Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Εγγλέζικο-Μπολονέζ: Ψάρεμα Κεφάλων σε Λιμάνι

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει το ψάρεμα σε λιμάνι είναι η συγκέντρωση πολλών ψαριών σε πολύ μικρό χώρο. Ο ψαράς δεν είναι αναγκασμένος να μαζέψει από μακριά τα ψάρια με τη βοήθεια μεγάλης ποσότητας μαλάγρας αλλά και δεν τον απασχολούν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες. Στα ψαρέματα εκτός λιμανιού θα πρέπει να επικρατεί φουσκοθαλασσιά, αεράκι και να έχει αφρουδιά ενώ στο λιμάνι ακόμη και με καλοσύνη μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική ψαριά.

Ο κέφαλος είναι από τα μόνιμα σχεδόν ψάρια του κάθε λιμανιού και το ψάρεμά του ενδιαφέρον. Η ιδιαιτερότητα που έχει να μη δαγκώνει το δόλωμα αλλά να το πιπιλάει και στη συνέχεια να το καταπίνει οδηγεί σε ένα εξειδικευμένο ψάρεμα αποκλειστικά για πάρτι του. Μπορεί να πιάσουμε και κάποιο διαφορετικό ψάρι, όμως όταν πούμε ότι θα ασχοληθούμε με τον κέφαλο το αρμάτωμα και οι ενέργειές μας όλες κατευθύνονται συγκεκριμένα.

Εξοπλισμός

Το πολύ μικρό action είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καλαμιού ενώ ο μηχανισμός είναι γεμισμένος με πετονιά μικρής διαμέτρου, 0,14-0,17 χιλιοστά. Παράμαλλο διαμέτρου 0,10-0,14 χιλιοστά. Φελλός +1 ή το πολύ +2 γραμμαρίων και αγκίστρια νούμερο 14-18 κατά προτίμηση ίσα με λεπτό στέλεχος. Απόχη απαραίτητη και μάλιστα αν είναι δυνατόν με νάιλον διάφανες δυχτάκι για να μην τρομάζει τα ψάρια.

Ξαγκιστρωτής, μολύβι βυθομέτρησης, μαλάγρα, καρεκλάκι, πανάκι τα δευτερεύοντα αλλά πολύ σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού μας.

Δόλωμα

Μπορεί ο κέφαλος να είναι ένα ψάρι παμφάγο, που να πιπιλάει όλα τα δολώματα, όμως αυτό που κάνει πραγματικά τη διαφορά στο συγκεκριμένο ψάρεμα είναι το μπιγκατίνι. Το μικρό αυτό σκουληκάκι πέρα από την κινητικότητα που έχει για να προσελκύει τα ψάρια μπορεί να δολωθεί σε πολύ μικρό αγκίστρι και να καταποθεί εύκολα από τον κέφαλο που όπως ξέρουμε δεν κόβει μπουκιά αλλά ρουφάει.

Μια δεύτερη καλή επιλογή είναι το λεπτό φιλετάκι σαρδέλας ή γαύρου. Βέβαια έχει το μειονέκτημα ότι είναι πιο ευάλωτο στα μικρόψαρα και το χρησιμοποιούμε μόνο όταν αυτά απουσιάζουν.

Μαλάγρα

Η μαλάγρα είναι απαραίτητη στην αρχή του ψαρέματος για να συγκεντρώσει τα ψάρια σε συγκεκριμένο σημείο αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Η μεγάλη ποσότητα έχει αποδείξει η πράξη ότι πιο πολύ ζημιά κάνει παρά καλό. Για αυτό μαλαγρώνουμε την περιοχή με δυο τρεις μπάλες μεγέθους μικρού πορτοκαλιού και στη συνέχεια αν χρειαστεί με ακόμη μικρότερη ποσότητα.

Το μπιγκατίνι απαραίτητο συστατικό της μαλάγρας αν ψαρέψουμε με αυτό ενώ αν τα νερά είναι ρηχά η μαλάγρα μας μπορεί να είναι και σκέτο μπιγκατίνι.

Μυστικά και ιδιαιτερότητες

Το να αναλύσουμε πως γίνεται το ψάρεμα του κεφάλου δε νομίζω ότι θα ήταν εποικοδομητικό. Το καλύτερο είναι να δούμε κάποιες ιδιαιτερότητες που έχει το ψάρεμα αυτό που αν τις προσέξουμε και τις εφαρμόσουμε στην πράξη θα δούμε πράγματι τη διαφορά.

