Cover

Φυσικα

Δολώματα: Κόκκινο Σκουλήκι της Άμμου

Το σκουλήκι που μπορεί εύκολα ο καθένας μας να το βγάλει. Αυτό δε θέλει βουτιά, ούτε ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις όπως τα υπόλοιπα σκουλήκια. Το μόνο που θέλει είναι να πας εκεί που σκάει το κύμα, να σκάψεις λίγο με τα χέρια σου την άμμο και αν υπάρχει μέσα το μαζεύεις και στη συνέχεια το δολώνεις στο αγκίστρι σου με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα ψάρια, σχεδόν όλα, το προτιμούν.

Που το βρίσκουμε

Το κόκκινο σκουλήκι της άμμου το συναντάμε σε αμμουδερές παραλίες, εκεί που σκάει το κύμα. Βρίσκεται στην άμμο χωμένο, από βάθος μερικών εκατοστών μέχρι μισό μέτρο. Πολλές φορές κάνεις μία έτσι με το χέρι σου και το βλέπεις σε αφθονία. Το μέγεθός του ποικίλει από 2 εκατοστά μέχρι και 8 και το πάχος του είναι ανάλογο με το μήκος του. Δεν έχουν όλες οι αμμουδιές δόλωμα ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, δεν κάνουν όλες οι αμμουδιές. Μπορεί αλλού να σκάβεις ώρες ολόκληρες και να βρεις ένα – δυο κομμάτια και αλλού μέσα σε 1Ο λεπτά να έχεις βρει πάνω από εκατό κομμάτια. Γι’ αυτό τις παραλίες και τις αμμουδιές που κρατάνε δόλωμα σε αφθονία τις θυμόμαστε. Αν πάμε σε άγνωστα μέρη ρωτάμε τους ντόπιους να μας πουν. Η απάντηση δε θα είναι σίγουρα καταφατική. Μπορεί να μη θέλουν να μας πληροφορήσουν, κάτι το οποίο είναι εν μέρει λογικό. Αλλά και να μη μας πουν, το να ανακαλύψουμε μια αμμουδιά με δόλωμα είναι σχετικά εύκολο. Πάμε, σκάβουμε και αν υπάρχει σκουλήκι έχει καλώς, ειδάλλως πάμε παρακάτω, σε άλλη.

Πως το μαζεύουμε

Επειδή το σκουλήκι αυτό βρίσκεται εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα, δεν πάμε να το μαζέψουμε όταν έχει φουσκοθαλασσιά και το νερό έχει ανέβει αρκετά ψηλά στην αμμουδιά. Πάμε και το μαζεύουμε όταν είναι καλοσύνη ή όταν φυσάει οπό την ακτή προς τη θάλασσα και το νερά είναι τραβηγμένο. Τότε έχουμε και τις καλύτερες αποδόσεις.

Πρώτος τρόπος: Ο τρόπος που σκάβουμε για να το βρούμε είναι απλός. Ανοίγουμε ένα λάκκο γύρω στους 1Ο με 15 πόντους βάθος, λίγο πιο πάνω οπό εκεί που καταλήγει το κυματάκι. Το σκουλήκια που υπάρχουν εκεί συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια της άμμου και κάτω από το θαλασσινό νερό που υπάρχει στο λάκκο. Γυαλίζουν και τα αναγνωρίζουμε αμέσως. Τα μαζεύουμε και τα τοποθετούμε σε ένα κουβαδάκι και ανακατεύουμε ξανά την άμμο για να εμφανιστούν και άλλα. Στη συνέχεια επεκτείνουμε το λάκκο προς το δεξιά ή προς το αριστερά, κατά μήκος της αμμουδιάς και συνεχίζουμε την ανεύρεση δολωμάτων με την ίδιο μέθοδο, μέχρι να βγάλουμε αρκετά κομμάτια για τον τρόπο ψαρέματός  μας και τα εργαλεία. Τους λάκκους που ανοίγουμε δεν είναι ανάγκη να τους κλείσουμε αφού τους κλείνει η ίδια η θάλασσα. Μέσα σε πέντε – δέκα λεπτά το τοπίο έχει επανέλθει στην πριν από εμάς κατάσταση.

