Cover

Ψαροτουφεκο

Χειμωνιάτικες Συνήθειες των Ψαριών & Προσαρμογή του Τρόπου Ψαρέματος σε Αυτές

Χειμώνας. Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το πιστέψουν αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ημερολόγιο δείχνει «Δεκέμβριος», το κρύο κάποιες μέρες είναι αρκετά τσουχτερό. Ο βοριάς όταν αρχίζει δεν λέει να σταματήσει. Χιόνια έχουν πέσει σε αρκετές περιοχές. Η μέρα είναι αρκετά μικρή. Οι ψαρευτικές μας εξορμήσεις έχουν λιγοστέψει. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο ελεύθερος χρόνος και οι υποχρεώσεις του καθένα, αλλά ότι έχουμε να υπολογίσουμε και άλλες πολλές παραμέτρους προτού ξεκινήσουμε. Πρόβλεψη καιρού (αέρας, βροχή, χιόνια), γνώση της περιοχής όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και ύπαρξη καθαρότητας ή όχι του νερού. Κατάλληλος χειμερινός εξοπλισμός, ύπαρξη κατάλληλου καταλύματος αν πρόκειται να διανυκτερεύσουμε, θαλάσσιες συγκοινωνίες αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με πλοίο και άλλα πολλά, τα οποία αναβάλλουν συνεχώς τις εξορμήσεις μας ή τις ακυρώνουν. Εξορμήσεις που γίνονται μικρότερες σε διάρκεια και πολύ κοντινές.

Πολλοί είναι ήδη αυτοί που έχουν αποθηκεύσει τον εξοπλισμό τους αφού η ψαρευτική τους περίοδος έχει λήξει και θα ξεκινήσει όταν αρχίσει και ζεστάνει ξανά ο καιρός. Η  έλλειψη κάποιων βασικών εξαρτημάτων για την εποχή αυτή έχει κάνει το ψάρεμά τους απαγορευτικό. Μια έλλειψη που μπορεί εύκολα να συμπληρωθεί φτάνει να υπάρχει η διάθεση και το κίνητρο. Διάθεση που εύκολα αποκτιέται όταν υπάρχουν στην παρέα μας άτομα που βουτούν όλες τις εποχές και κίνητρο τα εύκολα ψάρια που μπορούμε να συναντήσουμε σε πολύ ρηχά νερά αυτή την εποχή.

Αυτό που παρατηρώ κάθε χρόνο είναι ότι οι χειμερινοί ψαροκυνηγοί αυξάνονται συνεχώς. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με γενική αύξηση των ψαροκυνηγών που ξεκινούν το καλοκαίρι και συνεχίζουν αρκετοί από αυτούς και το χειμώνα ή με τη γνώση κάποιων συνηθειών των ψαριών ή με τον εύκολο τρόπο ψαρέματός τους ή τη συστηματική άθληση. Αυτό πάντως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι και μεγάλης ακόμα ηλικίας ψαροκυνηγοί κατακλύζουν τις παραλίες, ενώ πολλές γυναίκες συνδυάζοντας ψαροτούφεκο και άθληση, συνεχίζουν να βουτούν αρκετές ώρες ακόμα και τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.

Μπορεί οι εξορμήσεις τους να μην είναι πάντα πετυχημένες, όμως το ένα ή δύο χταποδάκια που θα βγάλουν, το λαβράκι που είδαν να περνά από μπροστά τους ή τους σαργούς που μπαινόβγαιναν σε κάποια τρύπα, τους δίνουν κίνητρα να συνεχίσουν.

Συζητώντας με αρκετούς νέους ψαροκυνηγούς που συνεχίζουν να βουτούν όλο το χρόνο, μάζεψα αρκετές απορίες που ήταν κοινές σε όλους. Τις περισσότερες από αυτές που είναι και επίκαιρες θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε σε αυτό το άρθρο, που απευθύνεται μεν στους νέους, αλλά και που υπενθυμίζει και αρκετά στους παλιότερους.

Κάθε εποχή πρέπει να ξέρουμε ότι έχει και τα δικά της ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία, όπως επίσης και σε κάθε εποχή τα ψάρια έχουν και διαφορετικές συνήθειες. Γνωρίζοντας εμείς τόσο τα ψάρια που υπάρχουν, όσο και τις συνήθειες τους, μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε τον τρόπο ψαρέματός μας κατάλληλα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τι συμβαίνει το χειμώνα θα το δούμε αρκετά αναλυτικά αφού είναι η εποχή που διανύουμε.

