Cover

Απικο

Rock Fishing: Απίκο με Διπλάρι και Ζυμάρι στην Αφρουδιά

Το ψάρεμα απίκο στο βράχο με αφρουδιά αναμφισβήτητα αποτελεί την παράκτια εκείνη τεχνική που μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μας δώσει τα περισσότερα κι εκλεκτότερα ψάρια. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει άλλη τεχνική να έχει αυτά τα αποτελέσματα κι αν το καταφέρει θα είναι πρόσκαιρο και συγκυριακό. Βέβαια ο ψαράς θα αναγκαστεί να περάσει μια ταλαιπωρία προκειμένου να προσεγγίσει ένα αξιόλογο σημείο, όμως οι καρποί της εξόρμησής του θα τον κάνουν γρήγορα να τα ξεχάσει.

Δυσκολία προσέγγισης ψαρότοπου

Είχα αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα να προσπαθήσω να προσεγγίσω κάποιο ιδιαίτερα αξιόλογο τόπο και το σώμα είχε ξεσυνηθίσει την πεζοπορία. Η δύσκολη κατάβαση μέσα στα γκρέμια αλλά και η ανάβαση βαρυφορτωμένοι με εξοπλισμό και ψάρια είχαν σαν αποτέλεσμα τα πόδια και οι μυς όλοι να πονούν την άλλη αλλά και την παράλλη μέρα. Όμως κανείς μας δεν παραπονέθηκε. Περάσαμε μια μέρα θαυμάσια κοντά στη θάλασσα και σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς και μαγείας που δύσκολα μπορεί να περιγραφτεί με λόγια. Η αλλαγή αυτή και μόνο του σκηνικού μπορεί να ήταν αρκετή για να μας ικανοποιήσει. Η θάλασσα όμως μας έδωσε και τα αναμενόμενά της κι έτσι μια ακόμη εξόρμηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η εύρεση ενός καλού ψαρότοπου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες που η ακτογραμμή γεμίζει κόσμο. Όμως τώρα που ο καιρός αρχίζει και κρυώνει τα πράγματα καλυτερεύουν πολύ και ο ψαρότοπος παύει να είναι τόσο δύσκολος. Ο ψαράς που επιθυμεί να έχει  μια ικανοποιητική ψαριά ανεξαρτήτου είδους ψαριών μπορεί να πάει και σε ένα πολύ κοντινό σημείο. Αν όμως επιθυμεί να αναζητήσει σαργούς, σκαθάρια και μελανούρια τότε η ταλαιπωρία και η κούραση είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Ο βραχώδης βυθός με τα μεγάλα μονόπετρα και τα ξενέρια κοντά είναι αυτός που θα μας τροφοδοτήσει τα ψάρια. Η ύπαρξη αφρουδιάς και κυματισμού είναι αυτά που θα κάνουν τα ψάρια να αφήσουν στην άκρη τις επιφυλάξεις τους και να ασχοληθούν με τα δολώματά μας.

Καιρικές συνθήκες

Αν κάτι είναι που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο ψάρεμα τότε αυτό είναι σίγουρα ο καιρός. Ψάρεμα στο βράχο με καλοσύνη δε νοείται και δεν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει κάποιος να δοκιμάσει. Τα τσιμπήματα θα είναι μηδαμινά και αυτά μόνο από πέρκες, γύλους, σπάρους και άλλα μικρόψαρα. Αντίθετα όταν ο καιρός φυσάει, το κύμα έχει κατεύθυνση προς την ακτή και σηκώνει θολούρα και αφρουδιά τότε όλα αλλάζουν. Οι σαργοί κάνουν την εμφάνιση τους, τα μελανούρια ορμούν στα δολώματά μας προτού αυτά πατώσουν, ενώ σκαθάρια, σάλπες, κακαρέλοι και κέφαλοι διαδέχονται το ένα είδος με το άλλο.

Ο ψαράς που θέλει η εξόρμησή του να στεφθεί με επιτυχία το πρώτο που κοιτάζει είναι η ένταση του ανέμου και η διεύθυνσή του. Μόλις αυτά τα δει στη συνέχεια ψάχνει περιοχή που να έρχεται ο καιρός φάτσα και να έχει βραχώδη βυθό που να μπορεί όμως να προσεγγιστεί.

