Cover

Τεχνητα

Αφιέρωμα: Ψάρεμα με Raglou – 1ο Μέρος Γνωριμία, Πλεονεκτήματα, Επιλογές

Η πρώτη γνωριμία

Πάνε αρκετά χρόνια, όταν πιτσιρικάδες παρατηρούσαμε το καλοκαίρι τα μεγάλα λαυράκια συγκεντρωμένα μέσα στο λιμάνι, στο τελείωμα της ρηχαδιάς. Με ότι και αν προσπαθούσαμε να τα πιάσουμε δεν είχαμε αποτέλεσμα, εκτός και αν επικρατούσε αεράκι και θολούρα. Με ήπιες καιρικές συνθήκες, το μόνο που καταφέρναμε ήταν να τα παρατηρούμε ακίνητα πάνω στο κατέβασμα του βυθού, περιμένοντας κάποιο μικρόψαρο να κάνει το λάθος και να ξεμυτίσει μέσα από τις κοντινές φυκιάδες.

 

Το πρώτο μικρό σιλικονούχο χελάκι μου το έδωσε ο κυρ Παναγιώτης από τον Καναδά, σα δώρο για τα πολυάγκιστρα που του ‘δεσα και ήταν η αφορμή για τη μύηση σε ένα άλλο είδος δολώματος και έναν άλλον τρόπο ψαρέματος. Το χελάκι αυτό ψαρευόταν πολύ στο εξωτερικό, όπου έπιαναν μεγάλα ψάρια από ότι μου είπε, πετώντας το στο νερό και τραβώντας το σχετικά γοργά. Τώρα, σε τι απόσταση μπορεί να πάει κάτι τόσο ελαφρύ, ήταν ένα πρόβλημα προς επίλυση αν ήθελα να έχει επιτυχία και στα δικά μας νερά.

Το μπούλντο για το ψάρεμα των κέφαλων στην επιφάνεια, μου έδωσε μια εύκολη λύση. Έτσι, με το που αραίωσε ο κόσμος από την απογευματινή βόλτα στο μεγάλο λιμενοβραχίονα, σταμάτησα μπροστά στις ρηχαδιές, εκεί που παρατηρούσαμε τα λαβράκια τη μέρα. Συναρμολόγησα το μικρό δίσπαστο καλαμάκι, τοποθέτησα το μηχανισμό φορτωμένο με  πετονιά μέχρι το χείλος για να μπορώ να πετύχω μακρινές βολές, έδεσα ένα μπούλντο γεμισμένο με νερό λίγο παραπάνω από τη μέση, του έβαλα ένα παράμαλλο από εικοσιπεντάρα γύρω στη μια οργιά και στο τελείωμα του έδεσα το χελάκι. Μάλιστα, για να είναι πιο ασφαλής ο κόμπος, διπλάρωσα την πετονιά.

Ρίχνω την αρματωσιά μου όσο γίνεται πιο μακριά για να περάσει τη ρηχαδιά, και σέρνω λίγο το μπούλντο για να έρθει το χελάκι πίσω του. Διακρίνω ένα πλατσούρισμα ενώ το μπούλντο δε φαίνεται πουθενά, παρόλο το φεγγάρι και τα έντονα φώτα του λιμανιού. Νοιώθω ένα τράβηγμα στην πετονιά του μηχανισμού και καθώς προσπαθώ να πάρω μια μανιβελιά ακόμη, διαπιστώνω ότι το ψάρι είναι ήδη πιασμένο. Μια ολιγόλεπτη μάχη ξεκινά αμέσως, και σε λίγο ένα μεγάλο λαβράκι καταλήγει στο δίχτυ της απόχης που πάντα κουβαλούσα μαζί. Το ξεψαρίζω προσεκτικά, το τοποθετώ στα γρήγορα -όσο χωρά- μέσα στο σακίδιο πλάτης και ρίχνω μια δεύτερη βολή, καμιά εικοσαριά μέτρα μακρύτερα από το σημείο της πρώτης ρίψης. Αρχίζω να μαζεύω πετονιά, όταν ένα σταμάτημα με επαναφέρει σε θέση μάχης. Σε λίγο, ένα δεύτερο λαβράκι λίγο μικρότερο από το πρώτο έρχεται να προστεθεί στο σάκο μου, και αποφασίζω να πάρω το δρόμο της επιστροφής. Ένα καινούριο δόλωμα κι ένας νέος τρόπος ψαρέματος είχε έρθει να πλουτίσει τις εμπειρίες μου, κι επειδή τα ψάρια δεν τον γνώριζαν και πιάστηκαν εύκολα, έκρινα ότι έπρεπε να μείνει «μυστικό».

Τον επόμενο χρόνο, εξορμούσαμε δειλά-δειλά τριγύρω στην περιοχή με ένα μικρό ξύλινο σκαφάκι, ψαρεύοντας ζαργάνες, μελανουράκια και κυνηγούς, με μικρά κουταλάκια και φτεράκια. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω το θαυματουργό για τα λαβράκια σιλικονούχο δόλωμα και από το σκάφος. Αφαιρώ το κουταλάκι με το οποίο ψάρευα συνήθως και στη θέση του τοποθετώ το χελάκι. Το ρίχνω στο νερό και  το τραβώ αρκετά πιο αργά από το κουταλάκι, σε ταχύτητα παρόμοια αυτής που χρησιμοποιούσα για τα λαβράκια στο λιμάνι. Δεν έχω προλάβει να διανύσω πενήντα μέτρα, όταν το πρώτο μελανούρι κάνει την εμφάνισή του και γρήγορα ανεβαίνει στο σκάφος.

