Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Στοχεύοντας στα Μεγάλα Λυθρίνια – Οι 12 «Χρυσοί» Κανόνες που Πρέπει να Ακολουθούμε

Το ψάρι εκείνο που στοχεύει η πλειοψηφία των ψαράδων της καθετής είναι σίγουρα το λυθρίνι. Αν μάλιστα το μέγεθός του είναι αξιόλογο τότε μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία. Είναι όμως εύκολο να στοχεύσουμε στα μεγάλα λυθρίνια ή αυτό είναι κάτι το τυχερό;

Πολλοί είναι αυτοί που στηρίζουν την επιτυχία στο ψάρεμα αποκλειστικά και μόνο στον παράγοντα τύχη. Εγώ εδώ θα διαφωνήσω. Μπορεί η τύχη να παίζει ένα ρόλο αλλά αυτός ο ρόλος δεν είναι καθοριστικός. Η τέχνη, η τεχνική και η εμπειρία είναι αυτά που θα δώσουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Όπως και στα υπόλοιπα ψαρέματα έτσι και στο ψάρεμα των μεγάλων λυθρινιών, οι τρεις πιο πάνω παράγοντες θα μας δώσουν αυτό που επιζητούμε. Θέλοντας να βοηθήσουμε τους φίλους καθετίστες σε αυτόν τον στόχο θα τους αναφέρουμε κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν αν θέλουμε να έρθει το επιδιωκόμενο θήραμα.

Οι δώδεκα «χρυσοί» κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε

Στοχεύουμε μόνο σε λυθρίνια. Δεν μας απασχολούν τα υπόλοιπα ψάρια και το μυαλό μας και η σκέψη είναι μόνο εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Αρματωσιά μέχρι δυο το πολύ αγκίστρια. Παράμαλλα λεπτά και μακριά. Αγκίστρια κοφτερά και μεγάλα. Δόλωμα εκλεκτό.

Δεν τραβάμε σε όλες τις τσιμπιές αλλά μόνο στις ύποπτες. Δεν μας απασχολεί αν τσίμπησε ή πιάστηκε ο χάνος ή η γόπα. Μας ενδιαφέρει το λυθρίνι και μόνο το λυθρίνι. Ο τσίμπος του τις περισσότερες φορές είναι χαρακτηριστικός, Άρπαγμα του δολώματος και στη συνέχεια μπούκωμα και κατάποση.

Χαλαρή αρματωσιά. Έχει παρατηρηθεί ότι έτσι προτιμά το λυθρίνι την αρματωσιά μας. Χαλαρή και όχι τεντωμένη. Έτσι αν διαπιστώσουμε ψιλοτσιμπηματάκια και όχι πιάσιμο ας χαλαρώσουμε λίγο τη μάνα μας κι ας περιμένομε λιγάκι και στη συνέχεια να τραβήξουμε.

Ψάρεμα αρόδου και όχι φουνταριστά. Αν ο καιρός είναι καλός και δεν έχει αέρα και κυματισμό τότε το ψάρεμα αρόδου θα μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα σε λυθρίνια από ότι το φουνταριστό. Η ελαφριά μετακίνηση του σκάφους ελέγχει όλη την περιοχή, την ψαρεύει και διαλέγει.

Καλοδολωμένο αγκίστρι. Δεν αφήνουμε άκρες και περισσεύματα στο δόλωμα που είναι σημεία να τραβήξουν τα ψάρια από εκεί το δόλωμά μας. Η δολωσιά είναι ενιαία, καλά περασμένη στο αγκίστρι με ένα μικρό περίσσευμα κοντά στην ακίδα.

Μικρό ανεβοκατέβασμα της αρματωσιάς μας. Σε περίπτωση που δεν παίρνουμε τσιμπιές ένα μικρό κούνημα ή ανεβοκατέβασμα της αρματωσιάς ίσως προσελκύσει κοντά τα λυθρίνια.

Πούλιες και χάντρες στα βαθιά. Όσοι ψαρεύουν τα λυθρίνια σε βάθη μεγαλύτερα από εβδομήντα μέτρα έχει παρατηρηθεί ότι οι πούλιες και οι πολύχρωμες μικρές χάντρες περασμένες στο παράμαλλό μας μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στα ρηχά νερά δεν αποδίδουν κι εκεί το παράμαλλο μας είναι απλό και λιτό σε αντίθεση με τα βαθιά που τα προσελκυστικά αυτά εξαρτήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Τα μεγάλα ψάρια έχουν τα λημέρια τους. Μια περιοχή που κάνει λυθρίνια δεν σημαίνει ότι έχει και μικρά πάντα και μεγάλα ψάρια μαζί. Έχει παρατηρηθεί στα ψαρέματά μας ότι άλλοι τόποι κάνουν μόνο μικρά λυθρίνια κι άλλοι τόποι μόνο μεγάλα. Ο ψαράς που γνωρίζει τόπους με μεγάλα λυθρίνια σίγουρα έχει το πλεονέκτημα.

Δεν αμελούμε τα ρηχά σημεία. Μπορεί τα μεγάλα λυθρίνια να είναι τις περισσότερες φορές σε βαθιά νερά όμως τώρα που τα νερά ζεστάναν πλησιάζουν κοντά σε κάβους και γενικά στην ακτογραμμή. Μέρη κοφτά με τόπο στα βαθιά έχουν μεγάλα λυθρίνια στα πολύ ρηχά σημεία τους ιδιαίτερα τις απογευματινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Ψάξιμο. Αν είμαστε σταθεροί σε κάποιον τόπο και δεν παίρνουμε ψάρια ας μετακινηθούμε. Μπορεί λίγο πιο πέρα να υπάρχουν τα ψάρια και να μας περιμένουν. Ας κάνουμε ένα ψάξιμο της ευρύτερης περιοχής σημαδεύοντας όμως συγχρόνως στο gps μας τα σημεία με ενδιαφέρον που θα συναντήσουμε.

Δεν αμελούμε ποτέ το πρώτο τσίμπημα. Οι πιθανότητες να είναι λυθρίνι είναι σημαντικές αφού το λυθρίνι είναι από τα πρώτα ψάρια που επισκέπτονται το δόλωμα. Αν το δόλωμα πειραχτεί από μικρόψαρα δύσκολα θα έχουμε στη συνέχεια τσίμπο από λυθρίνι εκτός κι αν έχουμε τοποθετήσει στο αγκίστρι μας ένα σκληρό δόλωμα(μεγάλο κομμάτι καλαμάρι, ολόκληρο μονοδόλι) που δεν μπορούν να το σακατέψουν γρήγορα.

Υπομονή κι επιμονή. Αν είμαστε ανυπόμονοι δύσκολα θα έχουμε επιτυχίες. Η υπομονή και η υπομονή, αρετές του ψαρά σε κάθε τρόπο ψαρέματος και τεχνική, θα μας χρειαστούν κι εδώ.