Cover

Spinning-Shore

Shore Jigging: Με Στόχο τα Μανάλια

Ένα από τα εύκολα προσεγγίσιμα ψάρια με την τεχνική του shore jigging, είναι τα μανάλια. Πρόκειται για τα μικρά σε μέγεθος μαγιάτικα, βάρους έως πέντε κιλών, που κοπαδιαστά κυκλοφορούν κοντά στην ακτογραμμή, σε απόσταση τέτοια που μπορούμε να τα δελεάσουμε και να αρπάξουν τους πλάνους μας.

Μανάλι: πρόκειται για το μικρό μαγιάτικο. Συνήθως μανάλια αποκαλούμε τα ψάρια μέχρι 5 το πολύ κιλά. Θα τα συναντήσουμε συνήθως κοπαδιαστά, και όσο μικρότερα είναι σε μέγεθος, τόσο πιο πολυπληθές είναι το κοπάδι. Όσο μεγαλώνουν, το κοπάδι σπάει σε μικρότερα, πιο ολιγομελή, μέχρι και την ενηλικίωση των ψαριών σε μεγάλα μαγιάτικα, όπου τα κοπάδια πλέον αριθμούν πολύ λιγότερα άτομα. Το μανάλι έχει πολύ πιο έντονα και ζωντανά χρώματα από τα μεγαλύτερα μαγιάτικα, πλησιάζει πιο κοντά στην ακτογραμμή, είναι πιο αρπακτικό κι επιθετικό, και πιάνεται εύκολα με τεχνητά δολώματα, σε αντίθεση με τα μεγάλα μαγιάτικα που προτιμούν ογκώδη, φυσικά και μάλιστα ζωντανά δολώματα. Σε αντίθεση με τα μεγάλα μαγιάτικα που δύσκολα θα πλησιάσουν το τεχνητό μας, όταν αυτά βρίσκονται σε κατάσταση κυνηγίου, εύκολα θα επιτεθούν στον οποιοδήποτε πλάνο. Μάλιστα ο συναγωνισμός μεταξύ τους είναι τόσο έντονος, που η «εφόρμησή» τους στα αγκίστρια μας θα γίνει στις πρώτες μανιβελιές.

Τόποι

Αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε, είναι οι τόποι όπου συγκεντρώνονται και κυνηγούν. Αυτοί είναι συγκεκριμένες περιοχές, συνήθως κάβοι με απότομα κοφτά νερά. Επίσης μικρά κολπάκια ή εσοχές σε κοφτούς βυθούς, αποτελούν καλά σημεία για την αναζήτησή τους αν δε γνωρίζουμε κάποια στάνταρ λημέρια τους. Βέβαια δεν πρέπει να αμελούμε περιοχές όπου μαζεύεται μεγάλη ποσότητα από μικρόψαρα (αθερίνα, γιαλίτης, γοπί κ.α.), όπου εκεί θα συναντήσουμε όχι μόνο τα μανάλια, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα κυνηγόψαρα.

Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε περιοχή με μανάλια, το πιθανότερο είναι να τα συναντήσουμε εκεί και άλλες φορές. Γι’ αυτό κρατάμε καλά τα σημάδια και ειδικά «φωτογραφίζουμε» στο μυαλό μας το συγκεκριμένο σημείο όπου και τσίμπησαν. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ αυτά κυκλοφορούν σε μια μεγάλη έκταση, αρπάζουν τα τεχνητά μας σε συγκεκριμένο πάντα σημείο.

Ώρα

Τα περισσότερα είδη ψαριών μπορεί να συναντιούνται σε αφθονία και να κυνηγούν τις πρώτες πρωινές και τις απογευματινές ώρες, όμως τα μανάλια έχουν τις δικές τους ώρες κυνηγίου. Αυτές είναι με τον ήλιο ψηλά και μάλιστα η μεγαλύτερη όρεξη συμπίπτει πολλές φορές με το μεσοούρανα του ήλιου. Φαινόμενο αρκετά συχνό τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, το οποίο εξασθενεί το καλοκαίρι, ίσως και λόγω πληθώρας κόσμου στις ακτογραμμές.

Το ξημέρωμα και το σούρουπο μπορεί να μην έχουμε τσιμπιές από μανάλια, είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να δελεάσουμε κάποιο πιο μεγάλο μέγεθος, ένα μαγιάτικο της τάξης των 6-8 κιλών που δύσκολα θα τσιμπήσει σε ψεύτικο δόλωμα άλλη στιγμή.

Πλάνοι

Οι πλάνοι που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως μακρόστενοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και πιο κοντοί πλάνοι δεν πιάνουν μανάλια. Χρωματισμοί πράσινο, ροζ, θαλασσί, καθώς και συνδυασμός αυτών, είναι ότι το καλύτερο, ενώ η προσθήκη ενός σιλικονούχου χταποδιού στο assist μπορεί πολλές φορές να κάνει τη διαφορά.

Λοιπός εξοπλισμός

Επειδή θα χρειαστεί να ανέβουμε και να κατέβουμε βράχια κι απότομες βουνοπλαγιές προκειμένου να επισκεφτούμε ένα καλό σημείο, όλος ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι λιτός και να χωρά αν είναι δυνατόν πάνω μας. Ένα γιλέκο με αρκετές υποδοχές για να φιλοξενεί πλανάκια, κρικάκια, πενσάκι, καρουλάκι με πετονιά, νερό, είναι άκρως απαραίτητο, όπως επίσης και τα καλά παπούτσια για την πεζοπορία. Ένας πτυσσόμενος γάντζος για να γαντζώσουμε το ψάρι και να το ανεβάσουμε πάνω στα βράχια είναι και αυτός πολύ χρήσιμος, ενώ αν χωρά σε υποδοχή πάνω στο γιλέκο, μας εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο. Τέλος, επειδή αναζητούμε τα μανάλια όταν ο ήλιος είναι ψηλά, ας μην ξεχνάμε το καπέλο και τα πολωτικά γυαλιά που βοηθούν πολύ κόβοντας τις αντανακλάσεις.