Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Μπολονέζ: Στα βράχια με Μονοκόμματη Αρματωσιά

Πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που προσπαθούν να κατασκευάσουν εξειδικευμένες αρματωσιές, προκειμένου να δελεάσουν τα ψάρια και να τα ωθήσουν να τσιμπήσουν το δόλωμά μας. Εδώ θα δούμε πως μπορούμε με μια απλή αρματωσιά να βγάλουμε αρκετά ψάρια, και μάλιστα σε ένα αρκετά δύσκολο για αρκετούς τρόπο ψαρέματος, του μπολονέζ από βράχο με κυματισμό.

Το ψάρεμα στο βράχο, όπως γνωρίζουμε, για να πραγματοποιηθεί και να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει φουσκοθαλασσιά και μάλιστα με αφρουδιά στη ψαρεύτρα μας. Το αεράκι, απαγορευτικό σε άλλες τεχνικές, εδώ είναι απολύτως επιθυμητό και μάλιστα προτιμούμε να είναι θαλασσινό, δηλαδή να έρχεται από τη θάλασσα προς την ακτή, δημιουργώντας τη απαιτούμενη αφρουδιά. Αυτό σημαίνει ότι στην επιλογή του τόπου θα λογαριάσουμε και τη διεύθυνση ανέμου, ώστε η τοποθεσία μας να βρίσκεται σε σημείο κόντρα στον καιρό.

Κάποιο μικρό κολπάκι θα βοηθήσει να συγκεντρώσουμε καλύτερα τα ψάρια με τη βοήθεια της μαλάγρας μας και συγκαταλέγεται στις πρωταρχικές επιλογές μας. Οι κάβοι και τα κρεμαστά νερά μένουν στην άκρη και αναζητούμε ρηχαδιές, όπου τριγύρω υπάρχουν αρκετά βράχια με συχνούς «θαμώνες» σαργούς, κακαρέλους, μελανούρια, σάλπες, κεφαλόπουλα, ψάρια τα οποία θα επιδιώξουμε να δελεάσουμε και να συλλάβουμε.

Ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι κατάλληλος για τον τόπο και τα ψάρια που αναζητούμε. Επειδή η ύπαρξη της απόχης μάλλον δεν είναι εφικτή, αφού το απόχιασμα στο κύμα δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, χρειαζόμαστε αρκετά δυνατό καλάμι με δράσης κορυφής, για να μπορεί να σηκώνει και να πετά εκτός νερού ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ψάρι. Η πετονιά του μηχανισμού μας και αυτή ενισχυμένη, με διάμετρο τουλάχιστον 0,23 χιλιοστά. Φελλό θα χρησιμοποιήσουμε σφαιρικό, έντονου χρωματισμού, ερματισμένου στα τρία τέταρτα από τα αναγραφόμενα πάνω του, για να μη βυθίζεται εύκολα στο νερό με το χοντρό κυματισμό. Για αγκίστρι θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε αρκετά κοφτερό, με μεγάλο άνοιγμα, λεπτό στέλεχος και σε Νο 6-8.

Για δόλωμα μπορούμε να εμπιστευτούμε ζυμάρι, φιλέτο ψαριού, σκουληκάκια όπως ακροβάτης, μπικατίνι. Σε περίπτωση που έχουμε έλλειψη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεταλίδες και σαλιγκαράκια του βράχου για σαργούς, μελανούρια και κακαρέλους.

Η μαλάγρα μας καλό είναι να έχει σχέση με το δόλωμά μας, δηλαδή αν ψαρεύουμε με ψαροδόλι να έχει στα συστατικά της ψάρι, ενώ αν ψαρεύουμε με ζυμάρι να έχει στα συστατικά της ψωμί. Πριν ξεκινήσουμε το ψάρεμά μας τη σκορπάμε τριγύρω από την ψαρεύτρα μας και στη συνέχεια σε συγκεκριμένο σημείο, εκεί που θα πέσει και η αρματωσιά μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αρχή του ψαρέματος, ώστε να εντοπίσουμε με σιγουριά τη φορά του ρέματος. Έτσι, η μαλάγρα θα έρχεται προς την ακτή και δε θα πηγαίνει προς το πέλαγος. Αυτό θα το δούμε ρίχνοντας μικρά κομματάκια ψωμιού στο νερό και παρατηρώντας την κατεύθυνσή της κίνησής τους, η οποία θα αποτελέσει πηγή αποφάσεων για την επιλογή της ψαρεύτρας. Αν -στην έσχατη περίπτωση- είμαστε αναγκασμένοι να ψαρέψουμε με ρέμα που απομακρύνεται από εμάς, θα μαλαγρώσουμε πάνω στο βράχο, εκεί που σκάει το κύμα, και όχι μέσα στο νερό.

Αρματωσιά

Θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε την αρματωσιά μας όσο γίνεται πιο λιτά και πιο πρακτικά. Παράμαλλο από λεπτότερη πετονιά δε θα χρησιμοποιήσουμε όπως γενικά συνηθίζουμε, αλλά τα υλικά θα «στηθούν» στην πετονιά του μηχανισμού μας. Θα περάσουμε το φελλό μας στην πετονιά, και αν επιθυμούμε η αρματωσιά μας να είναι σταθερή (η πιο συνηθισμένη για ρηχά νερά), τότε θα τον σταθεροποιήσουμε με δύο μικρά, δαγκωτά μολυβάκια, πάνω και κάτω από αυτόν.

Αν αντίθετα θέλουμε συρόμενη αρματωσιά (συνηθισμένη για βαθιά νερά), τότε δεν ακινητοποιούμε το φελλό, αλλά τον αφήνουμε να κινείται μέχρι το στόπερ που τοποθετούμε στο επιθυμητό σημείο. Στο κάτω άκρο της πετονιάς δένουμε το αγκίστρι μας, ενώ αν χρειάζεται, προσθέτουμε ένα σχιστό μολυβάκι ή μια τορπίλη 30 εκατοστά περίπου πάνω από το αγκίστρι.

Το αρμάτωμα του καλαμιού μπορείτε να το δείτε αναλυτικά και στο Βίντεο: Ψάρεμα Μπολονέζ στα Βράχια