Cover

Αγωνες-Αθλητικη Αλιεια

Νέος Κανονισμός Αγώνων Αλιείας με Φελλό

Από τον τομέα αλιείας με φελλό της ΕΟΥΔΑ ανακοινώθηκε ο νέος κανονισμός αγώνων μαζί με τις απαραίτητες προσαρτήσεις. Ο κανονισμός αυτός ισχύει από 5 Αυγούστου 2019 και αφορά όλες τις αθλητικές διοργανώσεις αλιείας με φελλό στη θάλασσα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΑΝΔΡΩΝ& ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

ΑΓΩΝΕΣ.

1.- Οι αγώνες  που αναγνωρίζει και παρέχει την έγκρισή της η ΕΟΥΔΑ διοργανώνονται αποκλειστικά από συλλόγους της δύναμής της και με ευθύνη των διοργανωτών συλλόγων, διασφαλίζεται η πιστή τήρηση των κανόνων και το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να έχουν χρηματικό αντίτιμο συμμετοχής, για την κάλυψη των οργανωτικών αναγκών των διοργανωτών συλλόγων, την ενίσχυση του Τομέα Αλιείας από την Ακτή και την ενίσχυση της Εθνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο/Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το ύψος του αντιτίμου καθορίζεται στις αντίστοιχες Προκηρύξεις αγώνων.

2.- Απαγορεύεται στους συλλόγους η διοργάνωση πάσης φύσεως αγώνων χωρίς την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ .Απαγορεύεται στους συλλόγους και στους αθλητές τους ,η συμμετοχή σε πάσης φύσεως αγώνες  που δεν διαθέτουν την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

3.- Αγώνες που αναγνωρίζει η ΕΟΥΔΑ και παρέχει την έγκριση της είναι οι κάτωθι:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

4.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος όλοι οι αθλητές του που οφείλουν να διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας της ΕΟΥΔΑ.

5.- Ο Εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

6.- Ο Εσωτερικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ, που ορίζει Παρατηρητή.

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

7.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, από τουλάχιστον δύο (2)συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, που διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας.

8.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

9.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και διεθνής.

10.- Στους Διασυλλογικούς αγώνες ο αριθμός των συλλόγων και των αθλητών που θα συμμετάσχουν είναι στην εκλεκτική δυνατότητα του διοργανωτή αναλόγως της υποδομής του και καθορίζεται στην αντίστοιχη Προκήρυξη του αγώνα.

11.- Ο Διασυλλογικός  αγώνας διοργανώνεται από τον  σύλλογο, πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ που ορίζει Αλυτάρχη.

ΕΙΔΙΚΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ.

12.- Είναι κάθε αγώνας που διοργανώνεται  για την ανάπτυξη και διάδοση της αγωνιστικής αλιείας και κυρίως για την προστασία της θαλάσσιας  πανίδας και χλωρίδας.

13.- Όλοι οι παραπάνω αγώνες διοργανώνονται με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Λιμεναρχείων και την άδεια τέλεσης αγώνα από τις κατά τόπους Περιφέρειες, σύμφωνα με την Νομοθεσία περί ΑθλητικήςΑλιείας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ.

14.- Όλα όσα αφορούν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (ατομικό και ομαδικό) καθορίζονται στην Προσάρτηση Αρ. 1πουείναι αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

15.- Όλα όσα αφορούν τη συγκρότηση της Εθνικής Ελλάδος περιγράφονται στην Προσάρτηση Αρ.2, ηοποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

16.- Οσυμμετέχοντεςστο ΠανελλήνιοΠρωτάθλημαχωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κύριοι : Ηλικία από 21 ως 55 ετών.
  • Κυρίες : Ηλικία από 21 ως 55 ετών.
  • Βετεράνοι : Ηλικία άνω των 55 ετών.
  • Νέοι : Ηλικία από 16 ως 21 ετών.
  • Έφηβοι : Ηλικία από 12 ως 16 ετών.

Αντίστοιχα συγκροτούνται και οι εθνικές ομάδες εφόσον υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων. Δεν είναι δυνατή η συγκρότηση εθνικής από διαφορετικές κατηγορίες σύμφωνα με τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

17.- Την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα διασφαλίζει τριμελής Επιτροπή Αγώνα με επί κεφαλής τον Αλυτάρχη ο οποίος ορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

18.- Τα υπόλοιπα δύο(2)μέλη της Επιτροπής Αγώνα ορίζονται από τον διοργανωτή σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη της ΕΟΥΔΑ.

19.- Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και ο Αλυτάρχης πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν τον παρόντα Κανονισμό, τις προσαρτήσεις του και τις Προκηρύξεις των αγώνων σε όλα τα άρθρα τους.

20.- Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρίνουν και αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τον αγώνα κατά πλειοψηφία και ισότιμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ.

21.- Οι διοργανωτές σύλλογοι των αγώνων ζητούν εγγράφως από την ΕΟΥΔΑ την ανάθεση της διοργάνωσης και μόλις πάρουν την επίσης έγγραφη ανάθεση/έγκριση της ΕΟΥΔΑ οφείλουν:

α) Να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα ,η οποία πρέπει να εκδοθεί τουλάχιστον δέκα (10)ημέρεςπρο της ημερομηνίας τέλεσης του.

β) Να  συμπληρώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ ,που διαθέτουν τμήμα παράκτιας αλιείας την αντίστοιχη Προκήρυξη Αγώνα, τον παρόντα κανονισμό και τις προσαρτήσεις του, την προς συμπλήρωση δήλωση συμμετοχής αθλητών καθώς και το πεδίο αγώνα.

22.- Η αποστολή όλων των παραπάνω πρέπει να γίνει τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες,προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα.

