Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Ο Δρόμος του Νήματος προς την Ελαφριά Καθετή

Όλοι μας όσοι ασχολούμαστε αρκετά με την καθετή ξέρουμε λίγο πολύ πως ξεκινήσαμε το ψάρεμά μας. Στην αρχή στο χέρι και στα ρηχά. Αργότερα προσπαθήσαμε να πάμε βαθύτερα χρησιμοποιώντας μια χοντρή πετονιά για να μη μπερδευόμαστε. Μέχρι ένα σημείο τα καταφέρναμε. Από εκεί και κάτω τα πράγματα δυσκόλευαν σημαντικά και οι προσπάθειές μας γινόντουσαν άκαρπες.

Χρειάστηκε να αλλάξουμε κάπως τεχνική και να προσθέσουμε το καλάμι και το μηχανισμό. Τις πρώτες φορές με πετονιά γιατί δε γνωρίζαμε τι σημαίνει ελαστικότητα. Γρήγορα όμως τη θέση της ήλθε και πήρε το νήμα αφού η ακαμψία του μας έδινε και τη αίσθηση της τσιμπιάς αλλά ήταν κι αμεσότερο το κάρφωμα. Με τη βοήθεια του καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά το βάθος ψαρέματος και μαζί με αυτό να αναζητήσουμε και ψάρια που κατοικούν σε βαθύτερους τόπους.

Όμως ο ψαράς δεν σταματά ποτέ σε ένα σημείο, αλλά συνεχίζει να ψάχνεται συνεχώς. Προσπαθώντας να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αγαπημένη του τεχνική και να την κάνει ακόμη πιο ευχάριστη, διασκεδαστική κι αποδοτική προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Μίκρυνε σημαντικά τη διάμετρο του νήματος, αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα δυνατότερο υλικό από τη πετονιά, και μαζί με αυτό ωφελήθηκε από τα αποτελέσματα αυτής της ελάττωσης.

Κατάφερε να έχει πολύ πιο γρήγορη κάθοδο της αρματωσιάς στο βυθό αφού η μικρή διάμετρος του νήματος δεν είχε την αντίσταση που είχε η μεγαλύτερη. Μάλιστα η κάθοδος αυτή  έκανε και το ψάρεμα πιο κάθετο στο σκάφος αφού η αντίσταση στο ρεύμα μειώθηκε σημαντικά και μας οδήγησε σε βάθη που μέχρι πριν λίγο καιρό μας ήταν απλησίαστα.

Όμως δε τελειώσαμε εδώ. Αφού η αρματωσιά μας τώρα κατεβαίνει γρηγορότερα και πιο κάθετα δεν χρειάζεται και το μεγάλο μολύβι. Άρα μπορούμε να λιγοστέψουμε βάρος στην αρματωσιά μας κι έτσι να έχουμε κι άνετο ανέβασμα της στην επιφάνεια. Το καλάμι μας δεν χρειάζεται να είναι τόσο πολύ σκληρό για να σηκώνει το μεγάλο μολύβι αλλά αρκετά πιο μαλακό κι ελαφρύ. Μάλιστα η χρησιμοποίηση λεπτού νήματος δεν επιβάλει μεγάλο μηχανισμό. Ένας μικρός αλλά δυνατός είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το μεγάλο και βαρέως τύπου μηχανισμό.

Τώρα το όλο σύνολο γίνεται ελαφρύτερο, πιο ξεκούραστο και πιο διασκεδαστικό. Η τσιμπιά ξεχωρίζει ευκολότερα, το κάθε ψάρι το απολαμβάνουμε καλύτερα ενώ η απόδοση της τεχνικής μας διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η γνωριμία του νήματος άλλαξε τις συνήθειές μας και μετέτρεψε το ψάρεμα της καθετής στο χέρι σε ψάρεμα καθετής με καλάμι και μηχανισμό. Μάλιστα η χρησιμοποίηση λεπτού νήματος οδήγησε όχι μόνο σε βαθύ ψάρεμα αλλά με πολύ ελαφρύτερο εξοπλισμό.

Έτσι το ψάρεμα σε βάθος 80 αλλά κι 100 μέτρων με ένα καλαμάκι του spinning up to 40 γραμμαρίων κι ένα μικρό μολυβάκι, κάτι που δε μπορούσαμε πριν κάποια χρόνια να το διανοηθούμε, τώρα είναι εφικτό. Αυτό σκέφτομαι όταν στο τελευταίο ψάρεμα καθετής σε αυτά τα μέτρα, έχω στα χέρια μου ένα τέτοιο σύνολο και μάλιστα βγάζω ψάρια πολύ πιο εύκολα, άνετα, ξεκούραστα και διασκεδαστικά από το διπλανό μου ψαρά που χρησιμοποιεί ένα καλάμι κούτσουρο, ένα μεγάλο μηχανισμό κι ένα βαρίδι 200 γραμμαρίων. Είμαι σίγουρος όμως, ότι αν καθίσει και μελετήσει λίγο το όλο σκηνικό, θα οδηγηθεί κι αυτός στο λεπτό νήμα και στην ελαφριά καθετή.

Καλές εξορμήσεις.