Cover

Καλαμαρια-Θραψαλα

Εξοπλισμός: Καλαμαριέρες & Καλαμαράκια της Lineaeffe & RLinea

Το ψάρεμα των καλαμαριών είναι ένα επίκαιρο ψάρεμα αφού όσο υπάρχει κρύο τα καλαμάρια εξακολουθούν να αρπάζουν τις καλαμαριέρες μας. Από την άλλη, όπου νάναι θα ξεκινήσουν και οι σουπιές να εμφανίζονται γιαλό, προσφέροντάς μας ένα συναρπαστικό και αποδοτικό πολλές φορές ψάρεμα. Μη ξεχνάμε και τους φίλους που ασχολούνται με το μολύβι φύλακα και αναζητούν, όχι πολλά αλλά δυο τρία δολώματα για να τα χρησιμοποιήσουν στα αγκίστρια τους. Οι τελευταίοι αν δεν βρουν δόλωμα γιαλό θα ανοιχτούν στα βαθιά για αναζήτηση καλαμαριών, όπου ο τρόπος και το δόλωμα διαφέρουν από τα παράκτια.

Οι πιο παλιοί και ψαγμένοι ψαράδες ξέρουν από την πείρα και την εμπειρία τι καλαμαριέρα να χρησιμοποιήσουν στο κάθε είδος ψαρέματος που πραγματοποιούν και πως να την αρματώσουν. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο για τον απλό ή και περιστασιακό ψαρά των καλαμαριών και των σουπιών. Ο τελευταίος θα χαθεί μέσα στην πληθώρα των δολωμάτων και θα διαλέξει ένα δόλωμα στην τύχη ή αυτό που θα του υποδείξει ο πωλητής άσχετα αν ο πωλητής είναι ψαράς ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι να απογοητευτεί σύντομα και να παρατήσει το συγκεκριμένο ψάρεμα. Εμείς προσπαθώντας να διαφωτίσουμε τους νέους μας φίλους στο συγκεκριμένο ψάρεμα θα σας κάνουμε μια παρουσίαση όλων των τύπων των καλαμαριερών που συνήθως χρησιμοποιούμε, θα δούμε πως αρματώνουμε την κάθε μια και πια ενδείκνυται για τους τόπους, το βάθος και τις ώρες που ψαρεύουμε. Τέλος θα αναφερθούμε και λίγο στα ψεύτικα καλαμαράκια που τελευταία χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στα ψαρέματά μας δίνοντάς μας ψάρια εκεί όπου οι άλλοι τρόποι δυσκολεύονται να μας δώσουν.

Βέβαια δε θα πρέπει να παραλείψουμε τις πληροφορίες και το υλικό που μας πρόσφερε η εταιρεία των αδελφών Ρογδάκη που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες Lineaeffe & RLinea που διαθέτει μια τεράστια γκάμα από καλαμαριέρες και καλαμαράκια ικανή να καλύψει τα γούστα και του πιο απαιτητικού ψαρά.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ

ΕΙΔΗ: Τις καλαμαριέρες θα μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε σε τρία βασικά είδη: τα γουρουνάκια, τις γαριδούλες και της συρτής.

Τα γουρουνάκια είναι οι καλαμαριέρες που βλέπετε στη Φώτο.

Πρόκειται για τις πιο απλές θα λέγαμε καλαμαριέρες που αποτελούνται από το κυρίως σώμα, ένα κρικάκι για να δεθούν στο ένα άκρο και τις βελόνες στο άλλο. Είναι οι καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε στις αρματωσιές μας όταν ψαρεύουμε στάσιμα με τη βάρκα ακίνητη.

Οι γαριδούλες Φώτο

έχουν σώμα με καμπύλες περίπου όπως και η γαρίδα από όπου πήραν και την ονομασία τους. Στο κάτω μέρος του κεφαλιού και λίγο μετά τα μάτια υπάρχει ένα μικρό μολυβάκι που τις βοηθά να πλέουν χωρίς να στροβιλίζονται. Κατάλληλες για ψαρέματα όπου τα καλαμάρια τα αναζητούμε σε κίνηση και είναι και αυτές που χρησιμοποιούν οι παράκτιοι ψαράδες από την ακτή.

