Cover

Ψαροτουφεκο

Συνθήκες που Επηρεάζουν το Ψάρεμα μας

Ποιες είναι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να έχει το ψάρεμά μας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; Το φεγγάρι, ο ήλιος, η εποχή, η διεύθυνση του ανέμου, τα θαλάσσια ρέματα μπορεί να επιδράσουν στο αποτέλεσμα της βουτιάς μας; Μπορούμε από πριν να έχουμε μια εικόνα των αλιευμάτων μας; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα που μας απευθύνουν πολλοί φίλοι μας θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις που έχουμε από μια πληθώρα ψαρεμάτων σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες.

 

Άμπωτης-πλημμυρίδα

Στους περισσότερους φίλους τα δυο πιο πάνω φαινόμενα είναι γνωστά με τους απλούς όρους κατεβασμένα και σηκωμένα νερά. Η άμπωτης είναι όταν η θάλασσα έχει τραβηχτεί και τα νερά, δηλαδή η στάθμη τους, είναι πιο χαμηλά από ότι τις υπόλοιπες φορές. Αντίθετα η πλημμυρίδα είναι το φαινόμενο που η στάθμη του νερού είναι πολύ πιο ανεβασμένη από τις υπόλοιπες φορές. Και τα δυο φαινόμενα μπορούν να ερμηνευτούν με τους κύκλους του φεγγαριού, τα θαλάσσια ρεύματα και άλλους παράγοντες που δεν είναι ο σκοπός αυτός. Εμάς μας απασχολεί πότε είναι καλύτερα να πραγματοποιήσουμε τη βουτιά μας. Με ανεβασμένα ή με κατεβασμένα τα νερά;

Σε ρηχά νερά και μάλιστα σε επίπεδους βυθούς έχουμε διαπιστώσει μια μεγαλύτερη πληθώρα άσπρων κυρίως ψαριών όταν επικρατεί πλημμυρίδα σε σχέση με αντίστοιχα ψαρέματα στα ίδια ακριβώς σημεία με άμπωτη. Σε κρεμαστά νερά και σε βαθιά σημεία το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο. Μπορεί με πλημμυρίδα να έχουν πραγματοποιηθεί κι εκεί σπουδαίες ψαριές όμως και με άμπωτη δεν λείπουν τα καλά αποτελέσματα.

Μια απλή εξήγηση του γιατί με πλημμυρίδα έχουμε καλύτερες ψαριές σε ρηχά νερά είναι η παρακάτω που μπορεί εύκολα πιστεύω να το κατανοήσει ο κάθε ψαράς. Οι σαργοί, οι τσιπούρες και τα άλλα άσπρα ψάρια που συνήθως κυνηγάμε τρέφονται με κοχυλάκια, σκουλήκια, γαριδούλες και άλλους μικροοργανισμούς που βρίσκουν στην παράκτια ζώνη. Όταν τα νερά σηκωθούν τότε η θάλασσα ανεβαίνει και καλύπτει κι ένα μεγάλο στεριανό κομμάτι όπου εκεί υπάρχει άφθονη τροφή για τα συγκεκριμένα ψάρια. Στα βαθιά η τροφή παραμένει σχεδόν στάσιμη οπότε εκεί δεν έχουμε μια ανάλογη αύξηση παρουσίας ψαριών.

Ρέματα

Σημεία όπου επικρατούν ρέματα πάντα κρατούν ψάρια και ιδιαίτερα μεγάλα όπως μαυρόψαρα και συναγρίδες. Επίσης είναι διαπιστωμένο ότι μια περιοχή όπου άλλοτε έχει ρέματα και άλλοτε όχι, η παρουσία ψαριών είναι εντελώς διαφορετική στις δυο αυτές περιπτώσεις. Με τα ρέματα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα παράδεισο ψαριών ενώ με την ηρεμία σε μια έρημο. Δυο διαφορετικές εικόνες που δείχνουν καθαρά πότε τα ψάρια υπάρχουν.

Βέβαια το ότι υπάρχουν ψάρια με τα έντονα ρέματα δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο και να ψαρευτούν. Χρειάζεται κάποιος να είναι πολύ έμπειρος για να καταφέρει να βουτήξει σε ένα βυθό με ποτάμι ρέματα και να έχει καταστρώσει ένα σωστό πλάνο βουτιών. Η παρουσία σκάφους κοντά του είναι κι αυτή απαραίτητη.

