Cover

Jigging-Inchiku-Slow

Jigging: Αναζήτηση και Προσέγγιση των Ψαριών

Αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο ψαράς που ασχολείται με την τεχνική του jigging  είναι να βρει τα ψάρια που τον ενδιαφέρουν και να καταφέρει να τα προσεγγίσει στα αγκίστρια του. Μια αναζήτηση θηραμάτων που διαφέρει από ψάρι σε ψάρι όπως επίσης και η προσέγγισή τους. Εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες στους νέους μας φίλους που ασχολούνται ή σκέπτονται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τεχνική ώστε να καταφέρουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα παρακάτω όλα δεν είναι κανόνες αλλά συμπεράσματα από προσωπικά ψαρέματα.

Συναγρίδα

Από τα βασικά αξιόλογα θηράματα της τεχνικής. Το ψάρι εκείνο που θα εξορμήσουμε αποκλειστικά για πάρτι του σε κοντινούς ή μακρινούς ψαρότοπους. Τόποι που δεν είναι πάντα σίγουροι γιατί έχουμε μια συνεχή μετακίνηση των ψαριών ανάλογα με τα ρέματα, την ύπαρξη μικροψάρων για τροφή και την εποχή.

Η ύπαρξη ρεμάτων σε μια περιοχή είναι θετικό στοιχείο για τις συναγρίδες. Μέσα στα ρέματα είναι που κινούνται αναζητώντας την τροφή τους. Συνήθως κολυμπούν  κόντρα και πλάγια στο ρέμα,  κινούνται στις αποχές προσπαθώντας να εξορμήσουν από τα πλάγια και στα πρίμα  στα κουρασμένα από το κόντρα κολύμπι μικρόψαρα. Κινούνται κοπαδιαστές και συνήθως σε ρηχά νερά. Αν το ρέμα κόψει τότε θα κατηφορίσουν προς τα βαθύτερα σημεία της περιοχής όπου κι εκεί θα τις αναζητήσουμε.

Η ένδειξη μικρόψαρων στο βυθόμετρο είναι κι ένδειξη συναγρίδων. Αν τα μικρόψαρα είναι σκόρπια τότε δεν κυνηγιούνται και οι ελπίδες για ένα καλό ψάρι είναι μικρές. Όταν όμως τα μικρόψαρα είναι σε μπάλες αυτό σημαίνει ότι κυνηγιούνται, δηλαδή οι συναγρίδες έχουν όρεξη για κυνήγι, άρα το πλάνο μας έχει μεγάλες πιθανότητες να δεχτεί επίθεση.

Το καλοκαίρι και τους φθινοπωρινούς μήνες οι συναγρίδες όπως και πολλά άλλα ψάρια είναι σε πολύ ρηχά νερά. Μπορεί να αρπάξουν το δόλωμά μας και σε δέκα μέτρα νερό, όμως επειδή τα εργαλεία μας δεν λειτουργούν καλά σε τέτοιο μικρό βάθος προσπαθούμε να τις ψαρέψουμε από τα τριάντα μέτρα και κάτω. Από το χειμώνα όμως που τα νερά θα κρυώσουν σημαντικά και τα ψάρια θα κατηφορίσουν στα βαθιά θα πρέπει να ανακαλύψουμε ανεβάσματα και τόπους σε βάθη μεγαλύτερα από ογδόντα μέτρα. Την άνοιξη το βάθος μεγαλώνει περισσότερο αφού ξεπερνά πολλές φορές τα εκατοπενήντα μέτρα και μόνο στο τελείωμα της που τα νερά θα ζεστάνουν θα γιαλώσουμε σημαντικά.

Ο πλάνος μας πέρα από το βάρος που θα εξαρτάται από το βάθος (μεγάλο βάθος = βαρύς πλάνος – μικρό βάθος = ελαφρύς πλάνος) και την ύπαρξη ή όχι ρεμάτων (μεγάλο ρέμα = βαρύς πλάνος – χωρίς ρέμα = ελαφρύς πλάνος) θα πρέπει να προσεχτεί στο σχήμα και στο χρώμα. Θα προτιμήσουμε τους κοντόχοντρους γενικά πλάνους και για τα ρηχά ψαρέματα τους χρωματισμούς μπλε και πράσινο ενώ για τα βαθιά ψαρέματα το κίτρινο, το πορτοκαλί και το χρυσαφί.

