Cover

Casting

Απόχη, Επιλογή & Σωστός Τρόπος Αποχιάσματος

Η απόχη είναι ένα εξάρτημα απαραίτητο στην πλειοψηφία των ψαρεμάτων μας. Με τη βοήθειά της θα βγάλουμε το καλό ψάρι που θα μας τσιμπήσει αλλά και την πλειοψηφία των ψαριών μας όταν χρησιμοποιούμε λεπτά εργαλεία. Δε νοείται ψάρεμα εγγλέζικο, μπολονέζ χωρίς απόχη. Το ίδιο και στο spinning εκτός κι αν την αντικαταστήσουμε με γάντζο αν τα ψάρια που αναζητάμε είναι πιο μεγάλα.

Σκηνή πρώτη: Ο ψαράς μετά από ένα πολύωρο ψάρεμα με συνεχές μαλάγρωμα καταφέρνει να συγκεντρώσει κάτω στο βυθό τα ψάρια. Οι πρώτες καλές τσιμπιές δεν αργούν να φανούν και τα πρώτα αξιόλογα ψάρια κάνουν την εμφάνισή τους στη στεριά.

Ξαφνικά κάτι ιδιαίτερα καλό τσιμπά και ο ψαράς καταφέρνει να το καρφώσει και να το συγκρατήσει στο αγκίστρι του. Μια αμφίρροπη μάχη ξεκινά με το καλάμι λυγισμένο, το ψάρι να προσπαθεί να πάρει όσα μέτρα πετονιά μπορεί και το ψαρά να προσπαθεί να μειώσει το φευγιό του.

Περνάν πάνω από πέντε λεπτά όταν το ψάρι αρχίζει να κουράζεται και η μάχη να γέρνει προς το μέρος του ψαρά. Τα κεφάλια μειώνονται και το ψάρι πλησιάζει σχεδόν σκασμένο στο ντόκο. Αυτός βγάζει την απόχη που έχει κοντά του και προσπαθεί να ακολουθήσει με αυτήν το ψάρι. Το ψάρι κάνει τα τελευταία του σπαρταρίσματα και ο ψαράς όλο χαρά συνεχίζει να προσπαθεί να βάλει το ψάρι στην απόχη κάτι που πεισματικά αυτό μοιάζει να αρνείται. Ο ψαράς πεισμώνει και με συνεχές κατεβάσματα της απόχης στο νερό επιχειρεί το απόχιασμα όμως χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα τη τελευταία φορά που τοποθετεί αυτήν στο νερό και την οδηγεί στο ψάρι κι ενώ αυτό φαίνεται να μπαίνει μέσα, δίνει ένα απότομο σκορτσάρισμα με όση δύναμη του έχει μείνει, σπάει τη πετονιά του παράμαλλου, φεύγει μέσα από τη στεφάνη της απόχης και σιγά σιγά αρχίζει να κατηφορίζει προς στα βαθιά, με τον ψαρά να τα έχει βάλει με την ατυχία του.

Λάθος ενέργεια: Ο ψαράς προσπάθησε να ακολουθήσει με την απόχη το ψάρι όταν αυτό έφθασε κοντά του.

Τι έπρεπε να γίνει: Ο ψαράς να τοποθετήσει την απόχη στο νερό και με το καλάμι του να οδηγήσει το ψάρι μέσα σε αυτήν.

Σκηνή δεύτερη: Το μεγάλο λαβράκι φαίνεται ότι κουράστηκε και αρχίζει να πλησιάζει την ακτή με μικρότερα κεφάλια από ότι μέχρις στιγμής. Ο ψαράς με κινήσεις που φαίνονται σίγουρες το οδηγεί προς το ντόκο όπου πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί. Κάποιος που δηλώνει κι αυτός ψαράς από το πλήθος αρπάζει την απόχη και είναι έτοιμος να αποχιάσει το ψάρι που έρχεται κοντά του.

Τα μέτρα λιγοστεύουν και το ψάρι σχεδόν παραδομένο έρχεται κοντά. Ο φίλος με την απόχη την τοποθετεί στο νερό και προσπαθεί να σηκώσει με τη βοήθειά της το ψάρι. Όμως δεν το τοποθετεί σωστά στο εσωτερικό της και το ανεβάζει με το κεφάλι και την ουρά του ψαριού να εξέχουν από αυτήν. Κάνει μία να το φέρει στη στεριά και το ψάρι που έχει κόψει προφανώς το παράμαλλο γλιστρά από τη στεφάνι της απόχης και με το βάρος του πέφτει στο νερό όπου αρχίζει σιγά σιγά να απομακρύνεται και το πλήθος να το παρακολουθεί ανήμπορο να αντιδράσει.

