Cover

Απικο

Κακαρέλος: Τρόποι Ψαρέματος από την Ακτή

Αυλιάς, καμπανάς, κακαρέλος, ονομασίες που απευθύνονται στο ίδιο και αυτό ψάρι. Πολλοί είναι που τον αποκαλούν και σαργό αλλά διαφέρει σημαντικά. Οι δυο μαύρες γραμμές, η μία κοντά στο κεφάλι και η άλλη στην ουρά  είναι τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Κυκλοφορεί σε βραχώδεις και ανάμεικτους βυθούς ή εκεί όπου υπάρχει το μικρό πράσινο μαρουλάκι.

Πολλοί είναι που αποκαλούν τον κακαρέλο και σαργό αλλά διαφέρει σημαντικά. Οι δυο μαύρες γραμμές, η μία κοντά στο κεφάλι και η άλλη στην ουρά  είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα

Κοπαδιάρικο γενικά ψάρι. Αυτό σημαίνει ότι στα σημεία που θα το συναντήσουμε δε θα υπάρχει ένα μόνο ψάρι αλλά και δεύτερο ή και τρίτο μαζί. Στις όχι πολυψαρεμένες περιοχές κυκλοφορεί σε ομάδες που ξεπερνούν τα εκατό άτομα. Αν βρούμε ένα τέτοιο σημείο τότε το ψάρεμα αποκτά άλλες διαστάσεις.

Το μέγεθός του δεν φθάνει του σαργού. Το μισό κιλό είναι ένα πολύ ικανοποιητικό μέγεθος για κακαρέλο ενώ τα μεγαλύτερα από αυτά ψάρια είναι σπάνια για τα αγκίστρια μας.

Παμφάγο όσο αφορά τις ορέξεις του που μπορεί να τσιμπήσει τόσο σε σκουλήκια όσο και σε ζυμάρια ή και ψαροδόλια. Κυκλοφορεί και την ημέρα και το βράδυ και μπορούμε να το ψαρέψουμε με επιτυχία όλες τις ώρες. Το ψάρεμα του ενδιαφέρον και οι τρόποι σύλληψης του αρκετοί.

Απίκο

Ψάρεμα όπου θα πάρουμε πολλά κομμάτια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που θα χρειαστεί είναι να επιλέξουμε με προσοχή το σημείο ψαρέματος και να υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Σημείο ψαρέματος

Κάβοι με απότομα κρεμαστά νερά, κατρακοίλια, ξενέρια είναι τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Αν καταφέρουμε και βρούμε μια μικρή εσοχή  σε τέτοια σημεία τότε μάλλον είμαστε στο ιδανικό σημείο. Αν πάλι δεν μας ταιριάζει το ψάρεμα του βράχου και είμαστε λιμανίσιοι τότε θα προτιμήσουμε την εξωτερική πλευρά κάποιου μεγάλου μόλου ή λιμενοβραχίονα όπου τα μπλόκια κυριαρχούν.

Καιρικές συνθήκες

Σε αντίθεση με το σαργό και το μελανούρι που για να πλησιάσουν στα δολώματα μας πρέπει να επικρατεί έντονη θαλασσοταραχή και αφρουδιά ο κακαρέλος θα έρθει και θα τσιμπήσει και με πιο ήρεμες καταστάσεις. Ακόμα και σε περίπτωση λαδιάς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάρουμε ψάρια. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν κάποιο θαλασσάκι που σηκώνει θολουρίτσα. Το αν είναι η φορά του αέρα από τη θάλασσα προς την ακτή ή το αντίθετο δεν είναι καθοριστικό της επιτυχίας. Σπουδαίες ψαριές έχουν πραγματοποιηθεί και με τον αέρα από την πλάτη μας.

Εξοπλισμός

Το καλάμι μας αρκετά ελαφρύ αφού θα κρατηθεί στο χέρι για μεγάλο χρονικό διάστημα με μήκος μεγαλύτερο κατά ένα τουλάχιστον μέτρο από το βάθος που θα έχει το σημείο ψαρέματος. Δεν είναι αναγκαίο να είναι σκληρό ειδικά όταν μας απασχολεί μόνο ο κακαρέλος και όχι ο κέφαλος ή άλλα ψάρια του βράχου. Η δράση κορυφή στα συν του καλαμιού.