Καλοί είναι, αφού έχουν φέρει μεγάλα ψάρια, οι πλάνοι τύπου καλαμαράκι που έχουν το πλεονέκτημα και της ανάποδης καθόδου. Στα ρηχά με το βάρος στο αγκίστρι και στα βαθιά το αγκίστρι τοποθετείται στην ελαφριά άκρη.

Φαγκριά και Τσαούσια

Σπάνια θα τα συναντήσουμε σε ρηχά νερά. Τα εκατό μέτρα είναι ένα σημείο αναφοράς βάθους. Από εκεί και κάτω οι συναντήσεις πληθαίνουν ενώ στα ρηχότερα αραιώνουν.

Οι χειμερινοί και ανοιξιάτικοι μήνες είναι αυτοί που μπορεί να δώσουν δυνατές συγκινήσεις ενώ το καλοκαίρι και φθινόπωρο θα περιοριστούμε σε διαφορετικούς είδους ψάρια ή σε ψάρια τυχερά.

Η γνώση των περασμάτων (γιατί  έχουν σταθερά περάσματα) είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αν όχι θα τα αναζητήσουμε σε πάγκους που κατοσταρίζουν, σε κρεμάσματα βυθού, σε ανεβάσματα και σε ναυάγια.

Οι πλάνοι μας βαριοί για να κατεβαίνουν σε τέτοιο βάθος, κοντόχοντροι  και έντονου χρωματισμού με προτίμηση το πορτοκαλί, το χρυσαφί και το ασημί. Οι αργές και κοφτές κινήσεις είναι αυτές που προκαλούν τα ψάρια στα δολώματά μας.

Στήρες

Ψάρια της ρηχαδούρας που εύκολα πιάνονται όταν αποφασίσουν να κυνηγήσουν. Αποχές, ξέρες, πλακούρες, κάβοι τα αγαπημένα τους σημεία. Νωρίς το πρωί και το σούρουπο είναι οι καλύτερες στιγμές για την αναζήτησή τους. Τότε ανεβαίνουν και ψηλότερα από το βυθό. Τις υπόλοιπες ώρες θα τις αναζητήσουμε κοντά στο βράχο.

Οι πλάνοι μας δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο εδώ αφού έχουμε πιάσει ψάρια με όλα σχεδόν τα είδη πλάνου και με όλους σχεδόν τους χρωματισμούς. Η γνώση της περιοχής είναι που παίζει σημαντικό ρόλο εδώ, το ψάρεμα κοντά στο βυθό και η επίσκεψη πολλών και διαφορετικών τόπων.

Σφυρίδες

Όπου λάσπη και πλακούρα ή βράχος στη λάσπη εκεί και η σφυρίδα. Ψάρι δύσκολο στο jigging αφού θα πρέπει το δόλωμά μας να περάσει πολύ κοντά της. Μόνο το σούρουπο είναι που θα κυνηγήσει και λίγο μακρύτερα από το θαλάμι της.

Πλάνοι με έντονα χρώματα και κάποιο φτεράκι ή μικρό καλαμαράκι στο αγκίστρι μας ίσως την κάνουν πιο επιθετική. Το χτύπημά της χαρακτηριστικό και ο ψαράς θα πρέπει να φροντίσει να μην του βραχώσει αμέσως μετά.

Ροφός

Δεν υπάρχει βραχώδης βυθός με μεγάλα μονόπετρα κι αποχές που να μην έχει το ροφό του. Ο μικρός θα πιαστεί εύκολα και θα βγει άνετα στην επιφάνεια. Ο μεγάλος θέλει και αξιόλογο εξοπλισμό κι εμπειρία.

Το κτύπημά του απότομο και το τράβηγμά του για να βραχώσει αστραπιαίο. Ο ψαράς θα πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει την πορεία του προς τον βράχο. Για να γίνει αυτό τα φρένα του μηχανισμού θα είναι δυνατά και το καλάμι μας επίσης δυνατό για να καταφέρουμε να πάρουμε τα πρώτα μέτρα. Αν ανέβει δέκα μέτρα από το βυθό, μετά η συνέχεια είναι εύκολη.