Σε πιο ήπιες καταστάσεις όπως στα ρέματα των κάβων εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά και βατά και πρέπει ο ψαροκυνηγός να βουτήξει κόντρα στο ρέμα αν θέλει να έχει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε ήπια σταθερά ρέματα και σε βουτιά από την ακτή πάντα κολυμπάμε και ψαρεύουμε κόντρα στο ρέμα ώστε στην επιστροφή, που θα είμαστε πιο κουρασμένοι, να έχουμε το ρέμα πρίμα για να μην μας δυσκολέψει.

Φεγγάρι

Στα ψαρέματα επιφανείας η ύπαρξη φεγγαριού ή σκοταδιού παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο γιατί έχει να κάνει με τις ορέξεις των ψαριών. Εδώ αυτό δεν είναι τόσο πολύ έντονο αν και από παρατηρήσεις μας μέρες που είναι κοντά στην πανσέληνο είναι πιο αποδοτικές σε άσπρα ψάρια και μέρες κοντά στο σκοτάδι αποδοτικές σε μαύρα. Επίσης οι μέρες με το μεγάλο φεγγάρι έχουν δείξει ότι τα βαθιά ψαρέματα είναι αποδοτικότερα από τα ρηχά ενώ στα σκοτάδια οι αποδόσεις στρέφονται σε ρηχά ψαρέματα.

Ώρα

Εδώ έχουμε πραγματικά σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η παρουσία ψαριών είναι αποδεδειγμένο ότι δεν είναι η ίδια όλη τη μέρα αλλά έχει αρκετές διακυμάνσεις. Ξεκινώντας από την ώρα που ξημερώνει και ο ήλιος αρχίζει να βγαίνει παρατηρούμε μια έντονη παρουσία των ψαριών ιδιαίτερα στη ρηχή ζώνη. Όσο ο ήλιος ψηλώνει αυτή η παρουσία λιγοστεύει και το μεσημέρι τα ψάρια για να μπορέσεις να τα συναντήσεις πρέπει να βουτήξεις αρκετά βαθιά. Καθώς ο ήλιος παίρνει την κατηφόρα τα ψάρια αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά προς τα ρηχά και το σούρουπο έχουμε πάλι την μέγιστη παρουσία τους αλλά και το πιο εύκολο πλησίασμά τους.

 

Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι οι καλύτερες ώρες είναι αυτές κοντά στο ξημέρωμα και στη συνέχεια κοντά στο σούρουπο. Αν σκεφτούμε ότι το ψαροντούφεκο επιτρέπεται από την ώρα που βγαίνει ο ήλιος μέχρι την ώρα που δύει τότε μπορούμε να αποφασίσουμε πότε είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί η βουτιά μας. Το ιδανικότερο είναι να είμαστε έτοιμοι και να πέσουμε στο νερό την ώρα που ο ήλιος βγαίνει ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας εκτός από την καλή ώρα και όση ώρα θέλουμε στη συνέχεια. Αν είμαστε όμως από τους υπναράδες που δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε νωρίς τότε θα βουτήξουμε τέτοια ώρα ώστε η έξοδός μας από το νερό να γίνει με τη δύση του ήλιου. Το τελευταίο έχει το μειονέκτημα ότι έχει λήξη η βουτιά μας σε σχέση με την πρωινή επιλογή όπου ο χρόνος μας είναι πιο άνετος.

Να πούμε ότι στις μακρινές εξορμήσεις μας η πρωινή βουτιά πρέπει να γίνει κανόνας ενώ στις σύντομες εξορμήσεις μας η απογευματινή είναι μια καλή πρόταση.

Θερμοκλινές

Πρόκειται για το φαινόμενο αλλαγής θερμοκρασίας των νερών από κάποιο βάθος και μετά. Μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που γίνεται αντιληπτή ακόμη και με το μάτι αφού το σημείο αλλαγής θερμοκρασίας είναι χαρακτηριστικό.