Λάθος ενέργεια: Ο ψαράς άφησε να επιχειρήσει το απόχιασμα κάποιος άγνωστος που δεν γνώριζε καλά το αντικείμενο.

Τι έπρεπε να γίνει: Ο ψαράς έπρεπε να πάρει την απόχη από τα χέρια του «άσχετου» και άγνωστου σε αυτόν ψαρά και να επιχειρήσει να αποχιάσει το ψάρι μόνος του όπως νόμιζε αυτός ότι ήταν το σωστό.

Σκηνή τρίτη: Ο μεγάλος κέφαλος αγκιστρώθηκε στο πολυάγκιστρο κι έρχεται προς τη στεριά. Ο ψαράς βγάζει την απόχη που έχει δίπλα του και καθώς το ψάρι πλησιάζει επιχειρεί να το αποχιάσει. Βάζει την απόχη στο νερό και όταν το ψάρι είναι σχεδόν από πάνω της την ανασηκώνει. Όμως κάτι γίνεται λάθος, Το ψάρι αντί να είναι μέσα στην απόχης όταν ανασηκώνεται από το νερό, αυτό κρέμεται έξω, ενώ μέσα στο δίκτυ της απόχης είναι καρφωμένα κάποια από τα αγκίστρια του πολυαγκίστρου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση και να έρθει η απόχη στην ακτή το ψάρι έχει σκιστεί και έχει εξαφανιστεί στο νερό.

Λάθος ενέργεια: Όχι σωστός υπολογισμός του ψαριού για να μπει στην απόχη και προφανώς απόχη με μικρή στεφάνη.

Τι έπρεπε να γίνει: Ο ψαράς να οδηγήσει σωστά το ψάρι στην απόχη προσεχτικά χωρίς να αγκιστρωθούν αγκίστρια του πολυαγκίστρου στο δίκτυ της απόχης και μάλιστα έπρεπε να είχε απόχη με μεγάλη στεφάνη.

Σκηνή τέταρτη: Ο λούτσος αρπάζει το τεχνητό του ψαρά και αγκιστρώνεται στις σαλαγκιές του. Ο ψαράς το οδηγεί προς το μέρος του και καθώς αυτό φθάνει κοντά του επιχειρεί το απόχιασμά του. Όμως το ψάρι καθώς βλέπει την απόχη κάνει μια τελευταία δυνατή κίνηση του κεφαλιού του και πάει κάποιο άγκιστρο της σαλαγκιάς κι αγκιστρώνεται πάνω στην απόχη. Καθώς ο ψαράς ανασηκώνει την απόχη το μόνο που καταφέρνει είναι να έχει πάνω της ένα τεχνητό καρφωμένο και για ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου ένα ψάρι να κρέμεται γιατί στη συνέχεια ξαγκιστρώνεται κι επιστρέφει στο νερό έστω και με αργές κινήσεις στην αρχή.

Λάθος ενέργεια: όχι σωστό απόχιασμα και προφανώς λάθος επιλογής απόχη.

Τι έπρεπε να γίνει: Πέρα από ένα σωστό απόχιασμα εδώ θα χρειαζόταν μια απόχη με δυκτάκι από πετονιά που δεν φοβερίζει τα ψάρια αλλά και δεν θα αγκιστρώνονται πάνω της τα αγκίστρια.

Η επιλογή της

Απόχες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές. Οποιοδήποτε κατάστημα με είδη αλιείας κι αν επισκεφτούμε θα δούμε να έχει μια μεγάλη ποικιλία. Μπορεί όλες να είναι κατασκευασμένες για τον ίδιο λόγο, δηλαδή να αποχιάζουν ψάρια, όμως δεν είναι όλες κατάλληλες για μας. Η επιλογή της απόχης είναι ιδιαίτερα σημαντική κι έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο ψαρέματος που πραγματοποιούμε και τα ψάρια που αναζητούμε.