Η κίνηση των πολλών σκαφών έχει σίγουρα λιγοστέψει. Τζετ σκι και ταχύπλοα που πηγαινοέρχονταν όλες τις ώρες της μέρας κατά μήκος των παραλιών ή δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα. Και οι κολυμβητές είναι εξαφανισμένοι. Έτσι τα ψάρια βρίσκουν ευκαιρία να πλησιάσουν πολύ πιο κοντά τις παραλίες. Μάλιστα οι βροχές και το άνοιγμα κάποιων μικρών ποταμών που το καλοκαίρι ήταν στεγνά, κατεβάζουν τροφή με αποτέλεσμα μεγαλύτερο συνωστισμό ψαριών στα συγκεκριμένα σημεία.

Τα ψάρια τα οποία τους υπόλοιπους μήνες ήταν σκόρπια και βαθιά, αρχίζουν να κοπαδιάζουν και να γυαλώνουν. Οι κέφαλοι κατά μεγάλες ομάδες πλησιάζουν τις βραχώδεις ακτές. Τα μεγάλα ρηχά μονόπετρα, τα ξενέρια και οι κατρακυλισμένcς πέτρες σε αμμουδερό βυθό είναι τα αγαπημένα τους μέρη. Οι ρηχές πλακούρες αρχίζουν να γεμίζουν από μεγάλους κοπαδιαστούς σαργούς. Ψάρια τα οποία τις περισσότερες φορές χωρίς να τρυπώνουν μπαινοβγαίνουν από κάτω, απομακρύνονται για λίγο και στη συνέχεια ξαναγυρίζουν. Όμως κάποιες φορές που δεν ξέρουμε γιατί, τους βλέπεις όλους να τρυπώνουν και τότε είναι που μπορεί να κάνουμε μια απίστευτα καλή ψαριά.

Οι τσιπούρες, κατά μεγάλα κοπάδια οι μικρές και σε μικρότερα κομμάτια οι μεγάλες,  πλησιάζουν αρκετά γιαλό. Η παρουσία του ψαροκυνηγού ή θα τις τρομάξει και θα τις απομακρύνει ή θα τις σπρώξει να χωθούν στην πρώτη πέτρα που θα συναντήσουν. Κι ενώ βάζουν μέσα το κεφάλι και νομίζουν ότι είναι προφυλαγμένες, το υπόλοιπο σώμα τους είναι έξω, και αποτελεί πρώτης τάξεως στόχο για κάποιον που είναι παρατηρητικός.

Τα μελανούρια τα συναντάμε κι αυτά πολλές φορές κοπαδιαστά κυρίως σε ξενέρια ή σε κοφτούς κάβους με κατρακυλισμένcς πέτρες. Οι σηκιοί, αν και είναι ψάρια τα οποία τελευταία έχει μειωθεί πολύ ο πληθυσμός τους, συναντιούνται κοπαδιαστά σε μεγάλα μονόπετρα της αποχής ή σε βυθούς με πλακούρες, σχισμές και χαραμάδες. Πολλές φορές θέλουν ένα ελαφρύ κυματάκι από το μέρος της θάλασσας προς την ακτή. Τότε είναι που κάνουν πολύ πιο έντονη την παρουσία τους.

Οι ροφοί, αν και λιγότεροι σε αριθμό σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πολύ πιο εύκολοι και πολύ ρηχοί. Μπορείς να τους συναντήσεις στα πιο απίθανα σημεία. Κάποιο μεγάλο, ρηχό μονόπετρο ή μια μεγάλη σχισμή είναι από τα πιο πιθανά σημεία τους. Αν είσαι τυχερός κι έχουν φάει πριν κάποιο χταπόδι ή κάποιο ψάρι και το χωνεύουν, τότε είναι που δύσκολα θα τη γλιτώσουν. Οι κινήσεις τους είναι αργές και πολύ νωχελικές.

Τα σκαθάρια, ψάρια τα οποία τείνουν προς εξαφάνιση, είναι η περίοδος αυτή που μπορεί να τα συναντήσεις σε οποιοδήποτε ψάρεμά σου. Οι κακαρέλοι βρίσκονται σε αφθονία παντού, ενώ οι σάλπες βόσκουν στις πιο ρηχές χορταριασμένες πέτρες.