Ψάρεμα βυθό

Η οριακή βυθομέτρηση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ψαρέματος. Θα προσπαθήσουμε το αγκίστρι μας να βρίσκεται στο ένα δάκτυλο από το βυθό. Αυτό βέβαια σημαίνει και προσοχή στη βυθομέτρηση στην αρχή του ψαρέματος και έλεγχος αυτής στη συνέχεια αλλά και να έχουμε βρει συγκεκριμένο σημείο ψαρέματος με μηδενική διακύμανση βάθους σε ακτίνα μέτρου όπου το δολωμένο αγκίστρι θα επιχειρούμε να πέφτει στο μέσο πάντα αυτού του νοητού κύκλου.

Έτσι στην αρχή του ψαρέματος, αν το μέρος μας είναι άγνωστο, με συνεχείς βυθομετρήσεις σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή βρίσκουμε το επίπεδο αυτό σημείο που αναζητούμε. Καλό είναι να μην είναι σήκωμα σε σχέση με την υπόλοιπη γενικά περιοχή αλλά ένα από τα βαθύτερα σημεία ολόγυρα.

Καθώς βυθομετρούμε, με το βαρίδι περασμένο στο αγκίστρι, υπολογίζουμε αν το αγκίστρι είναι σε επαφή με το βυθό, ο φελλός μας να φαίνεται μόνο το πάνω μέρος της κεραίας του. Αν στην βυθομέτρηση το αγκίστρι βρίσκεται σε διαφορετική απόσταση από το βυθό τότε πράττουμε ανάλογα.

Μικρό μέγεθος αγκιστριών

Ο κέφαλος όπως είπαμε δεν πάει να αρπάξει και να κόψει δαγκωνιά στο δόλωμα όπως τα υπόλοιπα ψάρια. Αυτός πάει και πιπιλάει το δόλωμα ρουφώντας τις διάφορες ουσίες που μπορεί να τραβήξει και όταν δει ότι το δόλωμα είναι στα μέτρα του και μπορεί να το ρουφήξει και αυτό τότε το καταπίνει. Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλουμε ο κέφαλος να καταπίνει εύκολα το δόλωμά μας θα πρέπει αυτό να είναι μικρό. Μικρό δόλωμα αυτομάτως σημαίνει και μικρό μέγεθος αγκιστριού. Για αυτό στο ψάρεμα του κεφάλου χρησιμοποιούμε μεγέθη αγκιστριών από 14 νούμερο έως και 18 ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιχειρούν ψάρεμα και με αγκίστρια εικοσαράκια. Μάλιστα όλα αυτά τα αγκίστρια που απευθύνονται στους κεφάλους είναι ίσα με όχι μεγάλο άνοιγμα για να ρουφιόνται ακόμα πιο εύκολα.

Δόλωμα μπιγκατίνι

Ένα μικρό αγκίστρι θέλει και το ανάλογο δόλωμα που να δολώνεται με ευκολία σε αυτό. Ποιο είναι αυτό; Το μπιγκατίνι. Περνώντας ένα σκουληκάκι στο στέλεχος του αγκιστριού κι ένα δεύτερο, αγκιστρωμένο με το αρπάδι από την κοφτή μεριά του, έχουμε μια μπουκιά που δύσκολα μπορεί να την αποφύγει το οποιοδήποτε ψάρι.

Το καλυμμένο αγκίστρι σε συνδυασμό με το κινούμενο σκουλήκι αποτελεί μια πρόκληση και μια πρόσκληση που δύσκολα θα βρεθεί καλύτερή της.

Λεπτές πετονιές

Αφού τα δόντια απουσιάζουν από τον κέφαλο δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε χοντρές πετονιές. Έτσι διάμετροι 0,12-0,14 χιλιοστά παίζουν άνετα εδώ ενώ αν είμαστε και λίγο εξοικειωμένοι με το ψάρεμα αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και 0,10. Η λεπτή πετονιά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν φαίνεται στα ψάρια και το κατέβασμα του δολώματος γίνεται με πολύ φυσικό τρόπο μη δίνοντας υποψίες στα ψάρια.

