Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Πρόταση: Ψάρεμα με Συρόμενο Μολύβι

Για να μπορεί να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυχίας στις εξορμήσεις του,  θα πρέπει ο ψαράς να γνωρίζει όσες περισσότερες τεχνικές μπορεί και να επιχειρεί να τις προσαρμόσει στα υπάρχοντα δεδομένα και συνθήκες που θα συναντήσει κάθε φορά. Ο κάθε τόπος, η κάθε εποχή και το κάθε ψάρι, απαιτούν ειδική προσέγγιση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσοι βγάζουν ψάρια έχουν τα δικά τους μυστικά, τα οποία δεν αφήνουν να διαρρεύσουν προς τα έξω. Η αλήθεια δεν είναι αυτή. Απλώς αυτοί που ασχολούνται εντατικά με το ψάρεμα και βγάζουν ψάρια, έχουν μελετήσει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, την οποία και προσπαθούν να εφαρμόσουν προκειμένου να έχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Καλή εμφάνιση δολώματος, όσο γίνεται πιο φυσική κίνησή του, ελάχιστη αντίσταση όταν το ψάρι πάρει το δόλωμα στο στόμα του, κάρφωμα την κατάλληλη στιγμή, σωστός εξοπλισμός και χειρισμός του, είναι τα προαπαιτούμενα για να βγάλουμε το ψάρι στο σκάφος με σιγουριά. Αν προσέξουμε αυτές τις λεπτομέρειες, θα καταφέρουμε να έχουμε τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Όλοι μας εδώ προσπαθούμε  να σας δώσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες γίνεται, για να καταφέρετε να τις εφαρμόσετε ευκολότερα  στα δικά σας ψαρέματα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό, αφού οι γνώσεις μεταφέρονται, μοιράζονται, πιάνουν τόπο και οι εξορμήσεις όλων μας βελτιώνονται. Τα ψάρια που κατά γενική ομολογία λιγοστεύουν και δυσκολεύουν, γίνονται περισσότερα, μεγαλύτερα και ευκολότερα στη σύλληψή τους, για όσους  ακολουθούν τις συμβουλές και δίνουν βάση στις λεπτομέρειες. Αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα.

Κι αν κάποια φορά έχουμε και μια άψαρη εξόρμηση, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Απεναντίας πρέπει να αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό και αναζήτηση επιπλέον στοιχείων και πληροφοριών, τα οποία θα μελετήσουμε προσεκτικά, ώστε να εντοπίσουμε τα σφάλματά μας και να διορθώσουμε ότι δεν εφαρμόσαμε ή προσαρμόσαμε σωστά.

Και για να μη μακρηγορούμε, ας προχωρήσουμε κατευθείαν σε μια λεπτομέρεια και παρατήρηση, η οποία υπαγορεύει τελικά ένα διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Στην τεχνική του συρόμενου μολυβιού.

Τι είναι το συρόμενο μολύβι

Το συρόμενο μολύβι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό μολύβι που διαθέτει ένα άνοιγμα για το πέρασμα της πετονιάς μας και το οποίο του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα μέχρι να συναντήσει το πρώτο εμπόδιο. Στο εμπόριο υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά συρόμενα μολύβια, τόσο σε βάρος, όσο και σε σχήμα ή χρωματισμούς.

Πως το χρησιμοποιούμε

Την ιδιότητα αυτή του συρόμενου μολυβιού, ότι αφήνει δηλαδή την πετονιά να συρθεί μέσα από την τρύπα και να σταματήσει στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει, θα προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα ψαρεμάτων από σκάφος, τόσο σε μικρά ψάρια, όσο και στα μεγαλύτερα του είδους.

Τι είναι αυτό που θέλουμε να έχει το δόλωμα πέρα από μια καλή παρουσία; Μα φυσικά να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο φυσικό και όταν το πάρει το ψάρι στο στόμα του να μην αισθανθεί κάποια αντίσταση. Όταν το βάθος είναι μικρό, τότε μπορούμε να ρίξουμε το δόλωμά μας στο νερό, και αν είναι σωστά δολωμένο η κίνησή του θα προσελκύσει τα ψάρια κατά το κατέβασμα της αρματωσιάς. Όταν καταλάβουμε ότι η πετονιά άγγιξε το βυθό, την αφήνουμε χαλαρή  και αυτά καταπίνουν το δόλωμα εύκολα, αφού δε νοιώθουν κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο.

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να ψαρέψουμε στα 50 ή και περισσότερα μέτρα; Πως θα μπορέσει να κατέβει το δόλωμα στο βυθό;  Εκεί η χρήση του μολυβιού είναι απαραίτητη. Όμως για να μπορεί κι εκεί το δόλωμα να έχει ελεύθερη, φυσική κίνηση,  δε θα χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε μολύβι, αλλά ένα συρόμενο.