Δεύτερος τρόπος: Ένας άλλος τρόπος για την ανεύρεση του συγκεκριμένου δολώματος είναι το κόσκινο. Με τη βοήθεια ενός ψιλού πλέγματος ή μιας συρμάτινης σήτας φτιάχνουμε ένα κόσκινο διαστάσεων 60Χ40 εκατοστά και βάθους 15.Μέσα εκεί πετάμε την άμμο που σκάβουμε στην αμμουδιά και την κοσκινίζουμε για να φύγει και να μείνει μέσα το δόλωμα μαζί με οτιδήποτε χαλικάκι υπάρχει. Βέβαια, με αυτή τη μέθοδο χρειάζονται δύο άτομα. Ένα να σκάβει και να ρίχνει την άμμο στο κόσκινο κι ένα να κοσκινίζει. Οι τρύπες του κόσκινου λογικό είναι να έχουν τέτοιο μέγεθος που να συγκρατούν το δόλωμά μας.

Από τα σκουλήκια που βρίσκουμε είτε με τον απλό τρόπο, είτε με το κόσκινο, μαζεύουμε τα μεγαλύτερα κι αυτά που κάνουν να δολωθούν στο αγκίστρι μας. Τα μικρότερα που δε δολώνονται τα αφήνουμε εκεί να μεγαλώσουν για να τα αναζητήσουμε  άλλη φορά. Επίσης, δε μαζεύουμε όσο γίνεται περισσότερα δολώματα, αλλά αυτά που χρειάζονται για το ψάρεμά μας. Τα δολώματα αυτά δε μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Γι’ αυτό είμαστε λογικοί στην αναζήτησή τους. Βγάζουμε τα κομμάτια που θέλουμε για τη συγκεκριμένη μέρα και το συγκεκριμένο ψάρεμα και την επόμενη μέρα βγάζουμε τα κομμάτια που θέλουμε για το επόμενο ψάρεμα

Πως δολώνουμε

Το κάθε σκουλήκι δολώνεται στο αγκίστρι ολόκληρο και δεν το κόβουμε στη μέση όταν είναι μεγάλο. Μπορούμε σε ένα αγκίστρι να δολώσουμε δύο σκουλήκια, αλλά δε μπορούμε μισό. Όταν το σκουλήκι αυτό κοπεί, τότε το μόνο που μένει αφού φύγουν τα υγρά του είναι μια πέτσα. Αυτό είναι και το μόνο του ελάττωμα. Από εκεί και πέρα αν δολωθεί σωστά αποτελεί ένα θαυμάσιο μεζέ για όλα σχεδόν τα ψάρια.

Ο τρόπος που δολώνουμε το σκουλήκι είναι κι αυτός εύκολος κι απλός. Περνάμε την ακίδα του σκουληκιού στο πίσω μέρος, στην ουρά θα λέγαμε και όχι στο κεφάλι και προχωράμε το αγκίστρι στο εσωτερικό του, μέχρι να καλυφτεί ολόκληρα το αγκίστρι. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη μύτη της ακίδας να εξέχει λίγο για να πιάσει το ψάρι που θα τσιμπήσει κι αφήνουμε το υπόλοιπο μέρος του σκουληκιού να περισσεύει(Σχήμα 1). Έτσι το σκουλήκι παραμένει ζωντανό, το κομμάτι που περισσεύει από την ακίδα και πέρα κουνιέται και προσελκύει τα ψάρια και όταν έρθει το ψάρι να τσιμπήσει υπάρχει η ακίδα που εξέχει και συνεπώς αγκιστρώνεται.

