Cover

Casting

Heavy Casting: Μεγάλα Δολώματα για Εκλεκτά Θηράματα

Το Heavy Casting είναι μια τεχνική που μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια, τα οποία δύσκολα βγαίνουν με άλλες τεχνικές από την ακτή. Τέτοια ψάρια είναι οι συναγρίδες, οι σφυρίδες, τα φαγκριά, τα μαγιάτικα και οι ροφοί. Όμως για να δελεαστούν και να τσιμπήσουν αυτά τα ψάρια στα αγκίστριά μας χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλο δόλωμα, δύσκολο να ριχτεί με το καλάμι μας στο επιθυμητό σημείο. Έτσι, ο ψαράς πρέπει να τροποποιήσει την αρματωσιά του, για να είναι εφικτή η ασφαλής ρίψη του δολώματος.

Ελαστικό νήμα

Το ελαστικό νήμα αποτελεί μια «ζώνη ασφαλείας» για τα ογκώδη δολώματα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν κατά τη βολή. Κατάλληλο για σαρδέλα και άλλα ψαροδόλια, μάνες, μεγάλα κομμάτια φαραώ, μικρά θραψαλάκια και καλαμαράκια, μεγάλες γαρίδες κ.α. Αν θέλει  ο ψαράς, μπορεί να προσθέσει στο δόλωμά του και κάποιο ανυψωτικό (ή floater όπως έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη ψαρευτική γλώσσα, για παράδειγμα ένα κομμάτι armaflex στο εσωτερικό ενός θράψαλου) και στη συνέχεια να τυλίξει το δόλωμα με ελαστικό νήμα. Καλή πρόταση για φρέσκα και νωπά δολώματα, αλλά όχι για ζωντανά.

Τρόποι «μεταφοράς-ρίψης» του δολώματος

Κολυμπητό

Μια πρόταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί τους ζεστούς μήνες, αλλά λίγοι την εφαρμόζουν. Αφού δολώσουν το δόλωμα στην αρματωσιά τους φορούν πέδιλα και μάσκα και πάνε και αφήνουν τη δολωμένη αρματωσιά στο επιθυμητό σημείο, με την ανάλογη προσοχή βέβαια στα ρεύματα, τα σκάφη που πιθανόν να περνούν στη περιοχή και τα αγκίστρια που μεταφέρουμε.

Ο μπελάς του κολυμπιού και του βρεξίματος, που μπορεί το καλοκαίρι να είναι ευχάριστος, αλλά το υπόλοιπο διάστημα «μαρτύριο», αποτρέπει πολλούς να το επιχειρήσουν, αν και το δόλωμα πέφτει θαυμάσια, στο πλέον ιδανικό σημείο, χωρίς να καταστραφεί, να ψοφήσει ή ακόμα και να ταλαιπωρηθεί στο ελάχιστο (αν είναι ζωντανό).

Με βαρκάκι

Με τη βοήθεια ενός μικρού σκάφους, συνήθως συμβατικού φουσκωτού που μεταφέρεται εύκολα σε ένα αμάξι, πηγαίνουμε κι αφήνουμε την αρματωσιά μας στο επιθυμητό σημείο. Συνήθως ρίχνουμε όλες τις αρματωσιές μας στην αρχή του ψαρέματος και στη συνέχεια βγάζουμε το σκάφος στην ακτή και παρατηρούμε τα καλάμια μας.

Κι εδώ το δόλωμά μας πέφτει με ακρίβεια στο επιθυμητό σημείο, χωρίς να πάθει το παραμικρό. Έχουμε επιπλέον τη δυνατότητα να πάμε στο σημείο που μπορεί να μας σκαλώσει ένα ψάρι και να το βγάλουμε από εκεί πιο εύκολα. Το κουβάλημα όμως του σκάφους είναι αρκετά μπελαλίδικο και πολλοί το αποφεύγουν.

Με bait boat

To bait boat ή κοινώς τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι, είναι μία άλλη λύση ή αν θέλετε ένας διαφορετικός τρόπος ψαρέματος, αφού δεν πρόκειται για heavy casting, αλλά για bait boat fishing. Τρόπος που ξεκίνησε από την ανάγκη μαλαγρώματος των κυπρίνων στις λίμνες και επεκτάθηκε και στη μεταφορά δολώματος. Τα πλεονεκτήματά του είναι ευκολία, ξεκούραστη χρήση και διατήρηση του δολώματος σε άριστη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του στο ψάρεμα και ήδη σε πολλές περιοχές που έχει γίνει εντατική χρήση, το λιμεναρχείο έχει περάσει σε κατασχέσεις μετά από παράπονα των επαγγελματιών ψαράδων.

Διαφορές heavy casting & bait boat fishing

Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν το heavy casting με το bait boat fishing. Στην χώρα μας επικράτησε να αναφερόμαστε σαν heavy casting σε όλες τις τεχνικές που αφορούν τα μεγάλα ψάρια, αγνοώντας ότι heavy casting σημαίνει «βαριά ρίψη».

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις διαφορές που έχουν οι δύο αυτές τεχνικές.

