Cover

Συρτη Φυλακας

Κατασκευή: Ενυδρείο για Διατήρηση Ζωντανών Δολωμάτων

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς φίλους που χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζωντανά δολώματα στα αγκίστρια τους είναι ο τρόπος διατήρησής τους. Μπορεί να τα καταφέρνουν να πιάνουν ζωντανό, να ξέρουν πως να το δολώσουν και πως να το ψαρέψουν όμως επειδή το σκάφος τους δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο-ενυδρείο διατήρησης δολώματος δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Κάποιες προσπάθειες να τοποθετήσουν τα καλαμάρια τους, τις σουπιές τους και τα ψαράκια τους σε μεγάλα ψυγεία ή δοχεία δεν φέρνουν αποτέλεσμα αφού όσες προσπάθειες κι αν κάνουν όπως να αλλάζουν το νερό ή να τοποθετήσουν οξυγονωτή δεν φέρνει αποτέλεσμα. Θα πρέπει ο τόπος που θα ψαρέψουν να είναι πολύ κοντά με τον τόπο όπου θα πιάσουν τα δολώματα για να μην ψοφήσουν κι έτσι το ψάρεμα περιορίζεται σημαντικά όπως επίσης είναι λογικό και το αποτέλεσμα του ψαρέματος.

Εμείς εδώ θα σας προτείνουμε μια εύκολη κατασκευή την οποία και χρησιμοποιούμε στα δικά μας ψαρέματα. Κρατάτε τον κυρίως κορμό της κατασκευής αν δεν θέλετε να κάνετε την ίδια και την τροποποιείται στα δικά σας δεδομένα και στους δικούς σας τρόπους ψαρέματος.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Ένα μεγάλο δοχείο όπου θα τοποθετούμε τα δολώματά μας. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο ψυγείο, ένα πλαστικό βαρελάκι ή το δοχείο που βλέπετε στις φωτογραφίες που χρησιμοποιούμε εμείς. Πρόκειται για δοχείο διατήρησης τροφίμων 50 ή 60 λίτρων που διαθέτει καπάκι στο πάνω μέρος.

Ένα ηλεκτρικό αντλιάκι νερού, καλώδιο, δυο-τρία μέτρα λάστιχο που να ταιριάζει στο αντλιάκι μας, ένα μέτρο χοντρότερο λάστιχο, δυο κροκοδειλάκια για την μπαταρία μας ή ένα βύσμα για την πρίζα του σκάφους μας, μονωτική ταινία, κόλλα πλαστικού ή σιλικόνη ή  δύο μούφες με φλάντζα με αντίστοιχες υποδοχές για τα λάστιχα που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι μούφες με τις αντίστοιχες υποδοχές είναι πολύ πιο πρακτικές αφού μπαίνει και βγαίνει εύκολα το κάθε λάστιχο στο δοχείο χωρίς να είναι μόνιμα συνδεδεμένο πάνω του και να πιάνει χώρο που δυσκολεύει στη μεταφορά. Το κόλλημα πιο εύκολο και με λιγότερο κόστος. Το τι θα αποφασίσετε είναι στη δικιά σας επιλογή. Εμείς στις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν στην κατασκευή έχουμε μια μούφα κι ένα κόλλημα ώστε να δείτε και τις δύο διαφορετικές επιλογές.

Συμβουλή: Επειδή τα περισσότερα αντλιάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι για το άδειασμα των νερών από τη σεντίνα του σκάφους και κατασκευασμένα για ολιγόλεπτες γενικά χρήσεις, φροντίστε ώστε το ανλιάκι που θα επιλέξετε να είναι για πολύωρη χρήση. Εσείς θα το έχετε σε λειτουργία καθ όλη τη διάρκεια του ψαρέματός σας και δεν θέλετε να σας καεί εν ώρα ψαρέματος.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Βλέπετε το δοχείο όπου θα χρησιμοποιήσουμε για διατήρηση των δολωμάτων μας

Στο κάτω μέρος αφού του κάνουμε μια τρύπα του τοποθετούμε την ειδική μούφα που είναι ανάλογη του λάστιχου που θα χρησιμοποιήσουμε στο αντλιάκι μας

Βλέπετε το εξάρτημα όπου θα έρθει και θα κουμπώσει αργότερα το λάστιχο

Το εξάρτημα βιδώνεται στη μούφα του δοχείου

Τρύπα στο πάνω μέρος του δοχείου για να μπει σφηνωτό το χοντρό λάστιχο

Βλέπετε που περίπου γίνονται οι δυο τρύπες πάνω και κάτω

Τοποθετούμε το χοντρό λάστιχο στην πάνω τρύπα

Βάζουμε κόλα ή σιλικόνη περιμετρικά του λάστιχου στην εξωτερική πλευρά του δοχείου