Για το τέλος αφήσαμε το λαβράκι, το πιο καθαρόαιμο χειμωνιάτικο ψάρι. Είναι το ψάρι εκείνο που συναντιέται στο πιο ρηχό κι απίθανο σημείο. Το ψάρι που θα αναζητήσουμε όταν όλα τα άλλα δεν υπάρχουν, το ψάρι που θα ασχοληθούμε αποκλειστικά μαζί του και που ούτε η θολούρα θα μας ενοχλήσει.

Όμως μην περιμένετε ότι θα πέσετε σε οποιαδήποτε παραλία και θα δείτε από κάτω τα ψάρια να σας περιμένουν. Μπορεί να κολυμπήσετε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να δείτε ίχνος ψαριού και τα ψάρια όλα να είναι μαζεμένα σε ένα σημείο το οποίο δεν το περιμένατε ποτέ. Σε ένα μικρό κι απάγκιο κολπάκι, σε ένα μεγάλο μονόπετρο, σε μια ρηχή σχισμάδα.

Οι τράτες γυαλό, τόσο στις φυκιάδες, όσο και στα ομαλά πετρώδη εδάφη έχουν διώξει από εκεί τα ψάρια που αναζητούμε. Οι βόλοι το βράδυ με τη σειρά τους έχουν τρομάξει τα ψάρια από μια συγκεκριμένη περιοχή. Αν είσαι άτυχος και βουτήξεις εκεί την άλλη μέρα το πρωί, το πιο πιθανό είναι να μη συναντήσεις τίποτα στο πέρασμά σου.

Η μέρα είναι αρκετά μικρή και το ψάρεμά μας πρέπει να αρχίζει αρκετά νωρίς αν θέλουμε να έχει μεγάλη διάρκεια. Εξάλλου πρέπει να είναι μέρα όταν βγούμε από το νερό για να μην κρυώσουμε αρκετό. Επίσης, οι απογευματινές ώρες, παρόλο που μπορεί να έχουν περισσότερα ψάρια έχουν και τον κίνδυνο μπλεξίματος σε κάποιο δίχτυ. Είναι η εποχή που οι επαγγελματίες ρίχνουν αρκετά νωρίς δίχτυα και μάλιστα πολύ, μα πολύ ρηχά. Αναζητούν κι αυτοί τα ίδια με μας ψάρια, τα οποία όπως ξέρουμε γυαλώνουν πολύ ρηχά.

Κι ενώ μέσα στο νερό μπορεί να αισθανόμαστε αρκετά καλά, με το που θα βγούμε έξω κι αρχίσουμε να βγάζουμε τη στολή, τα πράγματα αλλάζουν μονομιάς. Το κρύο είναι αρκετά τσουχτερό και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι όλες αρκετά γοργές. Το μέρος θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο από τον αέρα, ενώ κάποιο ζεστό ρόφημα εκτός από τα ζεστά μας ρούχα είναι ότι καλύτερο.

Μα θα μου πείτε, βγήκαμε κιόλας; Εδώ δεν είπαμε πως πρέπει να ψαρέψουμε, το ξεχάσαμε;

Όχι δεν το ξεχάσαμε. Απλώς πρέπει να φροντίσουμε από πριν το πού θα αλλάξουμε και πώς θα διατηρήσουμε τα ρούχα μας στεγνά από κάποια βροχή που πολύ πιθανόν να υπάρξει.

Τρόποι Ψαρέματος

Το ψάρεμά μας από ότι είπαμε πιο πριν αναφερόμενοι στα ψάρια, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι αρκετά ρηχό. Εξάλλου η θολούρα που γενικά επικρατεί συνήθως αυτήν την εποχή σε συνδυασμό με τη χοντρή στολή και τα πολλά μολύβια δεν μας ωθούν σε βαθιά ψαρέματα. Ρηχό ψαχτήρι και ρηχό καρτέρι είναι οι δύο τρόποι που θα χρησιμοποιήσουμε και θα πρέπει να επιλέξουμε έναν από αυτούς από την αρχή του ψαρέματός μας, αφού ο καθένας απαιτεί και διαφορετική τεχνική αλλά και εξοπλισμό.

