Cover

αλλα Ψαρεματα

Λαβράκια με Ζωντανή Ζαργάνα

Ένα ψάρι που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στις θάλασσές μας είναι η ζαργάνα. Πέρα από το ότι το ψάρεμά της είναι διασκεδαστικό και το φαγητό της ιδιαίτερα νόστιμο, αποτελεί ένα θαυμάσιο δόλωμα για πολλά μεγάλα θηράματα μεταξύ αυτών και του λαβρακιού.

Τα μεγάλα λαβράκια που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στα λιμάνια μετά τις πρώτες βροχές είναι πολύ προσεχτικά στις κινήσεις τους και στις επιλογές τους. Δεν πηγαίνουν εύκολα να αρπάξουν ένα δόλωμα και για να το πράξουν αυτό θα πρέπει το δόλωμα αυτό να είναι ζωντανό και καλοδολωμένο. Η πλευστότητα που θα έχει το δόλωμα αυτό στο νερό και η συμπεριφορά του απέναντι στη θέα του λάβρακα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας μας.

Δεν είναι όλα τα ψάρια κατάλληλα για δόλωμα. Μπορεί να πιάσεις με όλα από αυτά κάποιες φορές μεγάλα ψάρια. Όταν όμως αναζητείς το δόλωμα εκείνο που οι φορές αυτές είναι ο κανόνας, τότε πηγαίνεις κατευθείαν στη μικρή ζαργάνα.

Εύρεση δολώματος

Το ψάρεμα της ζαργάνας μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Και οι δυο είναι εύκολοι και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε άφθονο και ζωντανό δόλωμα. Ο ψαράς ανάλογα με τις προτιμήσεις του διαλέγει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα.

Εγγλέζικο και μπικατίνι: Ένα καλαμάκι τύπου εγγλέζικου με μικρό action, ένα μηχανισμό γεμισμένο με λεπτή πετονιά, μια μπομπάρδα επιπλέουσα (ή ένα μπαλάκι τύπου μπούλντο για τους παραδοσιακούς), ένα παραμαλλάκι με ένα αγκίστρι λεπτό, ένα στριφταράκι για να γίνει η μάτηση μάνας παράμαλλου και το δόλωμα. Για δόλωμα προτείνουμε το μπικατίνι που είναι ιδιαίτερα αρεστό στις ζαργάνες ενώ εναλλακτικές λύσεις είναι το ψαροδόλι, το ασπροδόλι και τα διάφορα λεπτά σκουλήκια τύπου ακροβάτη.

Αρματώνουμε το καλάμι μας, δολώνουμε στο αγκίστρι μας δυο τρία μπικατίνι και ρίχνουμε στο νερό την αρματωσιά μας. Σέρνουμε λίγο ώστε το δόλωμα να απομακρυνθεί από την μπομπάρδα αλλά και να προσελκύσει με την κίνηση τις ζαργάνες που δεν θα αργήσουν να τσιμπήσουν. Όταν δούμε την μπομπάρδα να βουλιάζει ή να τρέχει, η ζαργάνα είναι πάνω και μας περιμένει να την βγάλουμε.

Αν το αγκίστρι είναι στο ράμφος την ξαγκιστρώνουμε προσεχτικά και την δολώνουμε αμέσως ή την τοποθετούμε σε ειδικό δυκτάκι μέσα στο νερό. Αν το αγκίστρι το έχει καταπιεί τότε κόβουμε το παραμαλλάκι μας για να μην την τραυματίσουμε στην προσπάθειά μας να την ξαγκιστρώσουμε.

Αν δεν πάρουμε αμέσως τσιμπιές μαλαγρώνουμε τις ζαργάνες σκορπώντας στο νερό λίγα μπικατίνι ή ρίχνοντας τριμμένο και βρεγμένο ψωμί που προσελκύει στην αρχή τα μικρόψαρα και στη συνέχεια τις ζαργάνες.

Spinning με ματασίνα: Αυτό που αλλάζει εδώ είναι ότι αντί για αγκίστρι στην αρματωσιά μας τοποθετούμε μια ματασίνα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τη ματασίνα τους πληροφορούμε ότι είναι ένα σκοινάκι που αποτελείται από λεπτές κλωστούλες. Αυτό καθώς κινείται στο νερό μοιάζει με μικρόψαρο.

Η ζαργάνα όταν πάει να το αρπάξει με τη μύτη της, μαγκώνουν τα μικρά δοντάκια της πάνω στο σκοινάκι αυτό και δεν μπορεί να φύγει. Εμείς τη βγάζουμε άνετα εκτός νερού και της αφαιρούμε το σκοινάκι από τη μύτη χωρίς να την τραυματίζουμε καθόλου αφού δεν έχουμε αγκίστρι.