Βλάχος – Βλαχοσφύριδο

Ο ροφός των βαθιών νερών κατά πολλούς. Θα το συναντήσουμε σε μεγάλα βάθη που πολλές φορές ξεπερνούν τα διακόσια μέτρα. Απότομες αποχές, ναυάγια και σηκώματα οι τόποι του.

Θα τον ψαρέψουμε με πολύ δυνατά καλάμια που να σηκώνουν πλάνους βαριούς, ικανούς να κατέβουν σε τέτοια βάθη. Η δυσκολία του όλη είναι στο να καταφέρουμε να τον σηκώσουμε από το βυθό. Στη συνέχεια θα βγει φούσκα στην επιφάνεια. Πλάνοι που φωσφορίζουν είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι εδώ.

Ντάσκες

Ψάρια πολύ δυνατά που θα μας τσιμπήσουν εκεί που δεν το περιμένουμε. Ο ψαράς που γνωρίζει ότι στην περιοχή του υπάρχουν τέτοια ψάρια θα πρέπει να συμβουλεύεται το βυθόμετρό του και να παρατηρεί στην επιφάνεια. Το βυθόμετρο θα μας δείξει που είναι συγκεντρωμένα τα μικρόψαρα και μάλιστα που έχουν γίνει μπάλα για να ρίξουμε τον πλάνο μας. Η παρατήρηση στην επιφάνεια είναι για να δούμε κυνήγια ή γλάρους που πραγματοποιούν εξορμήσεις στο νερό. Οι ντάσκες πολύ πιθανόν να είναι εκεί τριγύρω,

Ρίχνουμε το πλάνο μας στο νερό μέχρι να ξεπεράσει το βάθος με τα μικρόψαρα και το τραβούμε με δυνατά κι απότομα τινάγματα. Μακριοί πλάνοι με χρωματισμούς μπλε και πράσινο δουλεύουν πολύ καλά.

Σκορπίνα

Εύκολο θήραμα στη συγκεκριμένη τεχνική. Αν περάσει ο πλάνος από κοντά της δύσκολα θα αρνηθεί να τον αρπάξει. Στα βαθύτερα σημεία, όπου το βάθος ξεπερνά τα εκατό μέτρα, αυτό είναι πολύ ευκολότερο να πραγματοποιηθεί. Στα ρηχά είναι πιο σπάνιο.

Πλάνοι με έντονο χρωματισμό που κυριαρχεί το χρυσό, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ασημί  τραβούν πιο εύκολα κοντά τους τη σκορπίνα. Ηλιοβασίλεμα και ανατολή καλύτερες ώρες για όλα τα βάθη ενώ στα βαθιά η ώρα δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Μανάλια

Πρόκειται για τα μικρά μαγιάτικα. Θα τα βρούμε σε μεγάλα κοπάδια πάνω από ξέρες, σε απότομους και κοφτούς κάβους και σε ανεβάσματα βυθού που είναι χαρακτηριστικά. Το ψάρεμά τους εύκολο και διασκεδαστικό.

Ελαφριοί πλάνοι έντονου χρωματισμού, με φτεράκια είναι αυτοί που θα μας δώσουν τη διαφορά. Αν πετύχουμε τα ψάρια ας είμαστε συγκρατημένοι στις επιλογές μας. Δυο τρία είναι αρκετά. Τα υπόλοιπα ας τα επιστρέψουμε ξανά στο νερό.

Μαγιάτικα

Ψάρια μεγάλα που δοκιμάζουν τον εξοπλισμό και τις ικανότητές μας. Θα τα βρούμε πάνω από μεσοπέλαγες ξέρες και νερά κρεμαστά κοντά στην ακτή. Η φιγούρα τους χαρακτηριστική στο βυθόμετρο θα μας οδηγήσει εκεί που θα ψαρέψουμε.

Πλάνοι μακρόστενοι με χρωματισμό μπλε, ασημί και πράσινο και αγκίστρια με φτεράκι θα είναι η επιλογή μας. Μακριές κινήσεις του καλαμιού κι απότομες η προσέλκυσή τους. Τα σταματήματα του πλάνου το μυστικό μας.

