Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Ένα Καλάμι – Πολλές Μύτες

Πολλοί είναι οι ψαράδες που θέλουν με ένα μόνο καλάμι να έχουν τη δυνατότητα διαφορετικών ψαρεμάτων σε διαφορετικά βάθη και με διαφορετικά ψάρια. Αυτό για να το πετύχουν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ένα καλάμι που έχει τη δυνατότητα να δέχεται μύτες διαφορετικής σκληρότητας.

Τα περισσότερα καλάμια που κυκλοφορούν στην Ελληνική  αγορά και που τα πωλούν οι μαγαζάτορες για καλάμια καθετής είναι απλά. Δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικής μύτης από αυτήν που φορούν. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι αν ψαρεύουμε και σε ρηχά και σε βαθιά νερά να έχουμε δυο διαφορετικά καλάμια με διαφορετική σκληρότητα. Ένα που να έχει μικρό action για τα ελαφριά μας μολύβια κι ένα με μεγάλο action για τα βαριά μολύβια. Αν τα καλάμια αυτά είναι φθηνά και κάνουν τη δουλειά μας τότε δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Όμως αν το καλάμι είναι ακριβό τότε τα πράματα δυσκολεύουν και η δυνατότητα επιλογής δυο καλαμιών δεν είναι πάντα εύκολο πράμα. Τότε αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσουμε καλάμι με πολλές μύτες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πλεονεκτήματα που έχει ένα καλάμι που δέχεται διαφορετικές μύτες είναι πολλά. Πρώτα από όλα ο ψαράς έχει τη δυνατότητα να ψαρεύει σε όποιο βάθος επιθυμήσει τη συγκεκριμένη μέρα ψαρέματος. Θέλει να ψαρέψει στα ρηχά γιατί είναι νύκτα κι εκεί πιστεύει ότι βρίσκονται τα ψάρια; Τοποθετεί στο καλάμι του μια μαλακή μύτη. Είναι μεσημέρι και θέλει να ψαρέψει στα βαθιά γιατί εκεί μόνο τρώνε τα ψάρια αυτήν την ώρα; Θα τοποθετήσει στο καλάμι του μια σκληρή μύτη και θα πάει να ψαρέψει. Έχει μάθει ότι σε κάποιο σχετικά μέτριο βάθος υπάρχουν ψάρια; Θα τοποθετήσει στο καλάμι του μια μεσαίας σκληρότητας μύτης και θα πάει να τα αναζητήσει.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ευαίσθητο τμήμα ενός καλαμιού κι αυτό που πονάει είναι η μύτη. Αν κάτι δεν προσέξουμε καλά ή κάπως ζορίσουμε το καλάμι μας αυτό που θα δεχτεί την πίεση και θα σπάσει είναι η μύτη του. Κι εδώ κανένα πρόβλημα. Αλλάζουμε τη μύτη του καλαμιού με μία άλλη και είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το ψάρεμά μας.

ΜΥΤΕΣ

Οι μύτες συνήθως είναι σφηνωτές. Το καλάμι μας, είτε τηλεσκοπικό είτε σπαστό, έχει στο πάνω του τμήμα ειδική υποδοχή που να δέχεται μύτες. Έτσι εμείς ανάλογα με το τι θέλουμε τη συγκεκριμένη στιγμή σφηνώνουμε στην κορυφή του την ανάλογη μύτη.

Υπάρχει επίσης και η άλλη δυνατότητα αν το καλάμι το επιτρέπει. Ανοίγουμε την τάπα στο τελευταίο στέλεχος και τοποθετούμε εκεί μια μύτη χωρίς δακτυλίδια. Στη συνέχεια βιδώνουμε την τάπα. Ανοίγοντας τώρα το καλάμι, η μύτη αυτή βγαίνει από το πάνω στέλεχος. Αφού τη σφηνώσουμε καλά, τοποθετούμε  τα ανάλογα δακτυλίδια και στην κορυφή κολλάμε ένα δακτυλίδι κορυφής. Στο τελείωμα του ψαρέματος ή ενδιάμεσα αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη συγκεκριμένη μύτη τότε ζεσταίνουμε το δακτυλίδι της κορυφής κι  αυτό ξεκολλά. Αφαιρούμε το δακτυλίδι αυτό, στη συνέχεια τα υπόλοιπα κι από το κάτω μέρος του καλαμιού αν ανοίξουμε την τάπα αφαιρούμε και τη μύτη.

Το τελευταίο αυτό είναι κάτι που μπορεί να το εφαρμόσουμε κι εμείς όταν το καλάμι μας είναι απλό, δηλαδή δεν είναι κατασκευασμένο να δέχεται μύτες αλλά είναι τηλεσκοπικό.

ΕΙΔΗ ΜΥΤΩΝ

Μύτες υπάρχουν δυο ειδών. Οι carbon αριστερά και οι multicolor δεξιά.

Ανάλογα με το τι επιθυμούμε από το καλάμι και από το ψάρεμά μας επιλέγουμε την ανάλογη. Μάλιστα οι δυο δεξιά μύτες από ότι βλέπετε δεν φέρουν δακτυλίδι στην κορυφή τους. Συνεπώς αφού αφαιρέσουμε τα υπόλοιπα δακτυλίδια μπορούμε να τις περάσουμε μέσα σε ένα τηλεσκοπικό καλάμι. Ανοίγοντάς το, τοποθετούμε τα δακτυλίδια που αφαιρέσαμε και κολλάμε στην κορυφή ένα δακτυλίδι κορυφής.

ΚΑΛΑΜΙΑ FEEDER

Υπάρχουν πολλά καλάμια που κυκλοφορούν στην αγορά και δέχονται διαφορετικές μύτες. Τα περισσότερα όμως αναφέρονται σε συγκεκριμένη τεχνική που είναι το feeder και όχι σε ψαρέματα καθετής.

Πάντως σχεδόν τα περισσότερα αυτά καλάμια του feeder μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην καθετή με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Απλώς αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το casting weight που αναγράφουν να καλύπτει τις ανάγκες μας. Δηλαδή δεν θα πάμε σε ένα ελαφρύ c.w. 20-40 για παράδειγμα αλλά σε ένα 40-80 ή 60- 120 ή και ακόμη μεγαλύτερο αν βρούμε και μας εξυπηρετεί.

Καλές εξορμήσεις!