23.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αγώνες υποχρεούνται να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής αθλητών στο διοργανωτή σύλλογο και στον υπεύθυνο τομέα μέσα στην προκαθορισμένη ημερομηνία .Η δήλωση συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να αναγράφει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Μητρώου των αθλητών από το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας. Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου.

24.-Κάθε σύλλογος υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνει έναν αρχηγό ο οποίος μπορεί να είναι και αγωνιζόμενος αθλητής .Αρχηγός μπορεί να δηλωθεί και εκτός από τους αγωνιζόμενους αθλητές ο οποίος όμως πρέπει να είναι παρών σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Αν  την αρμοδιότητα του αρχηγού ασκεί συμμετέχων αθλητής υπερισχύει η αρμοδιότητα του αθλητή και δεν δικαιούται να  εγκαταλείψει τη θέση του. Ο αρχηγός της ομάδας είναι ο μόνος αρμόδιος για τυχόν υποβολή ενστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

25.- Η διάρκεια του αγώνα καθορίζεται στην εκάστοτε προκήρυξη.Η ελάχιστη διάρκεια ορίζεται στις    τέσσερεις (4) ώρες και ο κάθε αθλητής θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον μία ώρα (1)πριν την έναρξη του αγώνα για να προετοιμαστεί.

26.- Η επιτροπή αγώνα και οι αρχηγοί των συλλόγων έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν τον αγώνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή για λόγους ανωτέρας βίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών. Σε αυτή την περίπτωση αν έχει συμπληρωθεί το ήμισυ της χρονικής διάρκειας του αγώνα, ο αγώνας είναι έγκυρος. Σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας ακυρώνεται και μετατίθεται σε διαφορετική ημερομηνία.

27.- Απαγορεύεται στους αθλητές η αλίευση στο πεδίο του αγώνα 12 ώρες προ της έναρξής του.

28.- Πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και κατά την διάρκεια του θα πραγματοποιείται έλεγχος του αλιευτικού εξοπλισμού και των δολωμάτων. Τον έλεγχο μπορούν να πραγματοποιήσουν οι κριτές και τα μέλη της Επιτροπής αγώνα.

29.- Οι αθλητές μπορούν να συν ελέγχουν τους συναθλητές τους για την τήρηση των άρθρων του παρόντος κανονισμού και να ενημερώνουν τους κριτές ή την επιτροπή αγώνα σε πιθανή παράβαση. Σχετικά με τα άρθρα των αλιευτικών εργαλείων και των καταμετρήσεων, οι μόνοι υπεύθυνοι για την τήρηση των αντίστοιχων άρθρων είναι οι κριτές και τα μέλη της επιτροπής αγώνα.

30.- Μετά την λήξη του αγώνα το ειδικό έντυπο καταγραφής των αλιευμάτων υπογράφεται από τον αθλητή και από τον κριτή και παραδίδεται στο μέλος της Επιτροπής αγώνα. Στη συνέχεια όλα τα έντυπα παραδίδονται στον Αλυτάρχη ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα.

31.- Με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από τον Αλυτάρχη και προ της τελικής ανακοίνωσης τους, οι αρχηγοί των ομάδων έχουν δικαίωμα να τα ελέγξουν μέσα σε χρονικό διάστημα μισής (½) ώρας. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος ουδεμία ένσταση μπορεί να γίνει δεκτή όσον αφορά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

32.- Συμβάσεις χορηγιών μεταξύ συλλόγων και χορηγών ή μεταξύ αθλητών και χορηγών κατατίθενται στην ΕΟΥΔΑ προς έγκριση σύμφωνα με το καταστατικό της. Ο αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι αθλητές είναι της ελεύθερης επιλογής τους και ουδείς μπορεί να επιβάλλει το αντίθετο ούτε και κάτι τέτοιο μπορεί να προβλεφθεί σε σύμβαση χορηγίας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του αθλητή.

ΤΟΜΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ.

33.- Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος η τράπεζα του αγώνα χωρίζεται σε τομείς και ο αριθμός τους καθορίζεται από τον αριθμό των αθλητών ανά όμιλο και ομαδικό .

        Αν οι συμμετοχές δεν συμπληρώνουν ακέραια τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών κάθε τομέα τότε δημιουργείται ένας τεχνητός τομέας και μέσα σε αυτόν τοποθετούνται οι αθλητές που περισσεύουν.

Ο τεχνητός τομέας τοποθετείται πάντα στο τέλος του τελευταίου κανονικού τομέα.

Οι αθλητές του τεχνητού τομέα μαζί με τους διπλανούς αθλητές του τελευταίου κανονικού τομέα που υπολείπονται σχηματίζουν τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Στον αγώνα συμμετέχουν 35 αθλητές και δημιουργούνται 3 τομείς με 10 αθλητές ο κάθε τομέας ενώ οι πέντε  αθλητές που περισσεύουν μπαίνουν στον τεχνητό τομέα.

Α ΤΟΜΕΑΣ 10 αθλητές ,θέσεις  1 έως 10

Β ΤΟΜΕΑΣ 10 αθλητές, θέσεις  11 έως 20

Γ  ΤΟΜΕΑΣ 10 αθλητές, θέσεις  21 έως 30

ΤΕΧΝ ΤΟΜΕΑΣ 5 αθλητές, θέσεις  31 έως 35.

Οι  αθλητές του τεχνητού τομέα με τους αριθμούς 31 και 35 σχηματίζουν έναν κανονικό τομέα  παίρνοντας τους διπλανούς τους αθλητές  από τον τομέα Γ με αριθμούς 26 έως και 30 ώστε όλοι μαζί να σχηματίσουν τον αριθμό δέκα (10) που πρέπει υποχρεωτικά να έχει ο κάθε τομέας. Η θέση  που θα καταλάβουν οι πέντε αθλητές μαζί με τους υπόλοιπους πέντε (5) θα τους δώσει τον βαθμό ποινής ενώ για τους πέντε (5) αθλητές του Γ τομέα η θέση ποινής τους θα καθοριστεί από τον δικό τους τομέα.