Μαλάγρα

Η μαλάγρα είναι κάτι που θεωρείται απαραίτητο στο βράχο. Βλέπεται δεν είμαστε μέσα σε λιμάνι όπου τα ψάρια βρίσκονται συγκεντρωμένα σε κοντινή απόσταση από εμάς. Στο βράχο τα ψάρια είναι διάσπαρτα παντού και θα πρέπει ο ψαράς να τα μαζέψει στην ψαρεύτρα του από αρκετά μακριά. Αυτήν τη συγκέντρωση θα την αναλάβει η μαλάγρα μας που θα πέφτει στο νερό ανά τακτά διαστήματα ώστε και να προσελκύει τα ψάρια που περνάνε κοντά εκείνη τη στιγμή αλλά και να βαστήξει συγκεντρωμένα και σε εγρήγορση τα ήδη υπάρχοντα ψάρια.

Ψωμί βρεγμένο και καλά τριμμένο μαζί με άμμο και κάποιο μυρωδικό όπως σαρδέλα ή τυρί τα βασικά συστατικά της μαλάγρας μας αν είναι αυτοσχέδια ή μπορεί να είναι μια έτοιμη μαλάγρα του εμπορίου με προτίμηση σε αυτές που έχουν γεύση σαρδέλας.

Με το που πάμε στον τόπο ψαρέματος ρίχνουμε μια μεγάλη ποσότητα μαλάγρας στην αρχή περιμένοντας μέχρι να αρματώσουμε τα καλάμια μας και στη συνέχεια από λίγη ανά τακτά διαστήματα. Ένα κουτάλι της σούπας για το συνεχές αυτό μαλάγρωμα σίγουρα θα μας βοηθήσει.

Δόλωμα

Υπάρχουν πολλά δολώματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ψαράς στο βράχο. Αυτό όμως που ξεχωρίζει και χρησιμοποιείται από την μεγάλη πλειοψηφία είναι το ζυμάρι σε όλες του τις παραλλαγές. Μάλιστα σε κατά τόπους περιοχές χρησιμοποιούν τοπικές συνταγές που από ότι έχουν δείξει τις προτιμούν τα ψάρια της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε όλα τα ζυμάρια το βασικό συστατικό τους είναι το ψωμί, η φρυγανιά τριμμένη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι. Ένα από αυτά τα βασικά συστατικά θα το αναμείξουμε μαζί με ένα μυρωδικό που μπορεί να είναι τυρί τρίμα ή ψάρι(νωπό ή κονσέρβα). Λίγο νεράκι σίγουρα θα χρειαστεί όπως επίσης και λίγο λαδάκι. Αυτό αφού γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα που δεν θρυμματίζει είναι έτοιμο για να δολωθεί. Ο ψαράς όταν πάρει μια μικρή μπαλίτσα από αυτό για να το ψαρέψει, προσθέτει λίγο αλευράκι όπου το ζυμώνει στη συνέχεια.

Διπλάρι ή σαλαγκιά

Τόσο το διπλάρι όσο και η σαλαγκιά έχουν το καθένα τους φανατικούς οπαδούς που αρνιούνται να αλλάξουν τα συστήματά τους. Έχουν μάθει να ψαρεύουν ένα είδος, να βγάζουν ψάρια με αυτό κι έτσι δύσκολα το αλλάζουν. Σε αντίθεση με αυτούς, ο σύγχρονος ψαράς πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές και ανάλογα με τις υπάρχουσες κάθε φορά καταστάσεις να προσαρμόζει το ψάρεμά του πάνω σε αυτές.

Εμείς εδώ εφόσον πηγαίνουμε να αναζητήσουμε σαργούς, μελανούρια και σκαθάρια θα χρησιμοποιήσουμε διπλάρι που και πιο εύκολα καταπίνεται το δόλωμα από τα ψάρια και πιο σίγουρο είναι το ψάρι. Αντίθετα τη σαλαγκιά θα την χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα των κεφάλων και μόνο όταν διαπιστώσουμε ότι η περιοχή έχει αρκετούς που αξίζει τον κόπο, να ασχοληθούμε μαζί τους.

Το δόλωμά μας έτσι το πλάθουμε σκληρό που δύσκολα φεύγει από το αγκίστρι αλλά και δύσκολα χαλιέται από τα μικρόψαρα. Δεν τραβάμε στο μικροτσίμπημα αλλά περιμένουμε την καλή τσιμπιά. Τα καρφώματά μας όλα είναι σίγουρα και όχι επιπόλαια που μπορεί να τραυματίσουν το ψάρι και μαζί με αυτό να διώξουν και τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού.

