επιτυχίας

Η εποχή, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, αποτελεί την καλύτερη και πιο αποδοτική για το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή. Αυτό γιατί έχουν γυαλώσει αρκετά και από το σούρουπο μέχρι και το ξημέρωμα βρίσκονται και κυκλοφορούν στα ρηχά σημεία της ακτογραμμής. Εκεί θα τα αναζητήσουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα αν ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες θα καταφέρουμε να έχουμε μια αρκετά ικανοποιητική καλαμαροσοδειά.

Ώρα και τρόπος ψαρέματος

Τα καλαμάρια όσο υπάρχει φως κυκλοφορούν στα βαθιά νερά. Με το που αρχίζει ο ήλιος να πέφτει πλησιάζουν  την ακτογραμμή κατά μεγάλα κοπάδια, σκορπούν εκεί, όπου το βράδυ αναζητούν τροφή τριγυρνώντας σε όλη την ακτογραμμή και το ξημέρωμα αρχίζουν ξανά να σχηματίζουν κοπάδια και να απομακρύνονται στα βαθιά. Γνωρίζοντας αυτήν τη διαδρομή προγραμματίζουμε κι εμείς την εξόρμησή μας. Αυτή θα είναι απογευματινή, αν έχουμε την άνεση του χρόνου, ειδάλλως πρωινή κοντά στο ξημέρωμα. Ο αριθμός των καλαμαριών που θα πιάσουμε το απόγευμα και το σούρουπο δύσκολα θα πιαστεί όλες τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου. Αυτό γιατί τα καλαμάρια σούρουπο και ξημέρωμα βρίσκονται κοπαδιαστά, έχουν μεγάλη όρεξη αλλά και ανταγωνισμό μεταξύ τους και πιάνονται εύκολα στις καλαμαριέρες μας, ανεξαρτήτου χρώματος, ποιότητας και μεγέθους.

Τις καλές αυτές ώρες που τα καλαμάρια είναι κοπαδιαστά βρισκόμαστε στάσιμοι σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ το υπόλοιπο νυκτερινό διάστημα που αυτά έχουν σκορπίσει παντού, αν θέλουμε να τα αναζητήσουμε θα πρέπει να επιχειρήσουμε περπατητό ψάρεμα.

Τόπος

Το σούρουπο όπως και το ξημέρωμα που τα καλαμάρια όπως είπαμε τα βρίσκουμε κοπαδιαστά θα επιλέξουμε κάποιο μικρό κολπάκι για να τα αναζητήσουμε. Το υπόλοιπο διάστημα που είναι σκόρπια στην ακτογραμμή, αν θέλουμε να τα αναζητήσουμε, θα πρέπει να περπατήσουμε κατά μήκος της και να ρίχνουμε συνεχώς την καλαμαριέρα μας σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά.

Καιρικές συνθήκες

Ο καλός καιρός, η ήρεμη θάλασσα ή το ελαφρύ στεριανό αεράκι είναι θα λέγαμε οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για το ψάρεμα των καλαμαριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πιάσουμε καλαμάρια όταν εξορμήσουμε με κακοκαιρία και φουρτούνα. Απλώς η καλοσύνη συνδυάζεται συνήθως και με καθαρά νερά όπου η καλαμαριέρα μας είναι ορατή στα καλαμάρια από απόσταση άρα τα αρπάγματα αμέσως πολλαπλασιάζονται. Επίσης η ανακατωσούρα απομακρύνει τα καλαμάρια από την ακτογραμμή και τις ρηχοπατιές οπότε εκεί η αναζήτησή τους δεν έχει νόημα.

Με κακοκαιρία το ψάρεμά μας περιορίζεται στα λιμάνια και στα βαθιά απάγκια σημεία. Οι καλαμαριέρες μας με έντονο χρωματισμό για να φαίνονται στη θολούρα αλλά και αρκετά βαριές για να μπορούμε να τις πετάμε σε κάποια απόσταση όταν ο αέρας είναι κόντρα είναι αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε.

Τώρα όσο αφορά το σκοτάδι και το φεγγάρι, θα λέγαμε μονολεκτικά ότι το φεγγάρι υπερέχει. Αυτό είναι κάτι που το έχουν δείξει ξεκάθαρα οι εξορμήσεις μας. Με το σκοτάδι παρατηρούμε μια μεγάλη κινητικότητα και κολλήματα καλαμαριών το σούρουπο και το ξημέρωμα και τις υπόλοιπες ώρες μεγάλη ησυχία, ενώ με το φεγγάρι η δραστηριότητα του σούρουπου και ξημερώματος συνεχίζει πολλές φορές και τις υπόλοιπες ώρες. Μάλιστα παρατηρούμε και πιασίματα καλαμαριών τα πρωινά ακόμη και όταν ο ήλιος έχει βγει για τα καλά. Αυτό είναι κάτι που καλό είναι να το λαμβάνουμε υπόψη μας όλοι εμείς που δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και οι εξορμήσεις μας είναι περιορισμένες. Αυτές πρέπει να προγραμματίζονται με φεγγάρι και αν είναι δυνατό κοντά στην πανσέληνο.

Εξοπλισμός – Κινήσεις

Όσο πιο εξειδικευμένος είναι ο εξοπλισμός μας τόσο ευκολότερο, πιο διασκεδαστικό κι απολαυστικό γίνεται το ψάρεμά μας. Ελαφρύ καλάμι, μικρός μηχανισμός, μικρές διαμέτρους νήματος ή πετονιάς, καλαμαριέρες επώνυμες και δοκιμασμένες και μια απόχη ή γάντζος για το ασφαλές ανέβασμα των καλαμαριών στην ακτή.

Οι κινήσεις μας ήρεμες και ποτέ νευρικές, ιδιαίτερα όταν πιάσουμε κάποιο καλαμάρι. Προσπαθούμε να το φέρουμε όσο γίνεται με σταθερότερο ρυθμό κοντά μας, σε κάποιο χαμηλό και ομαλό σημείο για να το ξενερίσουμε ή αποχιάσουμε, βοηθούμενοι από το καλάμι μας αλλά και την καλή ρύθμιση των φρένων του μηχανισμού. Γιατί δεν είναι το θέμα ότι απλώς θα το χάσουμε αλλά θα διώξουμε και το υπόλοιπο κοπάδι μακριά από το σημείο αυτό και θα είμαστε αναγκασμένοι να μετακινήσουμε κι εμείς προκειμένου να βρούμε διαφορετικό κοπάδι.

Οι μήνες που διανύουμε προσφέρονται για το ψάρεμα των καλαμαριών. Ας εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό κι ας εξορμήσουμε σε κάποιο κοντινό μας σημείο. Καλαμάρια υπάρχουν παντού και μας περιμένουν να τα αναζητήσουμε.

Καλές εξορμήσεις!