Heavy CastingBait Boat Fishing
Βασικό εργαλείο το καλάμι και ο μηχανισμός, αφού πραγματοποιείται βολή μεγάλης απόστασηςΑπαραίτητη προϋπόθεση ένα τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι, το καλάμι–μηχανισμός δεν πραγματοποιεί βολή, αλλά χρησιμοποιείται στο κάρφωμα και την ανάκτηση
Η απόσταση ρίψης εξαρτάται από την τεχνική και τη δύναμη του χρήστη κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (πχ. δυνατός κόντρα άνεμος)Η εμβέλεια είναι συνάρτηση της ποιότητας του εργαλείου και της ακρίβειας του συστήματος τηλεκατεύθυνσης
Μία αρματωσιά με δύο ή τρία παράμαλλα ή ένα ευμεγέθες δόλωμα δε μπορεί να φτάσει πάνω από 170-180 μέτρα, ανάλογα πάντα και με την ικανότητα και την τεχνική του χρήστηΗ απόσταση δεν αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον για τα καλά εργαλεία, αφού μπορούμε να ψαρέψουμε όσο μακριά θέλουμε, φτάνει να υπάρχει οπτική επαφή με το βαρκάκι
Η ρίψη είναι άμεση και η τοποθέτηση του δολώματος στο βυθό τάχιστηΜεσολαβεί αρκετό διάστημα από τον «απόπλου» έως και την τοποθέτηση του δολώματος στο βυθό
Το δόλωμα ταλαιπωρείται λόγω τάσεων που αναπτύσσονται εξαιτίας της ρίψης, των τριβών με τον αέρα, της σύγκρουσης με την επιφάνεια της θάλασσας και αντίστασης από το νερό κατά τη βύθισή του.Το δόλωμα φτάνει στο επιθυμητό σημείο αναλλοίωτο, η τεχνική είναι ιδανική για μεγάλα ζωντανά δολώματα
Η σύλληψη ενός καλού ψαριού είναι συνήθως δυσκολότερη, αλλά ασφαλώς προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, γιατί ο χρήστης συμμετέχει πιο ενεργά στη συνολική διαδικασίαΗ ευκολία της τεχνικής και η δυνατότητα σύλληψης μεγάλων ψαριών, έβαλε στο πειρασμό αρκετούς να «χάσουν το δάσος», λειτουργώντας με γνώμονα το κέρδος και όχι την αγάπη για το ψάρεμα
Τα δολώματα εξασφαλίζονται εύκολα, αφού μπορούμε να τα αγοράσουμε όπου υπάρχει κατάστημα ειδών αλιείαςΗ ανεύρεση ζωντανών δολωμάτων και δη κεφαλόποδων, απαιτεί κόπο για την ανεύρεσή τους, καλές διασυνδέσεις για την προμήθειά τους από ψαράδες, ενώ μπελάς είναι και η συντήρησή τους, ειδικά αν πρέπει να μετακινηθούμε κάπου μακριά
Ο ψαράς συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία πιο ενεργά, ελέγχει και αλλάζει τα δολώματα συχνότερα, χαράσσει στρατηγική, διαφοροποιεί αρματωσιές και τρόπους προσέγγισης των ψαριών, παρεμβαίνει διορθωτικά σε διάφορα σημεία του ψαρέματοςΟ ψαράς από την στιγμή που ρίξει το δόλωμα αναμένει «ξεκούραστος» την «επίσκεψη» από τα ψάρια, ενώ η ανάκτηση και η αλλαγή του δολώματος θα πρέπει να γίνει μετά από ώριμη σκέψη, γιατί η διαδικασία ταλαιπωρεί το ζωντανό δόλωμα.

Αρματωσιά τελεφερίκ

Η πλέον αγαπημένη αρματωσιά σε όλους όσους ασχολούνται με το heavy και την αναζήτηση μεγάλων ψαριών. Εδώ ο ψαράς πετά με το καλάμι του μόνο το βαρίδι. Το δόλωμα κρεμιέται στη συνέχεια στη μάνα του μηχανισμού με μια παραμάνα και γλιστρά πάνω της καθώς βυθίζεται, καταλήγοντας στο επιθυμητό σημείο και ύψος από το μολύβι.

Στην τεχνική αυτή βοηθάει περισσότερο όταν τα καλάμια βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ότι δεν πετάμε δόλωμα μαζί με το βαρίδι, αλλά σκέτο το βαρίδι, μας επιτρέπει τη βολή σε αρκετά μεγάλη απόσταση, πράγμα αδύνατο να επιτευχθεί μαζί με δόλωμα. Η βολή μας γίνεται με σχετική ακρίβεια, στο σημείο ενδιαφέροντος, και αν αστοχήσουμε στην πρώτη προσπάθεια, μπορούμε να επαναλάβουμε δεύτερη ή και τρίτη χωρίς να μας απασχολεί αν θα χαλάσει το δόλωμα.

Ζωντανά ψαράκια, καλαμάρια και σουπιές οδηγούνται στη συνέχεια με απόλυτη σιγουριά κοντά στο βαρίδι, χωρίς να τα ταλαιπωρούμε, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αν στο βυθό υπάρχουν φυκιάδες ή άλλα εμπόδια, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε το δόλωμά μας πιο πάνω από αυτόν, τοποθετώντας ένα στόπερ ή μια χάντρα στη μάνα του μηχανισμού, εκεί όπου θέλουμε να σταματήσει το παράμαλλό μας.

Ένας απελευθερωτής θα μας απαλλάξει από τυχόν σκαλώματα του μολυβιού όταν πιαστεί το ψάρι κι έτσι θα έχουμε στην αρματωσιά μας μόνο το ψάρι, που εύκολα μπορούμε να το παλέψουμε.

Αν θέλουμε, για πιο γρήγορο κατέβασμα του δολώματός μας στο βυθό, μπορούμε μετά τη παραμάνα του παράμαλλου να τοποθετήσουμε ένα συρόμενο μολύβι γύρω στα 20 γραμμάρια.