Καλάμι με μικρό action

Ένα καλάμι που μπορεί να συγχωρεί λάθη στο ψαρά και να παίρνει κάποια από τα κεφάλια των ψαριών σίγουρα θα μας εξυπηρετήσει και θα μας δώσει τα περιθώρια χρησιμοποίησης και λεπτών πετονιών αλλά και πολύ μικρών αγκιστριών. Ένα τέτοιο καλάμι είναι τα ελαφριά με μικρό action και μάλιστα με δράση κορυφής. Ο ψαράς που έχει στα χέρια του ένα τέτοιο καλάμι κι έναν μηχανισμό με σωστά ρυθμισμένα φρένα μπορεί να βγάλει με ευκολία το οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι αγκιστρωθεί.

Κοντό παράμαλλο

Επειδή το πιπίλισμα του κεφάλου δεν είναι τόσο έντονο σαν τις τσιμπιές των υπολοίπων ψαριών για να μπορούμε να το διακρίνουμε καλά θα πρέπει το παράμαλλό μας να είναι σχετικά κοντό. Αυτό δεν είναι κάτι που θα φοβίσει τα ψάρια αφού το σύνολο των εργαλείων μας είναι διακριτικό. Έτσι το μακρύ παράμαλλό το αφήνουμε για τα υπόλοιπα ψάρια κι εδώ τοποθετούμε παράμαλλο με μήκος 30 με 40 το πολύ εκατοστά.

Προσοχή στις κινήσεις μας

Όταν πιαστεί το ψάρι και τα εργαλεία μας είναι λεπτά προσπαθούμε να το φέρουμε στην επιφάνεια ζορίζοντάς το ελαφριά χωρίς απότομες κινήσεις που μπορεί και να σπάσουν το παράμαλλο αλλά και να ανοίξουν το μικροσκοπικό αγκίστρι μας. Αν καταφέρουμε και του πάρουμε το κεφάλι στην αρχή τότε τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί για τη συνέχεια. Αν μας το πάρει αυτό τότε θέλει προσοχή, υπομονή και καθόλου βιασύνη. Το ψάρι θα βγει έστω και σκασμένο στην επιφάνεια. Αυτό που θα φροντίσουμε αν το ψάρι δεν βγαίνει με τη μία είναι να το οδηγήσουμε σε σημείο διαφορετικό από εκεί που ψαρεύουμε για να τρομάξει όσο γίνεται λιγότερο τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού.

Απόχιασμα

Ψάρεμα κεφάλου χωρίς απόχη ευνόητο είναι ότι δεν γίνεται. Μάλιστα η απόχη μας πρέπει να έχει μεγάλη στεφάνη για να μπορεί να μπαίνει άνετα το ψάρι μέσα και το δυκτάκι της να είναι διαφανές για να μην τρομάζει τα ψάρια.

Το απόχιασμα πρέπει να ξέρετε ότι θέλει τρόπο και όχι κόπο. Δεν κυνηγούμε σε καμιά περίπτωση το ψάρι για να το αποχιάσουμε αλλά οδηγούμε εμείς το ψάρι μέσα στην απόχη που την έχουμε τοποθετήσει από πριν μέσα στο νερό. Ο ψαράς που ασχολείται με το εγγλέζικο και το μπολονέζ πρέπει να είναι σε θέση να αποχιάζει μόνος του χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου.

Δημιουργία τόπου

Ο κέφαλος είναι ένα ψάρι που μαθαίνει πολύ γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δημιουργώντας το δικό μας ψαρότοπο.

Βρίσκουμε στο λιμάνι ένα σημείο που μας βολεύει από όλες τις μεριές και το επισκεπτόμαστε σε τακτά διαστήματα ψαρεύοντάς το είτε απλά για να το μαλαγρώσουμε. Τα ψάρια της περιοχής γρήγορα θα το μάθουν και όποτε στη συνέχεια το επισκεπτόμαστε για ψάρεμα θα είναι εκεί τριγύρω να μας περιμένουν. Μάλιστα αν θέλετε να αξιοποιήσετε και μια άλλη παρατήρηση είναι ότι τα ψάρια κυκλοφορούν για ανίχνευση τόπου το σούρουπο και το χάραμα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δυο στιγμές είναι οι πλέον κατάλληλες για ένα ουσιαστικό μαλάγρωμα με σίγουρα αποτελέσματα.