Cover

Συρτη Φυλακας

Γνωριμία με την Τεχνική του Φύλακα Μέρος 2ο – Επιλογή, Συλλογή & Διατήρηση Δολωμάτων

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε το πώς και γιατί δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη τεχνική. Μελετήσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η τεχνική του φύλακα σε σχέση με την παραδοσιακή συρτή βυθού και προσπαθήσαμε να δούμε το βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να ασχοληθούμε μαζί του. Τέλος είδαμε κάποιες εύκολες και πρακτικές κατασκευές αρματωσιάς που προστατεύουν και το παράμαλλο από τα δόντια των ψαριών αλλά και μπορούν να προσαρμοστούν στο μήκος του κάθε διαφορετικού δολώματος.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα «ζωντανό δόλωμα» που αποτελεί όπως γνωρίζουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου ψαρέματος αλλά η εύρεση και η συντήρησή του είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα.

Ποια τα δολώματα που μπορώ να χρησιμοποιήσω στη συγκεκριμένη τεχνική;

Θα μπορούσαμε να πούμε γενικά πως οτιδήποτε είναι ζωντανό και μπορεί να δολωθεί στα αγκίστρια μας αποτελεί ένα θαυμάσιο δόλωμα. Επειδή όμως αυτό είναι γενικό και δεν μας καλύπτει πάμε και στο ειδικό.

Τα καλαμάρια αποτελούν ένα από τα καλύτερα δολώματα για την πλειοψηφία των ψαριών αφού κι εύκολα δολώνονται αλλά και αρέσουν ιδιαίτερα στα ψάρια που αναζητούμε. Τόσο οι συναγρίδες όσο και τα διάφορα μαυρόψαρα όπως ροφοί, σφυρίδες, στήρες δε θα πουν όχι σε ένα καλοδολωμένο καλαμάρι που περνά από κοντά τους.

Τα θραψαλάκια και οι σουπιές είναι η εναλλακτική λύση για όσους έχουν μάθει στα καλαμάρια. Όταν όμως δεν μπορούμε να βρούμε καλαμάρια τότε το δόλωμά μας κατευθύνεται προς τα εκεί.

Αν αλλάξουμε μενού και πάμε στα μικρόψαρα τότε έχουμε μια μεγάλη γκάμα για να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στα ψάρια που αναζητούμε αλλά και είναι εύκολο να το βρούμε. Ο κέφαλος, το μελανούρι και η ζαργάνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από τα καλύτερα γιατί αντέχουν αρκετά στην ταλαιπωρία και στις κακουχίες και τα προτιμούν σχεδόν όλα τα μεγάλα ψάρια. Αν δεν τα καταφέρνουμε να συλλέξουμε κάποιο από αυτά τότε πηγαίνουμε στα υπόλοιπα όπως είναι λυθρινάκια, σπάροι, γύλοι, σάλπες, γόπες, κολιοί, σαυρίδια, χάνοι, μπαλάδες, μουσμούλια. Έχει τύχει να πιαστούν αξιόλογα ψάρια ακόμη και με περίεργα για πολλούς δολώματα όπως για παράδειγμα μουγγράκι και σκορπιός ενώ τα αφρόψαρα όπως ρίκια, παλαμίδες, λούτσοι αποτελούν θαυμάσιο μεζέ για τα μεγαλύτερα του είδους όπως μαγιάτικα και τόνοι.

Πως μπορώ να βρω τα δολώματα αυτά;

Οι καλαμαριέρες είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν στο να μαζέψουμε κάποια καλαμάρια για δόλωμα όπως επίσης σουπιές και θράψαλα. Ανάλογα με την εποχή θα πάμε σε τόπους όπου συχνάζουν καλαμάρια και θα τα ψαρέψουμε κανονικά όπως τα ψαρεύουμε αν πάμε αποκλειστικά και μόνο για αυτά. Ρηχά τις πρώτες πρωινές ώρες και πιο βαθιά όσο ο ήλιος βγαίνει και σηκώνεται ψηλά.

Αν νομίζουμε ότι την ημέρα η συλλογή καλαμαριών είναι δύσκολη τότε μπορούμε να τα αναζητήσουμε είτε νωρίς το πρωί προτού φέξει στα ρηχά που τρώνε καλύτερα είτε το προηγούμενο βράδυ αρκεί αυτά που θα πιάσουμε να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε ζωντανά μέχρι να ψαρευτούν. Σουπιές και θράψαλα πιάνονται με τον ίδιο περίπου τρόπο.