 

Αν όμως τα δολώματα που έχουμε βρει δεν είναι τέτοια ώστε ένα σκουλήκι να σκεπάζει όλο το αγκίστρι και να περισσεύει και κάποιο τμήμα του, τότε μπορούμε να δολώσουμε δυο σκουλήκια μαζί(Σχήμα 2). Περνάμε το πρώτο σκουλήκι όλο στο αγκίστρι και στη συνέχεια το δεύτερα μέχρι να σκεπαστεί όλο το αγκίστρι. Αφήνουμε έξω την ακίδα του αγκιστριού να περισσεύει όπως και κάποιο τμήμα του δεύτερου σκουληκιού, επίσης να περισσεύει.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται  και όταν το σκουλήκι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αγκίστρι. Τότε δεν το κόβουμε στη μέση, αφού αυτό χαλάει, αλλά το περνάμε και στη νάιλον(Σχήμα 3). Έτσι καλύπτουμε κι αυτή την περίπτωση.

Τρόποι Δολώματος

Σχήμα 1: Περνάμε την ακίδα του αγκιστριού στο πίσω μέρος του σκουληκιού, στην ουρά θα λέγαμε και όχι στο κεφάλι και προχωράμε το αγκίστρι στο εσωτερικό του σκουληκιού, μέχρι να το καλύψουμε ολόκληρο. Στη συνέχεια βγάζουμε τη μύτη της  ακίδας να εξέχει λίγο για να πιάσει το ψάρι που θα τσιμπήσει κι αφήνουμε το υπόλοιπο μέρος του σκουληκιού να περισσεύει. Έτσι το σκουλήκι παραμένει ζωντανό, το κομμάτι που περισσεύει από την ακίδα και πέρα κουνιέται και προσελκύει τα ψάρια και όταν έρθει το ψάρι να τσιμπήσει υπάρχει η ακίδα που εξέχει και συνεπώς αγκιστρώνεται. Σχήμα 2: Αυτός  ο τρόπος  δολώματος χρησιμοποιείται όταν τα σκουλήκια μας είναι μικρά και το αγκίστρι μεγάλο ή όταν θέλουμε να δολώσουμε ένα πιο μεγάλο αγκίστρι από τα συνηθισμένα γιατί τα ψάρια που πιστεύουμε ότι έχει η περιοχή είναι μεγάλα. Εδώ περνάμε το πρώτο σκουλήκι όλο στο αγκίστρι έτσι ώστε να καλύπτει όλο το τμήμα του αγκιστριού από το κοτσάνι και πάνω και στη συνέχεια περνάμε το δεύτερο σκουλήκι. Μόλις σκεπαστεί όλο το αγκίστρι με δόλωμα αφήνουμε έξω την ακίδα να περισσεύει όπως και κάποιο τμήμα του δεύτερου σκουληκιού, επίσης να περισσεύει, για να προσελκύει με τις κινήσεις του τα ψάρια. Σχήμα 3: Όταν το σκουλήκι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αγκίστρι μας τότε χρησιμοποιούμε αυτό τον τρόπο δολώματος γιατί όπως ξέρουμε τα κόκκινο σκουλήκι της άμμου δεν το κόβουμε ποτέ στη μέση. Έτσι περνάμε κάποιο τμήμα του σκουληκιού και πάνω στη νάιλον και αφήνουμε και μπροστά από την ακίδα το ανάλογο τμήμα που θα κουνιέται για να προσελκύει τα ψάρια.

Υπάρχουν βέβαια και ψαράδες που δολώνουν το σκουλήκι αυτό χωρίς να βγάζουν καθόλου έξω την ακίδα. Είναι και αυτός ένας τέταρτος τρόπος δολώματος που πρέπει να τον αναφέρουμε μαζί βέβαια με τα ελαττώματά του. Όταν το αγκίστρι δεν καρφωθεί καθόλου πάνω στο σκουλήκι, επειδή αυτό είναι ζωντανό μετακινείται και ξεσκεπάζει πολύ γρήγορα το αγκίστρι με συνέπεια αν το ψάρι δεν πάει να τσιμπήσει με το που πέφτει το δόλωμα στο νερό, μετά να  διστάζει λόγω του ξεσκέπαστου αγκιστριού.

