Cover

Εξοπλισμος

Εξοπλισμός: Απόχη Μέρος 1ο – Ο απαραίτητος Σύντροφος σε Όλες μας τις Εξορμήσεις

Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι του εξοπλισμού που είναι απαραίτητο σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος τότε αυτό δεν είναι άλλο από την απόχη. Γιατί μπορεί το πιάσιμο ενός ιδιαίτερα μεγάλου αλιεύματος να είναι ο σκοπός του κάθε ψαρά, όμως αυτό δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στην επιφάνεια (σκάφος ή ακτή) χωρίς τη βοήθειά της. Από τα μεγάλα φαγκριά, τις σφυρίδες και τις συναγρίδες με τεχνικές όπως η ζόκα, το jigging και η συρτή μέχρι τα κεφαλόπουλα και τις μουρμούρες του εγγλέζικου και του μπολονέζ η χρήση της είναι τις περισσότερες φορές άκρως απαραίτητη.

Απαραίτητη

Όλοι μας σίγουρα αναζητούμε το καλό εκείνο ψάρι που θα έλθει να τσιμπήσει το δόλωμά μας. Ένα ψάρι που δεν βγαίνει κάθε μέρα και που θα χρειαστεί μέχρι να ξενερίσει να δώσουμε μάχη με αυτό δοκιμάζοντας τόσο τον εξοπλισμό μας όσο και τις ικανότητές μας. Φθάνοντας αυτό εξουθενωμένο κοντά μας και βλέποντας ή το σκάφος μας ή το βράχο-ντόκο όπου πάνω του βρισκόμαστε εμείς, κάνει μια ύστατη προσπάθεια διαφυγής. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αποχιάσουμε τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαφυγής.

Ακόμη και σκασμένο να βγει το ψάρι στην επιφάνεια μη ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί μια μάχη με αυτό και τα εργαλεία μας, ειδικότερα το παράμαλλο και το αγκίστρι, έχουν υποστεί πιέσεις και φθορές κι έχουν εξασθενίσει. Μια επιπόλαια ενέργεια να σηκώσουμε με το παράμαλλο το ψάρι εκτός νερού θα έχει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο του παράμαλλου (ανεξάρτητα αν η ταμπέλα πάνω του αναγράφει περισσότερα κιλά από το βάρος του ψαριού) ή το σπάσιμο-άνοιγμα του αγκιστριού. Αλλά και αν δεν συμβεί κάτι από αυτά και αντέξει το παράμαλλο και το αγκίστρι, το βάρος μόνο του ψαριού είναι αρκετό για να σκίσει το αγκίστρι μας (αν δεν είναι καρφωμένο σε σκληρό σημείο) το στόμα του ψαριού και να μας διαφύγει.

Χαρακτηριστικά

Ανάλογα με τον τρόπο ψαρέματος που πραγματοποιούμε πρέπει και η απόχη να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν αφενός να αποχιάσουμε εύκολα το ψάρι αφετέρου να μην το τρομάζει. Μεγάλη στεφάνη, χοντρό δικτάκι, διάφανο για να μην τρομάζει το ψάρι που πρόκειται να μπει μέσα, στιβαρή κατασκευή και κοντάρι στα μέτρα της κάθε τεχνικής είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της.

Εγγλέζικο, μπολονέζ

Εδώ τα εργαλεία μας λεπτά και η ύπαρξη απόχης απαραίτητη ακόμη και στα μικρότερα ψάρια. Μουρμούρες, κεφαλόπουλα, μελανούρια, τσιπούρες, σάλπες θα χρειαστούν τη βοήθεια της απόχης για να έλθουν στην επιφάνεια. Όταν το ψάρεμα πραγματοποιείται σε λιμάνια τότε το απόχιασμα είναι πολύ ευκολότερο. Ο ψαράς τοποθετεί την απόχη του στο νερό και προσπαθεί να οδηγήσει το ψάρι μέσα σε αυτήν. Το μεγάλο στεφάνι της, το διάφανο δυχτάκι της από νάιλον πετονιά και το μακρύ κοντάρι που να φτάνει το στεφάνι της απόχης με άνεση στο νερό τα χαρακτηριστικά της. Αν το ύψος μεγάλο τότε το τηλεσκοπικό κοντάρι είναι μια καλή πρόταση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το σπαστό κοντάρι είναι η πρώτη μας επιλογή.