Πάμε τώρα στα μικρόψαρα. Για τους φίλους που ασχολούνται και με ψαρέματα από την ακτή το να πάνε στο λιμάνι και να ψαρέψουν με λεπτά εργαλεία και με την τεχνική του εγγλέζικου ή του μπολονέζ ή και του απίκου κεφαλόπουλα κι άλλα μικρόψαρα πιστεύω ότι είναι αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό. Για τους φίλους τους καθαρά σκαφάτους υπάρχει η ελαφριά συρτή αφρού που μπορεί να μας δώσει εύκολα μελανουράκια και ζαργάνες. Μάλιστα τις ζαργάνες θα τις αναζητήσουμε με δόλωμα ματασίνα ώστε να μην την τραυματίζουμε καθόλου.

Για τους φίλους της καθετής  η συλλογή μικρόψαρων θα γίνει στα ρηχά χρησιμοποιώντας μικρά αγκίστρια. Αυτό που θέλει προσοχή τόσο εδώ όσο και στους υπόλοιπους τρόπους συλλογής μικρόψαρων είναι να τα ανεβάζουμε στην επιφάνεια αργά αργά ώστε να μη τα σκάμε και να έχουν άριστη κινητική κατάσταση.

Για τους φίλους τώρα που σκέπτονται να ασχοληθούνε με τον χοντρό φύλακα για μεγάλα μαγιάτικα και τόνους θα πάνε να συρταρέψουν για αφρόψαρα και μόλις τα πιάσουν έχουν έτοιμα τα εργαλεία τους όπου τα δολώνουν επί τόπου και τα ρίχνουν στο νερό για να μπορέσουν τα δολώματα αυτά να έχουν την μέγιστη καλή συμπεριφορά.

Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με τη συλλογή ζωντανών δολωμάτων ή μπορούμε να δολώσουμε κάποιο άλλο δόλωμα;

Μπορεί να θέλει κάποια επιπλέον προσπάθεια η συλλογή δολωμάτων αλλά αξίζει την προσπάθεια. Οι επιτυχίες που θα μας φέρει το ζωντανό είναι τέτοιες που δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με άλλα μη ζώντα δολώματα. Φανταστείτε εσείς στη δικιά σας διατροφή. Τι φαγητό θα προτιμούσατε. Ένα φρέσκο φαγητό που μόλις βγήκε από τη φωτιά ή ένα πολυκαιρισμένο φαγητό που έχει μείνει στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Έτσι και τα ψάρια. Μπορεί να μη δώσουν σημασία σε ένα τυχαίο δόλωμα που θα περάσει από κοντά τους αλλά δύσκολα θα αρνηθούν να δοκιμάσουν ένα ζωντανό που με τις κινήσεις του προκαλεί συγχρόνως και τα κυνηγετικά τους ένστικτα.

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανά τα δολώματά μας από τον τόπο συλλογής τους μέχρι τον τόπο ψαρέματος και ειδικά μέχρι τη στιγμή που θα δολωθούν και θα πέσουν στο νερό;

Η διατήρηση των δολωμάτων μας είναι επίσης μια από τις δυσκολίες του συγκεκριμένου τρόπου ψαρέματος. Όσοι έχουν στο σκάφος τους ειδικό δοχείο δολωμάτων αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Επίσης για όσους σκέπτονται να αποκτήσουν στο μέλλον σκάφος για ψάρεμα καλό είναι να φροντίσουν να έχει το σκάφος αυτό ένα δοχείο γιατί εκτός από το φύλακα μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και σε άλλους τρόπους ψαρέματος όπως παραγάδι, καθετή, ζόκα κ.λ.π.

Για να δούμε πως μπορούμε εμείς που δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια ύπαρξης δοχείου στο σκάφος να διατηρήσουμε τα δολώματά μας ζωντανά. Η πιο εύκολη λύση είναι ένα δοχείο ή ψυγείο με τρύπα στο κάτω μέρος όπου ανανεώνουμε συνεχώς το νερό προσθέτοντας με ένα μικρό δοχείο φρέσκο και αφήνοντας την τρύπα για λίγο ανοικτή στο κάτω μέρος για να φεύγει το παλιό.

