Cover

Αγωνες-Αθλητικη Αλιεια

Αγώνας Συρτής Ν.Ο. Καρύστου 2010

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στον κόλπο της Καρύστου, ο προγραμματισμένος αγώνας συρτής του Ν.Ο. Καρύστου. Ένας αγώνας που γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο και συμμετέχουν ντόπιοι αθλητές και πληρώματα και συρταδόροι από άλλες περιοχές.

Οι επιβαίνοντες σε κάθε σκάφος αποτελούν την ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να ψαρέψει μέχρι δυο συρτές, οι οποίες περιέχουν μόνο ένα τεχνητό δόλωμα της αρεσκείας τους. Οι πετονιές που χρησιμοποιούν είναι ελεύθερες, όπως και το είδος του καλαμιού. Τα βαρίδια είναι προαιρετικά. Στη συγκέντρωση των αθλητών το Σάββατο το βράδυ στα γραφεία του ομίλου, δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες και επιλέχθηκε η τράπεζα του αγώνα. Μια τράπεζα που ξεκίναγε από το λιμάνι της Καρύστου κι έφτανε μέχρι το νησί του Καμαντέλου. Έτσι, οι διαγωνιζόμενοι θα είχαν τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών. Ο καλός καιρός σίγουρα θα ήταν σύμμαχος στις προσπάθειές τους. Όλοι συμφώνησαν να δοθεί η έναρξη στις 06.30 μπροστά στη μπούκα του λιμανιού, ενώ η λήξη θα έβρισκε όλα τα σκάφη στις 11.45 στο ίδιο σημείο.

Την Κυριακή το πρωί όλοι ήταν πιστοί στο ραντεβού τους. Ο αλυτάρχης του αγώνα Νεκτάριος Μήλας έδωσε την έναρξη του αγώνα την προκαθορισμένη ώρα. Ο καιρός ήταν καλός κι έτσι οι περισσότεροι προτίμησαν να ψαρέψουν ανοιχτά, όπου οι πιθανότητες για ορτσίνια, ρίκια και τονάκια ήταν περισσότερες. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη ρηχή ζώνη, αναζητώντας κοπαδιαστά τους κυνηγούς. Από νωρίς τα ψάρια όλα έδειξαν όρεξη. Παρόλο που τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν φανεί, την ημέρα του αγώνα ήταν πολλά. Έτσι, όλες σχεδόν οι βάρκες ξεκίνησαν να βγάζουν ψάρια και ο αγώνα εξελισσόταν με τους καλύτερους οιωνούς.

Όσο ο ήλιος ψήλωνε, τόσο και οι τσιμπιές αραίωναν, όμως τα ψάρια ήταν μεγαλύτερα και η μάχη μαζί τους ιδιαίτερα συναρπαστική. Η λήξη του αγώνα βρήκε τα σκάφη συγκεντρωμένα στο σημείο που ξεκίνησαν. Ένα ένα, προτού μπει στο λιμάνι, παρέδιδε τα αλιεύματα στην επιτροπή.

Ζύγισμα-Νικητές-Απονομές

Ώρα 13.00 και οι συμμετέχοντες με φίλους έχουν μαζευτεί στην ταβέρνα Ρέμα που θα γίνει το ζύγισμα. Απ’ ότι φαίνεται, όλες οι ομάδες έχουν αρκετά ψάρια και το ζύγισμα θα έχει ενδιαφέρον. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ψαριού για τον αγώνα ήταν τα 25 εκατοστά, ενώ υπήρχαν ψάρια που το μέγεθος ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι αθλητές το γνώριζαν αυτό καλά και είχαν φροντίσει ώστε όλα τους τα αλιεύματα να μετρούν. Με το που άνοιγε ο σάκος κάθε ομάδας, μετριόταν ο αριθμός των τεμαχίων και στη συνέχεια τοποθετούνται τα αλιεύματα στη ζυγαριά. Βέβαια δεν ήταν λίγες οι φορές που τα αλιεύματα ομάδας χωριζόντουσαν σε δύο και τρία μέρη, αφού ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που χωρούσε το ταψί της.

Η βαθμολογία της ομάδας έβγαινε ως εξής: Ο αριθμός των τεμαχίων πολλαπλασιαζόταν επί 300 και σε αυτόν προστίθονταν ο αριθμός των γραμμαρίων.

Το ζύγισμα τελειώνει. Η πρώτη θέση σίγουρα έχει φανεί, όμως υπάρχει αγωνία για τις υπόλοιπες, αφού οι διαφορές είναι μικρές. Μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα υπάρχει χρόνος για ένα ποτό αλλά και φαγητό. Κάποια φρέσκα ψάρια ήδη έχουν μπει στη σχάρα, ενώ οι ψαροϊστορίες δίνουν και παίρνουν. Το γεύμα έχει τελειώσει. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν γίνει μια παρέα, όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται σε κάθε αλιευτική εκδήλωση. Όμως πρέπει να γίνει ησυχία για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και να ακολουθήσουν οι απονομές.

Πρώτη νικήτρια ομάδα με μεγάλη διαφορά, η ομάδα των Χρήστου Βερούχη και Θάνου Θανόπουλου, με 41 ψάρια και 30.730 βαθμούς. Δεύτερη η ομάδα με τους Στράτο Παπαευστρατίου και Σταύρο Σταυρόπουλο με 19 ψάρια και 13.190 βαθμούς. Τρίτη η ομάδα με τους Γιάννη Φιλιάγκουρα και Γιώργο Τσαρικτσή με 20 ψάρια και  11.660 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι  τα αλιεύματα του αγώνα δόθηκαν στο γηροκομείο  Καρύστου.