Ένας έξυπνος και πρακτικός τρόπος για να πιάνουμε το δόλωμά μας.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός μας γενικά σε αυτό το ψάρεμα είναι απλός. Ένα καλάμι με όχι πολύ μεγάλο action , ένας μηχανισμός γεμισμένος με πετονιά διαμέτρου 0,30-0,35 χιλιοστά και το παράμαλλό μας που αποτελείται από δυο αγκίστρια. Αν τα νερά είναι βαθιά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μολυβάκι τύπου ελιάς στην πετονιά του μηχανισμού και στη συνέχεια να δέσουμε σε ένα μικρό στριφταράκι την πετονιά αυτή και στο άλλο άκρο το παράμαλλο.

Οι πιο έμπειροι ψαράδες τοποθετούν στο μηχανισμό τους ακόμη λεπτότερη πετονιά για να πλέει καλύτερα το δόλωμά τους. Επίσης το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς χρήση καλαμιού με μια απλή ρόδα όπου πάνω της έχουμε τυλιγμένη την πετονιά μας. Απλώς το καλάμι έχει τη δυνατότητα να κουράσει πιο εύκολα το ψάρι καθώς επίσης ότι συγχωρεί και τα λάθη του ψαρά κι έτσι το ψάρι χάνεται πολύ πιο δύσκολα.

Παράμαλλο

Το παράμαλλό μας έχει μήκος γύρω στο μισό μέτρο κι αποτελείται από πετονιά αρκετά χοντρή διαμέτρου 0,55-0,65 χιλιοστά ή το κατασκευάζουμε από νήμα. Αυτό γίνεται για να μην μας το κόψει το λαβράκι με τα δόντια του αλλά και γιατί μπορεί να πιάσουμε και άλλα ψάρια που έχουν πιο κοφτερά δόντια όπως για παράδειγμα ο λούτσος και το γοφάρι. Στο παράμαλλο αυτό δένουμε δυο αρκετά μεγάλα αγκίστρια.

 Το ένα αγκίστρι θα το δέσουμε στην άκρη του παράμαλλου και το άλλο σε μια απόσταση γύρω στα  15 με 20 εκατοστά. Το δεύτερο αυτό αγκίστρι μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε και συρόμενο αφού δεν ξέρουμε πάντα το μέγεθος του δολώματός μας.

Το παράμαλλο το συνδέουμε στην πετονιά του μηχανισμού με τη βοήθεια ενός μικρού αλλά καλής ποιότητας στριφταριού.

Πολλοί ψαράδες δεν χρησιμοποιούν διαφορετικό παράμαλλο  αλλά δένουν τα αγκίστρια τους πάνω στην πετονιά του μηχανισμού. Αυτή είναι τότε τουλάχιστον τριαντάρα και πολλές φορές διπλαρώνουν το τελευταίο μέτρο που έχει τα αγκίστρια.

Τρόπος δολώματος

Πιάνουμε μια μικρή σχετικά ζαργάνα και δολώνουμε το ένα το αγκίστρι, αυτό που δεν είναι στο τελείωμα του παράμαλλου, από την ουρά. Το δεύτερο αγκίστρι το καρφώνουμε πάνω στο σώμα της ζαργάνας, συνήθως στη ράχη, σε τέτοιο σημείο που να μην την τραυματίσουμε. Με το που δολωθεί την αφήνουμε αμέσως στο νερό.

Η ζαργάνα έχει την ιδιότητα αν δολωθεί με τον πιο πάνω τρόπο να ταξιδεύει ευθεία μπροστά μας. Δηλαδή πηγαίνει προς τα εμπρός παίρνοντας όσα μέτρα και αν της δώσουμε χωρίς λοξοδρομήσεις που κάνουν τα υπόλοιπα ζωντανά δολώματα. Έτσι δεν είμαστε αναγκασμένοι να την πετάξουμε στο νερό με βολή για να πάει μακριά αλλά απλώς να την αφήσουμε στο νερό.

Τέλος να πούμε ότι ο παραπάνω τρόπος δολώματος με ζωντανή ζαργάνα είναι ένας τρόπος που απευθύνεται και σε άλλα μεγάλα ψάρια όπως τα γοφάρια, τους λούτσους, τις λίτσαινες και τα μανάλια. Έτσι αν δείτε να πιάνεται και κάποιο άλλο ψάρι εκτός από το λαβράκι μην το θεωρήσετε έκπληξη.

Καλές Εξορμήσεις!