Μια δεύτερη λύση είναι ένας οξυγονωτής που τοποθετείτε σε ένα δοχείο και ανανεώνει σε οξυγόνο το νερό.

Η τρίτη λύση και η πιο πρακτική είναι να κατασκευάσουμε εμείς ένα δοχείο συντήρησης δολωμάτων, δηλαδή ένα ενυδρείο. Εκεί θα φροντίσουμε να πηγαίνει συνεχώς νερό στο δοχείο από μια είσοδο και να φεύγει από μια δεύτερη.

Για μια εύκολη πρόταση κατασκευή δοχείου, σας παραθέτουμε στο αντίστοιχο άρθρο: Κατασκευή: Ενυδρείο για Διατήρηση Ζωντανών Δολωμάτων

Υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος δολώματος στα αγκίστρια μου;

Αν θέλαμε να δώσουμε μια μονολεκτική απάντηση αυτή θα ήταν όχι. Όμως αυτή δεν μας καλύπτει πλήρως γιατί όπως ξέρετε στο ψάρεμα υπάρχουν οι εξειδικεύσεις και οι λεπτομέρειες που πολλές φορές καθορίζουν και το αποτέλεσμα της επιτυχίας του ψαρέματος. Για παράδειγμα η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που θέλει ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος δολώματος για να προσελκυστεί και να δελεαστεί να τσιμπήσει. Αντίθετα το μαγιάτικο μπορεί να πάει σε ένα πολύ μεγάλο δόλωμα όπως επίσης και σε ένα μικρό. Το ίδιο και η συναγρίδα.

Το καλύτερο είναι τα δολώματά μας να συμφωνούν με το μέγεθος των αντίστοιχων δολωμάτων που έχει ο τόπος που ψαρεύουμε. Δηλαδή αν έχει μόνο μικρά καλαμαράκια η περιοχή καλό είναι να δολωθεί στο αγκίστρι μας μικρό καλαμαράκι. Αντίθετα αν έχει μόνο μεγάλα τότε τα ψάρια έχουν μάθει στα μεγάλα και θέλουν μεγάλο.

Παίζει ρόλο το είδος του δολώματός μας με την περιοχή που κάθε φορά ψαρεύουμε καθώς επίσης και με την εποχή που διανύουμε;

Σίγουρα το δόλωμα έχει σχέση τόσο με την περιοχή όσο και με την εποχή. Ένα δόλωμα που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο τοπίο γύρω του δεν προξενεί υποψίες και θεωρείται εντελώς φυσικό στα μεγάλα ψάρια που αναζητούμε. Αντίστοιχα ένα δόλωμα που δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα του τριγύρω δημιουργεί υποψίες και δισταγμούς. Αυτό σημαίνει ότι σε μια περιοχή που υπάρχουν μικρόψαρα καλό είναι να δολώνουμε κι εμείς μικρόψαρο. Αντίθετα σε μια περιοχή που υπάρχουν καλαμάρια τότε καλό είναι να δολώσουμε καλαμάρι και όχι μικρόψαρο.

Να μην ξεχνάμε και το εποχιακό κάθε τόσο σκηνικό που διαμορφώνει και τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών. Για παράδειγμα την άνοιξη που υπάρχουν σουπιές αν θέλουμε να πιάσουμε ψάρια θα πρέπει να δολώσουμε σουπιά και όχι καλαμάρι που δολώναμε τους προηγούμενους μήνες που τα καλαμάρια ήταν σε αφθονία. Το καλοκαίρι πάλι η σουπιά δεν θα αποδώσει ενώ αντίθετα ένα μελανούρι ή μια ζαργάνα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όλα αυτά όμως θα τα τηρήσουμε όταν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής. Όταν η επιλογή είναι μονόδρομος τότε αναγκαστικά θα αρκεστούμε σε αυτό που διαθέτουμε και αυτό που θα κοιτάξουμε τότε να εφαρμόσουμε είναι η καλή του κίνηση, παρουσία και συμπεριφορά του στο νερό.

Ακολουθεί το 3ο Μέρος της σειράς: Γνωριμία με την Τεχνική του Φύλακα Μέρος 3ο – Αρματωσιές και Παραλλαγές