Cover

Παραγαδι

Εξοπλισμός: Απόχη Μέρος 2ο – Τεχνικές από Σκάφος και Χαρακτηριστικά

Στο 1ο μέρος είδαμε το πόσο απαραίτητη είναι η απόχη στο ψάρεμά μας και ποια χαρακτηριστικά πρέπει αυτή να έχει ανάλογα με τις τεχνικές ψαρέματος από τη ακτή. Εδώ θα δούμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η σκαφάτη απόχη ανάλογα βέβαια με τους τρόπους ψαρέματος που ασχολούμαστε.

Καθετή, τσαπαρί

Από τους πιο δημοφιλή τρόπους ψαρέματος από σκάφος όπου η χρήση λεπτών εργαλείων ίσως να επιβάλει τη χρήση απόχης σε κάποιο αξιόλογο θήραμα. Στο ψάρι έκπληξη ούτως ή άλλως θα χρειαστεί απόχη είτε λεπτά είτε χοντρά είναι τα εργαλεία μας αφού δεν προοριζόμαστε για αυτό αλλά σε πολύ μικρότερα. Η μεγάλη στεφάνη και το χοντρό δίκτυ από τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει. Το κοντάρι συνήθως κοντό αφού η απόστασή μας από το νερό μικρή. Ο κάθε ψαράς ανάλογα με το σκάφος που διαθέτει κανονίζει το μήκος που πρέπει να έχει το κοντάρι αυτό για να βολεύει το εύκολο απόχιασμα του ψαριού.

Φύλακας, ζόκα, jigging, inchiku, συρτή βυθού

Τρόποι ψαρέματος που απευθύνονται σε ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια όπως είναι οι συναγρίδες, τα φαγκριά, τα μαγιάτικα, οι σφυρίδες. Εδώ ο ψαράς αναγκάζεται να δώσει πραγματική μάχη μέχρι να φέρει το ψάρι κοντά στο σκάφος. Και είναι πραγματικά κρίμα να μην καταφέρει να το ανεβάσει στο σκάφος γιατί δεν έχει κοντά του την ανάλογη απόχη. Μεγάλο στεφάνι το βασικό χαρακτηριστικό της και στη συνέχεια μακρύς και βαθύς σάκος με χοντρό δίκτυ και κοντάρι στα μέτρα του σκάφους. Οι πτυσσόμενες δεν βολεύουν και η γερή κατασκευή ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αναζητούμε. Αν καταφέρουμε κι έχουμε και διάφανο νάιλον δικτάκι τότε έχουμε την πλέον κατάλληλη απόχη. Σε περίπτωση έλλειψης απόχης ο γάντζος θα είναι αυτός που θα την αντικαταστήσει.

Συρτή αφρού

Κι εδώ η απόχη θα χρειαστεί είτε αναζητούμε το μεγάλο ψάρι με χοντρά εργαλεία (Big game fishing) είτε αναζητούμε το μικρό (μελανούρι, ζαργάνα, παλαμίδα κ.α.) με λεπτά εργαλεία κι αρματωσιές. Βέβαια ανάλογα με το είδος των ψαριών θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι και με την ανάλογη απόχη που να χωρά με ευκολία το συγκεκριμένο αυτό ψάρι.

Παραγάδι

Εδώ ο ψαράς έχει να κάνει με πολλά αγκίστρια και με πολλά ψάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν σκεφτούμε ότι πολλά από τα ψάρια αυτά έχουν μείνει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό κι έχουν δώσει μάχη για να ξεφύγουν από το αγκίστρι μας, καταλαβαίνουμε ότι το παράμαλλο έχει καταπονηθεί αρκετά και το να επιχειρήσουμε να βγάλουμε το ψάρι έτσι χωρίς απόχη στο σκάφος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Άρα κι εδώ η απόχη είναι απαραίτητη με άνοιγμα στεφάνης αρκετά μεγάλο για τα ψάρια που απευθυνόμαστε.

Ακολουθεί: Απόχη Μέρος 3ο – Λάθη στο Απόχιασμα