34.- Οι θέσεις των αθλητών στην τράπεζα του αγώνα και στους τομείς που έχουν καθοριστεί πραγματοποιείται  με κλήρωση πριν τον αγώνα ως εξής:

Κατ’αρχήν καλούνται οι σύλλογοι που διαθέτουν τουλάχιστον έναν αθλητή σε κάθε τομέα. Αφού κληρωθούν όλες οι ομάδες των συλλόγων που συμπληρώνουν πλήρως τους τομείς (1η ομάδα όλων των συλλόγων, δεύτερη ομάδα κοκ.) καλούνται οι σύλλογοι που ο συνολικός αριθμός αθλητών τους δεν συμπληρώνουν όλους τους τομείς, με σειρά πλειοψηφίας και τέλος οι αθλητές των συλλόγων που περισσεύουν από τις ομάδες. 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΩΝΑ.

35.- Η σύγκριση των τελικών βαθμών όλων των αθλητών του ιδίου Τομέα δίνει την τελική κατά τάξη τομέα.

36.- Νικητής του τομέα είναι ο αθλητής με το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών και η τελική κατάταξη στον κάθε τομέα αποτελούν και τους βαθμούς ποινής κάθε αθλητή.

37.- Η τελική ατομική κατάταξη του αγώνα διαμορφώνεται συγκρίνοντας τους πρώτους κάθε τομέα μεταξύ τους για την κατάληψη των πρώτων θέσεων  της τελικής κατάταξης, οι δεύτεροι κάθε τομέα για την κατάληψη των επόμενων θέσεων κ.ο.κ.

Παράδειγμα: Αν οι τομείςείναι τρείς(3) τότεοι τρείς (3)πρώτοιαθλητές κάθετομέααφούσυγκριθεί η βαθμολογίατους θακαταλάβουντιςθέσεις1-3 με βαθμό ποινής το ένα (1) και για τους τρείς αθλητές,δεύτεροιτουκάθετομέατις θέσεις4-6 με βαθμούς ποινής το δύο (2),οιτρίτοι τουκάθε τομέα τις θέσεις7-9 με βαθμούς ποινής το τρία (3)κ.ο.κ.Αν οι τομείςείναιπέντε(5)τότεοι πρώτοι αθλητές κάθε τομέα καταλαμβάνουν τιςθέσεις1έως5κ.ο.κ.

ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ.

38.-Στην ατομική κατάταξη η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή με τους περισσότερους βαθμούς αλιευμάτων.Σε περίπτωση ισοβαθμίας η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε τα περισσότερα ψάρια. Αν και μετά από αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία τότε η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε το βαρύτερο/μεγαλύτερο ψάρι ανάλογα του τρόπου βαθμολόγησης.

39.- Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη γενική κατάταξη, για δύο ή παραπάνω αθλητές, την καλύτερη θέση παίρνει ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στο σύνολο των αγώνων. Αν και μετά από αυτό το άθροισμα εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που έχει καλύτερες θέσεις στους επιμέρους αγώνες.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.

40.- Στους αθλητές που δεν έχουν πιάσει κανένα αλίευμα ο βαθμός ποινής του τομέα τους  δίνεται,ωςεξής:

Προσθέτουμε μεταξύ τους όλες τις θέσεις στον τομέα μετά τον τελευταίο αθλητή που έχει πιάσει ψάρια. Τοάθροισμα αυτόδιαιρείταιμετον αριθμό των αθλητών χωρίςκανένα ψάρι. Το νούμερο που προκύπτει δίνει την θέση όλων αυτών των αθλητών στον τομέα τους.

Παράδειγμα

Στον Α τομέα συμμετέχουν 7 αθλητές

Έχουν καταλάβει σειρά κατάταξης οι πέντε (5)αθλητές(θέσεις1ηέως και 5η) και οι υπόλοιποι δύο (2)αθλητές δεν έχουν κανένα ψάρι.

Προσθέτουμε όλες τις υπόλοιπες μετά την5ηθέσεις δηλαδή την6ηκαι την 7η,6 + 7= 13

Διαιρούμε το άθροισμα 13δια του αριθμού των αθλητών που δεν έχουν αλιεύσει κανένα ψάρι,

13 :2=6,5

Όλοι οι αθλητέςπουδενέχουν αλιεύσει κανένα ψάρικαταλαμβάνουνβαθμό ποινής 6,5.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ.

41.- Αλιεύματα που είναι αγκιστρωμένα μόνο στο σώμα τους μετράνε στην βαθμολογία.

42.- Εάν ένα αλίευμα αγκιστρωθεί από το στόμα από έναν αθλητή και στην συνέχεια το ίδιο ψάρι αγκιστρωθεί στο σώμα από έναν άλλο αθλητή, τότε το ψάρι μετράει στην βαθμολογία του αθλητή που το έχει αγκιστρώσει από το στόμα. Αν ένα αλίευμα είναι αγκιστρωμένο από το στόμα και από τους δύο αθλητές δεν καταμετράται σε κανέναν.

43.- Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι αθλητές φέρουν μπερδεμένες αρματωσιές με αγκιστρωμένο ένα ή περισσότερα ψάρια δεν επιτρέπεται να τα ξαγκιστρώσουν χωρίς την παρουσία κριτή και μέχρι να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το αλίευμα.

ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ  ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.

44.-Μετρήσιμα είναι όλα τα είδη αλιευμάτων. Όλα τα αλιεύματα  ζυγίζονται και καταμετρώνται.