Αν το ψάρεμα πραγματοποιείται από βράχο τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για τον ψαρά κι εκεί το απόχιασμα γίνεται μόνο σε μεγάλα ψάρια αφού τα εργαλεία μας έχουμε φροντίσει να είναι πιο δυνατά. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι ένας τόπος δίπλα στην ψαρεύτρα μας, όπως κάποια εσοχή μικρό κολπάκι, που να μπορούμε αν χρειαστεί να οδηγήσουμε το ψάρι εκεί και να καταφέρουμε να το αποχιάσουμε με ασφάλεια.

Απίκο

Συνήθως εδώ θα χρειαστεί να αποχιάσουμε κάποιο ψάρι που είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αυτό θα γίνει σε ήπιες συνθήκες που οι αρματωσιές λεπταίνουν. Όταν υπάρχει θαλασσοταραχή τότε επειδή τα εργαλεία χοντραίνουν το ψάρι πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο για να χρειαστεί η απόχη. Αν είμαστε λιμάνι τότε τα πράγματα εύκολα. Αν είμαστε σε βράχο τότε δυσκολεύουν και η ύπαρξη ενός δεύτερου ατόμου θα είναι απαραίτητη.

Spinning, light rock fishing, shore jigging

Ψάρεμα το οποίο γίνεται συνήθως σε διαφορετικά σημεία την ίδια μέρα. Ο ψαράς ρίχνει τα τεχνητά του σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά και διανύει αρκετά μεγάλες αποστάσεις. Άρα εδώ αυτό που θα χρειαστεί είναι μια πτυσσόμενη απόχη που να  μπορεί να τοποθετείται εύκολα στο σάκο μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματά μας, έτοιμη προς χρήση όταν χρειαστεί. Μάλιστα όταν χρησιμοποιούμε λεπτά παράμαλλα (light rock fishing) τότε η χρήση της παραπάνω από απαραίτητη. Στο shore jigging αλλά και στο heavy spinning που τα εργαλεία είναι πιο δυνατά και τα ψάρια μεγαλύτερα πολλές φορές αντικαθιστάται από τον γάντζο.

Casting, πολυάγκιστρα

Αν το ψάρεμα μας γίνεται σε παραλία-αμμουδιά τότε η απόχη δε θα χρειαστεί γιατί το ψάρι σέρνεται κατά κάποιον τρόπο στην αμμουδιά και βγαίνει εύκολα στην ακτή. Όταν όμως γίνεται σε βραχώδη περιοχή από ψηλό σημείο ή σε λιμάνια τότε επειδή θα χρειαστεί να σηκώσουμε το ψάρι ψηλά, η απόχη σίγουρα θα χρειαστεί. Μεγάλο στεφάνι, διάφανο νάιλον δυκτάκι, μακρύ κοντάρι τα χαρακτηριστικά της.

Καλαμάρια, σουπιές

Κι εδώ η απόχη θα χρειαστεί ειδικά στις περιπτώσεις που τα καλαμάρια και οι σουπιές δεν τρώνε καλά και πιάνονται μόνο από τα μακριά πλοκάμια. Αν το ύψος που θα χρειαστεί να σηκωθεί είναι μεγάλο το κόψιμο του πλοκαμιού καραδοκεί και η απόχη σίγουρα θα δώσει τη λύση. Εδώ επειδή δεν έχουμε αγκίστρια αλλά ακίδες θα πρέπει το δυκτάκι να είναι νάιλον και όχι σκοινένιο που μπερδεύονται πάνω του οι ακίδες. Επίσης το μάτι του ας είναι μεγάλο αφού το μέγεθος των αλιευμάτων είναι τέτοιο που δύσκολα θα φύγουν όσο μεγάλο και αν είναι αυτό.

Για ζωντανό

Πολλοί οι τρόποι ψαρέματος που χρησιμοποιούν ζωντανό δόλωμα είτε πρόκειται για μικρόψαρο είτε γαρίδα, καραβίδα, καβουράκια κι άλλα παρόμοια δολώματα. Εκεί το βασικό χαρακτηριστικό της είναι το πολύ μικρό μάτι που πρέπει να έχει αυτή για να μην φεύγουν τα μικρότερα δολώματα (γαρίδες, καραβίδες κ.α.) και πολλές φορές το μικρό στεφάνη για να μπορεί να  μπει μέσα σε τρύπες και σχισμές. Πολλοί φίλοι συνηθίζουν το δικτάκι της να το αντικαταστούν με τουλουπάνι.

Ακολουθεί: Απόχη Μέρος 2ο – Τεχνικές από Σκάφος και Χαρακτηριστικά