Οι καλαμαριέρες της συρτής Φώτο

φέρουν χαρακτηριστική γλώσσα στο κάτω μέρος του κεφαλιού τους όπως τις γλώσσες που φέρουν και τα ψαράκια συρτής. Αυτό το χαρακτηριστικό τις βοηθά να κατεβαίνουν λίγο χαμηλότερα όταν τις σέρνουμε, να κολυμπούν και να λειτουργούν σαν ένα μικρό ψαράκι. Ψαρεύονται πάντα με το σκάφος σε κίνηση, σε ρηχά νερά ή σε κρεμαστά αλλά πολύ κοντά στην ακτή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους στην αρματωσιά μας ή να αναμειχθούν με γαριδούλες.

ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Επειδή τα ψαρέματα μας δεν είναι όλα ίδια και οι απαιτήσεις μας διαφορετικές οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν να δείξουν μια μεγάλη ποικιλία σε καλαμαριέρες που η κάθε μία τους έχει κάτι το διαφορετικό. Φωσφοριζέ μάτια, φωσφορίζον σώμα, με μπαταρία και φωτάκι, με το να δέχεται χημικό φωτάκι, με μεγάλα μάτια, με γυαλιστερή κοιλιά, λεία, με ύφασμα, σιλικόνης, με μπίλιες στο εσωτερικό, με μια σειρά βελόνες, με δύο σειρές βελόνες, με πολύ μεγάλες βελόνες, με ακίδες στο πλάι, με φτεράκια στα πτερύγια, με φτεράκια στην κοιλιά. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα διαφορετικά μεγέθη, τους διαφορετικούς χρωματισμούς, τα διαφορετικά σχήματα και την διαφορετική πλεύση καταλαβαίνετε για πόσα διαφορετικά είδη μιλάμε. Εμείς για να μην πελαγώσουμε πρώτα θα επιλέξουμε το είδος που ταιριάζει στο προσωπικό μας ψάρεμα στη συνέχεια θα πάμε στα επιπλέον χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να έχει αυτή.

Καλαμαριέρες οι οποίες φέρουν ακίδες και στα πλαϊνά.

Τις χρησιμοποιούμε όταν τα καλαμάρια είναι μίζερα και δεν αρπάζουν καλά το δόλωμά μας. Θα τις βρούμε τόσο σε γουρουνάκια όσο και σε γαριδούλες.

Μαλακές μικρές καλαμαριέρες κατάλληλες για ημερήσια ψαρέματα.

Τις ώρες αυτές που οι υπόλοιπες καλαμαριέρες δεν αποδίδουν αυτές κάνουν θαύματα. Θα τις χρησιμοποιήσουμε σε αρματωσιά με παράμαλλα.

Καλαμαριέρες καλυμμένες με ύφασμα που πλησιάζει πιο κοντά στο δέρμα ψαριού από ότι οι λείες.

Μάλιστα μπορούμε το ύφασμα αυτό να το ποτίσουμε με διάφορα λάδια για ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση καλαμαριών και σουπιών. Επίσης βλέπουμε στο κάτω μέρος της κοιλιάς να υπάρχουν μικρά φτεράκια που από ότι υποστηρίζουν πολλοί ψαράδες προσελκύουν ακόμη καλύτερα.

Καλαμαριέρες ματάδες όπου φέρουν πολύ μεγάλα μάτια.

Επειδή όπως έχουμε παρατηρήσει τα καλαμάρια και οι σουπιές αρπάζουν το ψαράκι από το κεφάλι γιαυτό κι εδώ τα μάτια είναι υπερμεγέθη για να προσελκύουν από μακριά. Δουλεύουν πολύ καλά το απόγευμα και το βράδυ.

Καλαμαριέρα λεία με χαρακτηριστικό γυάλισμα της κοιλιάς.

Οι κινήσεις που κάνουμε στο δόλωμά μας φαίνονται από πολύ μεγάλη απόσταση κι έτσι προσελκύουμε καλαμάρια και σουπιές μακρύτερα από τις απλές καλαμαριέρες.

Καλαμαριέρα για νυχτερινά ψαρέματα ή ψαρέματα σε μεγάλα βάθη.

Φέρει λαμπάκι το οποίο λειτουργεί με μπαταρία ενώ μπορεί να δεχτεί και χημικό φωτάκι στο εσωτερικό της.

Καλαμαριέρα γαριδούλα με χαρακτηριστική πλεύση.

Όταν την αφήνουμε και κατεβαίνει ή όταν την μαζεύουμε κάνει από μόνη της μικροσταματήματα, ενώ όταν τη σέρνουμε κάνει από μόνη της μικρά ανεβοκατεβάσματα.