Ένα σακίδιο πλάτης για τις αρματωσιές μας και τα διάφορα ψιλοεξαρτήματα αυτών, ο κουβάς με τη μαλάγρα μας και κάποιο ψυγείο για τα ψάρια είναι ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας.

Αρματωσιά

Το διπλαράκι με αγκιστράκια είναι αυτό που συνηθίζεται περισσότερο εδώ. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι αυτό που θα καθορίσει το πάχος των πετονιών που θα χρησιμοποιήσουμε για μάνα και παράμαλλα, το βάρος του μολυβιού και το αν θα ψαρέψουμε με φελλό ή στο χέρι.

Με φουσκοθαλασσιά και θολούρα προτεινόμενα πάχη πετονιών είναι το 0,30 για μάνα και το 0,25 για παράμαλλο ενώ με κάλμα το 0,25 για μάνα και το 0,20 για παράμαλλο. Βέβαια αν δούμε ότι τα ψάρια της περιοχής είναι μεγάλου μεγέθους τότε αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβάσουμε το πάχος του παράμαλλου.

Το ψάρεμα στο χέρι θα προτιμηθεί στην αφρουδιά ενώ στη κάλμα ο φελλός θα είναι πιο ξεκούραστος και πιο διασκεδαστικός. Το μολύβι μας όσο γίνεται  πιο ελαφρύ που αυξάνεται όταν επικρατούν ρέματα και αναταραχή.

Αρματωσιά: Το διπλαράκι με αγκιστράκια είναι αυτό που συνηθίζεται περισσότερο εδώ

Τα αγκίστρια μας θα εξαρτηθούν από το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Στα σκουλήκια είναι γενικά μακρυκότσανα και ίσια ενώ στο ζυμάρι τα παπαγαλέ είναι τα πλέον κατάλληλα. Το μέγεθος των αγκιστριών εκτός από το μέγεθος των ψαριών έχει να κάνει επίσης και με το δόλωμα. Στο μπικατίνι θα μπει αγκίστρι  δεκάρι ενώ στο ζυμάρι πεντάρι.

Πολλοί ψαράδες χρησιμοποιούν δυο διαφορετικά μεγέθη αγκιστριών στην ίδια αρματωσιά, για παράδειγμα διπλάρι με ένα αγκίστρι νούμερο 4 κι ένα αγκίστρι νούμερο 7. Έτσι απευθύνονται και στα μεγάλα ψάρια που θέλουν μπόλικο δόλωμα αλλά και στα μικρότερα που θέλουν μικρό δόλωμα.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στην κατασκευή της αρματωσιάς μας είναι το συνολικό μήκος της που θα είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού ώστε να μπορούμε να βγάλουμε το ψάρι εκτός νερού χωρίς να μας κοπανήσει στο βράχο. Όσο πιο ευλύγιστο είναι το καλάμι μας εννοείται τόσο κοντύτερη θα είναι και η αρματωσιά μας.

Δόλωμα

Σκουλήκια πάσης φύσεως με προτίμηση στα λεπτά, γαριδούλα, ψαροδόλι, ψωμοτύρι, μπικατίνι τα δολώματα που συνήθως χρησιμοποιούμε. Αν θέλουμε και κάτι το ιδιαίτερο τότε το σαλιγκαράκι του βράχου και η πεταλίδα είναι αυτά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά αλλά και να μας βγάλουν από μια θέση δύσκολη σε περίπτωση τελειώματος του βασικού μας δολώματος.

Η πεταλίδα είναι το δόλωμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά και να μας βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση

Μαλάγρα

Η μαλάγρα είναι αυτή που θα φέρει τα ψάρια από μακριά και θα τα συγκεντρώσει στο σημείο ψαρέματος. Επειδή οι κακαρέλοι είναι ψάρια κοπαδιαστά αν καταφέρουμε και τραβήξουμε ένα ψάρι κοντά μας πολύ γρήγορα θα έρθουν και τα υπόλοιπα εκεί.