Το βάθος που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό δεν είναι παντού το ίδιο όπως επίσης ότι το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες και ατονίζει εντελώς τους χειμερινούς. Τι κάνουμε εμείς όταν διαπιστώσουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα θερμοκλινές;

Τα περισσότερα είδη ψαριών προτιμούν τα ζεστά νερά. Αυτό από μόνο του δηλώνει ότι προτιμούμε να ψαρεύουμε στα σημεία που βρίσκονται πάνω από την μεταβολή της θερμοκρασίας. Πολλές φορές ιδίως τους ζεστούς μήνες ίσως χρειαστεί να ασχοληθούμε με ψαχτήρι στη ρηχή ζώνη που η παρουσία ψαριών είναι λιγοστή παρά να ασχοληθούμε με ψάρεμα κάτω από το θερμοκλινές. Οι πιθανότητες για μεγάλο βραχωμένο ψάρι είναι μεγάλες αν υπάρχουν μονόπετρα στην περιοχή.

Ακόμη και να συναντήσουμε ψάρια κάτω από το θερμοκλινές είναι πολύ δύσκολα να τα προσεγγίσουμε αφού η παρουσία μας γίνεται αμέσως αντιληπτή. Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι μεγάλοι σαργοί που τους καλοκαιρινούς μήνες τους συναντάμε κοπαδιαστούς στην κρύα περιοχή και κάποιες φορές και οι συναγρίδες.

Θερμοκρασία νερού

Όπως είπαμε και πιο πάνω τα ψάρια προτιμούν τα σημεία όπου είναι πιο ζεστά. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι αυτά που βρίσκονται πάνω από το θερμοκλινές ενώ τους χειμωνιάτικους που δεν υπάρχει(τουλάχιστον δεν είναι τόσο ευδιάκριτο) στα πιο ζεστά κομμάτια. Τώρα την άνοιξη θα συναντήσουμε ψάρια σε μικρά κολπάκια όπου εύκολα ζεσταίνονται τα νερά και σε σχισμές σε κρεμαστά νερά. Γνωρίζοντας τα κατατόπια της περιοχής που βουτάτε παρατηρήστε πια είναι τα ζεστότερα θαλάσσια κομμάτια ή βάλτε το μυαλό σας να υπολογίσει και σκεφτεί και εξορμήστε προς τα εκεί.

Διεύθυνση κι ένταση ανέμου

Έχουμε κι εδώ αρκετές παρατηρήσεις. Σε γενικές γραμμές οι ανατολικής διεύθυνσης άνεμοι θα λέγαμε ότι είναι αυτοί που φέρνουν ψάρια και οι δυτικής διεύθυνσης οι ψαροδιώκτες. Αυτό αν θέλαμε να δώσουμε μια πολύ γενική εικόνα. Αν πάμε τώρα και σε πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις θα δούμε ότι όλοι οι θαλασσινοί καιροί, δηλαδή αυτοί που φέρνουν κυματάκι από τη θάλασσα προς την ακτή, είναι ευνοϊκοί ενώ οι στεριανοί όχι.  Η βόρειας διεύθυνσης πάντα πιο ευνοϊκοί από τους νοτιάδες ενώ σε ένταση θα προτιμήσουμε σε ήπια τους θαλασσινούς και σε μεγάλη τους στεριανούς.

 

Ήλιος-συννεφιά-βροχή-καταιγίδα

Εδώ έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής φαινόμενο. Τις μέρες που είχε ήλιο και κανένα σύννεφο στον ουρανό πραγματοποιήθηκαν οι πιο πλούσιες ψαριές στα βαθιά. Αντίθετα συννεφιασμένες μέρες ή ακόμη και βροχερές είχαμε αντίστοιχες πλούσιες ψαριές σε ρηχά νερά. Βέβαια εδώ δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα αφού όταν είχε ήλιο υπήρχε μεγαλύτερη ορατότητα και μπορούσες να βουτήξεις στα βαθιά ενώ όταν επικρατούσε συννεφιά η ορατότητα περιοριζόταν και μαζί της και το βάθος ψαρέματος.

Τέλος να πούμε ότι όσες φορές έτυχε να βρισκόμαστε στο νερό κοντά σε καταιγίδα πάντα βρίσκαμε ψάρια μόνο όμως ότι δεν τα κυνηγούσαμε αλλά βιαζόμαστε να βγούμε από το νερό μην αρπάξουμε κανένα κεραυνό.

