Cover

Εκδηλωσεις

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καθετής 2011 – Εθνική Ομάδα

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Σαρωνικό κόλπο ο εθνικός τελικός του Πανελληνίου πρωταθλήματος αθλητικής αλιείας με καλάμι από αγκυροβολημένο σκάφος. Τη διοργάνωση του αγώνα είχε αναλάβει ο Ο.Ε.Α.Ν.Α.Πειραιά έπειτα από ανάθεση της ΕΟΥΔΑ. Στον αγώνα συμμετείχαν 22 αθλητές από 8 συλλόγους που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγώνισμα από όλη την Ελλάδα. ΝΟΙΕΣ Πόρτο Ράφτη, ΟΦΑ, ΝΑΟΕΦ, ΙΜΑΕΣ, Ν.Ο.Καρύστου, Ν.Ο.Σύρου, Ραφήνα και ΟΕΑΝΑΠ έδωσαν δυναμικά το παρόν.

Ο αγώνας αυτός ήταν ο δεύτερος του πρωταθλήματος και αυτός που θα ανεδείκνυε την Εθνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στις διεθνείς διοργανώσεις, με πρώτη από όλες το μουντιάλ της Ιταλίας στο τέλος του Αυγούστου. Το μικρότερο άθροισμα θέσεων στον αγώνα αυτό και στον πρώτο πανελλήνιο αγώνα της Καρύστου ήταν το κριτήριο της επιλογής των αθλητών.

Ο καλός καιρός που επικρατούσε την ημέρα του αγώνα, το υψηλό αγωνιστικό πνεύμα των διαγωνιζομένων, η άριστη διοργάνωση ήταν αυτά που συντέλεσαν ώστε να γίνει ένας άριστος αγώνας και όλοι οι συμμετέχοντες να μείνουν ευχαριστημένοι.

Ο αγώνας

Σαββάτο 28 Μαΐου και ώρα 18:00. Αθλητές, κυβερνήτες, κριτές βρίσκονται στα γραφεία του διοργανωτή ΟΕΑΝΑΠ στη μαρίνα της Ζέας. Πιστοποιούν τη συμμετοχή τους και ακούν τον αλυτάρχη του αγώνα Νεόφυτο Δημήτρη να τους δίνει τις τελευταίες οδηγίες. Στη συνέχεια ο Δρόσος Αντώνης Αναλύει τον κανονισμό του αγώνα και δίνει διάφορες συμβουλές στους διαγωνιζόμενους. Γίνεται η κλήρωση των σκαφών και των πληρωμάτων και δίνουν όλοι ραντεβού για τις 6 το πρωί

Κυριακή 6:00. Όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται και πάλι συγκεντρωμένοι στα γραφεία του διοργανωτή. Εκεί παραλαμβάνουν τα δολώματα, τους κανονισμούς, τους κουβάδες και τους σάκους για τα αλιεύματα, κάποιο πρόχειρο κολατσιό και ο κάθε βαρκάρης μαζί με το πλήρωμά του επιβιβάζεται στο σκάφος που έχει κληρωθεί.

6:30. Τα σκάφη σε μια σειρά, το ένα πίσω από το άλλο, και όλα πίσω από το σκάφος του αλυτάρχη κατευθύνονται προς το μέσο της τράπεζας αγώνα.

6:45. Τα σκάφη όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μέση της τράπεζας. Ο αλυτάρχης τους δίνει τις τελευταίες οδηγίες και αυτά πηγαίνουν να αγκυροβολήσουν τριγύρω.

7:00 Δίνεται η έναρξη του αγώνα και οι πρώτες αρματωσιές πέφτουν δολωμένες στο νερό. Οι τσιμπιές δεν αργούν να φανούν και τα πρώτα αλιεύματα κάνουν την εμφάνισή τους. Σπάροι, κακαρέλοι, λυθρίνια, γόπες, μουσμούλια είναι τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια και αυτά που θα πρωταγωνιστήσουν. Η γαρίδα και το καραβιδάκι δολώνονται εναλλάξ και όλοι ε4λπίζουν σε κάτι καλό.

12:00. Ο αγώνας λήγει. Τα σκάφη συγκεντρώνονται έξω από το λιμάνι όπου οι αθλητές παραδίδουν τα αλιεύματά τους στο σκάφος της επιτροπής. Στη συνέχεια αφού παραδίδονται όλα τα αλιεύματα τα σκάφη το ένα πίσω από το άλλο επιστρέφουν στο λιμάνι.

12:45. Το ζύγισμα αρχινά. Τα αλιεύματα του κάθε αθλητή μπαίνουν στη ζυγαριά, καταγράφεται το βάρος τους όπου και σημειώνεται όπως και το μεγαλύτερο αλίευμα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσες είναι και οι σάκοι των αθλητών.

13:15 Το ζύγισμα τελειώνει. Οι νικητές έχουν φανεί. Μέχρι όμως να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα από την επιτροπή αγώνα υπάρχει χρόνος αρκετός για ένα μεζέ που προσφέρει ο διοργανωτής σύλλογος.

13:45. Ο αλυτάρχης και πρόεδρος του ΟΕΑΝΑΠ  Νεόφυτος Δημήτρης ανακοινώνει τους νικητές.

Πρώτος νικητής του συγκεκριμένου αγώνα ο Χατζηπέτρου Μιχαήλ του ΟΕΑΝΑΠ. Δεύτερος νικητής ο Δρόσος Κώστας του Ν.Ο.Καρύστου. Τρίτος νικητής ο Χαραλαμπόπουλος Παναγιώτης του ΝΟΙΕΣ.

Μεγαλύτερο αλίευμα το λυθρίνι των 605 γραμμαρίων του Βαρθαλίτη Γιώργου από το Ν.Ο.Σύρου.

Πρωταθλητής Ελλάδας για το 2011 ανακηρύσσεται ο Δρόσος Κώστας του Ν.Ο.Καρύστου. Δεύτερος ο Δρόσος Αντώνης και τρίτος ο Καφεσάκης Γιώργος επίσης αθλητές του Ν.Ο.Καρύστου.

Την εθνική και προεθνική Ελλάδας στελεχώνουν επίσης οι αθλητές Γιαλελής Δημήτρης, Τουρναβίτης Δημήτρης, Οικονόμου Δήμος, Μαραγκάκης Ελευθέριος, Χατζηπέτρου Μιχαήλ, Κακαρνάκης Κων/νος και Χαραλαμπόπουλος Παναγιώτης.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι απονομές στους νικητές.