Οι καλαμαριέρες γαριδούλες φέρουν στο κάτω μέρος του κεφαλιού τους μολύβι.

Μάλιστα το μολύβι αυτό αναφέρει και το βάρος του.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΛΟΝΕΣ

Τόσο στην μεταφορά όσο και στην αποθήκευση των δολωμάτων μας επιθυμούμε μια κάλυψη από τις βελόνες που μπορεί να μας τραυματίσουν ή να μπερδευτούν με άλλα τμήματα του εξοπλισμού μας.

Διάφορα πλαστικά όπου ανοιγοκλείνουν και καλύπτουν το τμήμα με τις βελόνες είναι πολύ εξυπηρετικά.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Για την αποθήκευση των δολωμάτων μας υπάρχουν ειδικά κουτάκια και τσαντάκια που μπορούν να δεχτούν αρκετές καλαμαριέρες. Αν είμαστε από αυτούς που ασχολούνται συχνά με το συγκεκριμένο ψάρεμα και κατέχουμε μια μεγάλη γκάμα από καλαμαριέρες ένας τέτοιος αποθηκευτικός χώρος θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος και πρακτικός.

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ

Στο ψάρεμα των καλαμαριών και των σουπιών από σκάφος θα λέγαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρία διαφορετικά είδη αρματωσιών. Με μολύβι χωρίς παράμαλλα, με μολύβι και παράμαλλα και σκέτη καλαμαριέρα για συρτή. Επειδή η μονή καλαμαριέρα ίσως μας φανεί λίγη εμείς σας προτείνουμε και μια τέταρτη αρματωσιά για συρτή με περισσότερες καλαμαριέρες.

Α. Αρματωσιά με μολύβι χωρίς παράμαλλα

Αρματωσιά όπου έχει δεμένες πάνω της μικρές παραμανούλες σε κοντινή απόσταση.

Η απόσταση ανάμεσα στις παραμάνες είναι γύρω στα 50 εκατοστά όταν  ψαρεύουμε στο χέρι ενώ όταν χρησιμοποιούμε καλάμι η απόσταση αυτή μικραίνει έτσι ώστε το συνολικό μήκος της αρματωσιάς να είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού μας. Στο κάτω μέρος τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι πετονιά μικρότερης διαμέτρου από την κυρίως αρματωσιά μας και στη συνέχεια το μολύβι. Η λεπτότερη αυτή πετονιά είναι για να σπάει αν σκαλώσει το μολύβι και το παράμαλλο είναι αυτό που θα μας δείξει το βάθος. Στις παραμάνες αυτές τοποθετούμε τις καλαμαριέρες μας. Ο αριθμός είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία μας με προτιμητέο νούμερο το τρία για τα ρηχά και  το τέσσερα και πέντε για τα βαθιά. Με τη συγκεκριμένη αρματωσιά προτιμούμε να ψαρεύουμε σχεδόν στάσιμοι.

Β. Αρματωσιά με μολύβι και παράμαλλα

Αρματωσιά όπου έχει χάντρες σύνδεσης σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μικρά παραμαλλάκια.

Όταν ψαρεύουμε στο χέρι η απόσταση αυτή είναι μισό μέτρο ή και μεγαλύτερη ακόμη για να πιάνουμε μεγάλο εύρος βάθους ενώ όταν χρησιμοποιούμε καλάμι γύρω στα σαράντα εκατοστά. Το παράμαλλο δεν έχει μήκος πάνω από δεκαπέντε εκατοστά και οι καλαμαριέρες μας είναι διαφορετικού χρωματισμού. Ένα μικρό παράμαλλο με λεπτότερη πετονιά και το μολύβι θα συμπληρώσει την αρματωσιά μας. Με την αρματωσιά αυτή ψαρεύουμε συνήθως ελαφρά μετακινούμενοι είτε με το υπάρχον αεράκι ή ρεματάκι είτε με τη μηχανή. Τη μέρα στα βαθιά με μικρές σιλικονούχες καλαμαριέρες και το βράδυ στα ρηχά τόσο με καλαμαριέρες τύπου γουρουνάκι όσο και γαριδούλα.

Γ. Αρματωσιά απλή συρτής

Η αρματωσιά μας εδώ είναι εντελώς απλή. Μια καλαμαριέρα συρτής με γλώσσα δεμένη πάνω στη πετονιά του μηχανισμού μας ή του καρουλιού μας.