Βαρομετρικό-καλοκαιρία –κακοκαιρία

Κι εδώ έχουμε αρκετές παρατηρήσεις. Όσο αφορά τις ενδείξεις του βαρόμετρου όταν είχαμε εξόρμηση όπου είχε απότομη μεταβολή τότε αυτή ήταν ως επί το πλείστο πετυχημένη. Αντίθετα εξορμήσεις με σταθερή ένδειξη πίεσης ήταν μέτριας αποτελεσματικότητας.

Πάμε να δούμε και τι γίνεται με την κατάσταση του καιρού. Πάντα όταν είχε καλοσύνη και την επόμενη μέρα είχαμε κακοκαιρία υπήρχαν ψάρια. Επίσης πολλά ψάρια πάντα παρατηρούσαμε κι εξακολουθούμε να παρατηρούμε όταν έχει αρκετές μέρες κακοκαιρία και βουτήξουμε τη μέρα που ο καιρός κόβει. Αντίθετα όταν είχε καλοσύνη αρκετές μέρες τα ψάρια ήταν λιγοστά.

Το ψάρεμα με δυνατό καιρό πάντα γινόταν σε απάγκιο σημείο με τον καιρό στεριανό οπότε ακόμη κι αν υπήρχαν ψάρια πάνω στον καιρό η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη κι επικίνδυνη άρα δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Σε σχετικά ήπιους όμως καιρούς το ψάρεμα σε θάλασσα με ελαφρύ κυματάκι πάντα θα μας δώσει περισσότερα ψάρια από μια εντελώς ήρεμη θάλασσα.

Διαύγεια νερών

Εδώ έχουμε να πούμε το εξής. Πάντα τα καθαρά νερά είναι πιο ευχάριστα για τον ψαροκυνηγό ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Άρα πάντα θα τα αναζητάμε αφού μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα της περιοχής δίπλα μας και μια βαθύτερη κι ασφαλέστερη βουτιά. Τώρα αν θέλετε να σας πούμε αν υπάρχουν ψάρια περισσότερα ή λιγότερα σε καθαρά ή θολά νερά αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε καθαρά νερά πάντα βλέπω περισσότερα ψάρια άρα τα καθαρά νερά είναι αυτά που θα επιλέξω. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί το κυνήγι του λαυρακιού και πολλές φορές και του κεφάλου όπου προτιμούμε τους κρύους κυρίως μήνες  να τα αναζητούμε με ρηχό καρτέρι σε θολά νερά.

Συμπεράσματα και προσωπικές επιλογές

Σίγουρα η επιτυχία του ψαρέματος μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι πιο πάνω που αναφέραμε είναι οι περισσότεροι καθοριστικοί. Ο ψαράς που έχει την πολυτέλεια της επιλογής της βουτιάς μπορεί να καθορίσει με σχετικά μεγάλη ακρίβεια πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή με επιτυχία. Όμως τέτοια πολυτέλεια ελάχιστοι είμαστε που διαθέτουμε και οι περισσότεροι κανονίζουμε τη βουτιά μας με βάση τον ελεύθερο χρόνο που κάθε φορά μπορούμε να βρούμε. Αν στον ελεύθερο αυτόν χρόνο κοιτάξουμε να δούμε αν όλα είναι ευνοϊκά τότε ίσως να μην καταφέρουμε να βουτήξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς πραγματοποιούμε την εξόρμησή μας με τέτοιο τρόπο αλλά και σε τέτοιο τόπο ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους περισσότερους ευνοϊκούς παράγοντες. Η πρόγνωση του καιρού είναι από τα απαραίτητα που πρέπει να συμβουλευτούμε πριν το πλάνο της εξόρμησης και στη συνέχεια ανάλογα με τις προβλέψεις να επιλέξουμε σημείο και περιοχή. Τέλος θα φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι για βουτιά με το που θα βγει ο ήλιος ώστε και την καλή ώρα να πετύχουμε αλλά και να έχουμε μπροστά μας όλη την υπόλοιπη μέρα να την αξιοποιήσουμε όπως εμείς νομίζουμε καλύτερα.