    Όσον αφορά τα Μετρήσιμα αλιεύματα υπάρχει η Προσάρτηση ΑΡ.3 η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

45. – Δεν καταμετρώνται τα μαλάκια ή καρκινοειδή τα οποία απελευθερώνονται άμεσα. Αθλητής που δεν θα προβεί στην άμεση απελευθέρωση τους ακυρώνεται από τοναγώνα.

46.- Η διαδικασία φύλαξης των αλιευμάτων γίνεται ως εξής:

α) Κάθε αθλητής που θα συλλάβει αλίευμα, το απαγκιστρώνει προσεκτικά. Αν η απαγκίστρωση δεν μπορεί να γίνει, τότε ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να κόψει το παράμαλλο.

β) Το αλίευμα μετά την απαγκίστρωση του, τοποθετείται στο δίχτυ φύλαξης (Keepnet) το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα εντός της θάλασσας.

47.- Η διαδικασία καταμέτρησης των αλιευμάτων γίνεται ως εξής :

α) Με την λήξη του αγώνα όλοι οι αθλητές βγάζουν τις αρματωσιές τους από τη θάλασσα και περιμένουν την Επιτροπή καταμέτρησης των αλιευμάτων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ να βγάλουν το δίχτυ φύλαξης των αλιευμάτων αν δεν είναι παρόντα τα μέλη της Επιτροπής καταμέτρησης και αν αυτό συμβεί ο αθλητής μηδενίζεται και τα αλιεύματα δεν καταμετρώνται.

γ) Το μέλος της Επιτροπής αρμόδιο για την ζύγιση και  καταμέτρηση.

Η καταγραφή των αλιευμάτων γίνεται ως εξής:

1.- Γίνεται καταμέτρηση και καταγραφή όλων των αλιευμάτων του αθλητή (για περιπτώσεις ισοβαθμίας).

2.- Ζυγίζεται και καταγράφεται το βάρος του μεγαλύτερου αλιεύματος κάθε αθλητή (για περιπτώσεις ισοβαθμίας).

3.- Ζυγίζονται και καταγράφονται όλα τα αλιεύματα και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τέλος καταγράφεται το σύνολο των αλιευμάτων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

48.- α) Κάθε γραμμάριο βάρους αλιεύματος  λαμβάνει 1 βαθμό ανεξαρτήτως τους είδους του.

 β)Δεν καταμετρώνται αλιεύματα ίδια με εκείνα που έχουν οριστεί από την σχετική προκήρυξη του αγώνα ως δόλωμα. πχ η σαρδέλα.

49.- Το συνολικό βάρος των αλιευμάτων αποτελούν την ατομική βαθμολογία του αθλητή.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

50.-Κατά την διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής χρησιμοποιεί μόνο ένα καλάμι που φέρει αρματωσιά με ένα (1) αγκίστρι.

51.- Το μέγιστο μήκος  καλαμιού ορίζετε στα 8 μέτρα.

52.- Η χρήση μηχανισμού είναι προαιρετική. 

53.- Η κύρια πετονιά αλλά και το παράμαλλο πρέπει να είναι από υλικό μονοϊνικό ή πολυϊνικό. (πετονιά ή νήμα).

54.- Απαγορεύεται η χρήση σύρματος για την κύρια πετονιά και το παράμαλλο.

 Επιτρέπεται η χρήση προσελκυστικών υλικών όπως π.χ. αστραφτερές πούλιες,

 έγχρωμες επιπλέουσες ή μη χάντρες, έγχρωμα φτερά, φωσφορίζοντα υλικά,

κ.λπ. μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το μέγεθος αυτών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα

15mm και να είναι υποχρεωτικά περασμένα στα παράμαλλα.

55.- Επιτρέπονται μόνο μονά αγκίστρια με ελάχιστο άνοιγμα 5 χιλ. μεταξύ κορμού και ακίδας.

56.- Απαγορεύονται οι σαλαγκιές.

57.- Απαγορεύεται στους αθλητές να έχουν εντός της θάλασσας ταυτόχρονα περισσότερα από ένα καλάμια.

58.- Απαγορεύεται στους αθλητές να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής του βυθού και του βάθους.

59.- Απαγορεύεται στους αθλητές να χρησιμοποιούν φελλούς μαλαγρωτές.

60.- Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός του κάθε αθλητή πρέπει να περιλαμβάνει :Απαγκιστρωτή,  απόχη καθώς και δίχτυ φύλαξης αλιευμάτων (Keepnet) το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ένα (1) μέτρο. Η τοποθέτηση του διχτυού φύλαξης πρέπει υποχρεωτικά να επιτρέπει τη βύθισή του στη θάλασσα τουλάχιστον 40 πόντους. Αθλητές που δεν θαφέρουν τον υποχρεωτικόεξοπλισμό δεν θα συμμετέχουν στον αγώνα.

ΓΕΝΙΚΑ.

61.- Κατά την διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής μπορεί να έχει όσα εφεδρικά καλάμια επιθυμεί, τα οποία επιτρέπεται να φέρουν αρματωσιά.

62.- Μετά την ρίψη της αρματωσιάς το καλάμι μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική βάση στήριξης ή να το κρατάει ο αθλητής στο χέρι. Απαγορεύεται οι αθλητές να μαζεύουν (σέρνουν) την πετονιά παρά μόνο για να την τεντώσουν.

63.- Μετά τη ρίψη της αρματωσιάς επιβάλλεταιη ανάδυση της κεραίας του φελλού στην επιφάνεια της θάλασσας.

64.- Απαγορεύεται η χρήση τεχνητών δολωμάτων.

65.-Το πλάτος του χώρου αλίευσης (ψαρεύτρας) που αντιστοιχεί σε κάθε αθλητή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από οχτώ(8) μέτρα. Οι  ψαρεύτρες  του κάθε τομέα πρέπει να τοποθετούνται σε οριζόντια διάταξη και να αποφεύγονται οι εσωτερικές γωνίες των λιμανιών ώστε να μην διασταυρώνονται οι αρματωσιές των αθλητών.