Ξανά το δόλωμα στο νερό, επιστροφή στο ίδιο σημείο και δεύτερο μελανούρι έρχεται να συμπληρώσει την ψαριά. Το μικρό σιλικονούχο φαίνεται ότι αρέσει στα μελανούρια, αλλά και σε όλα σχεδόν τα κυνηγάρικα ψάρια, όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσω σε επόμενα ψαρέματα. Το raglou -έτσι έλεγαν το χελάκι- αποδείχτηκε ένα δυνατό εργαλείο κι έμεινε ένα μεγάλο μου μυστικό για αρκετό διάστημα.

Τα πλεονεκτήματά του

  • Η σχεδόν τέλεια πλεύση του στο νερό, από πολύ μικρές μέχρι αρκετά μεγάλες ταχύτητες, αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημά του. Τα υπόλοιπα σκληρά τεχνητά, παρόλο που δείχνουν σχεδόν ολόιδια με τα πραγματικά δολώματα τα οποία μιμούνται, δε διαθέτουν τόσο αληθοφανή πλεύση. Το ψάρι δεν υποπτεύεται εύκολα τα raglou και ορμά πολύ πιο άφοβα, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες τσιμπιές και επομένως συλλήψεις σε σχέση με άλλα τεχνητά.
  • Η ουρίτσα στο τελείωμα του σώματός του προσελκύει ιδιαίτερα τα ψάρια με τις ταλαντώσεις της.
  • Το αγκίστρι -και όχι η σαλαγκιά πολλών άλλων τεχνητών- μας δίνει σίγουρα πιασίματα και δύσκολα ξεψαρίσματα, μέχρι το σκάφος ή την ακτή.
  • Το μικρό του βάρος μας οδηγεί σε ελαφρύτερο εξοπλισμό, άρα και πολύ πιο ξεκούραστο και διασκεδαστικό ψάρεμα.
  • Ο τρόπος αρματώματος και ψαρέματος είναι αρκετά εύκολος, δε χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις ή εξοπλισμό, κι έτσι μπορεί να ασχοληθεί εύκολα με αυτό ακόμη κι ένας νέος ψαράς.
  • Η αργή ταχύτητας πλεύσης του μας διευκολύνει πολύ στο ψάρεμα από την ακτή, αφού δεν είμαστε αναγκασμένοι να επιχειρούμε τόσες πολλές βολές και τόσο γρήγορα μαζέματα, ενώ στο ψάρεμα με σκάφος έχουμε λιγότερη αντίσταση κατά την πορεία του σκάφους.

Είδη raglou

Το κλασσικό

Πρόκειται για το πιο γνωστό από τα υπόλοιπα σιλικονούχα δολώματα, το κλασσικό για τους περισσότερους χελάκι με την κυματιστή ουρά και το αγκίστρι στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Κατάλληλο για ψαρέματα από σκάφος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την ακτή με τη βοήθεια μπομπάρδας. Κυκλοφορεί σε διάφορους χρωματισμούς και σε μεγέθη 160, 140, 120, 105, 85, 65 και 55 χιλιοστά.

Ragbar

Το σιλικονούχο χελάκι με τη μολυβοκεφαλή μπροστά στο στόμα και το αγκίστρι να βγαίνει στην πλάτη. Με μήκος 120 χιλιοστά, βάρος 25 γραμμάρια και δέσιμο στο πάνω μέρος του κεφαλιού, αποτελεί μια πρόταση για εξειδικευμένα ψαρέματα, τόσο από σκάφος, όσο και ακτή.

Raglou Spid

Χελάκι προσαρμοσμένο σε στρογγυλή μολυβοκεφαλή, ειδικά μελετημένο για ψαρέματα τύπου spinning. Θα το βρούμε σε μεγέθη 85 και 65 χιλιοστά.

Civelix

Χελάκι με μολυβοκεφαλή και ίσια ουρά, διαφορετική από αυτή των υπολοίπων, η οποία του δίνει μια κυματιστή πορεία αριστερά-δεξιά, και προκαλεί τα θηράματα. Θα το βρούμε σε μεγέθη 120 και 80 χιλιοστά και βάρος 8 και 3 γραμμάρια αντίστοιχα.

Αρμάτωμα ενός κλασικού Raglou

Αφαιρούμε το αγκίστρι από το τεχνητό μας, περνάμε την άκρη του παράμαλλου μέσα από την τρύπα του κεφαλιού και το βγάζουμε στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Δένουμε το αγκίστρι μας, το τοποθετούμε μέσα στην ειδική υποδοχή του και τραβούμε το παράμαλλο. Το τεχνητό μας είναι έτοιμο.

Ακολουθεί το 2ο Μέρος: Τεχνικές από Ακτή