Cover

Ζοκα-Καμπουρα

Παραδοσιακά Ψαρέματα: Φαγκριά με Ζόκα και Δόλωμα Καλαμάρι

Ένα ψάρι που κάθε ψαράς επιθυμεί να δει στα αγκίστρια του είναι αναμφισβήτητα το φαγκρί. Η μαχητικότητά του, η εξυπνάδα του αλλά και το μέγεθος του σε κάνουν να το αναζητείς σε τόπους μακρινούς που δύσκολα θα πήγαινες για άλλο ψάρι. Jigging, φύλακας, παραγάδι μπορεί να είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ψαρέματός του αλλά αυτό που πραγματικά τα έλκει και τα κάνει εύκολα προσβάσιμα στα αγκίστρια μας είναι η ζόκα. Ένα εργαλείο παραδοσιακό που έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει μεγάλα κι εκλεκτά ψάρια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε αρκετά αναλυτικά τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου εργαλείου. Το κατέβασμά της στο βυθό με δολωμένο το αγκίστρι, αντί να φοβίζει τα ψάρια τα έλκει από αρκετά μακριά. Το μεγάλο και γυαλιστερό μολύβι φαίνεται στα μάτια των ψαριών ως μικρόψαρο που πάει να φαγωθεί από τους διώκτες του. Ένας διπλός μεζές που μπορεί να γίνει μια ολόκληρη μπουκιά. Για αυτό μην απορήσετε αν δείτε το φαγκρί ή το οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ψάρι να έχει καταπιεί όχι μόνο το δόλωμα αλλά ακόμη και το μολύβι. Αυτό άλλωστε είναι και το πλεονέκτημα της κλασσικής και παραδοσιακής ζόκας έναντι των άλλων σύγχρονων μορφών της.

Εξοπλισμός

Κάποτε το ψάρεμα των φαγκριών με ζόκα γινόταν μόνο στο χέρι. Ο ψαράς δόλωνε το αγκίστρι της, κατέβαζε το εργαλείο του στο βυθό με μια χοντρή πετονιά και περίμενε την τσιμπιά. Με το που αυτή ερχόταν, τράβαγε δυνατά και προσπαθούσε με γρήγορες κινήσεις να φέρει το ψάρι προς την επιφάνεια προτού προλάβει και κεφαλώσει. Στην ανάγκη έτρεχε και πάνω στο καΐκι του. Αν για οποιοδήποτε λόγο αργοπορούσε και το ψάρι κεφάλωνε τότε το αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστο για αυτόν.

Στις μέρες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη κάποιοι τέτοιοι λίγοι ψαράδες που τα ψαρεύουν κυρίως στα ρηχά. Η πλειοψηφία όμως έχει αλλάξει, εκσυγχρονιστεί και ψαρεύει τα συγκεκριμένα ψάρια με σύγχρονο εξοπλισμό.  Ποιος είναι αυτός; Το καλάμι και ο μηχανισμός γεμισμένος με λεπτό νήμα.

Τα κέρδη μας πολλαπλά. Μπορούμε άνετα να ψαρέψουμε σε μεγάλα έως πολύ μεγάλα βάθη. Δεν κουραζόμαστε σημαντικά αφού δεν είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε με τη μία το ψάρι αλλά απολαμβάνουμε το ψάρεμά μας. Τα λάθη μας και οι άγαρμπες κινήσεις μας διορθώνονται από το ίδιο τα καλάμι όπου με την ευλυγισία του καλύπτει μεγάλο μέρος αυτών. Στην ανάγκη μπαίνει και στο παιγνίδι και ο μηχανισμός όπου με τη σωστή ρύθμιση των φρένων διορθώνει καταστάσεις. Τα δυνατά κεφάλια του ψαριού μας βρίσκουν πανέτοιμους ανά πάσα στιγμή κι έτσι δεν υπάρχουν χασίματα και κοψίματα. Τα ρέματα δεν μας επηρεάζουν ιδιαίτερα αφού το νήμα μας είναι αρκετά λεπτό και μάλιστα οι τσιμπιές μεταφέρονται άμεσα στην επιφάνεια όπως άμεσο είναι και το κάρφωμά μας.

Τώρα αν με ρωτήσετε λεπτομέρειες που πρέπει να έχει αυτός ο εξοπλισμός θα σας έλεγα απλά πως πρέπει να τον προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες που έχουν να κάνουν με τα βάθη που ψαρεύετε, το μέγεθος των ψαριών καθώς και το βάρος της ζόκας σας. Σε γενικές γραμμές ένα καλάμι 15-20 λίμπρες τύπου jigging ή και φύλακα είναι αρκετά ικανοποιητικό αν συνοδεύεται από έναν αξιόλογο μηχανισμό γεμισμένο με νήμα διαμέτρου 0,24-0,30 χιλιοστών που έχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σωστά τα φρένα και την αντοχή να φέρει το ψάρι στην επιφάνεια χωρίς ενδοιασμό.

