Cover

αλλα ψαρεματα

Συνδυασμός Τεχνητού & Νωπού Δολώματος: Ζόκα – Σιλικόνη – Λωρίδα Καλαμαριού – Μέρος 2ο

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε έναν πρώτο συνδυασμό τεχνητού και νωπού δολώματος, το σιλικονούχο καλαμάρι με το κεφάλι του θράψαλου ή του καλαμαριού. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το σιλικονούχο καλαμάρι με συνδυασμό λωρίδας καλαμαριού, σε ζόκα ενώ στο 3ο μέρος θα ασχοληθούμε με το φύλακα.

Χρησιμοποιώντας δύο τεχνικές, τη ζόκα και το φύλακα, γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους με ζωντανά δολώματα, και επιστρατεύοντας τη συγκεκριμένη καινοτομία, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα με τη χρήση ζωντανών δολωμάτων, χωρίς να έχουμε καθόλου άγχος για την εξασφάλισή τους.

Ζόκα-Σιλικόνη-Λωρίδα Καλαμαριού

Ο παραπάνω συνδυασμός αποδίδει ιδιαίτερα σε βαθιά νερά ή σε ρηχά νερά με ρέμα. Φαγκριά, συναγρίδες, μεγάλα σκαθάρια και σκορπίνες, είναι οι πιο συνηθισμένοι επισκέπτες στην αρματωσιά μας, χωρίς να αποκλείουμε και όλα τα υπόλοιπα αρπακτικά ή κυνηγιάρικα.

Κατασκευάζουμε την αρματωσιά μας με δύο –συνήθως- αγκίστρια, τα οποία και περνάμε μέσα από το εσωτερικό ενός σιλικονούχου καλαμαριού. Αν η ζόκα ή η cabura μας έχουν κρίκο, τότε η σύνδεση της αρματωσιάς μας εκεί θα γίνει ευκολότερη, επιστρατεύοντας έναν κρίκο σύνδεσης.

Πέρασμα της αρματωσιάς μας στη ζόκα, με τη βοήθεια κρίκου σύνδεσης και ειδικής πένσας

Το μήκος της αρματωσιάς  θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμαριού. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι τα αγκίστρια να βρίσκονται στα πλοκάμια του σιλικονούχου. Αν απευθυνόμαστε σε μικρά θηράματα, τότε η αρματωσιά μας μπορεί να είναι από πετονιά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται με νήμα, το οποίο μας προσφέρει ασφάλεια από τα κοψίματα και τα γδαρσίματα που προκαλούνται από τα δόντια των ψαριών.

Αν κι έτσι όπως είναι το σύστημα ζόκας-σιλικόνης μπορεί να ψαρέψει και μόνο του με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, εμείς προσθέτουμε νωπό δόλωμα στα αγκίστρια της αρματωσιάς, επιδιώκοντας τη μέγιστη απόδοση. Το δόλωμα που προτιμούμε συνήθως, είναι λωρίδα ή πλοκάμι καλαμαριού.

Η λωρίδα του καλαμαριού κόβεται, αφού προηγουμένως το κεφαλόποδο ξεπετσιαστεί και ανοιχτεί. Το χτύπημα με ένα σφυράκι, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, το κάνει ακόμα πιο αρεστό στα ψάρια και καλό είναι να γίνεται και να μην παραλείπεται.

Ξεπέτσιασμα καλαμαριού, άνοιγμα, και χτύπημα με σφυράκι

Οι λωρίδες θα έχουν πλάτος γύρω στα 2 εκ. και μήκος 8-15 εκατοστά.

Κόψιμο σε λωρίδες με πλάτος γύρω στα 2 εκ.

Η λωρίδα θα περαστεί συγχρόνως και στα δύο αγκίστρια της αρματωσιάς, φροντίζοντας να κρέμεται ελεύθερο ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του, το οποίο θα προσελκύει περισσότερο τα ψάρια με τη φυσική του κίνηση.

 

Πέρασμα της λωρίδας στα αγκίστρια της αρματωσιάς

Πέρασμα πλοκαμιού στα αγκίστρια της αρματωσιάς

Ψάρεμα

Το σύστημα αυτό θα κατεβεί στον τόπο που ξέρουμε ή πιστεύουμε ότι έχει ψάρια, με τη βοήθεια ενός καλαμιού κι ενός μηχανισμού γεμισμένου με νήμα διαμέτρου 0,23 χιλιοστών. Ένα παράμαλλο από πετονιά γύρω στα πέντε μέτρα, καλό είναι να υπάρχει λίγο πριν από τη ζόκα μας. Αυτό θα δώσει κάποια ελαστικότητα στο όλο σύστημα, θα κάνει πιο διακριτικό το δόλωμά μας, και το σημαντικότερο: θα μας ειδοποιεί ότι πλησιάζει στην επιφάνεια.

Μόλις το δόλωμα φθάσει στο βυθό, παίρνουμε μια δυο μανιβελιές και κρατάμε το καλάμι μας ακίνητο περιμένοντας την τσιμπιά. Αν αυτή έλθει, καρφώνουμε δυνατά για να αγκιστρώσουμε στα σίγουρα το ψάρι που έχει το δόλωμα στο στόμα του. Αν η τσιμπιά δεν έλθει, τότε ή θα ανεβοκατεβάσουμε την αρματωσιά μας μερικές φορές  για να προσελκύσουμε τα ψάρια από απόσταση, ή θα πάρουμε μερικές ακόμα μανιβελιές και θα αρχίσουμε να κατεβάζουμε πολύ αργά το δόλωμα προς το βυθό. Η αργή κάθοδος του δολώματος έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα ψάρια, αφού τότε συνηθίζουν να αρπάζουν το δόλωμα.

Η ύπαρξη ρέματος δημιουργεί πολλές φορές την ψευδαίσθηση στα ψάρια, ότι το δόλωμα κινείται μέσα στο νερό. Για αυτό και όταν επικρατεί ελαφρύ ρέμα έχουμε περισσότερες συλλήψεις αξιόλογων ψαριών, και μάλιστα με σταθερό καλάμι και το δόλωμα να μην ανεβοκατεβαίνει.

Ακολουθεί το 3ο Μέρος: Σιλικόνη – Λωρίδα Καλαμαριού στο Φύλακα