Cover

Φυσικα

Με Δόλωμα Φιλέτο Σαρδέλας

Οι περισσότεροι φίλοι έχουν συνδυάσει τα ψιλά εργαλεία με  το ψάρεμα του εγγλέζικου και του μπολονέζ. Αυτό είναι λογικό αφού η πλειοψηφία των ψαράδων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιούν πετονιές και παράμαλλα ακόμη και με μονοψήφια  διατομή.

Όμως το εγγλέζικο δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και ψαρέματα όπου απαιτούνται αρκετά χοντρές πετονιές, παράμαλλα χοντρά και πολλές φορές και διπλαρωμένα προκειμένου να αντέξουν τα δόντια ενός συγκεκριμένου ψαριού. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα (το εγγλέζικο με χοντρά εργαλεία) που θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Εδώ θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από το πλέον γνωστό δόλωμα που είναι το μπικατίνι και θα ασχοληθούμε με ψαρέματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα το φιλέτο σαρδέλας.

Η σαρδέλα είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε σε μεγάλη αφθονία σε όλα τα ψαράδικα. Η προμήθειά της είναι εύκολη υπόθεση. Βέβαια εδώ πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητα προκειμένου η δόλωσή μας να είναι πολύ πιο εύκολη. Αυτό θα γίνει με επιλογή φρέσκιας σαρδέλας. Αν δεν το καταφέρουμε τότε θα πάμε σε πιο πολυκαιρισμένη η οποία ψαρεύει ικανοποιητικά με ένα πρόβλημα. Διαλύεται εύκολα αφού είναι μαλακή και δεν δολώνεται  το ίδιο καλά. Οι λύσεις σε αυτήν την περίπτωση είναι το αλάτισμά της για λίγο με χοντρό αλάτι, η δόλωση αν πάμε για μεγάλα ψάρια σε μορφή τάκου και όχι φιλέτο και η χρησιμοποίηση ελαστικού νήματος.

Όλα σχεδόν τα ψάρια τρελαίνονται για τη σαρδέλα. Κέφαλοι, σαργοί, μουρμούρες, τσιπούρες, κακαρέλοι, σκαθάρια, λαβράκια, σπάροι, καθώς επίσης και όλα τα κυνηγόψαρα. Ο ψαράς που θα δολώσει σαρδέλα δύσκολα θα παραπονεθεί ότι έχει ατσιμπιές. Μάλιστα φθάνει στο άλλο άκρο να παραπονιέται ότι τα μικρόψαρα του αφανίζουν αμέσως το δόλωμα προτού προλάβουν να το αρπάξουν τα ψάρια που αναζητεί.

Για λαβράκια

Εδώ τα εργαλεία μας είναι λίγο πιο ενισχυμένα ειδικά όταν αποσκοπούμε στα μεγάλα ψάρια του είδους. Το παράμαλλό μας τουλάχιστον εικοσιπεντάρι ενώ μπορούμε να διπλαρώσουμε  τους τελευταίους τριάντα πόντους δημιουργώντας ένα παράμαλλο 15 εκατοστά όπου στο άκρο του θα δέσουμε το αγκίστρι μας.

Ένα αγκίστρι ίσιο, πολύ κοφτερό και αρκετά μεγάλο σε μέγεθος αν κι εδώ υπάρχουν δυο διαφορετικές σχολές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι το αγκίστρι πρέπει να είναι μεγάλο και χρησιμοποιεί μεγέθη 2 κι άνω ενώ η δεύτερη υποστηρίζει τα μικρά αγκίστρια και χρησιμοποιεί μεγέθη που φθάνουν και το νούμερο 10.  Στην πρώτη το αγκίστρωμα είναι πιο δύσκολο αλλά σίγουρο ενώ στη δεύτερη έχουμε εύκολο αγκίστρωμα αλλά δύσκολο πάλεμα ψαριού.

Για σαργούς, τσιπούρες και μουρμούρες

Το εικοσάρι παράμαλλο είναι αρκετά ικανοποιητικό εκτός κι αν πάμε για ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια οπότε θα ανεβάσουμε διατομή. Αγκιστράκι ίσιο πενταράκι για να πιάνουμε όλη τη γκάμα των μεγεθών και δολωσιά σκληρή. Αν η σαρδέλα είναι μαλακή τότε το ελαστικό νήμα σίγουρα θα χρειαστεί.

Για κεφάλους

Λεπτά παράμαλλα και μικρά αγκίστρια. Δεκατεσσάρια αόρατα με αγκίστρια νούμερο δέκα το πλέον χρησιμοποιούμενο αφού συνδυάζει αντοχή κι ευκολία κατάποσης από το ψάρι. Βλέπεται ο κέφαλος γλύφει και ρουφά το δόλωμα και δεν το δαγκώνει όπως τα υπόλοιπα γνωστά μας ψάρια. Θα περιμένουμε το δυνατό τσίμπημα και όχι το συνεχόμενο για να έχουμε σίγουρη κατάποση του δολώματος που θα μας φέρει και το σίγουρο κάρφωμα.

Για κυνηγόψαρα

Όλα τα κυνηγιάρικα αρέσκονται στη σαρδέλα και για αυτό όταν τη δολώσουμε στα αγκίστρια μας η επιτυχία, αν έχει τέτοια ψάρια, είναι δεδομένη. Το μαλάγρωμα με τις ραχοκοκαλιές ή με βρεγμένο και τριμμένο ψωμάκι είναι μάλλον απαραίτητο για να συγκεντρώσουμε τα κυνηγόψαρα κοντά μας και στη συνέχεια να τα ψαρέψουμε. Αν απευθυνόμαστε σε ψάρια με δόντια όπως γοφάρια λούτσους και τα σχετικά τότε τοποθετούμε ένα κομμάτι με νήμα κοντά στο αγκίστρι μας η διπλαρώνουμε το παράμαλλο. Η πρώτη λύση είναι μάλλον πιο σίγουρη και αυτή που χρησιμοποιείται τελευταία από τους φίλους που ασχολούνται με την αναζήτηση τέτοιων ψαριών.