Οι θέσεις του κάθε τομέα επιβάλλεται να είναι συνεχόμενες  χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια (αγκυροβολημένα πλοία, ρεμέτζα κ.λπ.) που χωρίζουν τον τομέα. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό θα πρέπει να μετακινείται όλος ο τομέας και όχι μόνο οι εναπομείναντες αθλητές σε διαφορετικό μέρος του λιμανιού παρέχοντας στους αθλητές του τομέα ίδιες συνθήκες.

66.- Κάθε αθλητής χρησιμοποιεί το αντίστοιχο νοητό με την ψαρεύτρα του αλιευτικό πεδίο.

67.-Απαγορεύεται οι αθλητές να παρενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους διπλανούς τους συναθλητές. Αν η παρενόχληση συμβεί αποδεδειγμένα περισσότερες από δύο φορές ο αθλητής μηδενίζεται και κατά συνέπεια αποβάλλεται από τον αγώνα.

68.- Απαγορεύεται στους αθλητές να βρίσκονται στο χώρο συναθλητή τους κατά την διάρκεια του αγώνα. Απαγορεύεται σε άτομα εκτός των κριτών και της επιτροπής αγώνα να βρίσκονται στις ψαρεύτρες των αθλητών. Σε περίπτωση που ο αθλητής ανακτά μεγάλο ψάρι, επιτρέπεται να εισέλθει σε διπλανή ψαρεύτρα, για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να βγάλει το ψάρι. Ο αθλητής της διπλανής ψαρεύτρας απαγορεύεται να εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον αθλητή που φέρνει το ψάρι.

69.- Τα είδη των δολωμάτων και η ποσότητα τους για κάθε αγώνα καθορίζονται στην Προκήρυξη αγώνα με απόφαση του διοργανωτή συλλόγου και τη σύμφωνη γνώμη του Τομέα Αλιείας από την ακτή της ΕΟΥΔΑ. Απαγορεύεται η κατοχή και χρήση άλλου δολώματος από τον αθλητή ή των ιδίων αλλά σε διαφορετική ποσότητα εφ’όσον αυτή είναι καθορισμένη στην προκήρυξη του αγώνα.

70.- Επιτρέπεται η χρήση μαλάγρας και ισχύει αυτούσια το ανωτέρω άρθρο 69. Σε περίπτωση τυχόν χορηγίας προς το σύνολο των αθλητών όσον αφορά τη μαλάγρα, απαγορεύεται αυστηρά η προμήθεια και χρήση διαφορετικής μαλάγρας. Απαγορεύεται κάθε μέσο ρίψης ή και βύθισης της μαλάγρας όπως pva, τούλι, φελλοί μαλαγρωτές κ.λπ. και η ρίψη της στην θάλασσα πραγματοποιείται είτε με το χέρι είτε με ειδική κουτάλα ή σφεντόνα.

71.-Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών υλικών έντονης οσμής. Η Επιτροπή Αγώνα έχει το δικαίωμα να πάρει, δείγματα των δολωμάτων ή της μαλάγρας από οποιονδήποτε αθλητή αντικαθιστώντας τα με άλλα, οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα προς έλεγχο. Η απόδειξη τυχόν χρησιμοποίησης υλικών έντονης οσμής χρειάζεται ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αγώνα.

72.- Οι κριτές είναι ευθύνη των διοργανωτών συλλόγων προς την εύρεση αυτών. Ο διοργανωτής σύλλογος μπορεί να ζητήσει να συνδράμουν σε Κριτές και από τους συλλόγους που παίρνουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλλά όχι υποχρέωση των άλλων συλλόγων εάν δεν έχουν κριτή να φέρουν. Οι κριτές απαγορεύεται να εγκαταλείπουν την θέση τους για οποιονδήποτε λόγο και αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο,θα γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση της Επιτροπής αγώνα και αντικατάσταση τους.

73.- Χρήση και μόνο κινητού τηλεφώνου από τους αθλητές την ώρα του αγώνα  μπορεί να γίνει  με την άδεια  του κριτή .

74.- Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές επικοινωνούν μόνο με τον κριτή τους και με τον αρχηγό της ομάδας τους (μέσω του κριτή τους) αν κριθεί απαραίτητο για υποβολή ένστασης ,ο οποίος μπορεί να εισέλθει στην ψαρεύτρα τους με άδεια και συνοδεία μέλους της Επιτροπής αγώνα.

75.- Αθλητές που αποσύρουν τον αλιευτικό τους εξοπλισμό και σταματούν το ψάρεμα πριν το τέλος του αγώνα ακυρώνονται και κατά συνέπεια  τα αλιεύματα που έχουν, μέχρι την στιγμή που σταμάτησαν, δεν γίνονται δεκτά για την τελική καταμέτρηση.

76.- Επιτρέπεται να απομακρυνθεί ο αθλητής από την ψαρεύτρα του για μικρό χρονικό διάστημα, αφού πάρει την άδεια του κριτή του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του ο αθλητής θα πρέπει υποχρεωτικά να ανακτήσει την αρματωσιά του από τη θάλασσα.

77.- Με τη λήξη του αγώνα, οι αθλητές πρέπει να βγάλουν αμέσως την αρματωσιά τους από την θάλασσα και να περιμένουν στην ψαρεύτρα τους έως ότου πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση από την Επιτροπή αγώνα. Σε περίπτωση που ο αθλητής ανακτά ψάρι ταυτόχρονα με τη λήξη του αγώνα το αλίευμα αυτό καταμετράται κανονικά στη βαθμολογία του αθλητή.