Ψαρεύουμε σε ρηχά νερά ή κοντά σε κρεμάσματα απογευματινές και νυχτερινές συνήθως ώρες. Ιδανική αρματωσιά για σουπιές την άνοιξη.

Δ. Αρματωσιά συρτής με πολλές καλαμαριέρες

Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη αρματωσιά συρτής που μπορεί να μας δώσει συγχρόνως αρκετά καλαμάρια μαζί. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι δύο καλαμαριέρες με γλώσσα διαφορετικού μεγέθους και δυο ή τρεις άλλες απλές (συνήθως γαριδούλες).

Στο μπροστινό μέρος της αρματωσιάς έχουμε την μικρή καλαμαριέρα με γλώσσα, στο τέλος τη μεγάλη με γλώσσα και ενδιάμεσα τις απλές. Όλες έχουν κοντά παραμαλλάκια εκτός από την τελευταία που μπαίνει στο τελείωμα χωρίς παράμαλλο και λειτουργεί σαν ένα είδος βαριδιού αφού κατεβάζει χαμηλά την αρματωσιά μας διατηρώντας την σε ένα συγκεκριμένο βάθος. Η απόσταση μεταξύ των παράμαλλων είναι 40 με 60 εκατοστά. 40 όταν χρησιμοποιούμε καλάμι και 60 όταν ψαρεύουμε στο χέρι. Η αρματωσιά αυτή είναι ιδανική όταν ψαρεύουμε το σούρουπο και το ξημέρωμα γιαλό και μπορεί να μας δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πλούσια σοδειά.

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ

Πρόκειται για ομοιώματα καλαμαριών σε μαλακή ή σκληρή μορφή που καταφέρνουν και δίνουν πολλές φορές ψάρια εκεί όπου τα άλλα δολώματα αδυνατούν. Στο φύλακα, στο jigging ή ακόμη και μόνα τους σε μια σκέτη πετονιά  μπορούν να μας δώσουν μεγάλα σκαθάρια, φαγκριά, συναγρίδες, μαυρόψαρα αλλά και ψάρια κυνηγιάρικα όπως οι ντάσκες, οι κυνηγοί και τα μαγιάτικα.

Εδώ εμείς θα κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση αυτών που τελευταία αποδίδουν ενώ σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τεχνικές με την χρησιμοποίησή τους.

Μαλακά καλαμαράκια σιλικόνης

Το μήκος τους κυμαίνεται από 7 έως 30 εκατοστά με προτιμητέα τα μήκη γύρω στα 15 με 20 εκατοστά.

Στο εσωτερικό τους περνάμε πετονιά όπου δένουμε ένα ή περισσότερα αγκίστρια. Ένα μικρό στριφτάρι θα συγκρατήσει τα δεμένα αγκίστρια κοντά στο καλαμάρι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κι ένα μικρό μολυβάκι για μεγαλύτερο βύθισμα που δεν είναι απαραίτητο όταν τα χρησιμοποιούμε στο φύλακα.

Ψαρεύουν και μόνα τους αλλά για καλύτερα αποτελέσματα δολώνουμε τα αγκίστρια με ασπροδόλι.

Σκληρά καλαμαράκια

Θα τα συναντήσουμε σε διάφορα μεγέθη, συνήθως χωρίς αγκίστρι.

Θα περάσουμε κι εδώ από το εσωτερικό τους το παράμαλλό μας και θα τοποθετήσουμε ένα ή περισσότερα αγκίστρια.

Αν το βάθος ψαρέματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κατεβαίνουν μόνα τους κάτω. Λίγο δόλωμα στα αγκίστρια και θα γίνουν ακόμα πιο προκλητικά.

Καλαμαράκι τύπου ζόκας

Για τους φίλους του συγκεκριμένου ψαρέματος. Ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε επιλέγουμε το αντίστοιχο μέγεθος.

Πολύ καλά για μαυρόψαρα.

Μίνι καλαμαράκια

Μαλακά καλαμαράκια όπου τα τοποθετούμε συνήθως στα αγκίστρια μας για να προσελκύσουμε καλύτερα τα μεγάλα κι αρπακτικά ψάρια.

Η πράξη έδειξε ότι αποδίδουν θαυμάσια όταν τοποθετηθούν στα αγκίστρια των πλάνων μας. Μανάλια, ντάσκες, συναγρίδες αλλά και μαυρόψαρα όπως στήρες, σφυρίδες, βλάχοι και ροφοί προσελκύονται πολύ καλύτερα από ότι αν ήταν σκέτο αγκίστρι.