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην εσωτερική πλευρά του δοχείου

Κόβουμε το λεπτό λάστιχο στο μήκος που επιθυμούμε

Τοποθετούμε το εξάρτημα συναρμολόγησης του λάστιχου

Το λάστιχο αυτό θα προσαρμοστεί στο κάτω μέρος του δοχείου

Το λάστιχο στη θέση του

Αφού σφηνώσουμε την άλλη άκρη του λάστιχου στην αντλία θα δέσουμε το καλώδιο της αντλίας πάνω στο λάστιχο

Η μονωτική ταινία είναι αυτή που θα βοηθήσει

Το καλώδιο ήδη έχει δεθεί με το λάστιχο και το περίσσευμα του είναι αυτό που θα πάει στους πόλους

Καθαρίζουμε τον ένα κλώνο του καλωδίου…

…τον οποίο τοποθετούμε στο κροκοδειλάκι που σφίγγουμε με μία πένσα

Καθαρίζουμε και τον άλλο κλώνο

και τοποθετούμε και το δεύτερο κροκοδειλάκι που όπως βλέπετε έχει άλλο χρώμα για να μην το μπερδεύουμε

Η κατασκευή μας είναι έτοιμη

 

Πλεονεκτήματα κατασκευής

  • Μπορεί να γίνει από όλους χωρίς να χρειάζεται κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
  • Τα υλικά κατασκευής τα βρίσκουμε εύκολα.
  • Μεταφέρεται από το σκάφος στο σπίτι και το αντίστροφο.
  • Ιδανική για μικρά σκάφη που δεν έχουν χώρο.
  • Έχουμε συνεχώς ανανέωση νερού κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα ευπαθή δολώματα.
  • Η είσοδος του νερού γίνεται στο κάτω μέρος του δοχείου απαραίτητο για την καλύτερη οξυγόνωση των καλαμαριών.
  • Η μεγαλύτερη οπή στο πάνω μέρος όπου βγαίνει το νερό δεν το εμποδίζει με συνέπεια να πλημμυρίζει με νερό το σκάφος.
  • Υπάρχει καπάκι στο πάνω μέρος του δοχείου, έτσι ώστε και μεγάλη απόσταση να διανύσουμε δε θα πέσει νερό στο σκάφος.

Τι να προσέξουμε

  •  Προτού κάνετε τις τρύπες στο δοχείο σας δείτε που ακριβώς θα το τοποθετήσετε στο σκάφος σας κι ανάλογα τρυπάτε.
  • Στη θέση που θα τοποθετείτε το δοχείο σας υπολογίστε πόσο λάστιχο χρειάζεται για να κολυμπά η αντλία σας στο νερό και να βουλιάζει και πόσο χοντρό λάστιχο θέλετε για να βγαίνουν τα νερά εκτός σκάφους.
  • Τη τρύπα στο πάνω μέρος την κάνουμε λίγο χαμηλότερα από το χείλος του δοχείου για να μην πλημμυρίζει.
  • Προτού ανοίξουμε τις τρύπες σημαδεύουμε με ένα μαρκαδόρο τη σωστή διάμετρο και στη συνέχεια πολύ προσεκτικά επιχειρούμε το άνοιγμα. Ένα τρυπανάκι με συνεχόμενες κοντινές τρύπες κοντά στη διάμετρο και στη συνέχεια λιμάρισμα είναι μια πρόταση.
  • Προσέχετε να συνδέσετε το σωστό καλώδιο στον αντίστοιχο πόλο της μπαταρίας ώστε το ανλιάκι μας να λειτουργεί σωστά.
  • Αν στην πορεία διαπιστώσουμε ότι η αντλία βγαίνει εκτός νερού μπορούμε να της τοποθετήσουμε ένα μολύβι για να βουλιάζει.
  • Αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να βγάλουμε την αντλία από το νερό θα πρέπει να την τοποθετήσουμε στην οροφή του δοχείου για να μην αδειάσει το νερό λόγο διαφορετικής υψομετρικής διαφοράς. Αν αυτό το άδειασμα θέλουμε να το αποφύγουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε μια βρυσούλα στο λάστιχο ή μια ανεπίστροφη βαλβίδα. Πολλοί το αφήνουν έτσι ώστε στο τελείωμα του ψαρέματος αντί να αδειάζουν το νερό σηκώνοντας το δοχείο που είναι βαρύ, να ανασηκώνουν εκτός νερού την αντλία και να αδειάζει το δοχείο έτσι μόνο του.