Cover

Εξοπλισμος

Απίκο: Επιλογή Καλαμιού

Μπορεί για τους περισσότερους φίλους το απίκο να είναι η πιο απλή τεχνική. Είναι όμως η μοναδική που μπορεί να μας δώσει σε μικρό χρονικό διάστημα πολλά κι αξιόλογα ψάρια.

Το άμεσο κάρφωμα και βγάλσιμο του ψαριού χωρίς να τρομάξει τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού ή της περιοχής είναι αυτό που θα μας δώσει και δεύτερο ή και τρίτο ψάρι από το ίδιο κοπάδι τις επόμενες ριξιές, δύσκολο σε άλλες τεχνικές όπου εκεί για να φέρουμε το ψάρι αναγκαζόμαστε να του κάνουμε ολόκληρη πάλη και διαδρομή, να καθυστερήσουμε αρκετά που ακόμη και αν δεν φύγουν τα υπόλοιπα ψάρια από εκεί που πιάστηκε το πρώτο να έχουν μετακινηθεί. Για αυτό και το απίκο αποτελεί πολλές φορές μονόδρομος σε ψάρια κοπαδιαστά όπως είναι ο κέφαλος, το μελανούρι, το σκαθάρι, ο σαργός, η σάλπα, η γόπα κ.α.

Με το απίκο μπορεί να ψαρέψουμε θαυμάσια τόσο μέσα σε λιμάνια και προβλήτες όσο και στο βράχο, στην ακτογραμμή, ακόμη και σε λίμνες και ποτάμια. Αυτό που αλλάζει είναι η αρματωσιά μας και ίσως και το καλάμι.

Για τους γνώστες της τεχνικής η επιλογή του καλαμιού είναι ξεκάθαρη υπόθεση και πολλές φορές μονόδρομος όσο αφορά το συγκεκριμένο τρόπο που ψαρεύουν. Εκεί που υπάρχουν απορίες, ερωτήματα και προβληματισμοί είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία των φίλων που ασχολούνται περιστασιακά με το απίκο ή που θέλουν να ασχοληθούν.

Για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα «θολά» σημεία και όλα να είναι καθαρά – αν και στο ψάρεμα πολλές φορές δεν υπάρχει ο απόλυτος κανόνας – θα προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα της επιλογής καλαμιού αρκετά αναλυτικά, θέτοντας αυτούς τους προβληματισμούς.

Κάνουν όλα τα καλάμια απίκο για ψάρεμα;

Ασφαλώς και όλα τα καλάμια απίκο κάνουν για ψάρεμα, αφού με όλα μπορούμε να ψαρέψουμε και να βγάλουμε ψάρια. Και με αυτό που κάνει 10 ευρώ μπορούμε να ψαρέψουμε και να βγάλουμε κάποια ψάρι αλλά και με εκείνο που κάνει 500 ευρώ επίσης θα ψαρέψουμε και θα βγάλουμε ψάρι.

Γιατί να μην επιλέξω το φθηνό καλάμι;

Αν δεν μας ενδιαφέρει το είδος του ψαριού που θα βγάλουμε αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καλαμιού μπορώ να επιλέξω ένα φθηνό καλάμι και να πάω για ψάρεμα. Θα καταφέρω με το συγκεκριμένο να βγάλω κάποια ψάρια μικρού ή μεσαίου μεγέθους και ίσως και κάποιο μεγαλύτερου μεγέθους με αρκετό ζόρι, όμως το πολύ μεγάλο και μαχητικό δύσκολα θα έλθει στην ακτή. Επίσης λόγο του βάρους που θα έχει το καλάμι μπορεί εύκολα να κουραστούμε, το ψάρεμά μας να μην είναι τόσο ξεκούραστο κι ευχάριστο όσο με ένα ελαφρύτερο καλάμι και ίσως έχουμε κι αρκετά άλλα μικροπροβληματάκια, όπως το να μας λυγίζει πολύ και να κρέμεται η αρματωσιά ή το πιασμένο ψάρι πολύ, να μη μπορούμε να ψαρέψουμε εύκολα με καρτελάκι, να μας το κουνά ο αέρας αρκετά όταν φυσά κ.α.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι άμα θέλουμε απλώς να πάμε για μικρό χρονικό διάστημα να περάσουμε την ώρα μας χωρίς να μας απασχολεί το τι και πόσα ψάρια θα πιάσουμε, πόσο εύκολα θα τα βγάλουμε στην ακτή, τότε επιλέγουμε ένα οποιοδήποτε καλάμι. Όταν όμως θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την τεχνική και ο σκοπός μας είναι να ψαρέψουμε αρκετές φορές κι αρκετές ώρες με ένα καλάμι, να βγάλουμε χωρίς πρόβλημα κάποια αξιόλογα ψάρια, να μη μας κουράζει στο κράτημα, να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες αρματωσιές τότε η επιλογή κατάλληλου καλαμιού είναι μονόδρομος.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός καλαμιού που πρέπει να παρατηρήσουμε;

