Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

BOLOGNESE: Με Στόχο τα Ψάρια του Βράχου

Ο χειμώνας είναι μια εποχή που προσφέρεται για μπολονέζ στο βράχο. Το βρέξιμο που μας δυσκολεύει και μας ταλαιπωρεί στο απίκο εδώ δεν είναι πρόβλημα αφού μπορούμε να καθίσουμε πολύ πιο μακριά από την ακτογραμμή, εκεί όπου σκάει το κύμα και η αφρουδιά. Ακόμα και χωρίς μουσαμαδιά μπορούμε να έχουμε ένα στεγνό, ευχάριστο, διασκεδαστικό και αποδοτικό ψάρεμα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ένα καλάμι μήκους τουλάχιστον πέντε μέτρα, ένα μικρό μηχανισμό γεμισμένο με λεπτή πετονιά, ένα φελλό, βαριδάκια και αγκίστρια αυτά που θα χρειαστούμε.

Το καλάμι μας θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό για να έχει τη δυνατότητα να φέρνει με ασφάλεια το ψάρι στην ακτή χωρίς τη χρήση απόχης. Μια καλή πρόταση είναι να χρησιμοποιήσουμε τα γνωστά καλάμια του απίκο εφοδιασμένα με τα κατάλληλα δακτυλίδια. Όλες οι καλές εταιρείες κατασκευής καλαμιών πιστεύω ότι θα μας φέρουν ένα τέτοιο καλάμι αν τους το ζητήσουμε. Έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με το οποιοδήποτε μεγάλο και αξιόλογο ψάρι πιάσουμε.

Ο μηχανισμός δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλος. Πενήντα μέτρα πετονιά μας είναι υπεραρκετά εκτός κι αν πηγαίνουμε για μεγάλα και πελαγίσια ψάρια που αυτό είναι άλλο ψάρεμα και δεν το εξετάζουμε τη παρούσα φάση. Η πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πάχους 0.25 έως 0.30 χιλιοστών. Η πρώτη περίπτωση είναι όταν χρησιμοποιούμε πετονιά ενιαία για μάνα και παράμαλλο και η δεύτερη περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε διαφορετική πετονιά για μάνα και διαφορετική για παράμαλλο.

Ο φελλός μας θα έχει έντονο χρώμα ώστε να είναι ορατός μέσα στην αφρουδιά. Κόκκινο και πορτοκαλί τα χρώματα που ξεχωρίζουν πιο εύκολα. Αν έχει κυματισμό προτιμούμε τους στρογγυλούς φελλούς ενώ αν έχει καλοσύνη τους τύπου σταγόνας. Αν το ψάρεμά μας είναι σε μικρό βάθος (π.χ. ένα μέτρο) τότε ο μολυβωμένος φελλός είναι μια πρώτη επιλογή. Αν το βάθος είναι μεγάλο (μεγαλύτερο από δύο μέτρα) τότε ο απλός φελλός είναι η αναγκαστική επιλογή. Το βαρίδι που θα χρησιμοποιήσουμε τότε θα είναι ανάλογο του φελλού.

Το βαρίδι για να κατεβαίνει γρηγορότερα και να έχει μικρότερο βάρος θα πρέπει να είναι υδροδυναμικού σχήματος. Ένα τέτοιο μολύβι είναι η τορπίλη. Βέβαια αν το βάρος μας είναι πολύ μικρό ή θέλουμε το δόλωμά μας να κατεβαίνει αργά τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα μικρά σκιστά (δαγκωτά) μολυβάκια που μπορούμε να τα σκορπίσουμε σε μεγάλο τμήμα της αρματωσιάς.

Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε  έχουν να κάνουν με το είδος του δολώματος και το μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε. Για όσους χρησιμοποιούν ζυμάρι ή ψαροδόλι το πιο συνηθισμένο νούμερο είναι το 4 έως 6 και μάλιστα τύπου παπαγαλέ. Για όσους χρησιμοποιούν μπικατίνι το νούμερο 14 έως 16 και τύπου με πολύ λεπτό στέλεχος.

ΜΑΛΑΓΡΑ

Στο ψάρεμα του βράχου η χρήση της μαλάγρας είναι απαραίτητη. Βλέπετε δεν είμαστε στο λιμάνι όπου τα ψάρια είναι μαζεμένα. Εδώ θα πρέπει να προσελκύσουμε τα ψάρια από μια μεγάλη κι ευρύτερη περιοχή και να τα φέρουμε στο σημείο ψαρέματος. Ο μοναδικός τρόπος είναι η χρήση της.

Η μαλάγρα έχει άμεση σχέση με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βασικό της συστατικό θα πρέπει να είναι παρόμοιο με το δόλωμά μας. Έτσι αν ψαρέψουμε με κάποιο είδος ψαροδόλι θα πρέπει η μαλάγρα μας να έχει μέσα ψαροδόλι. Αν ψαρέψουμε με ψωμοτύρι θα πρέπει η μαλάγρα να έχει μέσα τυρί ενώ αν ψαρέψουμε με μπικατίνι να έχει μέσα κι άφθονο μπικατίνι.

Αν το βάθος ψαρέματος μικρό τότε το κύριο συστατικό της είναι το βρεγμένο ψωμί. Αν το βάθος είναι αρκετά μεγάλο το κύριο συστατικό είναι η άμμος ενώ σε όλες τις ενδιάμεσες περιπτώσεις βρεγμένο ψωμί και άμμος μαζί. Όταν αναζητούμε κεφάλους και μελανούρια τότε ανεξαρτήτου βάθους η μαλάγρα μας θα πρέπει να έχει απαραίτητα άφθονο ψωμί.