Αρμάτωμα

Μία πετονιά διαμέτρου 0,30 χιλιοστά  είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε για μάνα στην αρματωσιά μας. Ένα μικρό περαστό συρόμενο μολυβάκι ή μια τορπίλη είναι αυτό που θα χρειαστεί για να βυθίσει τα δολώματά μας. Και στις δυο άκρες της πετονιάς κάνουμε από μια μικρή θηλιά. Η μια θηλιά είναι για να περαστεί στο απικάλε ή στη παραμανίτσα μας στο άκρο του καλαμιού και η άλλη για να συνδέσουμε το παράμαλλό μας ή το διπλάρι μας.

Σύνδεση παράμαλλου με μάνα αρματωσιάς με τη βοήθεια θηλιών.

Για το διπλάρι θα χρειαστούμε μια πετονιά λίγο λεπτότερη. 0,25-0,28 είναι οι διάμετροι που συνδυάζονται με το πάχος της μάνας μας. Θα πάρουμε ένα κομμάτι γύρω στο μισό μέτρο όπου στις δυο άκρες θα δέσουμε από ένα αγκίστρι μεγέθους 1-5, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε. Στη μέση περίπου της πετονιάς αυτής θα κάνουμε μια μικρή θηλίτσα που θα χρειαστεί για να προσαρμόσουμε το διπλάρι αυτό στη μάνα της αρματωσιάς μας.

Αγκίστρια κατάλληλα για ψάρεμα απίκο από βράχο

Αυτό που θα πρέπει να ελέγξουμε στο τελείωμα της κατασκευής μας είναι το συνολικό μήκος της αρματωσιάς αυτής μαζί με το παράμαλλο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτή να πλησιάζει το μήκος του καλαμιού. Μισό με ένα μέτρο μικρότερη από το ολικό μήκος του καλαμιού είναι ότι πρέπει. Έτσι ότι ψάρι και να πιαστεί μέσα στα φυσιολογικά όρια θα μπορεί να βγει με άνεση με τη μία έξω από το νερό χωρίς να κοπανιστεί πάνω στα βράχια της ακτογραμμής.

Πρόγνωση καιρού

Μια από τις ιστοσελίδες που μπορεί να μπει ο Έλληνας ψαράς για να δει την πρόγνωση του καιρού είναι  www.meteo.gr και μάλιστα να ανατρέξει στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες όπου φαίνεται καθαρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου.

Έτοιμες μαλάγρες και ενισχυτικά

Ψάρεμα απίκο από βράχο χωρίς συνεχές μαλάγρωμα δεν εννοείται. Μαλάγρα και ψάρεμα πάνε μαζί. Τώρα αν η μαλάγρα αυτή είναι κατασκευής μας ή έτοιμη του εμπορίου αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δε θα το αναλύσουμε εδώ. Κάποτε η έτοιμη μαλάγρα ήταν δυσεύρετη και συνήθως δεν ήταν κατάλληλη για εμάς. Στις μέρες μας όμως κυκλοφορεί στο εμπόριο μια μεγάλη ποικιλία από μαλάγρες πάσης φύσεως που ικανοποιούν ακόμη και τον πιο ιδιότροπο ψαρά. Με γεύση σαρδέλας, τυριού, γαρίδας, ρέγγας αλλά και σε ημίυγρη ή σε μορφή αλεύρου μαζί με πολλά ενισχυτικά που θα την κάνουν ακόμα δυνατότερη. Ιδανική λύση για αυτούς που δεν έχουν χρόνο για αναζήτηση υλικών κατασκευής αλλά και που δεν θέλουν να «βρωμίζουν» το σπίτι τους.

 

Ο έξυπνος τρόπος σύνδεσης αρματωσιάς στο καλάμι μας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδέσει ο ψαράς την αρματωσιά του στη μύτη του καλαμιού. Εδώ σας προτείνουμε μια από τις ευκολότερες και πρακτικότερες λύσεις. Με τη βοήθεια του απικάλε. Πρόκειται για ένα μικρό εξαρτηματάκι που κολλά στη κορυφή του καλαμιού εύκολα με δύο σταγόνες κόλλα στιγμής.

Η αρματωσιά περνιέται με θηλιά στο άγκιστρο του απικάλε και στη συνέχεια ένα λαστιχάκι-ασφάλεια καλύπτει το άγκιστρο.

Δίχως σκοινάκια, παραμάνες και στριφταροπαραμάνες που να χαλάνε την αρμονικότητα του καλαμιού μας είμαστε έτοιμοι και αρματωμένοι σε ελάχιστο χρόνο.