Cover

Ζοκα-Καμπουρα

Σουπιά σε Μοντέρνες, Πολύχρωμες Ζόκες

Η άνοιξη είναι η εποχή που η σουπιά αποδίδει τα μέγιστα ως δόλωμα, αφού βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία και τα ψάρια την έχουν στην καθημερινή τους διατροφή. Επίσης, αυτήν την εποχή τα ψάρια-στόχος μας αρχίζουν να εισέρχονται στην περίοδο αναπαραγωγής τους και πολλές φορές εκλαμβάνουν τα έντονα χρώματα ή τα μεγάλα δολώματα ως «εισβολείς» στην περιοχή τους, οπότε ορμούν με άγριες διαθέσεις για να τα διώξουν.

Έτσι, αν θέλουμε να παροτρύνουμε και να ενισχύσουμε αυτήν τη συμπεριφορά των ψαριών, μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο δελεαστικό και ορατό το δόλωμά μας στα μάτια τους, δολώνοντάς το σε μια από τις πολύχρωμες, μοντέρνες ζόκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν στη γκάμα τους πολύχρωμα ομοιώματα σουπιών, καλαμαριών, χταποδιών, σε διάφορα βάρη.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε ένα της αρεσκείας μας και εξασφαλίσουμε ότι το βάρος του ταιριάζει στο βάθος που θα ψαρέψουμε, το αρματώνουμε όπως μια απλή ζόκα. Τοποθετούμε δύο κλέφτες με μικρά παραμαλάκια, σε ίση απόσταση μεταξύ τους, και δολώνουμε την αρματωσιά μας με σουπιά, όπως ακριβώς θα κάναμε και σε μια κλασσική ζόκα.

Φθάνοντας στον τόπο που πιστεύουμε ότι κρατά ψάρια, ρίχνουμε τη δολωμένη σουπιά στο νερό και την αφήνουμε να πατώσει.

Αν δεν πάρει τσιμπιά στην κάθοδο, την ανεβάζουμε ελάχιστα από το βυθό, ας πούμε μισό με ένα μέτρο, και την κρατάμε σταθερή. Το ρεματάκι, αλλά και οι κινήσεις της σουπιάς, δημιουργούν μια εικόνα πολύ δελεαστική για τα ψάρια, η οποία τα προσελκύει κοντά τους.

Αν η σουπιά μας δεν είναι ζωντανή, τότε αφού την ανασηκώσουμε από το βυθό, μπορούμε να κάνουμε κάποια μικρά ανεβοκατεβάσματα του καλαμιού μας, για να της δώσουμε ζωντάνια.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι όσο προχωρούμε προς την άνοιξη, τα τσιμπήματα γίνονται πιο επιπόλαια και τα αγκιστρώματα όχι τόσο σίγουρα. Έτσι, αμέσως μόλις καρφώσουμε το ψάρι, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να μη χαλαρώσουμε μέχρι τη στιγμή που θα το βάλουμε μέσα στην απόχη μας.