ΔΟΛΩΜΑ

Φιλέτο σαρδέλας και γαύρου είναι μια καλή επιλογή για τώρα τον χειμώνα αφού με αυτό απευθυνόμαστε σε μια μεγάλη κατηγορία ψαριών. Αν αυτό μας είναι δύσκολο αφού δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να βρούμε φρέσκια σαρδέλα και γαύρο την ημέρα του ψαρέματος, πάμε στη χρήση φρυγανιάς και κονσέρβας ψαριού ή φρυγανιάς και τυριού ή και σκέτου ψωμιού και τυριού. Στο τέλος του πλασίματος του δολώματος το αλεύρι είναι απαραίτητο ότι είδους και αν είναι το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τελευταίο αφήσαμε το μπικατίνι αφού εκεί το ψάρεμα μας διαφοροποιείτε. Το δόλωμα αυτό απευθύνεται σε όλα τα ψάρια και θα πρέπει ο ψαράς που θα το χρησιμοποιήσει να έχει την κατάλληλη μαλάγρα με μπικατίνι και την κατάλληλη αρματωσιά με λεπτά παράμαλλα και μικρά και λεπτά αγκίστρια.

Βέβαια μη ξεχνάμε και τα πάσης φύσεως σκουλήκια, το μύδι, τη γαρίδα, το σαλιγκαράκι, τη πεταλίδα και τα υπόλοιπα γνωστά δολώματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένα ψάρια και μπορούν κι εδώ να μας χαρίσουν ικανοποιητικές ψαριές.

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ

Αν πρόκειται να ψαρέψουμε με ενιαία πετονιά, δηλαδή μάνα παράμαλλο ίδιο, τότε το αρμάτωμα είναι αρκετά εύκολο. Περνάμε την άκρη της πετονιάς του μηχανισμού μέσα  από το φελλό και στην άκρη της πετονιάς δένουμε ένα αγκίστρι. Σφηνώνουμε το φελλό στο επιθυμητό σημείο και είμαστε έτοιμοι. Αν νομίζουμε ότι θα χρειαστούμε μολύβι, τότε ή θα τοποθετήσουμε σκιστά στο ύψος που επιθυμούμε ή λίγο προτού δέσουμε το αγκίστρι μας θα περάσουμε ένα συρόμενο μολύβι.

Αν ψαρεύουμε με ξεχωριστό παράμαλλο τότε θα περάσουμε το φελλό μέσα στη πετονιά του μηχανισμού, έπειτα θα περάσουμε κάποιο μολύβι αν χρειάζεται και θα κάνουμε μια μικρή θηλιά στο τελείωμα. Στη συνέχεια με μια πιο λεπτή πετονιά θα κατασκευάσουμε ένα παράμαλλο με το επιθυμητό αγκίστρι όπου θα το συνδέσουμε στη μάνα του μηχανισμού με τη βοήθεια θηλιάς.

ΨΑΡΙΑ

Τα ψάρια που συνήθως απευθυνόμαστε αυτήν την εποχή είναι οι μεγάλοι σαργοί, οι κέφαλοι, οι τσιπούρες, τα λαβράκια, τα σκαθάρια, τα μελανούρια, οι σάλπες και οι κακαρέλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα πιάσουμε και άλλα ψάρια όπως γόπες, χιόνες, λίτσες, μουρμούρες και σαφρίδια.

ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Θα διαλέξουμε ένα σημείο που να έχει αφρουδιά με τον καιρό και τον κυματισμό να έρχονται από τη θάλασσα προς την ακτή. Τώρα τον χειμώνα θα προτιμήσουμε ένα ρηχό σημείο, ενώ το καλοκαίρι προτιμούμε τα βαθιά. Εκεί θα ρίξουμε με το που πρωτοφθάνουμε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα μαλάγρας. Στη συνέχεια και μέχρι να μαζευτούν τα ψάρια θα κατασκευάσουμε με την ησυχία μας την αρματωσιά μας. Εννοείται ότι θα είμαστε αρκετά πίσω από την ακτογραμμή, ώστε να μην τρομάζουμε τα ψάρια με τη σκιά μας και τις κινήσεις μας.

Αφού κατασκευάσουμε την αρματωσιά μας και το δόλωμα αν χρειαστεί , ρίχνουμε μια μικρή ακόμα μπαλίτσα μαλάγρας στο νερό, δολώνουμε τα αγκίστρια μας και ξεκινάμε το ψάρεμα μας.

Με το που θα πιάσουμε κάποιο ψάρι το βγάζουμε αμέσως από το νερό , όσο γίνεται πιο γρήγορα για να μην τρομάξουμε τα υπόλοιπα της περιοχής. Αν το ψάρι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και νομίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μας τα κόψει αν το τραβήξουμε με τη μία έξω, τότε το οδηγούμε σε ένα χαμηλό σημείο εκεί κοντά και το βγάζουμε κατά κάποιο τρόπο σέρνοντας εκεί, όπου με τα χέρια στη συνέχεια το βγάζουμε με ασφάλεια εκτός νερού. Εννοείται ότι δεν υπάρχει απόχη. Αν υπάρχει τότε η οδήγηση θα γίνει μέσα στο στεφάνι της απόχης.