Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Καρτέρι στο Ανέβασμα των Ψαριών

Αυτό που προσδοκούμε όλοι εμείς οι συρταδόροι ψαράδες αυτήν την εποχή είναι το ανέβασμα των ψαριών. Το πότε ακριβώς θα αφήσουν τη βαθιά ζώνη που βρίσκονται και να έρθουν να κατοικίσουν στη ρηχή παράκτια ζώνη. Μια μετακίνηση που σημαίνει την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και αρκετές πλούσιες ψαριές.

Όσοι ασχολούμαστε αρκετά χρόνια με τη συρτή βυθού γνωρίζουμε ότι στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου η πλειοψηφία των μεγάλων ψαριών που αναζητούμε όπως οι συναγρίδες, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι ροφοί πραγματοποιούν μια ομαδική μετακίνηση. Αφήνουν για κάποιους μήνες τα βαθιά σημεία που βρισκόντουσαν κι έρχονται να κατοικίσουν γιαλό. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο κι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κύριο από αυτούς τις καιρικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής. Τι σημαίνει αυτό;

Τα ψάρια μπορεί να έρχονται ρηχά αλλά έχουν ακόμα τις εικόνες του βάθους όπου βρισκόντουσαν. Εκεί δεν τα ενοχλούσε σχεδόν τίποτε και είχαν αποκτήσει μια σιγουριά κι ασφάλεια. Τώρα ερχόμενα στα ρηχά τα πράματα διαφέρουν αφού πολλοί είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να τα ενοχλήσουν. Εμείς οι ερασιτέχνες ψαράδες με τις συρτές μας αλλά και οι επαγγελματίες με τα παραγάδια τους και τα χοντρά τα δίκτυα. Βέβαια όσο καλοκαιρεύει τα δίκτυα εξαφανίζονται και μένουν μόνο τα παραγάδια. Τα ψάρια έχοντας αποχύσει είναι αρκετά πεινασμένα κι αρπάζουν τα δολώματα χωρίς ενδοιασμούς και φοβίες όπως έκαναν άλλες εποχές. Οι πρώτοι που θα τα πετύχουν θα έχουν μια πολύ πλούσια ψαριά που θα τη θυμούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σύντομο όμως χρόνο τα ψάρια θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και θα αρπάζουν με μεγαλύτερη σκέψη το δόλωμα αφού το ελέγξουν πρώτα για τα καλά. Άρα αν θέλουμε κι εμείς να έχουμε μια τέτοια πλούσια ψαριά θα πρέπει να πετύχουμε τα ψάρια τις πρώτες μέρες του ανεβάσματός τους.

Πως θα γίνει αυτό;

Μη ξέροντας τη συγκεκριμένη μέρα ψαρεύουμε σέρνοντας την περιοχή με τα δολώματά μας. Μέρη όπου έχουν κρεμαστά νερά είναι μέσα στην πορεία μας αφού τα κρεμάσματα αυτά είναι τα πρώτα σημεία που θα επισκεφτούν τα ψάρια. Άλλα σημεία είναι οι μεσοπέλαγες ξέρες, οι κοφτοί κάβοι και ο βυθός με τα μεγάλα μονόπετρα και τα κατρακοίλια. Σε περίπτωση που βρούμε τα ψάρια κοιτάμε να πιάσουμε κάποια από αυτά να το ευχαριστηθούμε κι όχι όλο το κοπάδι. Ας είμαστε λίγο εγκρατείς για να έχουμε και την άλλη μέρα κάτι ακόμα να πιάσουμε. Αν δεν πέσουν μαζί με εμάς κι άλλοι ψαράδες να τα ενοχλήσουν τότε αυτά θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι να προσέξουμε

  • Το βάθος που θα τα αναζητήσουμε είναι τα είκοσι με σαράντα μέτρα. Τα σαράντα για αρχές Μαΐου και τα είκοσι για αρχές Ιουνίου.
  • Τα δολώματά μας όχι ιδιαίτερα φωτεινά όπως τους χειμερινούς μήνες με κυρίαρχα χρώματα το γαλάζιο, το πράσινο και το μαύρο.
  • Η πλαστική γλώσσα θα δουλέψει καλύτερα στα μαύρα ενώ η μεταλλική στις συναγρίδες. Μάλιστα θα διαπιστώσουμε μια διαφορετική συμπεριφορά μαυρόψαρων και συναγρίδες. Τα μαυρόψαρα θα αρπάζουν τα δολώματά μας καλύτερα τις πρώτες πρωινές  και τις απογευματινές ώρες ενώ οι συναγρίδες όταν ο ήλιος βρίσκεται καταμεσής στον ουρανό.
  • Όσο ο ήλιος είναι ψηλά τραβάμε με μια ταχύτητα γύρω στα 3 με 3,4 μίλια. Όταν ο ήλιος είναι χαμηλά η ταχύτητα μικραίνει και κυμαίνεται από 2.8 έως 3 μίλια.
  • Το καλαμαράκι είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα για στήρες και σφυρίδες ενώ οι συναγρίδες θα προτιμήσουν το κλασικό ψαράκι.
  • Ο ηλεκτρικός μηχανισμός σταματά να μας είναι απαραίτητος όσο ρηχαίνουμε και η λεκάνη έρχεται να πάρει τη θέση του.
  • Τα δυο παράμαλλα θα βρουν εφαρμογή αφού τα ψάρια είναι κοπαδιαστά. Δεν ξεχνάμε το κάτω να έχει μεγάλο βύθισμα και μικρό παράμαλλο ενώ το πάνω μικρό βύθισμα και μεγάλο παράμαλλο.