Άμμος, βρεγμένο και τριμμένο ψωμί ανακατεμένα με κάποιο μυρωδικό η αυτοσχέδια μαλάγρα μας. Αν το βάθος είναι αρκετά μεγάλο τότε η άμμος θα κυριαρχήσει στη μαλάγρα ώστε να κατεβαίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο βυθό. Αν τα νερά ρηχά τότε το ψωμί είναι το κυρίαρχο.

Τι να προσέξουμε:

  • Μέρη που μας έδωσαν μια φορά ψάρια είναι σίγουρο ότι θα μας δώσουν και άλλη.
  • Σε συνθήκες άπνοιας μην απογοητευόμαστε και ας δοκιμάσουμε ψάρεμα με λεπτά εργαλεία και δόλωμα μπικατίνι ή λεπτά σκουλήκια όπως ακροβάτη και κόκκινο της άμμου.
  • Το καλοκαίρι προτιμούμε τα βαθιά και κρεμαστά νερά ενώ το χειμώνα τις ρηχαδιές και τα ξενέρια.
  • Όσο τα ψάρια τσιμπούν δεν μαλαγρώνουμε. Όταν δούμε ατσιμπία ή μας έφυγε κάποιο ψάρι τότε ξαναεπιχειρούμε νέο μαλάγρωμα.
  •  Όταν ο καιρός είναι θαλασσινός, δηλαδή από τη θάλασσα προς τη στεριά τότε μαλαγρώνουμε πιο ανοικτά. Όταν όμως είναι στεριανός τότε το μαλάγρωμα γίνεται πάνω στο βράχο και με ελάχιστο ψωμί.

Δολωμένα πλανάκια

Για τους φίλους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό έχουμε να τους προτείνουμε τα μικρά πλανάκια και τις καμπουρίτσες δολωμένα με ζυμάρι, σαλιγκαράκι ή άλλο δόλωμα δεμένα σε μια αρματωσιά στο απίκο. Ιδιαίτερα αποδοτικό με συνθήκες θολούρας και ψάρεμα σε μικρές εσοχές και κολπάκια όπου ο καιρός έρχεται προς την ακτή.

Μικρά πλανάκια και καμπουρίτσες δολωμένα είναι η πρόταση για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό

Μπολονέζ-Εγγλέζικο

Τρόπος ψαρέματος διασκεδαστικός και αρκετά αποδοτικός. Γίνεται θαυμάσια τόσο σε βραχώδεις βυθούς όσο και στο εξωτερικό λιμανιών. Το μπολονέζ θα προτιμηθεί όταν το ψάρεμα γίνεται κοντά και υπάρχει φουσκοθαλασσιά και το εγγλέζικο για ψάρεμα μακριά και χωρίς ιδιαίτερα κυματισμό.

Οι στρογγυλοί μικροί κόκκινοι φελλοί δε θα πρέπει να λείπουν από τον εξοπλισμό μας. Μολυβωμένοι αν το βάθος είναι μικρό και χωρίς έρμα αν το βάθος μεγάλο και χρειάζεται ερμάτισμα η αρματωσιά μας. Οι μακρόστενοι φελλοί θα χρειαστούν μόνο σε περίπτωση ηρεμίας. Για τα νυκτερινά μας ψαρέματα θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη υποδοχή για το χημικό φωτάκι.

Το ερμάτισμα της αρματωσιάς γίνεται είτε συγκεντρωμένο στο κατώτερο σημείο πριν το παράμαλλο είτε με μια τορπίλη περίπου το 80% του συνολικού ερματίσματος και το υπόλοιπο 20% με μικρά σκιστά μολυβάκια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Πετονιά μηχανισμού 0,20-0,25 αν υπάρχει η δυνατότητα απόχης και 0,25-0,28 αν δεν υπάρχει με παράμαλλο 0,18-0,22 και 0,22-0,26 αντίστοιχα. Το παράμαλλο έχει μήκος γύρω στα 40 εκατοστά και συνδέεται με την πετονιά του μηχανισμού με τη βοήθεια θηλιών. Αγκίστρι από 5 νούμερο αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλα δολώματα μέχρι 12 για το μπικατίνι. Ψαρεύουμε κοντά στο πάτο.