Η πρακτικότητα της απόχης και το εύκολο απόχιασμα ενός ψαριού είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της. Η μεγάλη στεφάνη της πάντα θα φανεί εύχρηστη αφού θα έχει την άνεση να μπει στο εσωτερικό της και ένα ψάρι πιο ευμεγέθη από τα συνηθισμένα μας. Το υλικό κατασκευής του δικτυού που πολλοί δεν το σκέπτονται στην αγορά θα φανεί πολύ στα ημερήσια αποχιάσματά μας. Το διάφανες νάιλον δεν θα τρομάξει ποτέ το ψάρι τόσο όσο ένα άλλο μη διαφανές υλικό.

Η σταθερή απόχη πάντα είναι πιο στιβαρή από μια πτυσσόμενη κι αναδιπλώμενη. Αν δεν υπάρχει πρακτικός λόγος για το δεύτερο είδος(κουβάλημα εξοπλισμού σε μακρινή απόσταση κ.α.) τότε η απόχη μας θα είναι σταθερή τουλάχιστον ως προς τη στεφάνη. Για το κοντάρι τώρα θα πρέπει να ξέρουμε την απόσταση που θα χρειαστούμε να αποχιάσουμε το ψάρι. Αν είμαστε σε ένα ψηλό μόλο τότε θα χρειαστούμε μακρύ κοντάρι ενώ αν ο ντόκος που ψαρεύουμε είναι χαμηλός τότε το ψάρι αποχιάζεται με πολύ μικρό κοντάρι. Βέβαια με τον όρο κοντάρι δεν εννοούμε ότι η απόχη μας πρέπει υποχρεωτικά να έχει ένα ξύλινο κοντάρι απλώς έχει επικρατήσει με τον όρο κοντάρι να λέμε το καθετί που είναι συνδεδεμένο στη στεφάνη της απόχης και μας διευκολύνει στο να αποχιάζουμε το ψάρι. Οι περισσότερες απόχες έχουν αλουμινένιο κοντάρι ενώ σε πολλές από αυτές είναι ελαφρύ πλαστικό ή ακόμη και carbon για να είναι ακόμη πιο ελαφριές.

Για τα μακρινά μας αποχιάσματα θα χρειαστούμε κοντάρι σπαστό σε τεμάχια ή τηλεσκοπικό όπως ακριβώς είναι τα καλάμια του απίκο.

Τρόπος αποχιάσματος

Το ότι έχουμε την απόχη στο ψάρεμά μαζί μας δεν σημαίνει ότι είμαστε καλυμμένοι και το οποιοδήποτε ψάρι πιαστεί στα αγκίστρια μας θα καταφέρουμε να το βγάλουμε. Ναι μεν έχουμε την απόχη μαζί μας γιατί χωρίς αυτήν δεν βγαίνει το καλό το ψάρι αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε και πως την χειρίζονται.

Το πρώτο που μαθαίνει ο ψαράς για τη χρήση της είναι να προσπαθεί να βάλει το ψάρι στο δικτάκι της πάντα με το κεφάλι και ποτέ με την ουρά. Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που το καταλαβαίνεται. Αν το ψάρι μπει με το κεφάλι τότε αναγκαστικά αν θελήσει να φύγει να κατευθυνθεί προς το εσωτερικό της απόχης. Αντίθετα αν είναι με την ουρά στη στεφάνη τότε αν κάνει μία να φύγει θα βγει έξω από την απόχη.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν κυνηγάμε το ψάρι με την απόχη αλλά πάντα το οδηγούμε μέσα στην απόχη. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν καλά οι νέοι ψαράδες και για αυτό δυσκολεύονται να αποχιάσουν και χάνουν πολλές φορές και ψάρια.

Το απόχιασμα είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας και ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε άτομα άσχετα με το ψάρεμα να μας αποχιάζουν. Εξαίρεση θα κάνουμε όταν ψαρεύουμε με τους φίλους μας παρέα και η παρέα μας που την γνωρίζουμε καλά μας βοηθήσει στο απόχιασμα όπως θα κάνουμε κι εμείς στη συνέχεια όταν κάποιος άλλος βγάλει ψάρι και χρειαστεί απόχιασμα.

Μεγάλη προσοχή όταν ψαρεύουμε με πολυάγκιστρα και σαλαγκιές(spinning) γιατί αν δεν προσέξουμε υπάρχει ενδεχόμενο να αποχιάσουμε τα αγκίστρια και τις σαλαγκιές και το ψάρι να κρέμεται έξω από την απόχη.