Ψαχτήρι: Μπορεί το χειμώνα τα ψάρια να κοπαδιάζουν και να χώνονται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλες εποχές κάτω από το βράχο, αλλά μην περιμένετε ότι θα σας περιμένουν στην είσοδο της τρύπας να τα χτυπήσετε. Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα μια φοβισμένη τσιπούρα που βράχωσε ή ένας κέφαλος που χώθηκε σε μια μικρή πέτρα, τα ψάρια ξέρουν και κρύβονται αρκετά καλά. Πηγαίνουν και βρίσκουν κάτω από οποιοδήποτε βράχο το πιο κρυφό σημείο, ώστε να έχουν πλήρη κάλυψη. Εκεί θα χρειαστεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ψάχνουμε και ποτέ επιπόλαιοι. Μια προσεκτική βουτιά πάντα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από 10 επιπόλαιες βουτιές.

Ότι η κάθε βουτιά μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη, αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε. Ο θόρυβος μπορεί να τρομάξει το ψάρι και ή θα το κάνει να κρυφτεί ακόμα καλύτερα ή θα το απομακρύνει από το συγκεκριμένο σημείου με αποτέλεσμα η βουτιά μας να είναι άκαρπη. Επίσης, μεγάλη προσοχή θέλει στο σώμα μας όταν πλησιάζουμε μπροστά στην είσοδο της κάθε τρύπας. Λίγο να μην προσέξουμε και σηκώσουμε θολούρα, είτε με τα πέδιλα, είτε με κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ή να μην μπορούμε να δούμε καλά στο εσωτερικό της τρύπας ή στην επόμενη βουτιά αν χρειαστεί. Προσοχή χρειάζεται και στο ανέβασμα και ειδικά στο ξεκόλλημα από το βυθό.

Σε περίπτωση που είμαστε τυχεροί και κάτω από μια τρύπα βρούμε περισσότερα από ένα ψάρια και θελήσουμε, όπως είναι λογικό να πάρουμε περισσότερα από ένα, θα πρέπει οι βολές μας να είναι καίριες. Οποιοδήποτε ψάρι θα σημαδέψουμε για αρχή θα πρέπει να το πετύχουμε σε τέτοιο σημείο που δεν θα του αφήσουμε περιθώρια αντίδρασης. Επίσης με το που γίνει η βολή  εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι και αρπάζουμε τη βέργα ή τραβάμε το σκοινάκι ή την πετονιά κοντά μας ώστε το χτυπημένο ψάρι να απομακρυνθεί γρήγορα από τα υπόλοιπα χωρίς να τα τρομάξει ιδιαίτερα. Το να ρίξει κάποιος απρόσεκτα σε ένα κοπάδι ψαριών με τη δικαιολογία ότι κάτι θα πάρει, αφού τα ψάρια είναι μαζεμένα, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει. Ακόμα και αν η βέργα μας περάσει ένα ή δύο ψάρια, αυτά θα είναι σε επιπόλαιο σημείο τα οποία και θα τρομάξουν τα υπόλοιπα με το σπαρτάρισμα που θα κάνουν, αλλά είναι και πολύ πιθανό να ξεκαρφωθούν προτού τα πάρουμε στα χέρια μας.

Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι γενικά μικρά κι έχουν να κάνουν τόσο με το βυθό που ψαρεύουμε όσο και με τα ψάρια που θα συναντήσουμε. Επειδή κατά κανόνα τα ψάρια είναι άσπρα, δηλαδή σαργοί, σηκιοί, κέφαλοι, τσιπούρες, μελανούρια, το όπλο που θα κρατάμε στα χέρια μας θα είναι μικρό. Ένα 75άρι λαστιχοβόλο είναι αρκετό. Για βέργα καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε 6 χιλιοστά ενώ τα λάστιχά μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακά ώστε η βολή μας να είναι αρκετά γλυκιά και αθόρυβη. Βέβαια αυτό είναι το βασικό μας όπλο και αυτό που θα χρησιμοποιούμε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ψαρέματός μας.

 Επειδή όμως κατά τη διάρκεια του ψαρέματός μας μπορεί να συναντήσουμε και κάποιο μεγάλο ψάρι, όπως για παράδειγμα ένα ροφό, μια στήρα, μια σφυρίδα, ένα κοπάδι μαγιάτικα, μια λίτσα, ένα λούτσο ή μπορεί να συναντήσουμε κάποια τρύπα που θα χρειαστεί να κάνουμε μια μακρινή βολή, καλό είναι να υπάρχει στη σημαδούρα μας κρεμασμένο ένα πιο μακρύ όπλο, 90άρι κατά προτίμηση ή 100άρι με μουλινέ, χοντρότερη βέργα και πιο δυνατά λάστιχα.