Τα χαρακτηριστικά ενός καλαμιού που πρέπει να παρατηρήσουμε και ανάλογα με το τι θα δούμε θα κάνουμε στη συνέχεια την επιλογή μας είναι το μήκος, το βάρος, το υλικό κατασκευής, την κυρτότητά του, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τέλος την τιμή του.

Μήκος: Επειδή συνήθως ψαρεύουμε πατωτά, θα πρέπει το μήκος του καλαμιού να είναι τέτοιο ώστε η αρματωσιά μας να πατώνει στην περιοχή που ψαρεύουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το καλάμι μας θα πρέπει να είναι 1-2 μέτρα μεγαλύτερο από το βάθος της ψαρεύτρας μας.

Για παράδειγμα αν στον τόπο που θα πάμε να ψαρέψουμε το βάθος είναι 4 μέτρα τότε το καλάμι μας πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 5 μέτρα για να μπορεί να ψαρέψει εκεί. Αν είναι μικρότερο δε θα πατώνει ενώ αν είναι πολύ μεγαλύτερο από 6 μέτρα θα μας κουράζει και δε θα έχουμε την αμεσότητα του καρφώματος.

Βάρος: Το βάρος που θα έχει το καλάμι θα καθορίσει το πόσο εύκολο, ξεκούραστο κι απολαυστικό θα είναι το ψάρεμά μας. Μικρότερο βάρος σημαίνει πιο εύκολο και απολαυστικό ψάρεμα ενώ μεγάλο βάρος σημαίνει δύσκολο και κουραστικό ψάρεμα. Άρα όταν έχουμε καταλήξει στο απαιτούμενο μήκος που πρέπει να έχει το καλάμι, αυτό που θα κοιτάξουμε στη συνέχεια είναι ένα καλάμι που να είναι όσο το δυνατό ελαφρύτερο.

Υλικό: Στις μέρες μας που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά τα υλικά κατασκευής των καλαμιών ποικίλουν και είναι αρκετά δύσκολο να τα γνωρίζουμε όλα. Πάντως τα δυο πιο γνωστά και βασικά υλικά είναι ο άνθρακας ή carbon και ο πολυεστέρας ή fiberglass. Το carbon γενικά είναι πολύ ελαφρύτερο κι ακριβότερο ενώ το fiberglass πιο βαρύ και φθηνότερο.

Κυρτότητα: Λέγοντας κυρτότητα εννοούμε τη συμπεριφορά του καλαμιού τόσο αν ανοιχτεί όλο όσο και αν πιάσει κάποιο ψάρι. Εμείς αυτό που συνήθως επιθυμούμε είναι ένα καλάμι αρκετά σκληρό στο μεγαλύτερο μήκος και με μύτη αρκετά ευλύγιστη. Δηλαδή όταν ανοίγουμε το καλάμι μας αυτό να στέκεται όσο γίνεται πιο ίσιο και να λυγίζει μικρό μέρος της μύτης του. Αυτό για τους πιο προχωρημένους στα χαρακτηριστικά λέγεται δράση κορυφής ενώ για τους υπόλοιπους σκληρό καλάμι με ευλύγιστη μύτη.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να δούμε και να παρατηρήσουμε σε ένα καλάμι είναι το φινίρισμά του, η γεωμετρία του, η κορυφή του αν είναι γεμάτη ή κούφια, μονόχρωμη ή πολύχρωμη, η τάπα στη βάση του, το χρώμα του, η θήκη του κ.α.

Τιμή: Στις μέρες μας που τα οικονομικά των περισσοτέρων είναι σε άσχημη κατάσταση η τιμή που θα έχει ένα καλάμι αποτελεί βασικό κριτήριο αγοράς, αν και δεν θα έπρεπε. Πολλές φορές η μεγάλη τιμή μας δείχνει ένα πολύ πιο ποιοτικότερο και προσεγμένο καλάμι από ένα που έχει χαμηλή τιμή.