Τι καταφέρνουμε

Με τη χρήση του συρόμενου μολυβιού στην αρματωσιά μας, το δόλωμα μπορεί να κινηθεί φυσικά, χωρίς να καταλαβαίνει το ψάρι την αντίσταση από το βαρίδι, κι έτσι το καταπίνει πιο εύκολα, χωρίς τους δισταγμούς  και τις αναστολές που θα δημιουργούσε η αίσθηση της αντίστασης από ένα συνηθισμένο μολύβι.

Πως γίνεται αυτό

Για να καταφέρουμε να είναι το δόλωμά μας σχετικά ελεύθερο, θα πρέπει η αρματωσιά μας και φυσικά το νήμα του μηχανισμού μας, να είναι χαλαρά και όχι τεντωμένα. Όσο πιο χαλαρό είναι το νήμα, τόσο πιο ελεύθερο είναι το δόλωμα και τόσο ευκολότερα το αρπάζει και το καταπίνει το ψάρι της περιοχής που το έχει εντοπίσει.

Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κάποια όρια. Ο ψαράς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και όταν δει και καταλάβει την καλή τσιμπιά, αυτήν που το ψάρι έχει πάρει θεωρητικά το δόλωμα στο στόμα του και κάνει να φύγει για μακριά, να καρφώσει δυνατά για να αγκιστρώσει το ψάρι με σιγουριά. Η χρήση νήματος θα μεταφέρει ακαριαία το κάρφωμα στα αγκίστριά μας και θα ακολουθήσει το τύλιγμά του από το μηχανισμό μας.

Αρματωσιές

Ανάλογα με τα ψάρια στα οποία αποσκοπούμε, τα βάθη που θα τα αναζητήσουμε και τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε, κατασκευάζουμε την ανάλογη αρματωσιά. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες από τις απλούστερες και πλέον συνηθισμένες αρματωσιές, για να μπορέσετε να κατασκευάσετε όποια σας ταιριάζει.

Απλό μονάγκιστρο

 

Περνάμε το παράμαλλό μας μέσα από την τρύπα του μολυβιού, στη συνέχεια μέσα από μια ελαστική χάντρα και στο τελείωμά του δένουμε το αγκίστρι μας. Πρόκειται για την πιο απλή αρματωσιά και ανάλογα με τα ψάρια-στόχους μας τοποθετούμε το κατάλληλο αγκίστρι και παράμαλλο. Από 8άρι αγκίστρι για λυθρίνια και κακαρέλους, μέχρι 8/0 για φαγκριά και συναγρίδες.

Με δύο αγκίστρια

 

Η διαφορά εδώ είναι ότι χρησιμοποιούμε δύο αγκίστρια δεμένα στο τελείωμα του παράμαλλου, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται όταν το δόλωμά μας είναι μεγάλο και πρέπει να περαστεί και στα δύο αγκίστρια.

 Με δύο ξεχωριστά παράμαλλα

Με τη βοήθεια ενός τριπλού στριφταριού, θα χρησιμοποιήσουμε δύο μικρά παράμαλλα με αγκίστρια στις άκρες τους. Η αρματωσιά αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε ψαρέματα τσιπούρας, λυθρινιών και σκαθαριών.

Με στριφτάρι και δύο αγκίστρια

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στριφτάρι για να έχουμε τη δυνατότητα πιο γρήγορης αλλαγής του τελικού παράμαλλου. Κι εδώ τα χαρακτηριστικά των αγκιστριών και του παράμαλλου είναι ανάλογα με τα ψάρια

Για μεγάλα ψάρια με δόντια

Εδώ δένουμε μια αρματωσιά με δυο αγκίστρια στο στριφτάρι μας, ένα συρόμενο κι ένα σταθερό που βρίσκονται σε χοντρό νήμα. Για δόλωμα χρησιμοποιούμε καλαμάρι, σουπιά ή ζωντανό ψαράκι και απευθυνόμαστε σε φαγκριά, τσαούσια, συναγρίδες και σφυρίδες. Τα αγκίστρια μας έχουν μέγεθος από 6/0 έως 8/0.

Με τρία αγκίστρια

Αρματωσιά επίσης για μεγάλα ψάρια, με ένα συρόμενο αγκίστρι και δύο σταθερά σε παραμαλλάκια με νήμα. Τα ψάρια στα οποία στοχεύουμε είναι τα ίδια με την προηγούμενη αρματωσιά.

Τρόπος ψαρέματος

Αντί για καθετή: Μπορούμε αντί για την κλασσική καθετή για λυθρίνια, σκαθάρια, κακαρέλους, να χρησιμοποιήσουμε μια από τις τρεις πρώτες αρματωσιές. Παράμαλλο το πολύ 30άρι, αγκιστράκια μεγέθους 2-6, δόλωμα γαρίδα, πλοκάμι ή λωρίδα καλαμαριού, και ψαροδόλι. Στο μηχανισμό μας υπάρχει φορτωμένο νήμα με διάμετρο μέχρι 0,14 χιλιοστά. Αν πάμε για τσιπούρες, τότε η δεύτερη και η τρίτη αρματωσιά μας ταιριάζουν. Μονοδόλι, μάνα και καβουράκι είναι τα πιο συνηθισμένα δολώματα.

