Cover

Νομοθεσια

Ναυαγοσωστική: Επιστολή Αβραμίδη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το Ανώτατο Όριο Ηλικίας

Επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, επιστήμονας που έχει μπει 2 φορές στο International Swimming Hall of Fame για την παγκόσμια προσφορά του στη ναυαγοσωστική. Σε αυτήν κοινοποιεί τη γνωμοδότηση-κόλαφο του International Life Saving Federation – Europe επισημαίνοντας ότι το Π.Δ. 31/2018, που θέτει ως ανώτατο όριο τα 45 έτη για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών, έχει αρνητική επίδραση στην πρόληψη των πνιγμών. Ήδη έμπειροι ναυαγοσώστες τέθηκαν στο περιθώριο, ενώ πολλές παραλίες στην Ελλάδα δεν βρήκαν ναυαγοσώστη ούτε καν τον Αύγουστο!

 

Η επιστολή

Αθήνα 29.08.2018. 

Προς: Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας.

Κοιν: Υπουργείο Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής, Συνήγορος του Πολίτη, Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση-κόλαφος του International Lifesaving Federation – Europe: Το όριο ηλικίας των ναυαγοσωστών επιδρά αρνητικά στην πρόληψη πνιγμών!

Αξιότιμοι κύριοι/ες

Το Π.Δ. 23/2000 που τέθηκε σε ισχύ για την ρύθμιση όσων αφορούν την ναυαγοσωστική στις ακτές, περιείχε διάταξη που προέβλεπε ότι “δικαίωμα απασχόλησης ως ναυαγοσώστη, έχουν όσοι […] είναι ηλικίας από 18 μέχρι 45 ετών […]” (άρθρο 5, παρ. 12).

Ακολούθησε πολυετής σειρά επικοινωνιών (τηλεφωνικών κλήσεων, επισκέψεων, εγγράφων, γνωμοδοτήσεων) από/προς την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ) με επαγγελματίες του χώρου, τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), το Υπουργείο Υγείας, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και το ΑΣΕΠ για την κατάργηση της διάταξης. Σε πολλές περιπτώσεις, διατυπώθηκε η άποψη ότι η διάταξη αντίκειται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο γιατί παραβιάζει μη αιτιολογημένα την αρχή της ισότητας στον χώρο εργασίας λόγω ηλικίας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΝΠ), στην αρχή του καλοκαιριού, με υπογραφή του απερχόμενου Υπουργού Δρ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, έθεσε σε ισχύ το Π.Δ. 31/2018 με τίτλο “Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες“, για να επικαιροποιήσει το νομικό πλαίσιο. Παρά τις προηγούμενες εκκλήσεις για αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης, αυτή διατηρήθηκε αυτούσια σε ισχύ (βλ. άρθρο 5, παρ. 15).

Στις 9-2-2018, ζήτησα γνωμοδότηση του International Life Saving Federation of Europe. Σας επισυνάπτω και μεταφέρω την απάντηση που έλαβα στις 20-8-2018, που αναφέρει τα ακόλουθα: “Αγαπητέ Στάθη Αβραμίδη, Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με το Ελληνικό προεδρικό διάταγμα. Το International Life Saving Federation of Europe είναι η αρχή για την πρόληψη πνιγμών, τη διάσωση και ναυαγοσωστική στην Ευρώπη. Κατανοούμε ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν ορίσει ένα ανώτατο όριο ηλικίας για την αδειοδότηση ναυαγοσωστών θάλασσας βάση του Π.Δ. 31/2018 και πως οι αρμόδιες αρχές για τις κολυμβητικές δεξαμενές ακολουθούν αυτή την διάταξη. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Εκτός από το ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι μεροληπτικό, στερεί και ένα σύνολο επιδέξιων, έμπειρων και αφοσιωμένων ναυαγοσωστών από την εργασία και για αυτό είμαστε ανήσυχοι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην πρόληψη πνιγμώνTo European Pool Lifeguard guidance EN15288 ορίζει ότι ο ρόλος πρέπει να βασίζεται στην επάρκεια και στην ικανότητα και όχι στην ηλικία. Δεν γνωρίζουμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη να υπάρχει τέτοιο όριο ηλικίας. Σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την επιβολή του ορίου ηλικίας για τους ναυαγοσώστες παραλίας και πισίνας ακολουθώντας αυτή την οδηγία. Ο Πρόεδρος Dr. Detlef Mohr, ο Γ. Γραμματέας Joachim Kellermeier“.