Τεχνική και είδος καλαμιού

Η συγκεκριμένη τεχνική που θα ακολουθήσουμε στο απίκο είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο κατάλληλο για εμάς καλάμι. Γιατί διαφορετικό καλάμι θα χρειαστεί ο ψαράς που πηγαίνει στο βράχο για σαργούς και μελανούρια και τα ψαρεύει κόντρα στο καιρό και διαφορετικό αυτός που ψαρεύει στο λιμάνι με καθαρά νερά και λεπτά εργαλεία.

Ψάρεμα στο βράχο: Εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δίπλα μας ένα σωρό εξαρτήματα και συνήθως ψαρεύουμε με αέρα, κύμα κι αφρουδιά. Αυτό σημαίνει ότι το καλάμι μας πρέπει να είναι αρκετά σκληρό που να μην το λυγίζει ο αέρας και να έχει τη δυνατότητα το ψάρι που θα μας τσιμπήσει να το βγάλει με τη μία έξω στο βράχο όσο μεγάλο κι αν είναι χωρίς τη χρήση απόχης.

Άρα ο ψαράς που θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνική πρέπει να κάνει πολύ προσεκτική επιλογή καλαμιού ώστε να καταφέρει αυτό να είναι όσο γίνεται πιο σκληρό, να λυγίζει η μύτη του για να καταλαβαίνει τσιμπιές, να είναι δυνατό και να μην καμπουριάζει για να πετά με τη μία το ψάρι έξω και να αντέχει τις κακουχίες της πεζοπορίας και της σκληρής ακτογραμμής.

Ψάρεμα με καρτελάκι στο λιμάνι: Εδώ επειδή είμαστε σε λιμάνι μπορούμε να έχουμε δίπλα μας και βάση στήριξης καλαμιού άρα το ψάρεμα με καρτελάκι είναι πολύ πιο εύκολο. Όσο αφορά το καλάμι μας θα πρέπει να είναι δράση κορυφής, δηλαδή σκληρό που να λυγίζει μόνο το τελείωμα της μύτης. Μια μύτη αρκετά ευαίσθητη που θα πρέπει να φαίνεται και το παραμικρό πιπίλισμα του κεφάλου για να μπορέσουμε να καρφώσουμε την κατάλληλη στιγμή.

Το βάρος δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αφού υπάρχει η βάση στήριξης. Αυτό που θα μας απασχολήσει είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (σκληρότητα, ευαίσθητη μύτη, δύναμη, αντοχή καλαμιού) που από μια μεγάλη ποικιλία καλαμιών αυτομάτως οδηγούμαστε σε ελάχιστα καλάμια της αγοράς που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Ψάρεμα με φελλό και λεπτά εργαλεία: Εδώ πηγαίνουμε σε ένα πιο ελαφρύ ψάρεμα, πιο διασκεδαστικό, απολαυστικό κι αν θέλετε πιο αθλητικό.

Ψάχνουμε ένα καλάμι ελαφρύ αφού θα το έχουμε συνεχώς στο χέρι, αν γίνεται με στενή βάση-τελευταίο κομμάτι για να κάθεται καλύτερα στο χέρι, αρκετά ντούρο και σκληρό για να αντέχει να βγάλει ένα μεγάλο ψάρι, να λυγίζει πολύ η μύτη κι ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της κορυφής ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτά εργαλεία χωρίς τον κίνδυνο να σπάνε αυτά με το κάρφωμα. Είναι ένα καλάμι θα λέγαμε τεχνικό κι όχι δυνατό, ένα καλάμι που χρησιμοποιείται και από τους συμμετέχοντες σε αγώνες αλιείας.

Συμπέρασμα

Το απίκο είναι μια τεχνική που μας χαρίζει μοναδικές στιγμές και συγκινήσεις σε όποιον τόπο ή με όποιες καιρικές συνθήκες επιλέξουμε να εξορμήσουμε. Η επιλογή καλαμιού που να πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ενός ευχάριστου, διασκεδαστικού κι απολαυστικού ψαρέματος είναι μονόδρομος. Αν δεν κάνουμε σωστή αρχική επιλογή το σίγουρο είναι ότι θα οδηγηθούμε στη συνέχεια σε αυτή, ενώ έχουμε ήδη δαπανήσει ένα αρχικό ποσό, έχοντας χάσει κάποια αξιόλογα ψάρια και δίχως να έχουμε απολαύσει το ψάρεμα μας όπως έπρεπε. Για αυτό προτού αποφασίσετε την οποιαδήποτε αγορά συμβουλευτείτε πρώτα τους φίλους και γνωστούς που ασχολούνται με αυτήν την τεχνική και οδηγηθείτε στη σωστή επιλογή. Καλές εξορμήσεις!