Τώρα αυτό που θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και που μπορεί σε μερικούς να φαίνεται περίεργο, είναι ένα πολύ μικρό όπλο. Ένα 50άρι αεροβόλο ή ένα πιο μικρό ακόμα λαστιχοβόλο με βέργα, η οποία ίσα-ίσα να βγαίνει από την κεφαλή. Το όπλο αυτό θα μας βοηθήσει να πάρουμε ψάρια τα οποία έχουν τρυπώσει σε τέτοια σημεία όπου ένα μεγαλύτερο όπλο πολύ δύσκολα χωράει.

Σε περίπτωση που ο βυθός που ψαρεύουμε είναι κατρακυλισμένες πέτρες και τα ψαριά με το που τα βλέπουμε εξαφανίζονται χωρίς να προλάβουμε καλά καλά να τα σημαδέψουμε, τότε το μικρό όπλο αλλά με μια πεντάαινα πάνω του είναι μια αρκετά καλή και αποδοτική πρόταση.

Επειδή ο χειμώνας είναι όπως είπαμε και κάπου στην αρχή η εποχή των συρόμενων εργαλείων, θα πρέπει να αποφεύγουμε στα ψαρέματά μας σε κομμάτια στα οποία μπορεί να έχει περάσει από εκεί κάποια τράτα. Έτσι τα ομαλά γενικά κομμάτια αποφεύγονται. Στα ψαρέματά μας προτιμάμε κομμάτια με άγριο και κακοτράχαλο βυθό, κομμάτια με μπόλικα ξενέρια και μεγάλα μονόπετρα ή μικρά, ρηχά και βραχώδη κολπάκια. Ποτέ δεν σνομπάρουμε τα κοντινά μας σημεία παρόλο που είναι πολυψαρεμένα γιατί αυτήν την εποχή μπορούν να μας δώσουν ανέλπιστο πολλά και καλά ψάρια.

Ρηχό καρτέρι: Ο δεύτερος τρόπος ψαρέματος που συνίσταται αυτή την εποχή. Η ύπαρξη του καθαρόαιμου χειμωνιάτικου ψαριού που είναι το λαβράκι από μόνη της και μόνο μας ωθεί σε αυτό το ψάρεμα. Επίσης, κέφαλοι και σαργοί έρχονται να συμπληρώσουν την ψαριά μας.

Το συγκεκριμένο χειμωνιάτικο καρτέρι σε σχέση με τα υπόλοιπα καρτέρια έχει μια διαφορά. Γίνεται όσο πιο ρηχά μπορούμε. Αυτό όμως απαιτεί και κάποια προσαρμογή του εξοπλισμού μας. Επειδή στα ρηχά νερά υπάρχει μεγάλη άνωση, το κρύο είναι τσουχτερό και η στολή μας χοντρή, θα χρειαστούμε πολύ επιπλέον βάρος ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε ακίνητοι στο βυθό. Τη λύση αυτή μας τη δίνει το γιλεκάκι και ένα βάρος στην πλάτη. Αν δούμε ότι και τα πόδια μας σηκώνονται στο νερό, τότε θα προσθέσουμε κι εκεί κάποιο βάρος αν και καλό είναι να χρησιμοποιούμε στο καρτέρι πάντα βάρος στα πόδια γιατί αυτό αφαιρείται κατά κάποιο τρόπο από τη μέση.

Αυτό που πρέπει να υπολογίσουμε σωστά είναι το σύνολο των βαρών μας. Βάρος πλάτης, ποδιών και ζώνης πρέπει να μας κρατούν ακίνητους στο βυθό χωρίς να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταβάλουμε κάποιο ιδιαίτερο ζόρι στο να πιαστούμε από κάποιο βράχο με συνέπεια το καρτέρι μας να μην γίνεται σωστό.