Εννοείται ότι τα αγκίστρια που χρησιμοποιούμε σε όλους τους τρόπους δολώματος είναι καινούργια και όχι παλιά, χρησιμοποιημένα και σκουριασμένα που το μόνο που κάνουν είναι να μη μπορεί να δολωθεί το δόλωμά μας και να καταστρέφεται με το που περνιέται μέσα στο αγκίστρι. Επίσης, από τα αγκίστρια με χοντρό και λεπτό στέλεχος θα διαλέξουμε αυτά με το λεπτό στέλεχος έτσι ώστε να κάνουμε όσο το δυνατό τη λιγότερη ζημιά στο δόλωμά μας και να παραμένει αυτό όταν δολωθεί μέσα στο νερό σαν να ήταν μόνο του, χωρίς αγκίστρι.

Ψάρια που το προτιμούν

Όσον αφορά τα ψάρια που προτιμούν αυτό το δόλωμα, θα λέγαμε σχεδόν όλα. Οι εξαιρέσεις είναι μηδαμινές. Μουρμούρες, κακαρέλοι, σπάροι, σαργοί, μπαρμπούνια, τρελαίνονται για το κόκκινο αυτό σκουλήκι όταν είναι σωστά δολωμένο. Το ίδιο επίσης και χάνοι, πέρκες, γύλοι, τσιπούρες, μελανούρια, λυθρίνια, φαγγρόπουλα, κατσούλες, λύχνοι, δράκαινες. Ακόμα κι ο κέφαλος δε λέει όχι αν το συναντήσει μπροστά του.

Τρόποι ψαρέματος

Οι τρόποι ψαρέματος και τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο αυτό δόλωμα είναι πολλά. Καθετές ψιλές, πεταχτάρια, μονάγκιστρα, ψιλά ζοκάκια, καλαμίδι είναι κάποια από αυτά. Ακόμα και στο παραγάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, φτάνει να έχει λίγα αγκίστρια και ψιλά. Είναι ένα δόλωμα που ψαρεύει το ίδιο καλά μέρα και νύχτα και που δεν έχει αυξομειώσεις στην απόδοσή του, ανάλογα με τις εποχές που έχουν άλλα δολώματα.

Σκουλήκια δολωμένα σε παράμαλλο που φέρει floater στην τεχνική του casting

Βέβαια, δεν είναι ένα δόλωμα που θα το αφήσουμε να ψαρεύει για πολλές ώρες μέσα στο νερό. Το τρύπημα της ακίδας του δημιουργεί μια τρύπα μικρή μεν, αλλά που μπορεί να αδειάσει το εσωτερικό του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κι έτσι να μείνει μόνο η πέτσα του πάνω στο αγκίστρι. Γι’ αυτό όταν το χρησιμοποιούμε στα εργαλεία μας και δεν τσιμπήσει αμέσως το ψάρι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σηκώνουμε το αλιευτικό εργαλείο μας για να επιθεωρήσουμε το δόλωμα και συνήθως το αντικαθιστούμε με καινούργιο. Επίσης το παραγαδάκι μας όταν το δολώσουμε με το κόκκινο σκουλήκι μετά από ένα τέταρτο από την ώρα που τελειώσαμε το καλάρισμά του αρχίζουμε να το σηκώνουμε. Ότι ψάρι ήταν να τσιμπήσει και να πιαστεί σίγουρα θα το έχει κάνει.

Από ότι βλέπετε, το κόκκινο αυτό σκουλήκι της άμμου κάνει και για όλα σχεδόν τα ψάρια και για όλα σχεδόν τα αλιευτικά μας εργαλεία που έχουν ψιλά αγκίστρια και είναι σχετικά εύκολο να το βρούμε. Από κάποιους μπορεί να είναι κάπως παραμελημένο. Εμείς όμως που γνωρίζουμε όλα του τα πλεονεκτήματα ξέρουμε την αξία του, που αυτή αποδεικνύεται σε κάθε ψάρεμα που το χρησιμοποιούμε σαν δόλωμα στα αγκίστρια μας.

Δείτε σε βίντεο τρόπους δολώματος και ψάρεμα με το συγκεκριμένο σκουλήκι Βίντεο: Κόκκινο Σκουλήκι της Άμμου – Το Μουρμουροσκούλικο