Από αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκε ότι πολλές λουτρικές εγκαταστάσεις δεν κατάφεραν ούτε καν τον Αύγουστο, να στελεχωθούν από ναυαγοσώστη. Συνεπώς, η διατήρηση της εν λόγω διάταξης σε ισχύ, έχει τις παρακάτω δυσμενείς συνέπειες:

  1. η Ελλάδα που κατέχει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (CIA World Factbook) και πολλές χιλιάδες πισίνες δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως (κρατικές, ξενοδοχεία, δημοτικές), αδυνατεί να βρει επαρκή αριθμό ναυαγοσωστών αφήνοντας απροστάτευτους τους λουομένους, με αποτέλεσμα κάποιοι όταν κινδυνέψουν να χάσουν την ζωή τους
  2. απώλεια “Γαλάζιων Σημαιών” για προβολή της Ελλάδας ως ασφαλή τουριστικό προορισμό
  3. αδυναμία αξιοποίησης έμπειρων επαγγελματιών, αφού οι 45+ κρίνονται ακατάλληλοι
  4. οι δήμοι καταβάλουν πρόστιμα λόγω αδυναμίας εύρεσης ναυαγοσωστών
  5. περιορίζει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη (αριθμητική θνησιμότητα αντί εξέλιξη)
  6. επηρεάζει τα κριτήρια πρόσληψης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ναυαγοσωστών πισίνας, το οποίο λανθασμένα ακολουθεί την επίμαχη διάταξη του Π.Δ. 31/2018, παρόλο που υπάγεται σε νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας (Υ.Α. Γ1/443/1973 “Περί κολυμβητικών δεξαμενών μετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών“, με τις όποιες επικαιροποιήσεις της)
  7. δημιουργεί άνισες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο

Αυτό όπως και άλλα προβλήματα, είχα “προφητέψει” ότι θα συμβούν, με ηλεκτρονική επιστολή μου προς την ΔΛΑ στις 13-4-2018. Σε αυτήν είχα ζητήσει συνολικά 100 διευκρινήσεις γύρω από κρίσιμα θέματα για την ποιότητα της ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, την στελέχωση των λουτρικών εγκαταστάσεων και την παρεχόμενη πρόληψη, διάσωση, φροντίδα των λουομένων. Έως σήμερα  ΔΕΝ έλαβα απάντηση. Στις 18-7-2018 ο ΣτΠ με ενημέρωσε (σε έγγραφο που σας κοινοποίησε), ότι παρόλο που βάση νομοθεσίας δεν υποχρεούστε, “εξετάζετε το ενδεχόμενο να απαντήσετε στην ως άνω επιστολή” (αρ. πρωτ. 245994/31712/2018). Ως επιστήμονας που τίμησε την Ελλάδα παγκοσμίως σε θέματα ναυαγοσωστικής, ως άνθρωπος που θρήνησε 3 συγγενείς στη θάλασσα, και ως ενεργός πολίτης που κατέθεσε επανειλημμένα εμπεριστατωμένες προτάσεις, ΠΑΡΑΚΑΛΩ την υπηρεσία σας να επιδείξει ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΕΒΑΣΜΟ απαντώντας στα παρακάτω:

  1. Βάση ποιας επιστημονικά τεκμηριωμένης γνωμοδότησης ο ναυαγοσώστης πριν τα 45α γενέθλιά του είναι ικανός για εργασία, ενώ την επόμενη ημέρα όχι;
  2. Προτίθεστε να καταργήσετε το ανώτατο όριο ηλικίας των ναυαγοσωστών ακτής, συμμορφούμενοι με την ανώτατη Ευρωπαϊκή ναυαγοσωστική αρχή, το International Life Saving Federation Europe;
  3. Προτίθεστε να ενημερώσετε το ΑΣΕΠ να καταργήσει το όριο ηλικίας των ναυαγοσωστών πισίνας;
  4. Εξετάσατε, το ενδεχόμενο να παράσχετε τις 100 διευκρινήσεις που ζήτησα με στις 13-4-2018, και που το περιεχόμενό της ο ΣτΠ αποφάνθηκε ότι “προφανώς δεν είναι παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο και δεν επαναλαμβάνεται με τρόπο καταχρηστικό” για πλείστες άλλες διατάξεις που ζημιώνουν ομοίως σοβαρά την πρόληψη, διάσωση και φροντίδα των λουομένων από τραυματισμούς στο νερό;

Με εκτίμηση

Στάθης Αβραμίδης