Μπικατίνι ένα δόλωμα που στο μπολονέζ θα μας δώσει ψάρια ακόμη και όταν οι συνθήκες ψαρέματος δεν είναι ευνοϊκές

Τι να προσέξουμε:

  • Δεν τραβάμε στα ψιλοτσιμπηματάκια αλλά περιμένουμε το καλό.
  • Όταν ψαρεύουμε στο βράχο και έχει φουσκοθαλασσιά τότε το ψάρεμα είναι πάντα ημερήσιο.
  • Τα νυκτερινά μας ψαρέματα είναι στο εξωτερικό των λιμανιών και σε μικρά κολπάκια όπου επικρατεί είτε ηρεμία είτε ο αέρας είναι στεριανός.
  • Στο ψάρεμα με μπικατίνι το μαλάγρωμα με μπικατίνι είναι απαραίτητο.

Casting

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ψαρέματος του κακαρέλου. Ο εξοπλισμός μας απλός χωρίς κάτι το ιδιαίτερο εκτός κι αν το ψάρεμά μας απευθύνεται σε μακρινά σημεία όπου εκεί η βολή θα παίξει σημαντικό ρόλο. Σε μέρη βραχώδη η πετονιά του μηχανισμού τέτοια που να αντέχει στις κακουχίες. Εκεί θα προτιμήσουμε και το βαρίδι χορευτή για να αποφύγουμε τα σκαλώματα.

Το μολύβι ακροβάτης θα μας χρειαστεί σε άγριους βυθούς με σκαλώματα

Αρματωσιά

Η αρματωσιά μας μονάγκιστρη ως επί το πλείστο, με διπλαράκι σε πιο ήπιους βυθούς. Το sissy για να τοποθετηθεί το μολύβι μας στο μονάγκιστρο είναι μια καλή επιλογή, ενώ η συρόμενη μολυβήθρα ή ελιά θα μπει σε πιο ήπιους βυθούς με ελάχιστα σκαλώματα.

Στο διπλάρι το τελείωμα των παράμαλλων είναι πιο ψηλά από το μολύβι αφού οι κακαρέλοι είναι ψάρια που ανεβαίνουν αρκετά από το βυθό.

Ένα floater για ανύψωση δολώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά ειδικά σε βυθούς με πλούσια βλάστηση ή θολούρα. Μάλιστα εδώ έχει παρατηρηθεί ότι τα μικρά φωσφοριζέ ανυψωτικά δολώματος πέρα από ανύψωση λειτουργούν και ως προσελκυστικό και δεν είναι λίγες οι φορές που τα ψάρια το καταπίνουν μαζί με το δόλωμα.

Ένα floater για ανύψωση δολώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά ειδικά σε βυθούς με πλούσια βλάστηση ή θολούρα

Τόποι

Κι εδώ θα επιλέξουμε βραχώδη βυθούς που είναι εύκολο να τους διακρίνουμε από μακριά. Αν είμαστε γνώστες της περιοχής και ξέρουμε σημεία με πλάκες τότε είναι μια καλή επιλογή ενώ ψάρια πολλά θα πάρουμε και στα κρεμάσματα φθάνει όμως ο βυθός να έχει κατρακοίλια ή μεγάλα μονόπετρα και να μην είναι λείος. Κάβοι που ξεχωρίζουν είναι μια επίσης καλή επιλογή ενώ τα ξενέρια πάντα βαστούν ψάρια αλλά έχουμε πολλά σκαλώματα και κοψίματα.

Στα νυκτερινά ψαρέματα καλό είναι ο τόπος που θα καθίσουμε να είναι εξωτερικά ομαλός για να μπορούμε και να απλώσουμε τον εξοπλισμό μας άνετα και να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Ακτογραμμή και μικρά κολπάκια με κατάλληλο βυθό στο νερό η καλύτερη νυκτερινή επιλογή.