78.- Ο παρών Κανονισμός είναι εναρμονισμένος  με τον τελευταίο Κανονισμό τηςFIPS-Mκαι δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις της FIPS-Mή/και της ΕΟΥΔΑ, σε καμία περίπτωση όμως κατά την διάρκεια της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου. Για τυχόν ασάφειες του παρόντος Κανονισμού μόνη αρμόδια είναι η ΕΟΥΔΑ την οποία κατά την διάρκεια του αγώνα εκπροσωπεί μόνο ο υπεύθυνος τομέα και σε περίπτωση που δεν είναι παρόν, ο Αλυτάρχηςο οποίοςαποφασίζει σχετικά χωρίς να χρειάζεταιτην σύμφωνη γνώμη της ΕπιτροπήςΑγώνα.

79.- Ο παρών Κανονισμός αποτελείται από εβδομήντα εννιά (79)άρθρακαι δύο (2) αναπόσπαστες Προσαρτήσεις. Άπαντα έχουν εγκριθεί στο σύνολο τους από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ και έχουν αποσταλεί στην ΓΓΑ σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ και τα σχετικά οριζόμενα στον Αθλητικό Νόμο 2725/99και τις τροποποιήσεις του, ισχύει δε από 5 Αυγούστου 2019 και εφεξής.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΑΡ.1 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

       ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ) ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

1. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.

 Α).- Οι προκριματικοί αγώνες  του έτους 2019-2020 θα διεξαχθούν  ανά περιφέρεια. Από την τελική κατάταξη από κάθε περιφέρεια οι αθλητές  θα περάσουν με ποσόστωση ανάλογα το δυναμικό της κάθε περιφέρειας ,στους τελικούς  του  Πανελληνίου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθούν στο Λιμάνι της Σέλμαν στη Χαλκίδα . Οι αθλητές θα συμμετέχουν στην περιφέρεια του τόπου διαμονής τους ή την έδρα του συλλόγου στον οποίο ανήκουν.

 Β).- Κάθε αγώνας έχει διάρκεια τεσσάρων (4) ωρών. Ο υποχρεωτικός αριθμός αθλητών προκειμένου να υπάρξει προκριματικός αγώνας σε κάποια περιφέρεια είναι οι έξι (6) αθλητές. Ο ίδιος αριθμός είναι και ο υποχρεωτικός αριθμός αθλητών κάθε τομέα για όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες. Οι αγωνιστικές ημέρες και τα πεδία αγώνα θα καθοριστούν για της περιφέρειες από τον αρμόδιο της κάθε περιφέρειας που έχει ορίσει ο Τομέας Αλιείας με φελλό της ΕΟΥΔΑ και με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των συλλόγων, ως εξής: 

 Περιφέρεια Αττικής –Στερεάς Ελλάδας

Θα ανακοινωθεί

 Περιφέρεια Κρήτης

 Κανάκης Λευτέρης

 Περιφέρεια Νησιών Αιγαίου.

 Μαργαρώνης Δημήτρης

 Περιφέρεια Κορίνθου

Μπουρίτης Αντώνης  

2.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. (ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ).

 Α).- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του έτους 2020 θα διεξαχθεί τις παρακάτω ημερομηνίες. Μπορούν να περάσουν στους τελικούς  όποιοι αθλητές  έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον τέσσερις (4) από τους έξι (6) προκριματικούς αγώνες της εκάστοτε περιφέρειας. Σχετικά με το ομαδικό μπορούν να συμμετέχουν όποιοι σύλλογοι έχουν  ομάδα  τεσσάρων  ( 4) αθλητών και άνω, η καλύτερη βαθμολογία των τριών αθλητών του συλλόγου θα παίρνει κατάταξη.  

1η αγωνιστική: 9 Μάιου 2020 Λιμάνι Σέλμαν.

2η αγωνιστική:10 Μάιου 2020 Λιμάνι Σέλμαν

Β).-Κάθε σύλλογος που θα συμμετέχει στους προκριματικούς αγώνες υποχρεούται να καταθέσει ένα Δελτίο Συμμετοχής όπου θα αναγράφονται τα ονόματα και οι Α.Μ.ΕΟΥΔΑ των αθλητών του  το αργότερο έως  6 ημέρες προ της έναρξη του πρώτου περιφερικού  αγώνα στον υπεύθυνο κάθε περιφέρειας. 

Γ).- Η συμμετοχή κάθε αθλητή στους προκριματικούς  και τελικούς αγώνες 2019/2020 (6 προκριματικοί και 2 τελικοί  αγώνες σύνολο 8 αγώνες) καθορίζεται στα 50 ευρώ ακόμα και αν κάποιος αθλητής δεν θα συμμετάσχει σε κάποιο αγώνα. Οι σύλλογοι θα πρέπει να καταβάλλουν όλο το χρηματικό αντίτιμο για το σύνολο των αθλητών τους άπαξ, στην τρίτη αγωνιστική των προκριματικών αγώνων και να αποδοθεί  άμεσα στον τομέα της ΕΟΥΔΑ, λαμβάνοντας την αντίστοιχη απόδειξη είσπραξης από την ΕΟΥΔΑ.

Δ).- Όλοι οι αθλητές που θα δηλωθούν από τους συλλόγους τους θα λαμβάνουν σε κάθε αγωνιστική ημέρα ατομική κατάταξη, ακόμα και αν είναι απόντες και σε αυτή την περίπτωση θα λαμβάνουν κατάταξη του υποχρεωτικού αριθμού αθλητών + 1 βαθμό ποινής). Παράδειγμα: Ο κάθε τομέας αποτελείται από 6 αθλητές σύμφωνα με τον Κανονισμό.  Ο Αθλητής που δεν ήταν παρών στον αγώνα καταλαμβάνει την θέση 6+1=7

3.- ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Ανάλογα με τους αθλητές που θα πάρουν μέρος σε κάθε περιφέρεια θα βγει η ποσόστωση για το πόσοι περνάνε από κάθε περιφέρεια στους τελικούς  . Στους τελικούς αγώνες για το 2020 θα περάσουν 35 αθλητές σύνολο από όλες της περιφέρειες .