Οι τόποι που θα επιλέξουμε είναι αυτοί που γνωρίζουμε ότι κρατούν ψάρια. Συνήθως εκβολές μικρών ποταμών, ξενέρια, μικρά νησόπουλα, μεγάλες ρηχαδιές, φυκιάδες που ξενερίζουν είναι τα πιο κατάλληλα σημεία για το ψάρεμα μας. Το αθόρυβο κολύμπι, η παρατηρητικότητα, τόσο στην ύπαρξη των ψαριών, όσο και στο δρομολόγιο που ακολουθούν, είναι ατού στο ψάρεμά μας. Η βουτιά μας το ίδιο αθόρυβη και πολλές φορές ένα μικρό σύρσιμο κρίνεται απαραίτητο. Δηλαδή αντί να βουτήξουμε κατευθείαν στο μέρος που έχουμε επιλέξει για το καρτέρι μας, να βουτήξουμε από πιο πριν και να συρθούμε σιγά σιγά προς τα εκεί.

Οι συνεχόμενες βουτιές και τα επαναλαμβανόμενα ψαρέματα στους ίδιους τόπους θα μας γνωρίσουν σιγά σιγά και τα σημεία που βαστούν ψάρια, αλλά και τις συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να καρτερεύσουμε. Θέσεις που πολλές φορές είναι στραμμένες με το όπλο στην ακτή, αφού το λαβράκι είναι ένα ψάρι που συνήθως παρουσιάζεται από εκεί.

Το όπλο μας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μας βολεύει και στη σκόπευση, αλλά και να μην μας εμποδίζει στις κινήσεις. Το μήκος του έχει να κάνει πιο πολύ με την καθαρότητα των νερών. Αν το νερό είναι καθαρό τότε ένα 90άρι λαστιχοβόλο είναι υπεραρκετό, ενώ αν έχει θολούρα το όπλο γίνεται 75άρι. Τη σημαδούρα μας δεν την έχουμε πάνω μας αλλά την ποντίζουμε κάπου εκεί κοντά ώστε να είναι ορατή η παρουσία μας στους επαγγελματίες ψαράδες, που αυτή την εποχή ψαρεύουν κι αυτοί εντελώς ρηχά. Αρκετά είναι τα περιστατικά με τράτες που παραλίγο να πάρουν στο σάκο τους ψαροτουφεκάδες που καρτέρευαν με ή χωρίς σημαδούρα κοντά τους.

Για όσους καταφέρνουν και ξυπνούν νωρίς, το καρτέρι γίνεται πολύ πιο αποδοτικό. Τα ψάρια που θα συναντήσουν στο νερό την πρώτη μια ώρα που θα φέξει δεν θα τα συναντήσουν στη διάρκεια όλης της υπόλοιπης μέρας. Εξάλλου τις πρωινές ώρες τα ψάρια είναι πιο άφοβα αφού δεν έχουν συναντήσει άλλους ψαροκυνηγούς. Αν πάμε να βουτήξουμε εμείς αργά εκεί που έχουν περάσει πριν από εμάς άλλοι, τότε το πιο λογικό είναι τα ψάρια να μην μας πλησιάζουν.

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά στις χειμωνιάτικες συνήθειες των ψαριών και στον τρόπο ψαρέματος, να πω και κάτι στους φίλους που σκέφτονται αν θα βουτήξουν το χειμώνα λόγω του κρύου. Το κρύο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στολή η οποία δεν είναι τρύπια και δεν μπάζει νερό από διάφορα σημεία, γάντια και μποτάκια, μας προσφέρουν προστασία για αρκετές ώρες ψαρέματος. Αν εμείς που θεωρούμαστε πιο εξοικειωμένοι με το κρύο βουτάμε ακόμα και 8 ώρες συνεχόμενες το χειμώνα, γιατί εσείς να μην μπορείτε άνετα να βουτήξετε τρεις ή τέσσερις ώρες; Η κρυάδα βρίσκεται μόνο στο ντύσιμο και στο γδύσιμο που μπορούμε γι’ αυτό να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα όπως για παράδειγμα να ντυθούμε σε κάποιο ζεστό μέρος κοντά στον τόπο ψαρέματος. Δεν είναι λίγοι οι ψαροκυνηγοί που ντύνονται στο σπίτι τους, αν βρίσκεται κάπου εκεί κοντά, φοράνε μια νιτσεράδα και με το αμάξι τους πηγαίνουν στον τόπο ψαρέματος.  Λύσεις υπάρχουν για όλα, φτάνει να έχουμε την ανάλογη διάθεση. Τα ψάρια αυτή την εποχή είναι αρκετά πιο εύκολο να τα συναντήσουμε και αξίζει να ασχοληθούμε μαζί τους.