Δολώματα

Τα σκουλήκια υπερισχύουν. Ακροβάτης, κόκκινο της άμμου, αμερικάνος, φαραώ, μικρά μονοδόλια, μάνα τα πιο συνηθισμένα. Καραβιδάκι ζωντανό και μικρή γαριδούλα επίσης καλές επιλογές, όπως επίσης το σαλιγκαράκι και η πεταλίδα του βράχου.

Ακροβάτης και κόκκινο της άμμου από τα καλύτερα σκουλήκια για τον κακαρέλο

Η καλή παρουσίαση του δολώματος στο αγκίστρι μας είναι πολύ σημαντικό. Επειδή το στόμα του κακαρέλου δεν είναι τόσο ευμεγέθη θα πρέπει το δόλωμα να είναι περασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε εύκολα να μπορεί να το καταπιεί. Για αυτό πολλοί ψαράδες χρησιμοποιούν μικρότερα αγκίστρια και δολωσιά μεγάλη αλλά μακρόστενη.

Τι να προσέξουμε:

  • Το φεγγάρι στα νυκτερινά ψαρέματα καλό είναι να υπάρχει. Οι μέρες κοντά στην πανσέληνο πάντα δίνουν πολλά και καλά ψάρια.
  • Στο σκοτάδι θα προτιμήσουμε φαραώ που έχει την ιδιαιτερότητα ότι διαλέγει τα μεγάλα.
  • Όταν έχει θολούρα και κυματισμό τότε αμμουδιές κοντά σε βράχια δίνουν ψάρια. Φαίνεται ότι έχουν πάει εκεί να βρουν τροφή και καλό είναι να τα ψαρέψουμε πάνω στο σπάσιμο του καιρού και όχι όταν ο καιρός είναι δυνατός.
  • Με μεγάλες καλοσύνες ας δοκιμάσουμε στο εξωτερικό λιμανιών με λεπτά εργαλεία και δόλωμα λεπτά σκουλήκια όπως κόκκινο της άμμου και ακροβάτη.

Ψάρεμα με μπομπάρδα μαλαγρωτή

Πολλές επιτυχίες έχουμε στο ψάρεμα του κακαρέλου όταν αυτό γίνεται με τη βοήθεια μπομπάρδας μαλαγρωτή. Φαίνεται ότι το απευθείας μαλάγρωμα της περιοχής κοντά στο δόλωμα δρα καταλυτικά κι εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Η μπομπάρδα μαλαγρωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην τεχνική του casting όσο και του μπολονεζ. Μάλιστα στο μπολονέζ, αν η περιοχή είναι ρηχαδιά με άγριο βυθό, θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέουσα μπομπάρδα κι έτσι πέρα από ένα αποδοτικό ψάρεμα θα γλυτώσουμε κι από τα μπερδέματα και κοψίματα του βυθού.

Το μπικατίνι είναι ένα θαυμάσιο δόλωμα γιατί χρησιμοποιείται και σα μαλάγρα το ίδιο. Λεπτά σκουληκάκια, ζωντανά δολώματα και φιλέτο σαρδέλας ή γάβρου κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια οι άλλες μας επιλογές.

Παραγάδι ακτής(ανεμοπαράγαδο)

Τις νύκτες που επικρατεί δυνατός αέρας και οι υπόλοιποι τρόποι ψαρέματος έχουν δυσκολίες το ανεμοπαράγαδο μπορεί να μας προσφέρει ένα ικανοποιητικό ψάρεμα. Αυτό που θα μεριμνήσουμε είναι ο τόπος καλαρίσματος να είναι με στεριανό αέρα ώστε να μας μεταφέρει το καραβάκι μας μακριά και να μπορέσουμε να ψαρέψουμε μεγαλύτερη περιοχή.

Ανεμοπαράγαδο στα βράχια

Ο βυθός μας ρηχαδιες. Πετρώδης αλλά με όχι απότομες διακυμάνσεις το ιδανικό. Αν κάπου αρχίζει και βαθαίνει αρκετά τότε τα μικρά μολυβάκια ίσως δώσουν τη λύση.

Σαλιγκαράκι, πεταλίδα, φαραώ και ολοθούριο τα δολώματα που προτιμούμε σε αυτό το είδος ψαρέματος.