Τέλος η ζόκα μας εκτός από το μεγάλο της και κοφτερό αγκίστρι της θα πρέπει να έχει βάρος που να μπορεί να κατέβει στα βαθιά. Το βάρος δεν έχει να κάνει με το αγκίστρι αλλά με το βάθος. Το αγκίστρι παραμένει μεγάλο και αυτό που αλλάζει είναι το βάρος. Για αυτό καλό είναι ο ψαράς να έχει στη διάθεσή του μια ποικιλία από ζόκες διαφορετικού βάρους ώστε κάθε φορά να επιλέγει αυτό που ταιριάζει.

Αρμάτωμα με κλέφτες

Μπορεί η ζόκα να μπορεί και από μόνη της να ψαρεύει θαυμάσια όμως εμείς επιθυμούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας και να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια σε λιγότερες τσιμπιές. Αυτό για να το πετύχουμε θα πρέπει να αρματώσουμε τη ζόκα μας τοποθετώντας δυο μικρότερα αγκίστρια με μικρά παράμαλλα, τους λεγόμενους κλέφτες.

Ζόκα αρματωμένη με 2 κλέφτες

Το αρμάτωμα αυτό γίνεται σχετικά εύκολα. Θα χρειαστούμε δυο αγκίστρια νούμερο 5/0 έως 7/0 καλής ποιότητας, κοφτερά και γερά ώστε να μην ανοίγουν με το ζόρισμα. Τα αγκίστρια αυτά τα δένουμε σε μικρά παράμαλλα μήκους περίπου ίσο με το μέγεθος των δολωμάτων μας πετονιάς διαμέτρου 0,60-0,70 χιλιοστά. Τις άκρες των παράμαλλων τις δένουμε στο κορμό του αγκιστριού της ζόκας μας. Αυτό που προσέχουμε πέρα από τον καλό κόμπο είναι το μήκος των παράμαλλων να είναι το ίδιο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο κάρφωμα των ψαριών.

Τρόπος δολώματος καλαμαριού

Ένα από τα καλύτερα δολώματα για το ψάρεμα των φαγκριών είναι το ζωντανό καλαμάρι. Εναλλακτικό δόλωμα η ζωντανή σουπιά. Ο τρόπος δόλωσης παρόμοιος.

Περνάμε το μεγάλο αγκίστρι στην ουρά του καλαμαριού.

Τα μικρότερα αγκίστρια τα καρφώνουμε στη βάση των πλοκαμιών στο κάτω μέρος.

Έτσι επιτυγχάνουμε να μπορούμε να καρφώσουμε το ψάρι που θα είναι διστακτικό να καταπιεί το δόλωμα και τσιμπάει τα πλοκάμια αλλά και το μεγάλο ψάρι που θα καταπιεί όλο το δόλωμα μαζί με το βαρίδι της ζόκας συνήθως.

Ψάρεμα

Αναζητούμε τα μεγάλα φαγκριά σε βαθιά συνήθως νερά και σε τόπους άγριους με απότομα ανεβάσματα, πάγκους, αποχές μεσοπέλαγων ξερών και ναυάγια. Το βυθόμετρο θα είναι ο πολύτιμος βοηθός μας στην εύρεσή τους ενώ το gps θα καταγράψει τα δεδομένα μας ώστε να τα επισκεφτούμε και άλλη φορά και να οδηγηθούμε σωστά με μεγάλη ακρίβεια.

Δολώνουμε τη ζόκα μας και την κατεβάζουμε στο βυθό. Συνήθως αν υπάρχουν ορεξάτα ψάρια θα αρπάξουν το δόλωμά μας προτού αυτό πατώσει. Σε διαφορετική περίπτωση εφόσον πατώσει και δεν πάρουμε τσιμπιά το ανεβάζουμε κανένα μέτρο από το βυθό και περιμένουμε τη τσιμπιά. Όταν αυτή έρθει καρφώνουμε δυνατά ώστε να αγκιστρώσουμε στα σίγουρα το ψάρι και αρχίζουμε να τυλίγουμε προσέχοντας να μην αφήνουμε μπόσικα στο ψάρι και ξαγκιστρωθεί.

Προσοχή: Μην περιμένετε να πάρετε τη «σούπερ τσιμπιά». Το ψάρι όσο μεγάλο και αν είναι τσιμπάει σιγανά. Ένα δυνατότερο τρεμούλιασμα του δολώματός μας είναι ικανό να μας δώσει το έναυσμα του καρφώματος και  να αρπάξουμε το ψάρι που έχει εκείνη τη στιγμή το δόλωμα στο στόμα του και προσπαθεί να το πάρει από το αγκίστρι μας. Αν το αμελήσουμε θα περιμένουμε να έρθει ο καλός ο τσίμπος αλλά με άδειο το αγκίστρι μας από δόλωμα.