Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Σκέψεις & Προβληματισμοί: Η Αγαπημένη μας Θάλασσα

Μιλώντας με τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, με παλιούς ψαράδες, και γενικά με ανθρώπους που έχουν φάει τη θάλασσα με το κουτάλι και ακούγοντας θαλασσινές ιστορίες για τα χρόνια που πέρασαν, είμαι σίγουρος ότι σε όλους μας  γεννιέται ένα ερώτημα. Πιο είναι το μέλλον της θάλασσας;

Οι παλιές ιστορίες λένε για συναγρίδες και σφυρίδες  μέσα στα λιμάνια και τώρα το να πιάσεις μια, μίλια μακριά, είναι είδηση. Από την άλλη ακούμε και βλέπουμε ότι στην τάδε περιοχή, βούλιαξε ένα πλοίο και τα πετρέλαια που χυθήκαν στην θάλασσα κατέστρεψαν όλες τις ακτές και το θαλάσσιο πλούτο της. Ακούμε για καθημερινές υπεραλιεύσεις μεγάλων εταιρειών, οι οποίες κερδίζουν εκατομμύρια. Βλέπουμε και ακούμε για παράνομά ψαρέματα και για κάποιους άλλους που αν βρουν  ψάρια να τρώνε ( μικρά ή μεγάλα ) βγάζουν τόσα πολλά, που στο τέλος τα πετάνε.

Βλέπουμε ψαράδες να ρίχνουν μέσα στη θάλασσα, ότι δεν χρειάζονται κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται κατά την κατάποσή τους.

Θα μου πείτε τώρα ότι εμείς είμαστε πολύ μικροί και λίγοι, μπροστά στο πρόβλημα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε όλο αυτό το κακό που γίνεται κάθε μέρα στη θάλασσα. Εμείς μια βολτίτσα πάμε με τη βάρκα μας και σιγά τα ψάρια που πιάνουμε, τα σκουπίδια που πετάμε και τη μόλυνση που δημιουργούμε και χαλάμε τον θαλάσσιο πλούτο της.

Είναι αλήθεια, ένας-ένας μόνος του είναι λίγος. Όλοι μαζί όμως;

Αν κάτσουμε και σκεφτούμε πόσες βάρκες και σκάφη είναι σε όλα τα λιμάνια και λιμανάκια της Πατρίδας μας, πόσα άλλα είναι στα διάφορα παρκινγκ και στις αυλές των σπιτιών μας, θα καταλάβουμε πόσοι ερασιτέχνες ψαράδες και γιατί όχι και επαγγελματίες, είναι αυτοί που μπορούν να την προστατέψουν ή να την βλάψουν.

Πιστεύω ότι όλοι εμείς που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μας ανήκει στη θάλασσα, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και ποιο προστατευτικοί μαζί της, αν θέλουμε να την έχουμε και αύριο.

Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι τώρα που ίσως μπορούμε, για να μην γίνει και στην Ελλάδα μας αυτό που έχει ήδη συμβεί στους Ιταλούς, στους Ισπανούς και σε αρκετούς άλλους, όπου οι αρμόδιες αρχές υποχρεώθηκαν να απαγορεύσουν το ψάρεμα σε αρκετά είδη ψαριών και να κλείσουν τεράστιες περιοχές για να μπορέσουν να μετριάσουν το πρόβλημα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο τις αρμόδιες αρχές να κάνουν κάτι, γιατί το ποιο πιθανό είναι τότε να είναι πολύ αργά και για εμάς και για τη θάλασσα. Ίσως τότε θα είναι μια απαγορευμένη αγάπη, που θα την κοιτάμε από την παραλία.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι θετικό, άποψη μου είναι ότι πριν αρχίσουμε να κατηγορούμε τον έναν και τον άλλον και να ρίχνουμε τις ευθύνες δεξιά και αριστερά, πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς, ο καθένας μόνος του, για να βοηθήσουμε στη λύση αυτού του προβλήματος.

Για να μην παρεξηγηθώ σε αυτά που αναφέρομαι, ξεκίνησα να προβληματίζομαι  από τα δικά μου λάθη. Λάθη μικρά και μεγάλα, που είναι αναπόφευκτα στην πορεία μας μέσα στη θάλασσα. Το σημαντικό όμως είναι  να μπορούμε να  μαθαίνουμε  μέσα απ’ αυτά.

Δεν θα πω εγώ σε κανέναν τι να κάνει και τι να μην κάνει μπαίνοντας μέσα στη θάλασσα. Όλοι ξέρουν ποια είναι τα σωστά και ποια τα λάθη. Όλοι μας ξέρουμε ποια είναι αυτά που θα κάνουμε για να μην την βλάψουμε, εάν την αγαπάμε πραγματικά. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους.

Εάν θέλουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και στο μέλλον, πρέπει να κάνουμε τώρα κάτι, γιατί με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Αν σκεφτούμε πόσα μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, -και δεν λέω μόνο για τα  ψαριά της -, είμαι σίγουρος για όλους μας ότι είναι αυτό που θέλουμε  να κάνουμε για όλη μας τη ζωή  και γιατί όχι να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε και στα ίδια μας τα παιδιά και στα εγγόνια μας. Είμαστε το μικρότερο κομμάτι του προβλήματος αλλά είμαστε πολλοί.

Ας κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει και ίσως τότε να είναι καλύτερα. Μπορεί και να μην τα καταφέρουμε, η προσπάθεια από εμάς όμως θα έχει γίνει και θα έχουμε να λέμε ότι κάναμε κάτι καλό για τη μεγάλη μας αγάπη.

Με Σεβασμό Στη Θάλασσα Περνάμε Πάντα Ωραία!