 

Ρίχνουμε την αρματωσιά μας δολωμένη στο νερό και περιμένουμε την καλή τσιμπιά για να καρφώσουμε.

Αντί για ζόκα: Η πρώτη και η δεύτερη αρματωσιά είναι οι πιο κατάλληλες. Η δεύτερη για συνδυασμό με μεγάλα δολώματα, όπως σουπιά και καλαμάρι. Αν απευθυνόμαστε σε φαγκριά, σφυρίδες, ροφούς και βλάχους τότε πάμε στην πέμπτη αρματωσιά και στη χρήση νήματος.

Κατεβάζουμε την αρματωσιά μας στο βυθό και αφού πατώσει την ανεβάζουμε ελάχιστα από αυτόν, κρατώντας την σχεδόν ακίνητη. Όταν καταλάβουμε μικροτσίμπημα, χαλαρώνουμε το νήμα και περιμένουμε το καλό για να καρφώσουμε δυνατά.

Αντί για φύλακα: Οι τρεις τελευταίες αρματωσιές προτείνονται ως οι πιο κατάλληλες. Μετά το στριφτάρι είναι θα λέγαμε μια από τις απλές αρματωσιές του φύλακα. Η 5 και η 6 έχουν νήμα για ψάρια με δόντια. Το στριφτάρι σε αυτές μπορεί να μην υπάρχει και να έχουμε ένωση νήματος με πετονιά. Η ελαστική χάντρα θα σταματήσει στον κόμπο.

Ρίχνουμε το δολωμένο καλαμάρι, σουπιά ή μικρόψαρο στο νερό και στη συνέχεια το μολύβι μας. Αν είναι βαθιά, αφήνουμε το μολύβι να πατώσει και στη συνέχεια το μετακινούμε αρκετά αργά όπως κάνουμε στο φύλακα. Αν τα νερά είναι ρηχά, προχωράμε αρκετά το σκάφος έχοντας αφήσει το μολύβι μας να κατέβει ελεύθερα στο βυθό. Στη συνέχεια σταματάμε το σκάφος και περιμένουμε να πατώσει το μολύβι αφήνοντας λάσκα το νήμα μας. Το μολύβι φτάνει έτσι πρώτο στο βυθό, ενώ το δόλωμα θα αρχίσει να κατεβαίνει στη συνέχεια μόνο του αργά προς τα κάτω, προσελκύοντας από αρκετά μακριά τα εκλεκτά ψάρια. Ένας τρόπος ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ρηχά και πολυψαρεμένα μέρη, όπου ο φύλακας δεν αποδίδει.

Tips

  • Σε βαθιά νερά χρησιμοποιήστε πολύχρωμα μολύβια που φέρουν ματάκια ή είναι πολυγωνικά και κάνουν αντανακλάσεις από αρκετά μακριά, προσελκύοντας τα ψάρια κοντά τους.
  • Η ελαστική χάντρα χρησιμοποιείται στις αρματωσιές μας περισσότερο για την  προστασία του κόμπου από το βαρίδι μας και πολλοί συνηθίζουν να την παραλείπουν. Στα βαθιά νερά όμως, αν η χάντρα αυτή είναι φωσφορούχα κάνει δύο δουλειές ταυτόχρονα, αφού εκτός από την προστασία του κόμπου, αναλαμβάνει επίσης το κάλεσμα των ψαριών κοντά στο δόλωμά μας.
  • Όσοι ψαρεύετε με καθετή, δοκιμάστε να ψαρέψετε με μια συρόμενη αρματωσιά στα ίδια σημεία και τοποθετείστε πάνω της μεγάλα δολώματα (τουλάχιστον διπλά σε μέγεθος από αυτά που χρησιμοποιείτε στην καθετή). Θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι πιάνετε πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και εκλεκτότερα ψάρια.
  • Σε ρηχά σημεία που υπάρχουν μεγάλα ψάρια και δεν τσιμπούν στα δολώματά σας, δοκιμάστε να τα ψαρέψετε με συρόμενο μολύβι το οποίο θα αφήσετε να κατέβει μακρύτερα από το δόλωμα και να πατώσει πρώτο. Η αργή κάθοδος του δολώματος στη συνέχεια, θα κάνει ακόμα και το πιο δύστροπο ψάρι της περιοχής να τσιμπήσει.
  • Χρησιμοποιήστε πολύ λεπτό νήμα, για να κατεβαίνει το δόλωμά σας στο βυθό με όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος και για να μην παρασύρει το ρεύμα την αρματωσιά σας μακριά από το σκάφος. Το λεπτό νήμα επιβάλλει πιο λεπτό καλάμι και μηχανισμό, άρα το ψάρεμά σας γίνεται πιο ελαφρύ, σίγουρα πιο ξεκούραστο και ασύγκριτα πιο διασκεδαστικό.