4.- ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

α) Όλοι οι αθλητές που θα συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, θα λαμβάνουν ατομική κατάταξη τομέα σε κάθε μία αγωνιστική που θα είναι και ο βαθμός ποινής τους.

 β) Το άθροισμα των βαθμών ποινής των αθλητών από τους δύο (2) αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος  αποτελεί και την συνολική ατομική βαθμολογία. 

γ) Ο αθλητής που θα έχει τη μικρότερη συνολική ατομική βαθμολογία, είναι ο Πρωταθλητής Ελλάδας.

5.- ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

 α) Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για την ομαδική κατάταξη,  θα λαμβάνουν ατομική κατάταξη τομέα σε κάθε μία αγωνιστική που είναι ο βαθμός ποινής τους .Θα είναι κλειστές δηλωμένες ομάδες των τριών αθλητών.

  β) Το άθροισμα των βαθμών ποινής  των τριών (3) δηλωμένων  αθλητών του κάθε συλλόγου  αποτελεί το βαθμό ποινής του συλλόγου για την κάθε αγωνιστική.

 γ) Το άθροισμα των δύο (2) αγωνιστικών αποτελεί την τελική βαθμολογία του συλλόγου. Πρωταθλητής σύλλογος είναι ο σύλλογος με το μικρότερο άθροισμα βαθμών ποινής και των δύο αγωνιστικών.

6.- ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.

α) ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ  Σε κάθε μία αγωνιστική ημέρα θα βραβεύονται με μετάλλια οι αθλητές που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις 1η έως και 3η 

Στην τελευταία αγωνιστική θα βραβευτούν με κύπελλα, ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ καθώς και οι αθλητές που θα καταλάβουν τις θέσεις 2η και 3η. Επίσης θα δοθούν αναμνηστικά στους αθλητές από 1ηως 6ηθέση που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα.

β) ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Δεν θα γίνονται βραβεύσεις ομαδικής κατάταξης σε κάθε μία αγωνιστική ημέρα.  Στην τελευταία αγωνιστική θα βραβευτεί με βαρύτιμο κύπελλο ο Πρωταθλητής Ελλάδος Σύλλογος.

7 ΓΕΝΙΚΑ.

 Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του έτους 2020 για την ατομική κατάταξη συμμετέχουν άνδρες που μπορούν να στελεχώσουν την εθνική ομάδα. Για  την ομαδική κατάταξη δίνεται η δυνατότητα στους συλλόγους το ένα (1) άτομο από την τετράδα  να προέρχεται από την κατηγορία γυναικών ή U21 ή άτομο που δεν θα έχει συμμετάσχει στα περιφερειακά αφού βάσει του κανονισμού της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπορούν να συμμετέχουν στην εθνική αποστολή μέσω των συλλόγων (Clubs) άτομα από διαφορετικές κατηγορίες. Τα άτομα που θα συμμετέχουν από τις παραπάνω κατηγορίες τοποθετούνται πάντα στον τελευταίο τομέα. 8.– Η παρούσα Προσάρτηση αποτελείται από οκτώ  (8) άρθρα και είναι αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Αλιείας με φελλό από Λιμενικές Εγκαταστάσεις. Ισχύει δε από 31 Ιουνίου 2019 και έχει εγκριθεί στο σύνολο των άρθρων της από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ. 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΑΡ.2 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

       ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 1.- Με την ολοκλήρωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος του έτους 2020, συγκροτείται η Εθνική Ομάδα Ελλάδος που την στελεχώνουν οι αθλητές που κατέλαβαν στην συνολική ατομική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τις θέσεις 1η έως και 6η .

2.- Από την στιγμή της στελέχωσης της Εθνικής Ομάδας οι έξι (6) αθλητές ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΕΟΥΔΑ σύμφωνα με το καταστατικό της. 

3.- Οι αθλητές που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως και 5 αποτελούν την Εθνική Ομάδα, και ο αθλητής που κατέλαβε την 6η θέση είναι ο αναπληρωματικός. Επίσης αναπληρωματικοί αθλητές είναι και όσοι κατέλαβαν τις θέσεις 7η και 8η ιδίως για την περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής τυχόν αθλητών που κατέλαβαν τις θέσεις 1η έως 6η.

4.- Το αντίτιμο συμμετοχής κάθε μέλους της Εθνικής Αποστολής ανακοινώνεται στην αντίστοιχη προκήρυξη της διοργανώτριας ομοσπονδίας. Σε κάθε περίπτωση το ανώτερο ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 490 ευρώ το οποίο κατατίθεται στην διοργανώτρια Ομοσπονδία που θέτει και την προθεσμία καταβολής του.  Επί πλέον κάθε συμμετέχων επιβαρύνεται με τα έξοδα μετάβασης, ένδυσης καθώς και τα προσωπικά του έξοδα.

5.- Και οι έξι (6) αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν εγγράφως προς τον Τομέα Αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις, της Επιτροπής Αλιείας της ΕΟΥΔΑ την δυνατότητα συμμετοχής τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε χρονικό διάστημα που θα ορίσει η ΕΟΥΔΑ και τομέας Αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις μετά την ολοκλήρωσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

6.- Αθλητής που δεν θα δηλώσει εγγράφως τη δυνατότητα συμμετοχής του εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι δεν επιθυμεί την συμμετοχή του.

7.- Εκτός από την Εθνική ομάδα δυνατότητα συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχουν δύο ακόμα ομάδες (Clubs), ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής σύλλογος του ομαδικού Πανελληνίου Πρωταθλήματος για τους οποίους ισχύουν τα παραπάνω άρθρα όπως και για την Εθνική ομάδα.