Δράκαινες και Σκαρμοί

Όπου αμμουδιά εκεί η δράκαινα και ο σκαρμός. Συνήθως θα συναντήσουμε πολλά ψάρια μαζί. Αν υπάρχει γόνος τότε ανεβαίνουν μέχρι την επιφάνεια. Μην παραξενευτείτε αν πάρετε τσιμπιά λίγο προτού ξενερίσει το δόλωμά σας. Το φτεράκι στο αγκίστρι είναι αυτό που τα προσελκύει ενώ οι αργές κινήσεις αυτό που θα τα κάνει να τσιμπήσουν.

Οι δράκαινες θέλουν προσοχή στο ξαγκίστρωμα ενώ οι σκαρμοί επιστρέφονται στο νερό αφού το κρέας τους είναι όλο κόκαλα.

Λυθρίνι

Την άνοιξη είναι πολύ πιο συνηθισμένο να το συναντήσουμε στο πλάνο μας. Πιάνεται σε κρεμαστά νερά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα λυθρίνια βρίσκονται μόνο εκεί. Απλώς η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν πάρουμε κάποιο ψάρι θα το πάρουμε στα κρεμάσματα και σε βάθη μεγαλύτερα από ογδόντα μέτρα.

Σαλούβαρδος

Ναυάγια, βυθός με μονόπετρα και πλακούρες οι τόποι όπου και θα τον συναντήσουμε. Όταν περάσει ο πλάνος μας από κοντά του τότε εύκολα θα το αρπάξει. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει ακίνητος κι ατάραχος στην τρύπα του.

Ένας βυθός όπου έχει σαλούβαρδους είναι σημάδι ότι δεν έχει ψαρευτεί ιδιαίτερα και ότι έχει αρκετά ψάρια ακόμη να μας δώσει.

Χριστόψαρο

Ψάρι των βαθιών νερών που θα το συναντήσουμε τόσο σε νερά με κρεμάσματα όσο και πάνω από πάγκους και τροκάδες.

Θα προτιμήσει τους κοντόχοντρους πλάνους και θα ορμήσει όταν οι κινήσεις μας είναι κοφτές και γενικά αργές.

Ξιφίας

Η έκπληξη στο ψάρεμά μας. Δύσκολα ο ψαράς θα βγει να τον αναζητήσει εκτός κι αν γνωρίζει ότι σε συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν αρκετοί. Ή θα τον δούμε να κυκλοφορεί κάτω από το σκάφος μας οπότε του ρίχνουμε τον πλάνο μας κάθετα με αυξημένες πιθανότητες να του επιτεθεί ή θα μας τσιμπήσει στο ανέβασμα και κατέβασμα του πλάνου μας σε ανύποπτο χρόνο. Αν είμαστε τυχεροί και δεν καταπιεί το δόλωμα τότε με λίγη μάχη θα καταφέρουμε να τον φέρουμε στην επιφάνεια. Αν όμως καταπιεί τον πλάνο μας το κόψιμο δεν θα αργήσει να έρθει.

Τα μικρά ψάρια δεν ξεχνάμε να τα επιστρέφουμε στο νερό.

Κοκωβιός του βάθους

Ψάρι αρκετά συνηθισμένο σε αυτούς που ψαρεύουν τα μεγάλα βάθη. Θα έρθει και θα αρπάξει το πλάνο μας αφήνοντάς μας ερωτηματικά με το τι είναι μέχρι να παρουσιαστεί στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι ψαράδες τον επιστρέφουν στο νερό.

Άλλα Ψάρια

Τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά ψάρια που θα πιαστούν στους πλάνους μας αφού σχεδόν ότι κολυμπά είναι πιθανό να μας τσιμπήσει. Λαπίνες, λούτσοι, μελανούρια, κυνηγοί, λίτσες, πεσκανδρίτσες, σμέρνες δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε εκπλήξεις.

Βλέπετε το jigging είναι μια τεχνική που όλα είναι πιθανά και το κάθε ψάρεμα και η κάθε νέα εξόρμησή μας είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Καλές εξορμήσεις!