8.-Όλοι οι αθλητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το αντίτιμο συμμετοχής τους μέσα στην προθεσμία που θα ορίσει η διοργανώτρια Ομοσπονδία.

 9.- Χορηγίες εξοπλισμού, όσον αφορά μη αναλώσιμα είδη, (καλάμια, μηχανισμοί κ.λπ.) χρησιμοποιούνται από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας για την καλύτερη εκπροσώπηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αμέσως μετά το τέλος του, παραδίδονται στην ΕΟΥΔΑ (εντός 15 εργάσιμων ημερών).  

10.- Η ΕΟΥΔΑ θα μπορούσε να κρίνει και να αποφασίσει την οριστική παραχώρηση των μη αναλώσιμων ειδών της χορηγίας, στα μέλη της Εθνικής Ελλάδος. Εξυπακούεται ότι όλες οι χορηγίες αναλώσιμων ειδών (ρουχισμός, πετονιές κ.λπ.) ανήκουν στους αθλητές και όχι στην Ομοσπονδία.

11.- Κάθε τυχόν χρηματική χορηγία προς την Εθνική Ομάδα, μοιράζεται αυτούσια και εξίσου σε όλα τα μέλη της Εθνικής Αποστολής. 

12.- Όλα τα μέλη της Εθνικής Ομάδας είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν πιστά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΟΥΔΑ με τους χορηγούς και τυχόν άρνηση τους εμπίπτει στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΟΥΔΑ. 

13.- Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως πάσης φύσεως κριτήριο η θέση που κατέλαβαν οι αθλητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (αρχηγός, σημαιοφόρος κ.λπ.). Η Εθνική αποστολή οφείλει να λειτουργεί ως ομάδα και κάθε αντίθετη συμπεριφορά εμπίπτει στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΟΥΔΑ. 

14.- Ο Αρχηγός της Εθνικής Αποστολής ορίζεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ, άρθρο 17, παρ. ιβ) που αναφέρει : «Το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ διορίζει τους αρχηγούς των αποστολών σε διεθνείς αγώνες». 

15.- Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας οφείλουν να υπακούσουν στις αποφάσεις του Αρχηγού της Αποστολής και κάθε αντίθετη συμπεριφορά εμπίπτει στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΟΥΔΑ. Ο Αρχηγός της Εθνικής Αποστολής οφείλει να εκτελεί τις οδηγίες της ΕΟΥΔΑ, για τις οποίες ενημερώνει με προσωπική του ευθύνη όλα τα μέλη της Εθνικής Αποστολής. 

16.- Η παρούσα Προσάρτηση είναι αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Αλιείας με Φελλό από Λιμενικές Εγκαταστάσεις. Ισχύει από 5 Οκτωβρίου 2017 και εφεξής και έχει εγκριθεί στο σύνολο των άρθρων της από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ. 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΑΡ. 3 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΟ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

            Η εν λόγω προσάρτηση ισχύει μέχρι εκδόσεως διευκρινιστικής απόφασης από την Γενική Δνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα ισχύοντα όρια μεγέθους αλιευμάτων σε αγώνες αθλητικής αλιείας, οπότε και θα εκδοθεί νέα.         Δια τούτο οι καταμετρήσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και λεπτομέρεια καθόσον ο τρόπος μέτρησης δίνατε να τροποποιηθεί.

            Μετρήσιμα είναι όλα τα είδη αλιευμάτων.

            Με το πέρας του αγώνα η επιτροπή ζυγίζει και καταμετρά όλα τα αλιεύματα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Δεν καταμετρώνται τα μαλάκια ή καρκινοειδή τα οποία απελευθερώνονται άμεσα

Αθλητής που δεν θα προβεί στην άμεση απελευθέρωση τους ακυρώνεται από τον αγώνα

Η διαδικασία φύλαξης των αλιευμάτων γίνεται ως εξής:

α) Κάθε αθλητής που θα συλλάβει αλίευμα, το απαγκιστρώνει προσεκτικά. Αν η απαγκίστρωση δεν μπορεί να γίνει, τότε ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να κόψει το παράμαλλο.

β) Το αλίευμα μετά την απαγκίστρωση του, τοποθετείται στο δίχτυ φύλαξης (Keepnet) το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα εντός της θάλασσας.

Η διαδικασία καταμέτρησης των αλιευμάτων γίνεται ως εξής :

α) Με την λήξη του αγώνα όλοι οι αθλητές βγάζουν τις αρματωσιές τους από τη θάλασσα και περιμένουν την Επιτροπή καταμέτρησης των αλιευμάτων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ να βγάλουν το δίχτυ φύλαξης των αλιευμάτων αν δεν είναι παρόντα τα μέλη της Επιτροπής καταμέτρησης και αν αυτό συμβεί ο αθλητής μηδενίζεται και τα αλιεύματα δεν καταμετρώνται.

β) Το μέλος της Επιτροπής αρμόδιο για την καταμέτρηση, πραγματοποιεί καταμέτρηση και ζύγιση του συνόλου των αλιευμάτων εκάστου αθλητή .Η καταγραφή των αλιευμάτων γίνεται ως εξής:

1.-Γίνεται καταμέτρηση και καταγραφή όλων των αλιευμάτων του αθλητή (για περιπτώσεις ισοβαθμίας).

2.-Ζυγίζεται και καταγράφεται το βάρος του μεγαλύτερου αλιεύματος κάθε αθλητή (για περιπτώσεις ισοβαθμίας).

3.-Με τη ολοκλήρωση των προαναφερόμενων διαδικασιών  απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

H προσάρτηση Αρ. 3 είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κανονισμού αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις.